Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jadwiga Andegaweñska w moich obrazach
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Krakusia
Witam serdecznie w 2014 roku smile.gif
Nazywam siê Halina Ka¼mierczak, jestem malark± i obecnie malujê du¿y cykl obrazów z ¿ycia Jadwigi Andegaweñskiej, by przypomnieæ wspó³czesnym jej postaæ. Bêd± to portrety i sceny z jej ¿ycia oraz przepe³nione symbolik± (np. drewniana korona, koñ bez wêdzid³a, Uniwersytet Jagielloñski, gmach Collegium Maius ...) i uwspó³cze¶nione moje wizje....
Zatem proszê nie doszukiwaæ siê w tych obrazach prawd historycznych, gdy¿ nie to jest moim celem.
Obrazy te nie s± na sprzeda¿, gdy¿ planujê zrobiæ wystawy i ju¿ w tym roku (we wrze¶niu) zapraszam do Muzeum w Bieczu.

Co jaki¶ czas wklejê nowe zdjêcie obrazu.

1. "Macierzyñstwo - rado¶æ Jadwigi" obraz olejny na p³ótnie, format 50x60 cm

2. "Jadwiga Andegaweñska - donator UJ" obraz olejny na p³ótnie, format 70x100 cm

3. "Jadwiga Andegaweñska - król Polski" obraz olejny na p³ótnie, format 70x70 cm
Viator
Czyli to taki jakby wspó³czesny spacer po miejscach naznaczonych duchow± obecno¶ci± Królowej w towarzystwie jej wizji...?

Bardzo ³adnie opracowane, a skoro takie by³o zamierzenie to nie bêdziemy komentowaæ poprawno¶ci detali historycznych. Wizjê ka¿dy mo¿e mieæ swoj± i wcale niekoniecznie zgodn± w szczegó³ach z realiami...

Ciekaw jestem, czy to by³o celowe na pierwszym obrazie, ¿e Jadwiga ma sukniê obszyt± ta¶m± do z³udzenia przypominaj±c± wykres EKG / KTG, czy to tylko mi siê tak kojarzy? smile.gif
Czarek1860
Trochê nie ogarniam „co poeta mia³ na my¶li” bo to z rekonstrukcj± niema nic wspólnego;) a i histori± chyba jeszcze mniej…
My¶lê jednak ¿e gdyby by³o mniej „symboliki” a wiêcej logiki by³oby to bardziej zrozumia³e – bo bez podpisu owe damy kojarz± mi siê raczej z Lothlórien czy innym Ferilandem ni¿ z Andegawenami…

Krakusia
Dziêkuje za komentarze smile.gif
To nie s± obrazy historyczne, tylko swobodne wizje malarskie.

Nie zachowa³ siê ani jeden jej wizerunek, zatem nikt nie wie jak wygl±da³a i dlatego ja malujê j± ró¿nie bo nie chcê uto¿samiaæ j± z jedn± modelk±. Obecnie malujê obraz z Jadzi± w wieku ok. 10 lat smile.gif

Nie posiadam foto oryginalnego wygl±du architektury miejsc, w których Jadwiga bywa³a z lat oko³o 1380-1399. Wszystko zosta³o przebudowane lub uleg³o zniszczeniu. Nie wiadomo nawet jak wygl±da³a jej korona czy ber³o. Napotykam na same trudno¶ci w moich poszukiwaniach icon_sad.gif

Kolejny obraz przedstawia (p³acz±c±) Jadwigê tul±c± martw± El¿bietê Bonifacjê.
4. "£zy Jadwigi" obraz olejny 50x70 cm
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Freya
Wizerunek siê nie zachowa³ ale to w³a¶nie rzeczy odpowiadaj±ce jej wspó³czesno¶ci tworzy³y w du¿ej mierze to jak wygl±da³a, kszta³ty sukni, które nosi³a, przedmioty codziennego u¿ytku, bo jak wiadomo by³a kobiet± wykszta³con±, o niezwyk³ej inteligencji.
Dla inspiracji polecam ksi±¿kê "Kl±twy, mikroby i uczeni - w ciszy otwieranych grobów" Z. ¦wiêcha w której znajduje siê opis badañ grobów na Wawelu, w tym Jadwigi.
Freya
I mo¿e "Polskie królowe - ¿ony Piastów, Jagiellonów" E. Rudzkiego
Mo¿e warto namalowaæ j± jako kobietê siln±, uczon± i przekonuj±c±, która mia³a ogromny wp³yw na decyzjê Jagie³³y?
Krakusia
Freya, dziêkujê, my¶lê nad tak± scen±, a co wyjdzie to czas poka¿e smile.gif Co do ksi±¿ek to lubiê czytaæ o Jadwidze i posiadam ich sporo.
Dzisiaj wklejam kolejne obrazy.

"Jadwiga i Wilhelm" obraz olejny 60x80 cm. Jadwiga lubi³a gruszki i temu pojawi³y siê na tym obrazie smile.gif

"Sieroty" obraz olejny 100x70 cm. Scena z lizakami symboliczna maj±ca pokazaæ szczodro¶æ Jadwigi. Cukier by³ wówczas by³ bardzo drogi i przechowywano go w skarbcu wawelskim.
Krakusia
Serdecznie zapraszam smile.gif Wystawa trwa 3 miesi±ce to mo¿e kto¶ z Was zaplanuje wycieczkê i odwiedzi ten uroczy zamek.

Krakusia
Królowa Jadwiga w drodze do Czarnego Krzy¿a. Obraz olejny 60x70 cm

Krakusia
Jadwiga Andegaweñska odwiedza chorych w szpitalu. Obraz olejny 100x70 cm
Krakusia
Zapraszam serdecznie do uroczego Biecza smile.gif
Ju¿ w t± sobotê, 23.08.2014 roku o godzinie 18.00 odbêdzie siê wernisa¿ wystawy malarstwa o Jadwidze Andegaweñskiej

Muzeum "Dom z Baszt±", ul. Wêgierska 1, Biecz

Wystawa potrwa do 20.09. 2014 r.

Plakat
Krakusia
Wystawa powoli dobiega koñca. Jeszcze tylko do niedzieli mo¿na j± ogl±daæ. Bardzo dziêkujê Nauczycielom i Uczniom ze szkó³ w Bieczu i okolic, bo wiem, ¿e codziennie odwiedzacie wystawê. Jestem wzruszona.

To dla mnie wielka rado¶æ i spe³nione marzenie, poniewa¿ tymi obrazami pragnê dotrzeæ do m³odzie¿y i zasiaæ w Nich ziarenko zainteresowania królow± Jadwig±.
Krakusia
Zapraszam na wystwê do Inowroc³awia smile.gif
Wystawa potrwa do koñca czerwca. Szczegó³y na plakacie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.