Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II Turniej £ucznictwa Tradycyjnego (S³upsk) -> 24-25.05
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2003
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
Watcher
jasmin
Witam!!!

Jako, ¿e jestem w bractwie organizuj±cym t± imprezê, podam kilka przecieków na jaj temat.

Termin: 23-24-25 Maj; turnieje sobota - niedziela;
Miejsce: jak w roku ubieg³ym, teren S³upskiego O¶rodka Sportu i rekreacji, p³aski plac 200 m d³ugo¶ci, 80 szeroko¶ci plus dodatkowe miejsca wydzielone, teren ogrodzony p³otem w parku. Na miejscu siedziba bractwa.
Nocleg: bêdzie albo w szkole w poblizu parku, albo dla posiadaj±cych namioty historyczne na terenie imprezy
Zaproszenia: czê¶æ ekip dostanie zaproszenia, impreza bêdzie typu OPEN, obowi±zuj± zg³oszenia - im szybciej, tym lepiej;
¯ywienie i inne dodatki: w trakcie organizacji
Ramy historyczne: IX - XVII wiek (jako, ¿e jest to festiwal ³uczniczy a nie odtworzenie bitwy jakiej¶ tam);
Wyposa¿enie ³ucznicze: Luk nie sportowy, wygl±dajacy jak ³uk z oddtwarzanej epoki; kilkana¶cie strza³: drewniane brzechwy, pióra naturalne, groty najlepiej w szpic.
Strój: Strój stosowny do odtwarzanego stanu i wieku historycznego. W przypadku ekip pocz±tkuj±cych, nowych, czy ludzi, dla których turniej jest pierwszym w zyciu spotkaniem z RR tolerowane bêdzie minimum stroju b±d¡ te¿ w³asne wariacje;
Konkurencje:
1. Turniej na 30, 50, i bojowy na 70 metrów; Pierwsze dwa turnieje: 3 serie po pieæ strza³ów, najlepsze wyniki przechodz± do kolejnej rundy; po³fina³y i fina³y tak samo; turniej bojowy: strzelanie w biegu do celu przy skracaniu dystansu w opancerzeniu;
2. Strzelanie do ruchomego celu i strzelanie jakie¶ tam ... plus zabawy ³ucznicze;
Tarcze: W miarê normalne tarcze w³asnej produkcji; ¶rodek ok 170 cm nad ziemi±, tarcza 80 cm ¶rednicy, krêgi co 8 cm; Posiadamy bodaj¿e 8 takich tarcz i mo¿e wyprodukujemy wiêcej, zatem jednocze¶nie strzelaæ siê bêdzie na kilku torach;
bitwa: szykujemy siê do inscenizacji bitwy z wykorzystaniem sporej ilo¶ci ³uczników, zatem warto zabraæ sprzêt do bitwy jak i strza³y z pacynkami (¶rednica pacynki min 10 cm); Kobiety chcace braæ udzia³ w inscenizacji, obowi±zuje te same wyposa¿enie co mê¿czyzn i normalny strój do bitwy nie bal;

Kusznicy: je¿eli zg³osz± siê kusznicy w odpowiedniej ilo¶ci, równolegle, czy pomiêdzy turniejami odbêdzie siê dla nich tak¿e turniej na 30, 50 i 70 metrów;

Pierwszy festiwal - fotorelacja:
http://rycerska.gildia.com/relacje/lucznic...slupsk/festiwal

Kolejne informacje, regulaminy turniejów oraz regulamin inscenizacji, bêd± stopniowao podawane;

Kontakt: Rafa³ Szymanowicz 0 606 106 354 lub Anna Lalka amlala@o2.pl;
oraz ja 501 33 42 11 lub gadu-gadu 187808 oraz na forum bezpo¶rednio tutaj;

Zastrzegam sobie prawo do uczynienia paru wpadek organizacyjnych w tym tek¶cie (stale dochodzi co¶ nowego i stale siê co¶ zmienia);
Abrat
Mówicie - Turniej £ucznictwa Tradycyjnego, hmm
Obejrza³em sobie zdjêcia z ubieg³ego roku, przeczyta³em informacjê i mam tak± propozycjê:
Je¶li nazywacie to Turniejem £ucznictwa Tradycyjnego a nie historycznego i je¶li dopuszczacie bardzo du¿± dowolno¶æ stroju (tzw. glany z owijk± itp.) i sprzêtu (³uki z w³óknem szklanym) to mo¿e zróbcie to naprawdê otwarte i od tego roku og³o¶cie, ¿e turniej jest otwarty dla wszystkich ³uczników tradycyjnych bez konieczno¶ci strojenia siê na cokolwiek. Wtedy to bêdzie otwarta popularyzacja ³ucznictwa tradycyjnego a nie tylko zawê¿ona do ludzi lubi±cych siê przebieraæ czyli ogólnie pojêtego RR.
Oczywi¶cie z wy³±czeniem czê¶ci konkurencji nazwijmy to "bojowych".
Wcale nie musicie zapewniaæ wszystkim noclegu, wystarczy zrobiæ turniej calkowicie otwarty w jeden dzieñ a w drugi ró¿ne bojowe rzeczy. Mo¿e w ten sposób za parê lat bêdzie to miejsce spotkañ wiêkszej ilo¶ci ³uczników tradycyjnych, niekoniecznie historycznych.

