Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.
Zapraszam do dyskusji
Czo³em!
Impreza bêdzie datowana na prze³om XIV/XV , na zaproszenia, finansowana jest ze zrzutki uczestników i nie jest otwarta dla t³umów turystów.
Pozdrowienia
no có¿... turniej by³ poprostu jak marzenie... ja wróci³em przed minutk±,
ale to co mnie drêczy to pytanie o jakiekolwiek zdjêcia / filmy z tej¿e piêknej imprezy.
Je¶li kto¶ ma dostêp do jakiego¶ serwera i móg³by udostêpniæ troche zdjêæ, to bardzo proszê (oczywi¶cie do w³asnej wy³±cznie dyspozycji)
Witam
ja tez juz w domu chociaz zmeczenie przyjdzie pewnie dopiero pod wieczor ;]
moj cyfrak juz jedzie do mnie wiec jak przegram zdjecia to wrzuce tutaj adres
na imprezie bylo z 10 cyfrowek, jak sie da podrzuccie linki do zdjec jak juz beda
pozdrawiam
Goliat // Troll
No tak.... Ja w imieniu swoim i tych kilku landsberskich duszyczek które przez kilka dni snu³y siê po toszeckim zamku chcia³bym tylko rzec ¿e jestem pod wra¿eniem. Panie i Panowie z ChZG...wykonali¶cie KAWA£ DOBREJ ROBOTY ! Moje najszczersze gratulacje i uni¿one pok³ony dla Was i waszej pracy. Jaki¶ czas temu przesta³em ju¿ nawet wierzyæ ¿e jeszcze kto¶ bêdzie chcia³ robiæ to wszystko co siê u was dzia³o. Takie imprezy jak Toszek i Chudów pozwalaja wierzyæ ¿e jeszcze nie wszystko zdech³o i nie wszystko zdeptali prze¶miewcy i kpiarze...
Pok³ony i wdziêczno¶æ chyba po kres dni dla wszystkich osób z kuchni którzy to nie dali nam zaznaæ g³odu i pragnienia (przede wszystkim dla uroczej blondynki z przeuroczym u¶miechem na uroczej buzi, przemi³ej i prze¶licznej panny która obs³ugiwa³a czê¶c sto³u przy której siedzieli¶my !), pok³ony i gratulacje dla Lira jako Dobrego duszka za wspania³y Arturiañski Turniej !!!! dla Wisa za to ze wszystko sie krêci³o bez niepotrzebnego ganiania uczestników do pokazów, przemarszy i innych nudnych rzeczy, dla Pary Kasztelañskiej w koñcu za to ¿e zechcieli nam niedowiarkom i sceptykom pokazaæ ¿e s± jeszcze tacy o kórych my¶leli¶my ze dawno wygineli .... , dla wszystkich tych których pracy bezpo¶rednio nie zauwa¿yli¶my ale jako organizatorzy imprez znamy i potrafimy doceniæ jej warto¶æ i wiemy ze bez nich nie wiele da siê zrobiæ ... Na koniec tak¿e dla uczestników którzy chcieli nadaæ tej imprezie dworski charakter i dworsk± oprawê. S³ów mi brakuje !
Drogie Panie i drodzy Panowie z Chor±gwii Ziemi Górno¶l±skiej !
Od dnia dzisiejszego macie w mojej skromnej osobie przyjaciela i d³u¿nika w jednym. Dziêkuje serdecznie za ca³y ten czas. Piêkne rozpoczêcie sezonu ! Oby ca³y by³ taki ....
Witam
i ja sie podpisze pod s³owami moich przedmówców, niesamowity Turniej ,
da³o sie wypocz±æ i da³o sie pobawiæ, da³o sie zmêczyæ i da³o sie odczuæ prawdziwy klimat jaki poczuæ mo¿na na niewielu turniejach ...
Ciesze sie, ¿e mia³em okazje prze¿yæ co¶ tak ¶wietnego
Wielu mog³oby sie tylko uczyæ od Was ...
Ulv
By³o wspaniale
Dziêkuje raz jeszcze organizatorom i uczestnikom za wspania³± atmosferê i niezapomniane 4 dni....
Kawa³ dobrej roboty...
