Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: lucznicy - Choragiew slaska - 2004
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo > Treningi i spotkania ³ucznicze
Trollsky
Witam

Grunwald sie zbliza wiec przypomne ze w tym roku wymagania lucznicze beda bardzo podobne jak w zeszlym roku:
MINIMUM
-przeszywanica
-kaptur kolczy lecz helm bardziej mile widziany(kapalin lub lebka)

To w zasadzie starczy, posiadanie jakis elementow opancerzenia jak nogi, bron boczna ,puklerz , sztylet itp nie beda karane smile.gif smile.gif

W zeszlym roku gdy nie dopuscilem kogos do bitwy bo wygladal mrocznie od razu osoby te udaly sie do dowodcy calej Choragwi slaskiej i jakims sposobem wyblagaly by zostaly jednak wpuszczone.W tym roku juz tak dobrze nie bedzie.
By uniknac takich sytuacji pierszenstwo beda mialy osoby ktore nadesla mi zdjecia w pelnym rynsztunku bojowego lucznika wraz znazwa bractwa ,nazwiskiem bardz pseudonimem artystycznym smile.gif
mail na ktory mozna wyslac zdjecia to : Bonner@o2.pl

Pozdrawiam

Goliat
vroobell
a co z kusznikami? oczywi¶cie przy za³o¿eniu super bezpiecznych pacynek?
Wotawa
NIE MA CHOR¡GWI SL¡SKIEJ POD GRUNWALDEM.
NIE BY£O TAKIEJ I NIE MA!!

bic.gif

Inna sprawa, ¿e nie by³o te¿ ³uczników, ale to jest akurat cie¿kie do przeskoczenia.

Kusze?
To by wymaga³o Wysi³ku. Wiec na pewno nie bêdzie :-D
vroobell
abstrahuj±c od tego w jakiej chor±gwi, dlaczego nie mia³oby byc kuszników? to¿ to chyba historyczne do czosnka jasnego!
jakiego wysi³ku? przy napinaniu czy przy organizacji takiej formacji? hmm...?
Wotawa
Nie wiem czy zauwa¿y³e¶, ale kusza w tym kraju jest broni± i wymaga pozwolenia.
Bez tego idzie siê do wiêzienia.
S±dzê, ¿e takie imprezy jak Grunwald mog³y by sobie pozwoliæ na pewien lobbing w tej sprawie, ale to wymaga jako siê rzek³o - wysi³ku.
vroobell
face4.gif zauwa¿y³em i nie zamierzam biegac po ulicy z naci±gniêt± kusz±

jednakowo¿ na Grunwaldzie mo¿naby siê pokusiæ o sformowanie 10-15 osobowego oddzia³u kuszników, mo¿e organizatorzy jako¶ nas przemyc±?

"idea killers" to jest to co lubimy najbardziej anger.gif

ja oferujê swoj± pomoc je¶li ktokolwiek chcia³by co¶ takiego zorganizowaæ
Wotawa
Vroobel, z ca³ym szacunkiem, ale chyba nie doceniasz znaczenia takich zjawisk jak prokurator, wiêzienie itp.

"idea killers" - oczywiscie Ty pierwszy wymy¶li³e¶ kusze, kit wcze¶niej nie wpad³ na ten pomys³. Zastanów siê troche nad tym co piszesz.
Lysy_Gnom
CYTAT(Wotawa)
NIE MA CHOR¡GWI SL¡SKIEJ POD GRUNWALDEM.
NIE BY£O TAKIEJ I NIE MA!!

