Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: 'parkany' i 'stela¿e' na zbrojach
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
megamrok
Otó¿ na pó¼no¶redniowiecznych zbrojach (Anglia,Francja) w niektórych zachowanych
okazach zbroic wystêpuj± dziwne, 'fantasy' kszta³ty,jakie¶ kolce,parkany, zasieki itp.
W Polsce natomiast ( przynajmniej ja nie widzia³em) nie wystêpuj±.
Czy tamte to wymys³ naæpanego p³atnerza-'zbrojomakera', czy wymóg ówczesnego pola walki??
nieco sko³owany - megamrok
enid
A mo¿e móg³by¶ jednak sprecyzowaæ,
Megamroku, co to s± 'parkany', 'stela¿e' itp.??
Bo przypadek zrz±dzi³ , ¿e je¿d¿±c po Europie
widzia³am autentyczne zbroje, które u nas
by³yby uznane - bez milosierdzia- za np.
pó¿n± Xenê b±d¼ wczesnego Warhammera...
Wygl±da³y dziwnie, a by³y okryciem
konkretnych i znanych z imienia
i nazwiska d¿entelmenów (Anglia, Francja)...
megamrok
Kolce na zbrojach widzia³em parokrotnie
(Czechy, Francja - taki typ zbroi ma na
sobie jeden z francuskich rycerzy
w filmie "Janna d'Arc" z Mill± Jovovic')
natomiast w Anglii widzia³em 'stela¿',
którego górny koniec mocowany by³
w he³mie, a ramiona boczne pdtrzymywa³y
naramienniki; na ramionach stercza³y
wysokie 'grzebienie', ca³o¶c wygl±da³a
jak wariacje metaloplastyka anarchisty smile.gif
Zbroja jest zwi±zana z osob±(?) lub dworem(?)
Edwarda - Czarnego Ksiêcia...
Natomiast nie wiem, czy to nie
jest przypadkiem mistyfikacja...St±d pytania.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Odpowied¼ jest do¶æ prosta: je¿eli widzia³e¶ to w muzeum i nie by³ to twór XIX-wieczny to takie cosie by³y. Wi±zanie 'sprzêtu' z "Joanny" z Czarnym Ksiêciem ju¿ jest anachronizmem i mija siê z celem, pomijaj±c filmowo¶æ "Joanny". To gdzie widzia³e¶ te parkany i stela¿e? W muzedum? Na ikonografii? Za³±cz w miarê mo¿liwo¶ci albo przynajmniej napisz gdzie...smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
megamrok
Zbroje ze stela¿em widzia³em w Leeds - by³a czê¶ci±
wystawy - depozytu (chyba z Tower of London).
Wys³a³em zapytanie do p.Christine Grant,czekam na
odpowied¼.Poza tym -parkany na naramiennikach
widzia³em w muzeach belgijskich - mam jpg-a, ale na
razie sie nie otwiera.Po naprawieniu - prze¶lê.
¶wi±tecznie pozdrawiam
m.
Mateusz
"Parkany" jako usztywnienie naramiennika i os³onê przed zesliznieciem ciosu na szyje/bok helmu spotykamy g³ównie na prze³omie XV/XVI wieku - dosyc klasyczne rozwiazanie w zbrojach maksymilianskich, czasami z ozdobnym kanelowaniem, sznurowaniem. Potem pozostaje w zbrojach turniejowych bo conajmniej lat 70 XVI wieku... Co do kolców to raczej w±tpiê... cool.gif Ale sa dziwniejsze zeczy w Real Armeria de Madrid shocked.gif
megamrok
Mam przynajmniej jedno wyja¶nienie. Otó¿ w sprawie zbroi z Leeds dosta³em odpowied¼,
po której mi trochê opad³y 'parkany' smile.gif Okazuje siê , ¿e zbroja jest autentyczna,
natomiast "stela¿ z grzebieniami" , cytujê : "najprawdopodobniej XIX-wieczny"... anger.gif
Czy to znaczy, ¿e kto¶ w XIX w. móg³ dorobiæ 'fantasy' do zbroi wed³ug uznania????
Ale po co mu to by³o???? Przecie¿ i tak nie chodzi³ w tej zbroi ani jej nie u¿ywa³...
Keylan
CYTAT(megamrok)
Mam przynajmniej jedno wyja¶nienie. Otó¿ w sprawie zbroi z Leeds dosta³em odpowied¼,
po której mi trochê opad³y 'parkany' smile.gif Okazuje siê , ¿e zbroja jest autentyczna,
natomiast "stela¿ z grzebieniami" , cytujê : "najprawdopodobniej XIX-wieczny"... anger.gif
Czy to znaczy, ¿e kto¶ w XIX w. móg³ dorobiæ 'fantasy' do zbroi wed³ug uznania????
Ale po co mu to by³o???? Przecie¿ i tak nie chodzi³ w tej zbroi ani jej nie u¿ywa³...

wiesz wtedy byli lekko kopniêci mo¿e na bal przebierañców? albo ¿eby fajnie wygl±da³o w przedpokoju? (zreszt± teraz te¿ s± popaprañcy widzia³em kiedy¶ bardzo ¿adki samochodzik z okolic lat 50' tak przerobiony ob³adowany plastikiem ¿e ledwo mo¿na by³o poznaæ angsad.gif
Pawe³ Lipnicki
Zbroja, o której napisa Megamrok, to na 90% XIX -wieczna "rekonstrukcja",
czyli fantasy potê¿niejsze ni¿ film "Excalibur" sprzed 30 lat.Wa¶nie w tym
filmie wystêpuje sprzêt wzorowany na XIX-wiecznych fantazyjnych dziwad³ach,
które by³y wtedy w W.Brytanii postrzegane jako "wielce Romantyczne"...
Pawe³ Lipnicki
I dopisek z ostatniej chwili : otó¿
romantyczni XIX-wieczni potrafili nie tylko
stworzyæ w³asn± wizjê XIII-sto,czy XV-stowiecznej
zbroi, ale potrafili j± tez - równie romantycznie ukryæ,
aby potem "odnale¼æ"... Proste i skuteczne... bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.