Pozdrawiam
Wybaczcie, ¿e niewiasta zabierze g³os na tak znamienitym forum, ale ka¿dy obecny w Toszku przyzna, ¿e nie mo¿na tgo turnieju nie pochwaliæ!
Dziêkujê Organizatorom za przedni± zabawê, a w szczególno¶ci Goliatowi i ca³ej "s³u¿bie" za wspania³± kuchniê (nie zapomnieli o mnie, która ¶luby o niejedzeniu miêsa z³o¿y³am). Podziêkê sk³adam i innym uczestnikom, ¿e dali siê ponie¶æ magii, jak± zgotowali nam Organizatorzy i do³o¿yli swoje trzy grosze!
("-Panie! Wiktoria!
-Gdzie?? ")
¯yczê wszystkim tak udanych imprez!
Nic, tylko pochwaliæ po raz kolejny ca³± ChZG za doskona³± organizacjê. Ubaw by³ po pachy, zarówno w czasie uczt (wystêpy, POEMATY), jak i pojedynków i turniejów.
Dopiero teraz ¿a³ujê, ¿e nie pojecha³em na imprezê zbrojnie. Nie by³bym sob±, gdybym nie wspomnia³ tu o niemal pe³nym przestrzeganiu ustalonego datowania u zbrojnych i cywili (za rok rygor siê zaostrzy, hehe, i mam nadziejê, ze do tego czasu wiêcej ludzi sprawi sobie odpowiedni sprzêcior, ¿eby wzi±æ udzia³ w potyczkach).
Polecam przyjazd na nastêpny Toszek wszystkim, którzy do tej pory s±dzili, ¿e nie da siê fajnej (czyt. 'jasnej' / 'nie ciemnej') imprezy w po³udniowej Polsce (czyt. ¦l±sk i okolice)zorganizowaæ (by³em jednym z nich do wczoraj).
Je¶li chodzi o zdjêcia i filmy - krêcili¶my (w wiêkszo¶ci same walki) kamer± analogow±, jest w trakcie zgrywania do wersji cyfrowej, potem spróbujê co¶ zmontowaæ (jak mi Lear pode¶le jeszcze kilka kaset z jego kamery...to film bêdzie d³ugi i dostêpny za jaki¶ d³u¿szy czas :-) ). Gdzie¶ potem zamie¶cimy albo rozprowadzimy na p³ytkach zainteresowanym grupom.
CYTAT(Maciej z Czêstochowy)
Polecam przyjazd na nastêpny Toszek wszystkim, którzy do tej pory s±dzili, ¿e nie da siê fajnej (czyt. 'jasnej' / 'nie ciemnej') imprezy w po³udniowej Polsce (czyt. ¦l±sk i okolice)zorganizowaæ (by³em jednym z nich do wczoraj).
Co to znaczy "jasna, nie ciemna"?
Anulko :-) to znaczy chyba, ¿e do tej pory zwyk³o siê uwa¿ac ze ¦l±sk i ¶l±skie imprezy wiej± mrokiem tak ¿e a¿ mleko siê ¶ciemnia .... Toszek pokaza³ (jako kolejna ju¿ impreza w tym regionie) ¿e to wstrêtne pomówienia. I dobrze !
Sceptyków trzeba u¶wiadamiaæ. Ja ju¿ mleka wozi³ ze soba nie bêdê, bo wiem ze na Toszku bez obawy mogê zagl±dac do garnca
pozdrówka
PS. a na drugi raz jak chcesz kogo¶ zaczepiac to nie szpilkami proszê
Czo³em!
Dopiero teraz dotar³em do siebie
i mogê podziêkowaæ za dobre s³owa :-)
W imieniu ca³ej za³ogi, dziêkujê i do rych³ego ponownego zobaczenia :-)
Pozdrowienia
witam
http://www.centrum.gliwice.pl/~goliat/toszek2k4.rar
to obiecane zdjecia
czekam na zdjecia uczestnikow
Pozdrawiam
Goliat
Drogi Edgarze!
Duma we mnie wezbra³a i wszystko siê burzy, odk±d us³ysza³am tê straszn± potwarz! Zapraszam wiêc do zweryfikowania tej k³amliwej opinii na ¯ywcu (nie ¦l±sk, ale za to przez bielskie bractwa organizowany) - Ciebie, jak i wszystkich innych.