Abrat
jasmin
Moge teraz juz w spokoju wykasowac wczesniejszego posta, zainteresowane osoby sie z nim zapoznaly.
chcialbym zwrocic uwage, ze cokolwiek napisalismy o tejze impreze w przeciwienstwie do chociazby grunwaldu, gdzie nie bylo zadnej oficjalnej/czy nieoficjalnej noty, kto moze jechac, jaki powinien miec stroj, ubior, opancerzenie, by brac udzial w inscenizacji:>.
Gdyby byla to impreza tylko lucznicza, to bysmy to zrobili jako zwyczajny turniej sportowy i sie nie oglaszali na forum rycerskim z ta impreza - no, chyba, ze trzeba juz zalozyc nowe forum - lucznikow historycznych, bo lucznik to nie rycerz:)
Impreza jest kierowana do lucznikow z ruchu rycerskiego, i jest robiona dla nich przedewszystkim, dodatkowo nie bedziemy robic problemu, jesli na impreze przyjada osoby zainteresowane ruchem rycerskim, ktore cha sobie zobaczyc jak to wyglada i o co chodzi. Kazdy zas bedzie mogl sprobowac swych sil z lukiem. Zaznaczam, ze eliminacjew ubieglym roku byly ciezkie, i trzeba bylo miec sporo umiejetnosci, by przejsc do finalu. Nie chcemy robic kolejnego zz cyklu "turnieju rycerskiego" - big, pokazowe "falki", inscenizacja bitwy, biesiada, turniej luczniczy no moze kuszniczy i bojowy. chcemy sie skupic tylko i wylacznie na lucznikach z ruchu rycerskiego. Only. To impreza dla nich. Nie dla walczacych, tancerzy itp. Ludziom, ktorzy byli widzami naszej imprezy i uczestniko nie przeszkadzalo to, ze obok slowianskiego woja stoi XV wieczny lucznik. Uatrakcyjnialy takie roznice tylko impreze i dodawaly kolorytu jak np. kolo z futrem na plecach biegal i strzelal z malego drewnianego luku.
Ludzie ktorzy byli u nas w ubieglym roku, przyjada i w tym, nie liczymy, ze drzwiami i oknami beda sie do nas zwalac rycerze, damy, woje, gdyz niewiele osob lubi strzelac z luku ale wiekszosc z nich chetnie by sobie dwa dni porywalizowala w konursikach luczniczych, bez stresu, ze zaraz jest bitwa a to pokaz a to siamto i trzeba sie w kolko przebierac.

Tyle o idei.

Zapodalem kontakt do Rafala telefoniczny i do Anki mailowy, po to, by do nich zglaszac ciekawsze wnioski:> i chec wspolpracy.

Ja jestem wrednym typem i niekiedy szorstkim w obyciu i drazni mnie, jak ktos nam doradza, zebysmy se zrobili zawody sportowe. W ubieglym roku byl tor miejski, dla ludzi spoza ruchu rycerskiego, ktorzy chcieli tylko postrzelac sobie i pokonkurowac miedzy soba a nie z rycerzami i osobno dla nich robilismy turniej - nagrody itp itd ale nie nastawiamy sie na tego typu impreze. Moze takie dwa tory wystawimy w tym roku ale moze, bo pracy jest wiele a osob raptem z 10 moze strzelalo.

Mamy nagranie wideo z turnieju, 2 godziny, jest nieobrobione - jak ktos bedzie w Slupsku, zapraszam, bedzie mogl sobie wiecej obejrzec, jak to wygladalo.

Jezeli Abrat poczul sie urazony moim wczesniejszym, skasowanym postem, tak jak ja, to przepraszam.
Howk
Tomasz Pêkala
Witam!

Sama forma odpowiedzi na list prezentuje Twój wizerunek.

