Witam.
Grupa konna rycerzepogranicza.pl poszukuje fascynatów sredniowiecza do naszej grupy .
Nadmnieniam ¿e potrzebujemy ludzi którzy chc± odtwarzaæ rycerzy konnych w okresie XIII-XV wiek.
Dysponujemy dwoma wolnymi koniami.
Og³oszenie kierujemy do ludzi którzy w swych decyzjach nie kieruj± sie chwilowymi decyzjami .
Informujê ¿e tak¿e wyposa¿enie konnego wi±¿e siê wydatkami.
Witam!
Tak siê sk³ada, ¿e od dawna mia³em na oku Wasz± grupê i bolejê nad tym, ze w mojej okolicy (Kraków) nie ma grup znajduj±cych upodobanie w ³±czeniu jazdy konnej z rekostrukcj±. Oczywi¶cie jasnym jest to, ¿e wia¿e sie to z du¿ymi wydatkami, dlatego te¿ pewnie niewiele jest takich grup. My tutaj mozolnie zak³adamy formacjê w Krakowie, która choæ nie ze strony wszystkich spotka³a sie ciep³ym przyjêciem, to jednak rozwija siê prê¿nie. Nasze datowanie ostatecznie przyjêli¶my na 1297-1337, Anglia. Od wybuchu powstania Williama Wallace'a po wybuch Wojny Stuletniej. Mam sprzêt rycerza ciê¿kiego XIII/XIV(pe³na kolcza z nogawicami, wielki he³m), troche je¼dzi³em konno swego czasu. Brak w³asnego siod³a i kropierza póki co. Wiem, ze nasza wspó³praca jest z uwagi na odleg³o¶æ ma³o realna i bolejê nad tym, jednak¿e moze móg³bym zasiegn±æ waszej rady, bowiem marzy mi sie równiez za jakis czas uczynic z naszej formacji w du¿ej mierze grupê konnego rycerstwa. Czy posiadancie w³sne konie czy pozostajecie we wspólpracy z jak±¶ stadnin±? Jak wygl±da potem kwestia transportu zwierz±t na imprezy? Wynajêcie aut do transportu etc.? ¯a³ujê szczerze, ¿e nie jestem z okolic...
pozdrawiam
Konrad (Lion Heart)
salve!
Tworzenie grupy konnej to nie lada wyzwanie, dlatego gdy¿ ciê¿ko jest znale¶æ ludzi którzy je¿d¿± konno i maj± odwagê wsi±¶æ na konia w zbroji a jeszcze przy tym je¿d¿iæ w galopie.
Jest to kosztowne zarówno utrzymanie koni jak równie¿ wyposa¿enie sibie jak i rz±d koñski.
by³o nas czterech ale niestety kolega który niby by³ fundamentem grupy powiedzia³ ¿e ju¿ siê nie bawi i to na poczatku sezonu gdzie dograne by³y imprezy.
My posiadamy w³asne konie i wozimy je w³asnym srodkiem transportu, czyli przyczepami.
Najlepsze do tej zabawy sa konie sl±skie i ja na takim je¿dzê gdy¿ sa bardzo m±dre i spokojne.
Ze stadninami jest tak ¿e nie chc± dawaæ koni do takich zabaw, a gdy jednak uda sie to koszty wypo¿yczenia konia zniechecaj± odrazu.
Chocia¿ Smocza Kompania je¿d¿± tylko na wypo¿yczonych koniach ze stadniny Patataj, ale w³a¶ciciel jest by³ym wojskowym i je¿dzi z nimi na imprezy.
Siod³o portugalskie do ma³ych przeróbek i jest to co trzeba a co do kropie¿a kupiæ drelich i ka¿da krawcowa uszyje jak pojêtna.
S³u¿ê pomoc± i rad±
Piotr Von Schultz