Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.
Zapraszam do dyskusji
Witam
Impreza jest kontynuacja imprez z lat ubieglych, o ktorej mozecie poczytac i na freha i na www.rycerska.gildia.com
Tradycyjnie odbedzie sie ostre strzelanie w 5 konkurencjach minimum. 30m; 50m oraz 70m tzw bojowe. Poziom eliminacji i pofinalow uniemozliwia wejscie do rundy finalowej na podstawie fuksa, przypadku.
2 dodatrkowe konkurencje o charakterze rozrywkowym w stylu: strzelanie do ruchomego celu na 30m, strzelanie na skupienie na 30 m itp ...
Impreza na zaproszenia. Zamknieta.
Piatkowo - sobotni blok w parku (miejsce bez zmian) lacznie z noclegami i zapleczem sanitarnym - 30 m. od rzeki - w tym miejscu czystej, gdyz mieszkancy w niej plywaja;
Blok niedzielny nad rzeka przy spichlerzu;
W sobote i niedziele - inscenizacje bitewek; w niedziele - scenki pokazowe, walki pokazowe itp;
Zywnienie bedzie; Jazda konna prawdopodobnie dla zainteroswanych tez (przy miejscu turniejowym jest stadnina;) - ten szczegol jeszcze potwierdzimy;
Impreza historyczna, dla lucznikow - wymagane kompletne wyposazenie odtwarzanego lucznika z okresu IX - XV wiek; Z innych cudow potrzebne bedzie minimum opancerzenia dla inscenizujacych sie i na luczniczy bojowy: przeszywka, rekawice, helm, cos w lewa reke (zakaska), cos w prawa reke (zapojalka).
Bezproblemowo bedziemozna wystawic kramy z cudami na sprzedaz w sobote dla rycerzy a w niedziele dla turystow pod zamkiem;
Pozdrawiam;
Jasmin
Pojawi³y siê liczne pro¶by o umieszczenie regulaminu turnieju na forum, tote¿ czyniê to.
Je¶li za¶ chodzi o pominiête dru¿yny (podane przez Thivuna), to nie omieszkam nadrobiæ zaleg³o¶ci i wys³aæ im zaproszenia. Z góry przepraszam za nieuwagê.
Program ca³ej imprezy do³±czony jest do zaproszenia.
Obawiam siê, ¿e nie za³±cze pliku z rozszerzeniem doc, dlatego te¿ wysy³am ka¿demu indywidualnie regulamin na skrzynkê.
Je¶li za¶ chodzi o poranne "przyjemno¶ci", drogi Miros³awie, to nie s±dzê, aby¶my byli takimi sadystami
Jedyne æwiczenia turniejowe to
Do tej wiadomo¶ci do³±czam regulamin turnieju oraz jego program.
Salve Fratres!
Tak jak obiecali¶my podczas waszego pobytu na Zamku Drahim, spodziewajcie siê nas w pi±tek wieczorem.
Pozdrawiam Grzegorz
Witam!
Czy móg³by mi kto¶ udzieiæ informacji na temat miejsca, w którym ma siê odbyæ pi±tkowa biesiada? Nigdy nie by³am w S³upsku, wiêc tekst:"Piatkowo - sobotni blok w parku (miejsce bez zmian) " nic mi nie mówi..
Bêdê jechaæ poci±giem, wiêc je¶li napiszecie mi gdzie (wychodz±c z dworca PKP) mam siê kierowaæ, bêdê ogromnie wdziêczna. Mile widziana jest te¿ mapka
Pozdrawiam!
Nigra
Oto pierwsze wskazówki, jak dotrzeæ na miejsce turnieju:
od dworca PKP na wrost ulic± Wojska Polskiego do koñca, przez rondo w lewo, dalej do kolejnego ronda i w prawo, dalej ca³y czas prosto a¿ do zamku. Za zamkiem przej¶æ przez ulicê i jeste¶cie w Parku Kultury. Dalej ca³y czas prosto wzd³u¿ rzeki a¿ do mostu, pktóry omijamy, a tam znajduje siê teren lodowiska, gdzie odbywa siê turniej.
W razie problemów pytaæ siê ludzi o lodowisko na terenie Parku Kultury.
