Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: z prawej czy z lewej?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
enid
Zawsze uczono mnie , ¿e strza³ê k³adzie siê po lewej stronie majdanu ³uku.A teraz - niedawno widzia³am ryciny Tatarów?Scytów? - strzelaj±cych z prawej !! strony ...
Czy to mo¿liwe?? shocked.gif
Zawisza
Witaj!

Faktycznie wschodni sposób strzelania z ³uku charakteryzuje sie m.in tym ¿e strza³a uk³adana jest po prawej stronie jednak nie tylko tatarowie czy scytowie w ten sposób strzelali tu masz link gdzie na samym dole jest ma³y plik video pokazuj±cy takie w³a¶nie u³o¿enie strza³y

http://www.atarn.org/magyar/magyar_link.htm
enid
Dziêki, Zawiszo!! Juz mysla³am, ¿e jako blondynka znowu co¶ pomyli³am...
Garret
W zasadzie strzelaj±c z ³uku tym sposobem przy u¿yciu strza³ o nieprawid³owej giêtko¶ci unika sie tego ca³ego wygiêcia i odbicia przy strzale dunno.gif
Sebastian Kuczyñski
Ja po latach strzelania na sposób europejski zacz±lem strzelac wlasnie tak po wschodniemu.
I efekty sa zdumiewajace ! Lepsze skupienie , wieksza celnosc szczegolnie iz strzelam bez zadnych przyrzadow.
Wazne jest aby strzelac z kciuka tzn. ciagnac cieciwe kciukiem z zalozonym tzw. zekierem.
Na poczatku troche nie wychodzi ale po lekkim treningu jest to naprawde rewelacyjny sposob strzelania.
Têcza
Równie¿ polecam strzelanie z wykorzystaniem zekiera, sam wykorzystujê go od kilku lat. Jednak wbrew tradycji wschodniej strza³ê k³adê po lewej stronie, mam lepsze skupienie i celniej strzelam. Kiedy chodzi o szybko¶æ - tylko prawa strona wchodzi w grê.
megamrok
Ostoj± strzelców k³ad±cych strza³ê z lewej strony jest UK ( choæ strzelaj±cych ze 'scytów'
te¿ troszkê maj±;ci dla odró¿nienia k³ad± strza³ê zawsze z prawej ) natomiast na Wschodzie -w szeroko pojmowanej Azji, równie¿ w Japonii strza³y k³adziono z prawej)
Mora³ : strzelaj, jak Ci wygodniej i celniej...
Wotawa
Wszystko zale¿y od tego jak skrêcana przy strzale jest ciêciwa.
Naci±g ¶ródziemnomorski, czyli europejski, trzema palcami, skrêca cieciwê w lewo, wiêc i strza³a powinna byæ z lewej strony ³uku. Wtedy kierunek skrêtu ciêciwy jest jakby "dosciskaj±cy" strza³ê do ³uku.
Przy po³o¿eniu po prawej stronie, taki naci±g spowoduje wiêksze zbaczanie strza³y w prawo.

Przy ¶rodkowoazjatyckim naci±ganiu, podobnie jak przy japoñskim, strza³a l±duje po prawej ³uku, ale i po³o¿enie palca ¶ciagaj±cego jest przeciwne do europejskiego. W obu przypadkach jest to kciuk.
Cieciwa ¿e strzelcy mieszaj± te sposoby i nie¼le im to wychodzi. Ale to s± wyj±tki i odradzam.

Dodatkowo zachwyci³ mnie sposób trzymania zapasowych strza³ w rêce w jednym ze stylów japoñskich. Zekiera próbowa³em z bardzo kiepskim skutkiem, na razie nie umiem z tego korzystaæ. Styl japoñski - dla mnie rewelacja. Poza tym zawi³a procedura wymusza lepsze skupienie i oczyszczenie umys³u podczas strzelania. Ale to ju¿ moja osobista preferencja.
Marcin Pyszno
Przegl±daj±c ostatno English Longbowman te¿ siê na to natkn±³em. Otó¿ wychodzi na to, ¿e zdarza³o siê wcale czêsto Walijczykom strza³ê trzymaæ po prawej stronie. Widaæ to wyra¼nie na rycinach pochodzenia angielskiego. Te na których strza³a jest po lewej s± nie-wyspiarskiego pochodzenia (jak wiêkszo¶æ obrazków z ch³opcami z Walii, niestety)
Powód takiego strzelania jest prosty - ch³opcy by mieæ wiêkszego powera doci±gali ciêciwê a¿ do ucha. Dodaæ do tego ewentualny he³m... gdyby cz³owiek chcia³ strzeliæ majac strza³ê po lewej to skos by³by du¿y i wymagana by by³a bardzo du¿a poprawka. Wzi±¶æ ³uk i strza³ê, za³o¿yæ he³m i naci±gn±æ do ucha jak kto¶ nie wierzy.
A co do uginania siê strza³y przy zwolnieniu ciêciwy (paradoks ³ucznika)
to ten wystêpuje zawsze - si³a bezw³adno¶ci. Przynajmniej tak uwa¿a pan Krzysztof W³osik - uczy nas ³uku (i przy okazji kadrê narodow± na AWF bigsmile2.gif )
Wotawa
Nie s±dzê by autorzy rycin zastanawiali siê nad tym jak rysuj± strza³y. Pozycje ³uczników czêsto bywaj± dziwne, podobnie jak uk³ad obu r±k. nie zauwa¿y³em, by te angielskie prezentowa³y zgodnie jedna tendencjê, przeciwn± do kontynentalnej. Chyba nadinterpretacja.
Uk³ad po prawej raczej niczego niczego nie u³atwia. Ale oczywi¶cie, spróbujê. Bo czemu nie. Zawsze to jaka¶ ciekawostka i nie zaszkodzi sprawdziæ.
Przy czym naci±ganie "do ucha" nie oznacza konieczno¶ci d³ubania w nim palcami. Nie bra³ bym opisów i obrazków zbyt dos³ownie gdy s± bardzo ogólne.

