Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rêkawiczki
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Jakub Grabowski
Witam, czy na pocz±tku XIII w Templariusze mogli u¿ywaæ lnianych rêkawiczek, bo w regule nic nie ma o tym napisane. Je¶li mogli to prosi³bym o wykrój.
Owka
CYTAT(Jakub Grabowski @ 17:54 29.12.2013) *
Witam, czy na pocz±tku XIII w Templariusze mogli u¿ywaæ lnianych rêkawiczek, bo w regule nic nie ma o tym napisane. Je¶li mogli to prosi³bym o wykrój.

Pytanie: rêkawiczek o jakiej funkcji? Ogólnie nie bardzo widzê sens lnianych rêkawic w jakiejkolwiek (pomijam tu wielowarstwowe w roli podk³adu pod opancerzenie, bo dzia³ sugeruje, ¿e nie o to chodzi), ale mo¿e mi jaka¶ umyka...
kublika
Te¿ siê g³owiê i sensu nie widzê - od grzania s± we³niane, od lansu jedwabne. Nawet na robocze lepsza we³na, z reszt± autor nie sprecyzowa³ - szyte, dziergane drutami czy ig³±? Ka¿da technika ma swoje zady i walety, surowiec tak¿e, ale w ¿adnej opcji nie widzê sensu dla lnu? Kto¶ widzi? To niech siê podzieli!
Owka
A w ogóle odno¶nie templariuszy i rêkawiczek - Leo Moulin, ¯ycie codzienne zakonników w ¶redniowieczu:
CYTAT
U templariuszy kapelani mogli nosiæ rêkawiczki (co ¶wiadczy, ¿e by³ to fakt niezwyk³y) "przez uszanowanie dla ich stanu przedstawicieli Boga".

Vlasta
Co do rêkawiczek, pani Turnau wspomina o rêkawiczkach uzywanych przez przedstawicieli kleru w ksia¿ce 'History of Knitting Before Mass Production':
Liturgical gloves belong to the items most frequently met among the knitted products of the early Middle Ages. Bishops, as well as priests, used liturgical gloves from the sixth or at the latest the seventh century. Already in 800, in one of the church inventories, there are 16 pairs of gloves listed. Bishops usually wore knitted gloves while those of priests were sewn from cloth or leather. The gloves were knitted from woolen, silk, less frequently linen yarn. The oldest of the preserved knitted gloves are usually white, while red and violet appear later in accordance with the most important liturgical colours.
rekonstrukcja tutaj klik, a tutaj oryginalne, ozdobne: http://www.kostym.cz/Anglicky/2_Detaily/01...ky/II_01_43.htm

Czyli by³y, ale czy u¿ywano ich inaczej, ni¿ jako element stroju liturgicznego nie wiem
Mam jeszcze wiêcej danych o takich rêkawiczkach, ale nie wiem, czy to to, czego szukasz?

W ka¿dym razie tutaj trochê ¶redniowiecznych rêkawic ogólnie klik i drugie klik

EDYCJA: wla¶nie wygoogla³am fragment regu³y templariuszy (na Google Books, red. J. M. Upton-Ward), i jest tam fragment: 'The French Rule dictates that a chaplain brother was to be given the best robes and wear leather gloves. The only other brothers permitted to wear gloves were the masons when they were working, to protect their hands. §325' Czyli - o ile kto¶ nie wie wiêcej na ten temat, jak to wygl±da³o gdzie indziej, i czy tej regu³y przestrzegano, rêkawiczek byæ nie powinno angsad.gif .
Rafa³ Szwelicki
Ja tylko w kwestii sensowno¶ci - do lansu mog± byæ te¿ lniane. Nie wiem jak w ¶redniowieczu, ale np w XVII w szyto z lnu takie:
http://collections.vam.ac.uk/item/O130598/glove-unknown/
Na obrazie ciê¿ko by³oby poznaæ czy to len, jedwab, czy jasna skóra ko¼la i czy by³y szyte czy dziergane.
Owka
Zgoda, Rafale, st±d by³o moje pytanie o funkcjê - generalnie rêkawiczkom mo¿na przypisaæ trzy funkcje:
1. Ochrona termiczna, czyli "grzanie"
2. Wszelkiego rodzaju funkcje reprezentacyjne, czyli "lans" - w tym jako szczególny przypadek rêkawiczki liturgiczne
3. Ochrona mechaniczna - szczególnym przypadkiem bêd± rêkawice jako element opancerzenia, ale wchodz± tu te¿ rêkawice sokolnika, kamieniarza czy murarza (niezale¿nie od informacji przytoczonej przez Vlastê, te¿ natrafi³am na wzmianki o rêkawicach roboczych przydzielanych w klasztorach w³a¶nie murarzom).

Jak d³ugo twórca w±tku nie poinformuje, o któr± z tych funkcji chodzi, mo¿emy dywagowaæ d³ugo i bezskutecznie. Jako ochrona przed nisk± temperatur± len siê nie sprawdza, po zawilgotnieniu jest wrêcz przeciwskuteczny (lepiej ju¿ mieæ go³e rêce).
W funkcji reprezentacyjnej teoretycznie mo¿liwe, pytanie, czy dla takiej sytuacji tworzyæ ubiór sprzeczny z regu³± (bo w sytuacji dora¼nej potrzeby mo¿na sobie wyobraziæ, ¿e chwytano, co popad³o). Chyba, ¿e chodzi o ubiór kapelana - a i w tym przypadku trzeba by zebraæ wiêcej informacji, by rozstrzygn±æ, czy nosi³ rêkawiczki na codzieñ, czy tylko zak³ada³ je do sprawowania liturgii.
Rêkawice robocze mog³y byæ szyte z workowego lnu (choæ skóra raczej lepsza), tylko znów pytanie, czy u¿ywa³ ich akurat brat zakonny...
Jakub Grabowski
Chodzi mi o we³niane do grzania.
Owka
CYTAT(Jakub Grabowski @ 17:54 29.12.2013) *

CYTAT(Jakub Grabowski @ 12:29 08.03.2014) *
Chodzi mi o we³niane do grzania.

To o lniane koniec koñców, czy we³niane?
Tak czy inaczej, niejak± odpowied¼ ju¿ w tym w±tku otrzyma³e¶. Dalej to ju¿ tylko dywagacje "co byæ mog³o". Mo¿na wnioskowaæ, ¿e skoro regu³a templariuszy (dostosowana do Ziemi ¦wiêtej, by³o nie by³o) rêkawiczek nie przewidywa³a, to brat, który znalaz³ siê na mro¼nym wygwizdowiu Polski i okolic, albo albo struga³ niez³omnego i chucha³ w rêce, albo ratowa³ siê tym, co w te rêce wpad³o. Czyli takimi rêkawicami, jakie naoko³o nosili inni.
Co na rêce?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.