Na wstêpie pragnê powitaæ wszystkich jako, ¿e ot mój pierwszy post i zarazem temat.
Wpierw opiszê Wam sprawê.
Otó¿ od jakiego¶ czasu mam zaszczyt i przyjemno¶æ jazdy konnej na piêknym, niedu¿ym siwym, pokrytym drobn± br±zow± hreczk± arabie.
Jako, ¿e od zawsze fascynowa³y mnie stroje i rzêdy koñskie z XVII wieku, to pomy¶la³em sobie, ¿e super by³oby "ubraæ" konia w taki strój, a potem siebie i w ten nowy sposób cieszyæ siê wspóln± jazd±.
Najbardziej zale¿y mi na trzech elementach:
podgardle z buñczukiem - tutaj pomys³ mam jak wykonaæ, materia³y kompletujê, mam te¿ zaprzyja¼nion± z³ot± r±czkê, która wymy¶la jak to sprawnie z³o¿yæ do kupy;
og³owie - tutaj, jako ¿e jestem fanem bezwêdzid³owych, odejdê od tradycji i po prostu takie og³owie postaram siê odpowiednio ozdobiæ.
czaprak - to mój najwiêkszy problem.
Widzia³em i na rycinach i na obrazach oraz na zdjêciach z rekonstrukcji piêkne czapraki zachodz±ce na zad koñski.
Problem jest taki, ¿e nie mam zielonego pojêcia jak je wykonaæ.
Rozmawia³em o tym ze znajomym, który od lat siê rekonstrukcjami zajmuje, a którego Wy znacie jako Floridê i on poradzi³ mi abym zarejestrowa³ siê na tym forum i zapyta³, a napewno znajdê jak±¶ przyjazn± dusze, która pomo¿e.
Tak wiêc proszê pomó¿cie!
Je¶li kto¶ ma wykroje, rodzaje materia³ów, b±d¼ te¿ pomys³ jak zmodyfikowaæ co¶ ju¿ istniej±cego, to bêdê bardzo wdziêczny za pomoc.
A dodam jeszcze, ze z uwagi na obowi±zek utrzymania przy ¿yciu i w miarê dobrym stanie zewnêtrzno - intelektualnym dwójki ma³ych diab³ów moje zasoby s± ograniczone.