Witam, czy wiadomo co¶ wiêcej na temat brygantyny (?) z zamku Szczerba w Gniewoszowie (pow. k³odzki)? Znalaz³em taki oto fragment zbroi na wystawie i zastanawiam siê jak ona mo¿e byæ datowana i jak mog³aby wygl±daæ jej reszta..?
Zielu
Dzisiaj przerzuca³em w bibliotece kolejne tomy AMM i chyba w najnowszym co¶ by³o. Je¶li nie jest to pal±ca sprawa mogê wiêcej powiedzieæ jutro, i tak mia³em pój¶æ jutro do biblioteki to przy okazji sprawdzê, w których tomach jest ona opisana
Pozdrawiam Micha³ "Zielu" Zieliñski
Nikodem
Szkoda ¿e w najnowszym, bo ju¿ nie jest do ¶ci±gniêcia za darmo . Sprawdzi³by¶ dla mnie datowanie? cobym wiedzia³ czy jest sens szukaæ dalej .
Zielu
Przepraszam, ¿e dopiero teraz piszê. Cytujê z AMM t IV:
"Zbrojniki ze skupiska nr 1 pochodz± najprawdopodobniej z brygantyny lub p³atów zaopatrzonych w folgowy fartuch. Podobny kszta³t oraz wymiaty nitów (0,5 cm ¶rednicy) poszczególnych elementów odkrytych w skupisku nr 1 mo¿e ¶wiadczyæ, ¿e mamy do czynienia z p³ytkami nale¿±cymi do tego samego kompletu zbroi. Analogie do wiêkszo¶ci elemetów wystêpuj± w zespole zabytków datowanych na okres przed 1396 r. a odnalezionych na zamku Otepaa w Estonii. Gruba patyna ogniowa wystêpuj±ca na wiêkszo¶ci zbrojników ze skupiska nr 1 ¶wiadczy, ¿e zbroja z której pochodzi³a wiêkszo¶æ elementów, zosta³a zniszczona przez po¿ar w czasie oblê¿enia zamku w 1428 r. Trudno z ca³± pewno¶ci± stwierdziæ czy nale¿a³a do wojownika bior±cego udzia³ w walkach czy te¿ by³a przechowywana w zamku. Wydaje siê jednak, ¿e lokalizacja znaleziska w pobli¿u bramy zamkowej mo¿e przemawiaæ za pierwsz± z wymienionych mo¿liwo¶ci."
Pozdrawiam, Micha³ "Zielu" Zieliñski
Nikodem
Mój kolega przypadkiem podes³a³ mi czê¶æ materia³ów, chwal±c siê swoim licencjatem. Wydaje mi siê ¿e pokazane przeze mnie p³ytki pochodz± z poni¿szego okazu, datowanego tutaj tak¿e na 1428. Zadziwia mnie forma, bo przypomina mi znacznie pó¼niejsze brygantyny,
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.