Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wigilia ¶w.Marcina 09.11.2013
> Inne > Kalendarium 2013
jedam von blabo
Witam

Chcia³bym zaprosiæ Frehowiczów i nie tylko na kolejn±, trzeci± imprezê w Gdañsku w Bia³ej Baszcie.

Oto gar¶æ niezbêdnych informacji

Miejsce: Bia³a Baszta (XV w.), Gdañsk
Data: 9 listopada
Organizator: Kompania ¶w. Miko³aja
Koncepcja imprezy: Uczta dworska
Datowanie: II po³. XIV w.


PLAN IMPREZY:

9 listopada:

16:00- rozpoczêcie uczty

W ramach imprezy przewidziane s± gry i zabawy ¶redniowieczne, koncert muzyki dawnej.

Sk³adka wynosi 45 z³, wchodzi w ni± wy¿ywienie na biesiadê. W sk³adkê wchodzi te¿ koszt wynajêcia sali, zakupu potrzebnych rzeczy takich jak ¶wiece woskowe, ¶rodki czysto¶ci etc. W sk³adkê wchodzi te¿ alkohol (wino, miód pitny i piwo)

Ka¿dy z uczestników powinien przygotowaæ jak±¶ potrawê ¶redniowieczn±, zgodnie z zachowanymi recepturami (w razie potrzeby s³u¿ymy przepisami).

Nocleg na miejscu w Baszcie

Impreza jest tylko na 35 osób, decyduje kolejno¶æ zg³oszeñ, mo¿na siê zg³aszaæ do 25 pa¼dziernika

Co musicie mieæ swojego:
1. Siedziska (krzes³a, ³awy)
2. Pos³ania (¶pimy na pod³odze) tylko historyczne

O przywiezienie czego prosz± organizatorzy:
1. Jak najwiêkszej ilo¶ci naczyñ, kubków, szklanic, no¿y czyli wszystkiego co siê mo¿e przydaæ na biesiadzie ¶redniowiecznej a czego zawsze jest za ma³o
2. Elementów wystroju np. gobelinów, mebli, skrzyñ
3. Gier(karty, szachy, ko¶ci, tryktrak) instrumentów o ile kto¶ na nich gra

W razie pytañ i zg³oszeñ proszê o kontakt:
tel 698 235 591
email templum1985@tlen.pl
lub priv frehy lub facebook

Pozdrawiam
Adam B³awat
Kompania ¦w. Miko³aja
jedam von blabo
Witam

Dziêkujê wszystkim obecnym na naszej uczcie uczestnikom. Impreza uda³a siê podobnie jak wcze¶niejsze edycje. Dziêkujê tak¿e za zaanga¿owanie, zw³aszcza kulinarne w przygotowanie naszej biesiady.

Na zachêtê przedstawiam menu jakie zago¶ci³o na naszym stole:

Miêsa, potrawy, sery:

Dzik pieczony
Kasza z sosem dzikowym
Wêdzonki
Kie³basy
Pasztet z gêsi
Chleb w³asnej produkcji
Bia³y ry¿ na mleku migda³owym z cynamonem
Sery camembert

Ciasta, s³odycze i owoce:

Piernik
Ciasto z kaszy jaglanej z bakaliami
Ciastka korzenne
Cukierki any¿owe
Tarta morelowa
Orzechy w³oskie kandyzowane
Suszone owoce (morele i ¶liwki)

Napoje:

Ypocras- wino grzane z korzeniami i miodem
Piwo pszeniczne w³asnej produkcji
Wino w³asnej produkcji
Miód pitny w³asnej produkcji
Cydr
Woda imbirowa

Wiêkszo¶æ z naszych potraw zosta³a wykonana przez uczestników na podstawie przepisów z epoki.

Tutaj mo¿na zobaczyæ czê¶æ fotek z imprezy.

https://www.facebook.com/pablojan/media_set...9068&type=1

Serdecznie zapraszam na kolejne edycje naszej imprezki.

Pozdrawiam
Adam B³awat
Kompania ¦wiêtego Miko³aja (Gdañsk)

Laser
Dziêki za ¶wietn± imprezê. Miejscówka super. Jedzenie bardzo dobre. Szkoda, ¿e tyle osób siê wykruszy³o, ale niech ¿a³uj± bo by³o czego. Mam nadziejê, ¿e za rok bêdzie kolejna edycja.

PS. Ciastka any¿owe wymiataj±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.