Trochê zakrêcone, ale wbrew pozorom, droga jest prosta
W razie jakichkolwiek problemów z dojechaniem na miejsce turniejowe, prosimy o telefon (b±d¼ smsa) na numer 508301512 lib 606859615, wy¶lemy transport na dworzec b±d¼ na wskazane miejsce.
Dziêki wszystkim, którzy siê zjawili u nas na turnieju za dobr± zabawê.
Mam nadziejê, ¿e zainteresowani nie zapomnieli Gruchy?
GRUCHA JEST OK!!!!!!!
Tak przy okazji, to wielkie dziêki dla ch³opaków z Lêborka za to, ¿e jeszcze nie mieli dosyæ ci±g³ego wyci±gania ich do tañca.
Jeste¶cie wielcy!
Witam!
Jako ilustracje poprzedniego postu zalaczam zdjecie "chlopakow z Leborka" i jeszcze pare zdjec autorstwa Katarzyny Dobrzynskiej z Konfraterni Smorgonskiej Akademii. Szczegolnie chcialbym zwrocic uwage na przepiekna "martwa nature"
[b]
------------------------------------------------------------
za³±czniki usuniête przez administratora zgodnie z regulaminem FREHY --> pkt 14
Wielkie dziêki za fotki. Martwa Natura pójdzie dalej w obieg jako przyk³ad tego, jak S³upsk bawi siê na swoim w³asnym turnieju
Witam.
W imieniu naszej skoromnej ekipy(Hako, Raymond i ja), która mia³a okazje byæ na III Turnieju, dziêkujê gospodarzom za niezwykle mi³e przyjêcie i wspania³± zabawê. Szczególne podziêkowania dla dziewczyn, które uczy³y nas tañczyæ - zawsze jeste¶my chêtni do nauki!! Tañca oczywi¶cie:P Mam nadziejê, ¿e jeszcze potañcujemy z Paniami.
Prawie zapamiêtali¶my ten taniec, którego nas uczy³y¶cie, choæ chyba zbyt pilnymi uczniami nie byli¶my:P?
Gratulacje dla zwyciêzców i chwa³a pokonanym.
Pozdrawiam.
P.S. A zagadkê rozwi±¿ê
!!I pamiêtajcie o promocji:P!!
Witam!
Kolejna porcja zdjec autorstwa Katarzyny Dobrzynskiej z Konfraterni Smorgonskiej Akademii z piatkowego wieczoru w Slupsku na III turnieju lucznictwa tradycyjnego
[b]
Witam!
Zdjecia autorstwa Tadeusza Kowalskiego z Konfraterni Smorgonskiej Akademii przedstawiajace autorke wczesniejszych zdjec - Kasie Dobrzynska na III turnieju w Slupsku.
[b]
Witam !
Oto nastêpna porcja zdjêæ ze S³upska.
Pozdrowienia dla wszystkich którzy przygotowaniami, udzia³em lub obecno¶ci± przyczynili siê do dobrej zabawy na tym turnieju
[b]
Wielkie dziêki wszystkim za fotki, kto ma jeszcze, to bêd± bardzo mile widziane.
Jej... Nie spodziewa³am siê tak szybkiego odzewu!
A tak poza tym, to raz jeszcze gratulacje dla zwyciêzcy ca³ego turnieju,
Jeste¶ wielki! Jeszcvze trochê i pobijemy rekord na freha w umieszczaniu pojedynczych fotek...
Niez³e fotki
Nie by³o mnie a dziêki nim wiele widaæ
A z rekordem to kto wie... z chêci± skorzystam z efektów.
Pozdrawiam
Najemna Dru¿yna £ucznicza z Poznania nieniejszym sk³ada gor±ce podziekowania organizatorom turnieju, za wspania³± atmosferê, do¶c trudne konkurencje
oraz obfito¶c jad³a, mi osobi¶cie najbardziej smakowa³ chlebek ze smalcem
. Chylê czo³a przed konkurentami, z którymi przysz³o nam sie zmierzyæ, dziêki wam wiemy ¿e musimy jeszcze sporo poæwiczyæ
zanim pokusimy siê w przysz³ym roku o zgarniêcie kompletu nagród
.