Nie mówi³em tu o paradoksie ³ucznika, bo wynika z czego innego. Chodzi o sam skrêt ciêciwy i u³o¿enie palców puszczajacych cieciwê. W ramach wzajemno¶ci proponujê spróbowaæ choæby strzelania z zekierem lub po japoñsku i porównaæ to z naci±giem trójpalcowym. A najlepiej wypróbujmy to przy okazji.
Ania Kryska
Bywam na torach, gdzie pewien cz³owiek trenuje jak±¶ odmianê kiudo. Co mi siê wyda³o najciekawsze, to to, ¿e kiedy koñczy seriê i nie ma ju¿ pod palcem tej drugiej strza³y, zwykle strza³ mu idzie nieco gorzej. Wygl±da na to, ¿e ta zapasowa strza³a pe³ni rolê stabilizatora. Nie wg³êbia³am siê w to zbytnio, ale na pewno jest ciekawe.
mariusz procner
Witam. Podczas ostatniego strzelania postanowi³em spróbowaæ oddaæ kilka strza³ów z poprawnej, lewej strony ³uku przy chwycie europejskim. By³a to u mnie nowo¶æ, poniewa¿ zawsze strzelam z prawej strony(mimo, ¿e jestem praworêczny)- mam taki nawyk i tak mi ³atwiej. Otó¿ okaza³o siê, ¿e napinaj±c ³uk ze strza³± po lewej stronie nie jestem w stanie naci±gnaæ ciêciwy na d³ugo¶æ strza³y. Nie wiem dlaczego tak siê dzieje- mo¿e strzelaj±c z lewej strony dzia³aj± inne miê¶nie, a mo¿e to po prostu to kwestia przyzwyczajenia ??? Chcia³bym poprosiæ o to, by osoba praworêczna strzelaj±ca z lewej strony przy chwycie europejskim spróbowa³a próbnie postrzelaæ z prawej strony, po czym podzieli³a siê swoimi spostrze¿eniami co do zmiany w naci±ganiu ciêciwy.Strzelanie z prawej strony (ca³y czas mowa o osobach praworêcznych) pozwala na uzyskanie wiêkszej prêdko¶ci pocz±tkowej strza³y( mniejsze tarcie strza³y o majdan) oraz szybsze nak³adanie strza³y na ciêciwê, za czym idzie wiêksza szybkostrzelno¶æ.-oczywi¶cie w moim przekonaniu (nie przeprowdza³em testów co do prêdko¶ci strza³y)
Adsumus
CYTAT
Strzelanie z prawej strony (ca³y czas mowa o osobach praworêcznych) pozwala na uzyskanie wiêkszej prêdko¶ci pocz±tkowej strza³y( mniejsze tarcie strza³y o majdan)

A co strona ³uku ma do powierzchni tarcia?
mariusz procner
Wydaje mi siê ¿e wówczas strzela siê po "skosie" - ³okieæ ci±gnie w prawo, a strza³a ustawiona jest po lewej stronie przez co automatycznie zwiêksza siê docisk strza³y do majdanu. Pewnie moje "teorie" bior± siê z powodu z³ej techniki (lub jak kto woli jej braku...). W ka¿dym b±d¼ razie ja nie próbuje ju¿ nic zmieniaæ- strzela mi sie dobrze tak jak jest.
Ulfsark
Witam!
ja ju¿ wczesniej próbowa³m takiego eksperymentu- strz±³y lecia³y w prawo jak jasna cholera, wiêc sobie darowa³em, strzelam tradycyjnie.
Will
CYTAT(Ulfsark @ 12:12 25.06.2007) [snapback]193415[/snapback]
Witam!
ja ju¿ wczesniej próbowa³m takiego eksperymentu- strz±³y lecia³y w prawo jak jasna cholera, wiêc sobie darowa³em, strzelam tradycyjnie.

To zale¿y jak siê trzyma ³uk. Ja strzelam i tak i tak(po lewej stosujê chwyt ¶ródziemnomorski, po prawej chwytam strza³ê kciukiem i zgiêtym palcem wskazuj±cym). Gdy strzelam po lewej, ³uk delikatnie przekrêcam w lewo i odwrotnie.

Pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.