Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wojownik
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Flampard
Witam!
Chcia³bym odtworzyæ wojownika z dru¿ny Henryka Sandomierskiego, która wyruszy³a w 1154 roku( lub innego wojownika z okresu krucjat). Pytanie jak siê za to zabraæ? Gdzie s± takie spotkania? Bêdê móg³ je¼dziæ na turnieje rycerskie? jak to ogarn±c? sorry ale jestem zielony. od czego zacz± kompletowanie ubrania?
Nikodem
Po kolei:

Normalnie - poczytaj, skompletuj strój i wyposa¿enie (w tej kolejno¶ci) i ju¿ - gotowe.

Datowane na XII wiek? mo¿e byæ ciê¿ko o imprezy z takim datowaniem, ale jet spora szansa ¿e by¶ wpasowa³ siê na imprezy XIII wieczne.

Tak,

Po kolei.

Ubrania zacznij kompletowaæ od zapoznania iê z forum i - przede wszystkim - literatur±. Polecam zacz±æ od Gutkowkiej ("Historia ubiorów") oraz TMTA (Sarah Thursfield "The medieval taylor assistant") pozwoli Ci to poczuæ jakiekolwiek podstawy smile.gif.

Flampard
CYTAT(Nikodem @ 22:35 14.09.2013) *
Po kolei:

Normalnie - poczytaj, skompletuj strój i wyposa¿enie (w tej kolejno¶ci) i ju¿ - gotowe.

Datowane na XII wiek? mo¿e byæ ciê¿ko o imprezy z takim datowaniem, ale jet spora szansa ¿e by¶ wpasowa³ siê na imprezy XIII wieczne.

Tak,

Po kolei.

Ubrania zacznij kompletowaæ od zapoznania iê z forum i - przede wszystkim - literatur±. Polecam zacz±æ od Gutkowkiej ("Historia ubiorów") oraz TMTA (Sarah Thursfield "The medieval taylor assistant") pozwoli Ci to poczuæ jakiekolwiek podstawy smile.gif.

Gdzie mogê znale¼æ info o imprezach XIII wiecznych? Jakie bêdê potrzebowa³ ubrania? (gacie nogawice,buty,koszula i co jeszcze ?) z tego co widzê to ksi±¿ka Gutowskiej traktuje od XVI wieku czyli odpada.
Buka
Gutkowska obejmuje równie¿ interesuj±cy Ciebie okres. Przeczytaj, obejrzyj, poszukaj w ju¿ istniej±cych na Freha tematach - to bêdzie dobry wstêp, do którego bêdziesz móg³ zadaæ bardziej prezycyjne pytania.
Nikodem
Na szybko, przy mojej ¶redniej wiedzy dotycz±cej interesuj±cego Ciê okresu, jako minimum ubioru potrzebowaæ bêdziesz:

bielizny, nogawice (spodnie? nie wiem czy jeszcze wystêpuj±), tunikê/cote oraz buty i pas.

Jako ¿e chcesz odtwarzaæ wojownika(?) - woja, rycerza - czyli kogo¶ o wy¿szym ni¿ "podstawowy" statusie spo³ecznym wypada³oby mieæ tak¿e odpowiedni± szatê wierzchni± - tunikê/kaftan(?)/surcote. Informacje odno¶nie w/w znajdziesz na forum i w ksi±¿kach.

O imprezach dowiesz siê m.in. z Kalendarium na niniejszym forum,
Saren
Spodnie wystêpuj±- zale¿y gdzie¶. Krucjatówki daj± spore pole do popisu, bo przecie¿ nie trzeba odtwarzaæ Europejczyka, nawet je¿eli nie chce siê stawaæ po stronie islamistów.

S± turkopole, chrze¶cijanie syryjscy, Armeñczycy, Gruzini, Bizancjum i w .... innych, a tam spodnie na ogó³ wystêpuj±.

£enewer.

Mój drogi, m³ody cz³owieku (to do za³o¿yciela topiku)- by³o o tym.

Najpierw- odpowiedz sobie na proste pytania;

1. Sk±d moja postaæ ma pochodziæ?
2. Czym ma siê zajmowaæ?
3. Jakiej warstwy spo³ecznej?
4. Na co mnie staæ i co potrafiê?

