Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gra na lutni
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Przemko z Landsberga
Witam wszystkich serdecznie . Chcia³bym nauczyæ siê gry na lutni, czy istniej± ksia¿ki na ten temat b±dz filmiki instruktarzowe ? Piszê wiersze i nie raz gdy widzê bardów me serce wyrywa siê z pytaniem czy i ja nie podo³a³ bym tej poetyckiej drodzê smile.gif
Adek Kronikarz
A lutniê ju¿ masz? Pytam z ciekawo¶ci, bo prawdziwa lutnia (nie jaka¶ przerobiona ba³a³ajka czy mandolina) to w naszym kraju towar wybitnie deficytowy i pieroñsko drogi smile.gif
Przemko z Landsberga
Niestety nie posiadam jeszcze ale by zrealizowaæ swe marzenie jestem w stanie uzbier±c i wydaæ na ni± sporo kasy... po prostu wolê za wczasy siê uzbroiæ w materia³y ¿e tak powiem, by jak kupiê lutnie to zaczaæ uczyæ siê na niej graæ
ppp
temat ma ju¿ niemal dwa lata, ale wychodzê z za³o¿enia ¿e mo¿e komu¶ siê przyda jak opiszê moje lutniowe przygody :P

co do podrêcznika ja korzysta³em z Andrea Damiani "Method for Renaissance lute" - jest to podrêcznik traktuj±cy przede wszystkim o technice gry. Poza tym na youtube jest te¿ kana³ "luteplayer80", na którym go¶æ opowiada jak siê gra na lutni, choæ osobi¶cie polecam znale¼æ nauczyciela.

za mn± lutnia chodzi³a 5 lat zanim sobie naby³em, a naby³em tanio (1500z³ z futera³em) ¿eby nie robiæ reklamy, tak± jak± mo¿na znale¼æ na ebay'u

wiem ¿e kupowanie instrumentów przez internet to mocno ¶redni pomys³, wiêc warto upewniæ siê ¿e sklep ma politykê typu "w przeci±gu 3 miesiêcy od otrzymania instrumentu mo¿na go oddaæ bez powodu z pe³nym zwrotem kosztów"

lutnia wygl±da jak nale¿y, stroi jak nale¿y, brzmi jak nale¿y (choæ sza³u nie ma), po 1,5 roku (dwóch zimach) nadal siê trzyma, nic nie odgina i stroi, co do¶æ mocno irytuje lutnistów którzy za swoje lutnie p³acili nawet po kilka tysiêcy euro...
w ka¿dym razie na pocz±tek wystarczy, zw³aszcza jak kto¶ nie ma mo¿liwo¶ci po¿yczenia sobie instrumentu z akademii muzycznej, albo tak jak ja nie traktuje tego powa¿nie i chce sobie polutowaæ dla czystej przyjemno¶ci

wszystkim chc±cym zacz±æ przygodê z lutni± ¿yczê wytrwa³o¶ci zarówno przed kupnem jak i po (kiedy to na pocz±tku przedramiê (a nie nadgarstek) b³aga o lito¶æ)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.