Abrat jak mi siê zdaje nie atakuje Twojej imprezy - jedynie zwraca uwagê na niektóre jej aspekty i sk³ada propozycje. Co zrobicie To Wasza sprawa.
Tyle tylko, ¿e:
Z tego co piszecie macie aspiracje do zorganizowania imprezy historycznej, gdzie wa¿ny jest strój. Wiêc w tym wypadku jest to ³ucznictwo historyczne. Je¶li strój nie jest wa¿ny do koñca to dlaczego nie dopuszczacie ludzi w cywilnych strojach strzelaj±cych na sposób tradycyjny - oni te¿ uprawiaj± ³ucznictwo tradycyjne?
Mo¿na przecie¿ dopu¶ciæ i oddzielnie punktowaæ ludzi zajmuj±cych siê ³ucznictwem tradycyjnym, których nie interesuje ca³a ta ubraniowa otoczka. W tym przypadku nazwa ³ucznictwo tradycyjne jest jak najbardziej na miejscu.

To otwarte forum.
I tu trzeba odró¿niaæ krytykanctwo od krytyki jak sam piszesz - wiêc odpowiedz merytorycznie, a nie w tej formie.

Z powa¿aniem

Tomasz Pêkala
Rodzina Pêkala

ps.
Ja osobi¶cie chcia³em siê wybraæ, gdy¿ ka¿da forma propagowania ³ucznictwa tradycyjnego jest dla mnie wa¿na, ale po przeczytaniu Twojego postu trochê mi siê odechcia³o.
Abrat
Nie obrazi³em siê, ale te¿ nie czyta³em wcze¶niejszego postu, który jak rozumiem zosta³ ju¿ zmieniony. W zwi±zku z tym nie wiem dlaczego mia³ bym siê obraziæ, zreszt± ogólnie nie jestem zbyt obra¼liwy smile.gif Ale muszê przyznaæ, ¿e zaciekawi³o mnie co tam takiego napisa³e¶.

Ja rozumiem, ¿e jest to forum rycerskie i imprezy robicie dla rycerzy, ale jak sami napisali¶cie, ¿e strój nie by³ tak wa¿ny (... tolerowane bêdzie minimum stroju b±d¡ te¿ w³asne wariacje ...) to mo¿e ludzi bez stroju te¿ wpu¶ciæ, i to nie tylko na "tor miejski" czyli z tego co piszesz,wyrozumia³em - najnudniejszy. To by³a tylko propozycja a nie jakie¶ narzucanie czegokolwiek, poza tym ja nie jestem w stanie ani nie mam ambicji cokolwiek narzucaæ.

Co do zawodów sportowych, o których piszesz, to je¶li jeste¶cie zainteresowani ³ucznictwem i to jak czytam, to wydaje mi siê, ¿e "historycznym" oraz pos³ugujecie siê terminem "³ucznictwo tradycyjne", powinni¶cie wiedzieæ co to jest ³ucznictwo tradycyjne oraz to, dlaczego jak raz to siê nazywa ³ucznictwem tradycyjnym i czym siê ró¿ni od sportowego. Nie rozumiem tutaj o co chodzi w Twojej odpowiedzi. Byæ mo¿e jest to kwestia zastosowania terminu "tradycyjne", który ja inaczej rozumiem ni¿ Ty. To co jest zwi±zane z rekonstrukcj± i równocze¶nie z ³ukiem na tzw. zachodzie nazywa siê "medieval archery" i jest to czê¶æ "traditional archery", które to jest pojêciem o wiele szerszym i g³ównie dotyczy sposobu strzelania a trochê mniej strzêtu (np. wyklucza ³uki compound i u¿ycie celowników i innych bajerów sportowych ale spokojnie akceptuje tzw. barebow). U nas czêsto u¿ywa siê terminu "³ucznictwo historyczne" z uwagi na to, ¿e ³uk w Polsce by³ popularnie u¿ywany w celach militarnych równie¿ w wiekach XVI-XVII, a to wiadomo nie ¶redniowiecze i s± grupy rekonstruuj±ce wieki XVI-XVII co sami zauwa¿acie (... Ramy historyczne: IX - XVII wiek ...).

A na turniej chêtnie bym przyjecha³ ale to trochê daleko.
Pozdrowienia
Abrat
jasmin
W dniach 23-25 maja wbrew wczesniejszym pogloskom odbedzie sie Festiwal Lucznictwa Tradycyjnego w Slupsku. Zapraszamy wszystkich smialych lucznikow do zmierzenia sie z dystansami 30, 50 oraz bojowym 70m!

Jedzenie bedzie; noclegi pod namiotami wlasnymi na terenie turnieju; samochody beda parkowac na terenie ogrodzonym plotem kolo obozowiska;

Informacje dodatkowe:
www.freha.bagrit.pl w kalendarium turniejowym, gdzie nalezy kierowac wszelkie pytania publicznie i gdzie odpowiedz bedzie udzielana; oraz www.rycerska.gildia.com

Osoby do kontaktu:
Ja; 187808 na gadzie zas burak 501 33 42 11;
Anka 606 85 96 15;
Rafal 606 10 63 54;
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.