Pozdrawiam serdecznie i mam nadziejê , ¿e jeszcze wiele razy bêdzie nam dane sie razem bawiæ
To my dziêkujemy Poznaniowi za to, ¿e zaszczycili nas swoj± obecno¶ci± pomimo odleg³o¶ci dziel±cej Was od S³upska.
Jednak¿e dalej trzymamy siê naszych podejrzeñ, ¿e Wasze strza³y s± zdalnie sterowane. Tylko kiedy zd±¿yli¶cie wmontowaæ naprowadzanie w naszych tarczach?
Hmmmm:-) wiecie co ja chyba nie mia³em strza³ek naprowadzanych, ale nie wiem czy Ania co¶ nie kombinowa³a w tym kierunku
sami widzieli¶cie jakie spustoiszenie sia³a w tarczach
A tak przy okazji mam nadziejê ¿e ¶ci±gniecie do nas 4-5 wrze¶nia w duuu¿ej liczbie
Pozdrawiam
Witam!
Radku, to chyba zmieniliscie zdanie, skoro mowisz o "duuuuzej liczbie". Do tej pory slyszalem o scislym reglamentowaniu, azeby nie przekroczyc liczby 50 osob w Poznaniu 4/5.09. Jeszcze raz gratuluje rezultatow - i mam nadzieje, ze ktos wreszcie wywiesi liste trzech pierwszych miejsc w kazdej ze slupskich konkurencji.
Pozdrowienia
có¿ pamiêtaj±c do¶wiadczenia z zesz³ego roku, gdzie zapowiedzia³o sie oko³o 70 osób a przyjecha³o 20...postanowi³em troszkê zaszaleæ, jêsli bêdzie nas wiecej nic sie chyba nie stanie, jeno jad³a mniej byæ mo¿e, najwy¿ej na freha nas po¼niej za to obsmarujecie. Dziêkujê za gratulacje
:-)
Chor±giew ¶w. Barbary zapowiada siê w ilo¶ci osób 2-3x wiêkszej ni¿ na S³upsku
Tylko je¶li Ania bêdzie u Was strzelaæ to nie wiem czy jest sens przyje¿d¿aæ - naprowadzanie u siebie macie chyba dopieszczone w najdrobniejszych szczegó³ach
Pozdrowienia z kosza³kowa
Dzieki wszystkim za przybycie do Slupska na zmagania lucznicze na czosnkowych, wypasionych dystansach.
W tym roku oprocz tradycyjnej 30, 50 oraz "bojowki luczniczej" byl ruchomy cel oraz skupienie 15 m oraz 15 m zwyczajny.
Tradycyjnie juz nie mieliscie sil zjesc wszystkiegoa piwo konczylismy w niedziele wieczor:p
Tradycyjnie tez byly osoby z pecherzami na palcach od strzelania, co nas zawsze cieszy;
Szkoda, ze nie przyjechalo paru naszych ulubiencow luczniczych - walka bylaby bardziej zaciekla - a i tak nie szlo latwo:)
Og³oszenie z ostatniej chwili:
Na ostatnim terningu znaleziono strza³ê:brzechwa ciemny br±z, wygl±da na Bisoka z ¿ó³tym znaczeniem, bia³ymi lotkami i grotem w kszta³cie li¶cia.
Strza³a têskni i czeka u nas na w³a¶ciciela
Ruda, Ja¶min...
nie ma rzadnych informacji odnosnie sprzetu, ktory mi skradziono podczas turnieju z piatku na sobote (p³aty, naramienniki, nareczaki) ?
Ogolnie bylo przyjemnie, milo i sympatycznie, gdyby nie fakt, ze szykujac sie do bojowki, nie mialem juz prawie w co sie dozbroic
Pozdrawiam
Sobol
Przykro mi, ale na razie nic nie wiadomo.
Ale wszyscy siê bardzo staraj±, ¿eby co¶ zrobiæ w tej sprawie.
Dziekuje...
chociaz nie nastawiam sie, abym cos odzyskal, bo wiadomo raczej, ze kradziezy dokonali kolesie z pobliskich "slamsów ;) "
... no ale pewna iskierna nadziei jest zawsze.
pozdrawiam
Sobol
Nawet kolesie ze slumsów musieli co¶ zrobiæ z Twoj± zbroj±. Nie s±dzê bowiem, aby porzucili j± ot tak sobie.