PS. A jak chcesz siê popisywaæ wdziêkami, nie potrzebujesz sztuczek z wyci±ganiem strza³ spomiêdzy po¶ladków...
Przemi³a Pani !
Oczywi¶cie ¿e takie s³owa i opinie bol±, zw³aszcza je¶li polegaj± na uogólnieniach i bazuj±c na jednym czy drugim miejscu czy turnieju odnosz± siê do wszystkich w regionie. Tym bardziej cieszy to co pokazano na Toszku. ¯ywiecki turniej wspominam bardzo mi³o choæby dla tego ¿e na tym turnieju w³asnie anielski widok ol¶ni³ me oczy i m± duszê !
dziekuj±c za zaproszenie musze jednak stwierdziæ ¿e w tym roku dojechaæ tam nam siê chyba nie uda - szkoda
¯yczê Wam jednak powodzenia i takich conajmniej opinii jakie pojawi³y siê po toszeckim turnieju. £atwiej bêdzie o tyle ¿e samo miejsce jest bardzo urokliwe a dodaj±c do tego urodê i k±¶liwo¶æ niewiast bielskich wszystko wskazuje na to, ¿e bedzie to kolejny udany Turniej - czego wam i wszystkim ¿yczê w tym¿e nowym sezonie.
PS.
jak wymy¶lê co¶ równie k±sliwego to siê odgryzê
Tak wiêc, Toszek w tym roku to mój pierwszy wyjazd mej skromnej osoby i pierwszy kontakt ze wspania³± rzecz±, któr± jest ruch rycerstwa w Polsce.
Dziekujê przede wszystkim organizatorom za przygotowanie tak wielkiego klimatycznie, praktycznie i zorganizowango turnieju. Jako pierwszy mój bêdê go pamiêta³ po wsze czasy, jeszcze raz Dziêki Wam wielkie !
Dziekujê tak¿e Wisowi, który da³ mi szansê w pewnej czê¶ci odgrywaæ rolê w turnieju Czerwonego Rycerza, co doda³o mi pewno¶ci siebie,
Dziekujê Wiatrakowi, którego ubiera³em do walki nie raz, za pewna wyrozumia³o¶æ i sam± szansê ;}
Dziêkujê piêknym Paniom za samo chod¼by towarzystwo, (pozdrawiam tak¿e ow± piêkn± blondynkê, która tak¿e nam us³ugiwa³a, o której wspomina³ Edgar)
Dziêkujê slu¿bie i 'kuchni' za tak znamienit± strawê i obs³ugê
Dziêkujê Opatrzno¶ci za tak piêkn± pogodê...
Wszystkim Dziêkujê z serca i k³aniam siê... ju¿ nie mogê doczekaæ sie Toszka 2005
Maciej
to i ja sie podepne :-)
wielkie dzieki wszystkim organizatorom, 'pracownikom' i uczestnikom za wspaniala zabawe :]
w szczegolnosci ka-be-er'zakom za nocne rodakow zabawy i anielska cierpliwosc w stosunku do nizej podpisanego ;]
aha! jeszcze jedna drobnostka do anulki:
na chudowie bedzie swiatobliwy mnich pius, to cie z tych slubow moze latwo rozwiazac ;]
www.bractwozg.prv.pl - fotki z Toszka.
Niestety trzeciego dnia z rana aparat mój odmówi³ wspó³pracy dlatego nie mam zdjec z ca³ej imprezy.
Do Goliata -> Czy znajd± sie zdjêcia grupowe w lepszej jako¶ci?
Iha!
No to do zobaczenia na ¯ywcu (je¶li, rzecz jasna, zostaniemy zaproszeni :-) ). Postaramy siê zjawiæ (choæ ja osobi¶cie nie wiem, czy Jakub zabierze mnie w moim zbyt-pó¼nym-jak-dla-niego-i-jego-datowania stroju
).
Witam!
Ja równie¿ dziêkujê organizatorom za tak wspania³± i klimatyczn± imprezê. Bawi³em siê wspaniale, a je¶li chodzi o ucztê, to brak mi s³ów
. Uk³ony w stronê "obs³ugi" sto³ów i ludzi z kuchni (choæ to w zasadzie ci sami - jedzenie super, a sok imbirowy... no có¿ nic nie zosta³o
).
