Za namow± kilku osób na forum (i mojej ¿ony, której siê okres bardzo podoba i dopiero wchodzi w RR) zabieram siê za rekonstrukcjê okresu okolic XII i XIII wieku, na razie bez precyzowania, gdy¿ nie wiem nawet czym siê ró¿ni± koñcówka XII wiek, I i II po³owa XIII wieku od siebie, je¶li chodzi o ubiór. Mo¿e kto¶ od razu mi pomo¿e i wymieni jakie¶ zasadnicze ró¿nice w tak datowanych ubiorach?
Co do podstaw dotycz±cych tego okresu to przeczyta³em Gutkowsk± i TMTA (które niestety zaczyna opis ubiorów od 1200 roku, ale to nic). Przeczytanie tych dwóch publikacji niestety niewiele mi pomaga. Wiem ¿e ubiór w tym okresie sk³ada siê z bielizny, nogawic, cote i szaty wierzchniej (surcote, garnache, nie wiem czy co¶ innego jeszcze).
Co do cote wykrój wydaje mi siê prosty i przejrzysty, a¿ zbyt prosty. Wiêkszo¶æ rekonstrukcji, które widzia³em, ma rêkawy wszyte prosto z kwadratami, bez podkrojów. Dobrze wiadomo ¿e technika krojenia ubrañ z podkrojem w ramieniu znana jest co najmniej od XI wieku (np. tunika z Hedeby, kaftan z Birki (grób 832) i inne). Czy w ogóle nie uznawano tego? a mo¿e stoj± za tym jakie¶ powa¿ne przes³anki?
Jakiej d³ugo¶ci powinno byæ cote? czyta³em ¿e za kolana, prawda to? A jak z szeroko¶ci±? przeszukuj±c internety dotar³em do wykrojów które mówi³y o dodaniu do obwodu klatki piersiowej od 8 do 20 cm, czyli od dosyæ dopasowanego ciucha do lu¼nego. W ikonografii widzê ¿e ubrania te by³y raczej lu¼ne. Czy cote wyposa¿one jest w podszewkê?
Wykrój - najbardziej ogólny - na surcot tak¿e znalaz³em, Ale i tutaj pojawiaj± siê podobne pytania jak powy¿ej - krój rêkawa, d³ugo¶æ (d³u¿szy czy krótszy ni¿ cote?). Generalnie w surcote kliny wszywa siê od pach, na ca³ej d³ugo¶ci stroju - czy to zasada czy tylko czê¶æ (znaczna) ubrañ by³a tak szyta?
Z drugiej strony, co do krojów, to znajduje czasami totalnie odmienne wzory, tak jak tutaj wzór na cote:
http://www.familia-ministerialis.de/kleidungframe.html
A stronka jest dosyæ czêsto polecana jako poprawna.
Z góry dziêkujê za odpowied¼ na pierwsz± czê¶æ moich pytañ .