Nie wiem jednak, jak bardzo zdawali sobie sprawê, co zrobiæ pó¼niej z blachami.
Ale nadal bêdziemy siê staraæ, aby j± odzyskaæ, na to mo¿esz liczyæ.
Witam!
Przyznaje sie do tej strzaly zagubionej przeze mnie w Slupsku 14.08.2004 r.
Szczegoly moich oznaczen (ilosc i kolor paskow oraz odstepy miedzy nimi) przesylam Marcie na priv.
Pozdrowienia
Znaleziona strza³a pasuje do Twojego opisu, Ciwunie. Przy najbli¿szej okazji zostanie zwrócona. I bardzo dobrze, gdy¿ le¿y ona u mnie w domu i wyje po nocach za w³a¶ciecielem. I jak tu odpoczywaæ?!
Witajcie!
Co do skradzionych sprzêtów, to mo¿e zawi±¿my w UK ma³± grupkê "awend¿eróff" i razem przejed¼my naszym Pomorskim Walcem po S³upsku a pó¼niej po ¦widwinie
Wtedy i Sobol odzyska blachy i ja mieczyk i manewry bed± odbêbnione
Pozdrowionka
Witam!
Problem sprzetu "zgubionego" istnieje. Moze by stworzyc jakis system (liste) przedmiotow zaginionych. Ja do tej list zglaszam miecz "jedynke" produkcja Dabala z Warszawy. Bardzo charakterystyczna i mysle, ze Smorgonczycy, Zaworczycy i Inogici nie beda mieli problemu z jej rozpoznaniem. Pierscien Damroki tez jest do rozpoznania, gdyz w ten sposob (jak moj) byly wykonane tylko dwa egzemplarze. O dokumentach nie wspominam, gdyz juz przystapilem do wyrobienia nowych.
Przegladajac rozne tematy na Freha mozna spotkac wiecej podobnych informacji, lecz sa one rozproszone i gdyby nawet chcialby ktos weryfikowac jakies przedmioty z tymi informacjami, to mialby bardzo utrudnione zadanie.
My¶lisz, ¿e bomba cos pomo¿e? Nie s±dzê, za s³aba jest na S³upsk.
Jako ¿e mam znajomego na z³omowisku na Grunwaldzkiej, obieca³ daæ cynk jak co¶ w rodzaju zbroi sie tam znajdzie, a znajoma mieszkaj±ca na Chopina nie meldowa³a o czubkach lataj±cych w puchach.
Jednak¿e dziêkujê za dobre rady (niestety, jak¿e one prawdziwe).
Pozdrufki.
By³em. Strzela³em. Przegra³em i ....bynajmniej wiem, na jakim odcinku mojej ³uczniczej kariery siê znajdujê. Przeczyta³em wszystkie przymiotniki dotycz±ce tej imprezy i jak mi siê zdaje nikt jeszcze nie u¿y³ okre¶lenia "zar±bi¶cie". Tak wiêc z pe³nym przekonaniem u¿ywam go bo znam t± imprezê od trzech lat. Odno¶nie poznaniaków to uwa¿am, ¿e pora podj±æ systematyczne, historyczne badania jaki Wielkopolanin w XIII wieku dotar³ do Walii i nauczy³ ich tak strzelaæ. Szkoda, ¿e nie by³o Was pod Legnic± bo U³an Bator by³ by dzisjaj granicznym miastem III RP. £azarzom radzê by krawêd¼ wiaderka na piwo trochê uczyniæ cieñsz±. Lepiej siê wtedy pije. A wszyscy, kórzy tego nie pprze¿yli niech ¿a³uj±. Pozdrawiam tych, z którymi dane by³o mi siê tam spotkaæ.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Salve Fratres!
Ech te wiaderko ... oszuka³o "troche" naszego kierowce
. A tak powa¿nie - przecudna impreza. Jedzenie ... tam nie by³o jedzenia - tak by³a uczta! Po prostu smakosze-rozkosze! Piwa ca³e morze! A nastêpnego dnia przednia bojówka. Dziêkuje organizatorom za tak wspania³a opieke nad nami.
Pozdrawiam Grzegorz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.