Ca³kowicie siê zgadza :-) by³a Chor±giew ksiêcia Ole¶nickiego Konrada VII Bia³ego , wspó³czesnie zwana w du¿ym uproszczeniu i potocznie : "Chor±gwi± ¦l±sk±" :-)
Eryk Gajdiss
a czy bedzie jakie¶ ograniczenie liczby ³uczników na przysz³ym Grunwaldzie?
Wotawa
To nie nazywajcie jej tak, bo nie by³a ¶l±ska. Po co ludziom wciskaæ ciemnotê i mrok?
Trollsky
Witam

Wotawo, post ten byl do osob wiedzacych o co chodzi , wiedzacych ze tak nazywamy ta formacja w skrocie.
BTW Wygralem piwo smile.gif zalozylem sie z pewnym uzytkownikiem frehy ze bedziesz pierwsza osoba atakujaca ta nazwe i tego posta smile.gif

Pozdrawiam

"mam mlot Thora , ubieram sie na czarno ... tak , jestem WIKIN¯K¡ ;]"
Wotawa
Dokona³em napadu na nazwê bigsmile2.gif
Przepraszam , ale "Chor±giew ¦l±ska" to jeden ze szkodliwszych skrótów my¶lowych z jakimi mamy do czynienia. Po prostu wciska ludziom ciemnotê, ¿e istnia³a jedna Ziemia ¦l±ska w dodatku wchodz±ca w sk³ad pañstawa krzy¿ackiego.
Taki sam mrok jak zbroja gotycka na Grunwald. icon_cool.gif
Tak samo jak inne nonsensy i ta nazwa ma swoich starannych pielêgnatorów, przyczyniaj±cych siê do m±cenia ludzom w g³owach. Nie wiem czemu.
crazy.gif

Dla mnie 1 miejsce w galrii Mroku. Bo nic nie kosztuje i nie wymaga wysi³ku u¿ywanie sensownych nazw, jednak ludziska i tak wol± ple¶æ nonsensy. sad3.gif
Kiedy robi± to dowódcy i to majacy pewne ambicje je¶li chodzi o historyczno¶c, to po prostu robi sie ju¿ zupe³nie dziwnie.
Do tej pory dziwi³ mnie Krzy¿ak wystawiony na zamku Ksi±¿. Ju¿ nie dziwi, skoro jest Chor±giew ¦l±ska...
loki08.gif

Równie niem±drze brzmia³a by "Komturia Warmii i Mazur", czy "Chor±giew Nowohucka".
Ciekaw jestm kiedy znajdzie siê weso³ek nazywaj±cy Chor±giew Miko³aja Tr±by "Radziwi³³owsk±".
Póki co przemianujemy Podolsk± na Piaseczeñsko-warszawsko-³ódzk±-gdañsk± etc.
Albo Macedoñsk±, bo ma S³oñce. Co tam , ¿e g³upota. Wa¿ne, ¿e wygram se piwo. mad.gif

Ech... Proponuje now± zabawê "Na z³osæ Wotawie zrobiê sobie obciach" icon_wink.gif
Marcin Surdel
Czo³em!

W sumie, ChoZaXOKoBia VII te¿ brzmi fajnie, choæ mniej konkretnie ni¿ "¶l±ska" bigsmile2.gif

CHOr±giewZAciê¿naXiêciaOle¶nickiegoKOnradaBIA³ego VII smile.gif

Panowie, nie ma co t³uc w nieskoñczono¶æ tematu nazwy. Ju¿ to przerabiali¶my w podobnym sk³adzie, parê razy, zawsze dochodz±c do tego samego zestawu wniosków po tej samej sekwencji argumentów i wyja¶nieñ.
Skupmy siê na ³ucznikach ChoZaXOKoBia-ñskich czyli ¶l±skich, czyli goliatowych, czyli krzy¿ackich icon_cool.gif , bo nied³ugo samych nazw bêdzie wiêcej ni¿ strzelców cool.gif, i niech ka¿dy robi swoje icon_wink.gif

Pozdrowienia
Trollsky
Dokladnie

Pierwotnym celem posta bylo i jest zaznajomienie lucznikow z wymaganiami.
Dla mnie EOT jesli chodzi o nazwe .

POzdrawiam
Wotawa
Wystarczy powiedzieæ "Chorgiew Konrada" (mo¿na dodaæ Ole¶nickiego).
I ju¿ mo¿na chodziæ "z uniesion± przy³bic±" icon_wink.gif.
Fuszta! mad.gif

Co do mojego marudzenia - wytarczy u¿ywaæ nazw z sensem i nikt nie bedzie sie czepia³. Bo z nazwaniem jej ¶l±sk±, to spory obciach, tak jak z t± przy³bic±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.