Witam...
Interesuje mnie jak jest datowany taki "pancerny" jack. Nie mam niestety jak za³±czyæ obrazka ale opiszê o co mi chodzi to siê powinni¶cie domysliæ.
Otó¿ mamy standardowy jack, ma on na ramieniu niewielki naramiennik, pó¿niej przez triceps (chyba) biegnie szyna do na³okietnika, od na³okietnika do nadgarstka biegnie kolejna szyna.
Podej¿ewam ¿e to wynalazek raczej z II po³owy XV w ale wola³bym siê upewniæ, mo¿e znano go juz wcze¶niej.
Jaros³awie co¶ takiego ?
Spój¿cie jak pan trzyma drzewcówkê
Sorry za oftopic.
Dok³adnie o to mi chodzi, choæ widzia³em gdzie¶ rysunek na którym naramiennik i na³okietnik by³y wiêkszych rozmiarów. No dobra, a wiêc 1480, a moze jakie¶ data wstecz? Przyznajê ¿e bardzo mi siê podoba to rozwi±zanie, z przyczyn czysto estetycznych i tak w tym nie bêdê walczy³, ale nie wiem czy bêdzie pasowalo do reszty stroju, który jest z I polowy XV.
Najprawdopodobniej nie by³o nic takiego przed po³ow± XVw. To s± os³ony ³añcuchowe, rzeczywi¶cie robi± wra¿enie, ale nie widzia³em ¿adnego przedstawienia z I po³owy XVw.
Odosnie takich os³on
Noszenie ich do np kirysu czyli czegokolwiek wiecej niz jack jest przegiêciem?
Pozdrawiam
G³upio tak od¶wie¿aæ tak stary temat ale to pytanie chyba bêdzie tu najlepiej pasowaæ.
Prawie wszystkie przedstawienia zbroi sztabkowej pochodz± z II po³. XV wieku. Ja znalaz³em co¶ co przypomina tak± zbrojê w XIV wieku. No w³a¶nie tylko przypomina bo nie jest to konstrukcja typowa dla tych znanych z pó¼nej XV-stki. Raczej jest to co¶ przypominaj±cego prymitywn± os³onê p³ytow± (chocia¿ noszon± przez rycerza). Szczerze to nie wiem z której strony siê za to zabraæ. Czy traktowaæ to jak pierwszy model zbroi sztabkowej i uznaæ, ¿e pomiêdzy po³ow± XIV wieku i koñcówk± XV by³ to pancerz który by³ u¿ywany. Czy raczej nie u¿ywano tego po 1350 i przed 1450 i na te 100 lat zapomniano o tej konstrukcji? A mo¿e to nie jest po prostu zbroja sztabkowa i w ogóle nie ma co siê ni± zajmowaæ.
Mo¿e kto¶ ma jak±¶ wiêksz± wiedzê w tym temacie. Co¶ siê powinno rozwin±æ od tego 2004 roku.
Pozdrawiam
Buster
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.