Czcibor
Kolega zacz±³ od tego, ¿e Sandomierskiego ekipa.
Saren
Kolega zacz±³ od sandomierskiej ekipy, po czym rozszerzy³ to ogólnie na krucjaty, z uwzglêdniem równie¿ wieku 13, który z owa ekipa nie ma nic wspólnego.

Zwa¿ywszy, ¿e kolega ju¿ pyta³, a to w indarowym projekcie, a to u szpitalników, ¶miem domniemywaæ, ¿e zwyczajnie jeszcze nie wie co i gdzie chce robiæ.

Aczkolwiek mogê siê myliæ i akurat najbardziej miarodajnym postem jest akurat ten, w którym mówi o sandomierskiej ekipie. W zwi±zku z czym mam nadzieje, ¿e w niczym nie zaszkodzi³am i kolega nie bêdzie zak³ada³ armeñskich portek do cotte.
Flampard
CYTAT(Saren @ 12:34 15.09.2013) *
Kolega zacz±³ od sandomierskiej ekipy, po czym rozszerzy³ to ogólnie na krucjaty, z uwzglêdniem równie¿ wieku 13, który z owa ekipa nie nic wspólnego.

Zwa¿ywszy, ¿e kolega ju¿ pyta³, a to w indarowym projekcie, a to u szpitalników, ¶miem domniemywaæ, ¿e zwyczajnie jeszcze nie wie co i gdzie chce robiæ.

Aczkolwiek mogê siê myliæ i akurat najbardziej miarodajnym postem jest akurat ten, w którym mówi o sandomierskiej ekipie. W zwi±zku z czym mam nadzieje, ¿e w niczym nie zaszkodzi³am i kolega nie bêdzie zak³ada³ armeñskich portek do cotte.

"
Zwa¿ywszy, ¿e kolega ju¿ pyta³, a to w indarowym projekcie, a to u szpitalników, ¶miem domniemywaæ, ¿e zwyczajnie jeszcze nie wie co i gdzie chce robiæ." jest dok³adnie tak jak napisa³e¶...

Chcia³bym co¶ odtwarzaæ ale we wroc³awiu jest bractwo jednak skupione na pó¼niejszym okresie ¶redniowiecza ( mnie interesuje XII-XIV wiek w szczególno¶ci krucjaty). Czyli mam "odnale¼æ" moja postaæ w historii. Zobaczyæ jak by³a ubrana i to odtwarzaæ. Podejrzewam ¿e nie bêdzie mnie stac na rycerza wiêc skupi³ bym siê na jaki¶ wojowniku z piechoty.
Indar

Ju¿ Ci pisa³em co i jak, innej odpowiedzi nie uzyskasz. Nie da siê zrobiæ czego¶ uniwersalnego na tak± rozpiêto¶æ (XII-XIV. Albo rybki albo akwarium niestety.
Flampard
CYTAT(Indar @ 15:42 15.09.2013) *
Ju¿ Ci pisa³em co i jak, innej odpowiedzi nie uzyskasz. Nie da siê zrobiæ czego¶ uniwersalnego na tak± rozpiêto¶æ (XII-XIV. Albo rybki albo akwarium niestety.

Nie chce robic uniwersalnego...Chcia³bym konkretnie XIII wiek ale ¿e we Wroc³awiu nie ma nikogo takiego to cie¿ko mi to samameu ogarn±æ. A jakby chcia³ kogo¶ z dru¿yny Sandomierskiego to siê dowiedzialem ¿e nie ma takich imprez...
Viator
Ca³y XIII wiek to te¿ szeroko - najlepiej siê jeszcze zdecyduj czy pierwsz± z grubsza po³owê (tak do najazdów mongolskich w latach 40-tych) czy drug±.
A je¿eli siê zdecydujesz na pierwsz± po³owê/tercjê XIII wieku, to Ci mo¿emy podrzuciæ materia³y informacyjne z naszego Projektu PD 1196-1235 jako wzór... i generalnie s³u¿ymy pomoc±. smile.gif
Reenactors
¯eby dobrze wprowadziæ Cie w temat, musieliby¶my napisaæ co najmniej kilku stronicow± wypowied¼. Skontaktuj siê z osob±, do której przes³a³em Ci namiary na PW - byæ mo¿e zgodzi siê pomóc Ci ogarn±æ to wszystko - tym bardziej, ¿e jest we Wroc³awiu, na miejscu. Poza tym, je¿eli chcesz robiæ XIII stkê - a przy tym nie zmarnowaæ czasu, pieniêdzy i zami³owania - trzymaj siê ludzi z projektu Polski dzielnicowej, tak jak wcze¶niej Ci napisa³em w prywatnych wiadomo¶ciach. Dosta³e¶ ju¿ nie jedn± (profesjonaln±) propozycje pomocy - skorzystaj, wprowadz± Cie we wszystko.
Flampard
CYTAT(Reenactors @ 17:53 15.09.2013) *
¯eby dobrze wprowadziæ Cie w temat, musieliby¶my napisaæ co najmniej kilku stronicow± wypowied¼. Skontaktuj siê z osob±, do której przes³a³em Ci namiary na PW - byæ mo¿e zgodzi siê pomóc Ci ogarn±æ to wszystko - tym bardziej, ¿e jest we Wroc³awiu, na miejscu. Poza tym, je¿eli chcesz robiæ XIII stkê - a przy tym nie zmarnowaæ czasu, pieniêdzy i zami³owania - trzymaj siê ludzi z projektu Polski dzielnicowej, tak jak wcze¶niej Ci napisa³em w prywatnych wiadomo¶ciach. Dosta³e¶ ju¿ nie jedn± (profesjonaln±) propozycje pomocy - skorzystaj, wprowadz± Cie we wszystko.