Pozdrowienia dla wszystkich, którzy byli w Toszku i dziêki za wspania³± zabawê!
Witam serdecznie!
Obiema rêkami podpisujê siê pod wszystkimi pochwa³ami, które siê tu ju¿ pojawi³y.
Chwa³a Wam Szlachetni Organizatorzy za Wasz± tytaniczn± pracê, któr± w³o¿yli¶cie w ten turniej! Za wzorow± organizacjê, za mi³±, lu¼n±, sielankow± wrêcz atmosferê. Za wspania³e jedzenie i niestrudzon± obs³ugê! Szczególne podziêkowania za tañce na uczcztach!! Mog³em sobie trochê powtórzyæ i poskakaæ i siê zziajaæ :-)
Jeste¶cie Wielcy!!
czo³em!
wizyta na toszku by³a dla nas niezwykle mi³o spêdzon± sobot±, a pogoda i piknikowy nastrój imprezy pozwoli³y wyluzowaæ siê na pocz±tek weekendu. by³o na co popatrzeæ (nie zakuwamy siê w blachy, ale chêtnie przygl±damy jak siê inni poc± ;P), do czego postrzelaæ, no i co zje¶æ oczywi¶cie :)
nie bêdê siê rozpisywa³ o dworskiej uczcie i doskona³ej jej organizacji, bo to ju¿ z toszkiem mi siê trwale kojarzy - powiem ino, ¿e tym razem _wszystkie_ wynalazki kulinarne mi smakowa³y, co jest niebywa³ym osi±gniêciem kucharzy ;)
wyje¿d¿ali¶my w po¶piechu i nie wszystkich zdo³ali¶my po¿egnaæ - wielkie dziêki za zaproszenie i wspania³e towarzystwo. oby do zobaczenia nastêpnym razem :) w ka¿dym razie dziewczyny obiecuj±, ¿e jak tylko lir stworzy scenariusz to wystawi± jaki¶ ciekawszy spektakl (bo w tych co maj± jest zdecydowanie za ma³o seksu i przemocy ;)
pozdrawiam
kruku
--
.
PS. zapraszam do galerii na
naszej stronie - znajdziecie tam nieco fotek z toszkowego turnieju.
Jejku ! No ma³o brakowa³o a by³bym zapomnia³ ! teatrzyk by³ supera¶ny ! Moje najmilsze Panie (ale siê spoufalam :-) ) jeste¶cie BOSKIE ! Teatrzyk rulez ! Dawno siê tak nie ubawi³em jak podczas tych¿e w³asnie przedstawieñ. Pok³ony i wyrazy uznania !
Turniej w Toszku ma tylko jedna wade - jest tak dobry ze trudno bedzie pojechac na lepszy! Choragiew naprawde stanela na glowie, aby wszystko super przygotowac i wytrzymali w tej niewygodnej pozycji przez 4 dni, aby goscie mogli sie dobrze bawic. I bawilismy sie znakomicie! Doskonala atmosfera. Wspaniale uczty. Wszystko. Wszystko!
Doloze jeszcze podziekowania dla kuchni za ten cudny napoj ktory mozna bylo po kryjomu dostac a ktory niejednego rano ratuje.
Kless.
Zdjêcia z Toszka 2004 s± równie¿ na stronie www.lir.prv.pl
pozdrawiam
Wszystkie zdjêcia bardzo barwne i ciekawe, czyste technicznie i bardzo dobre do wspomnieñ...
Dziêkujê Troll'owi, Lir'owi i Zielonej Górze za zdjêcia
Pozdrawiam serdecznie
Czytaj±c wypowiedzi wasze z³o¶c ogarnia mnie na moja skromn± osobê..... z lenistwa nie wyrobi³em z minimami i na Toszku siê nie pojawi³em. Jednak b³±d swój naprawie i przysz³orocznej imprezy z pewno¶ci± nieopuszczê !
Witam
St±d:
http://s2.ame.net.pl/~u47/rycerze.mpg mo¿na ¶ciagn±æ trailer filmu z Toszka2004 stworzony przez Maceja z Czêstochowy.
Pozdrawiam
Trailer jest juz od dawna. Kiedy bêdzie film?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.