Dobra skonkretyzowa³em swój cel. Chcê odtworzyæ wojownika z kompani Kazimierza Opolskiego, który prawdopodobnie bra³ udzia³ w V krucjacie. Chcia³bym bardzo brac udzia³ w tym projekcie Polski dzielnicowej ;) Pozdrawiam ,dziêkuje za cierpliwo¶c i czekam na wskazówki
Viator
Datowanie idealne smile.gif Dok³adnie 800 lat temu, w 1213 roku Ojciec ¦wiêty og³osi³ V Krucjatê, na któr± wyruszono w 1217 roku. Ca³y okres w³adania Kazimierza I Opolskiego (1211-1230) mie¶ci siê w datowaniu Polski Dzielnicowej.

O ile wiêc jeste¶ chêtny do postawienia sobie od razu na starcie wysokiej poprzeczki i zostania "ultrasem" jak to u nas nazywaj±, czyli do d±¿enia, aby ca³y strój, broñ i jak najwiêcej swojego wyposa¿enia oprzeæ na mocnych i prawid³owo datowanych ¼ród³ach, i wykonaæ z materia³ów i za pomoc± technik jak najbardziej zbli¿onych do historycznych (dok³adne wymagania projektowe s± do wgl±du), w razie w±tpliwo¶ci poddaj±c siê werdyktowi weryfikatorów, z nastawieniem na spotkania zamkniête typu 24/24 godziny ¶redniowiecza, to masz szansê w 800 rocznicê Krucjaty wyruszyæ wraz z Kazimierzem przeciw niewiernym a potem z Henrykiem Brodatym przeciw Konradowi Mazowieckiemu jako pe³noprawny cz³onek Projektu...
Flampard
CYTAT(Viator @ 01:04 16.09.2013) *
Datowanie idealne smile.gif Dok³adnie 800 lat temu, w 1213 roku Ojciec ¦wiêty og³osi³ V Krucjatê, na któr± wyruszono w 1217 roku. Ca³y okres w³adania Kazimierza I Opolskiego (1211-1230) mie¶ci siê w datowaniu Polski Dzielnicowej.

O ile wiêc jeste¶ chêtny do postawienia sobie od razu na starcie wysokiej poprzeczki i zostania "ultrasem" jak to u nas nazywaj±, czyli do d±¿enia, aby ca³y strój, broñ i jak najwiêcej swojego wyposa¿enia oprzeæ na mocnych i prawid³owo datowanych ¼ród³ach, i wykonaæ z materia³ów i za pomoc± technik jak najbardziej zbli¿onych do historycznych (dok³adne wymagania projektowe s± do wgl±du), w razie w±tpliwo¶ci poddaj±c siê werdyktowi weryfikatorów, z nastawieniem na spotkania zamkniête typu 24/24 godziny ¶redniowiecza, to masz szansê w 800 rocznicê Krucjaty wyruszyæ wraz z Kazimierzem przeciw niewiernym a potem z Henrykiem Brodatym przeciw Konradowi Mazowieckiemu jako pe³noprawny cz³onek Projektu...

Pewnie ¿e chcê ;). Czekam na materia³y pomocnicze .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.