Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: He³m koryncki niszczeje - problem
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Michalkowe bazgroly
Witam serdecznie na forum!

Interesuje mnie od wielu lat historia staro¿ytna, g³ównie Grecja. Postanowi³em rozwin±æ swoje zainteresowania dotychczas ograniczaj±ce siê do czytania i kolekcjonowania ksi±¿ek.
Kupi³em do¶æ tani he³m koryncki. Dok³adnie taki:

http://helmy.pl/photos/helm-greckiego-hopl...-3305215472.jpg

Postawi³em go na razie na stojaku. Planujê kompletowaæ uzbrojenie hoplickie i zwi±zaæ siê z któr±¶ z grup rekonstrukcyjnych.

Mam nastêpuj±cy problem z tym he³mem. Mimo, ¿e stoi dopiero ok. 1 miesi±ca to widzê, ¿e stopniowo pojawiaj± siê na nim czarne kropeczki (smar?). Pocz±tkowo my¶la³em, ¿e by³y od pocz±tku, a ja siê nie przyj¿a³em wcze¶niej. Jednak gdy zaczê³o ich przybywaæ dok³adnie obserwujê he³m i jestem pewien, ze jest ich wiêcej. Pojawi³o siê te¿ kilka br±zowych plamek (rdza?). Czarne kropki mo¿na zdrapæ, jednak przy du¿ym wysi³ku.

Proszê o pomoc i wyrozumia³o¶æ. Jestem kompletnym laikiem w sprawach uzbrojenia rekonstrukcyjnego.

Pozdrawiam serdecznie
drzemik
Rdza.
Nasmaruj go olejem (ale takim co nie je³czeje, np. zwyk³y najtañszy samochodowy).
I powtarzaj czynno¶æ po "paluchowaniu". smile.gif
Michalkowe bazgroly
Dziêki za odpowied¼. smile.gif Posmarowa³em jak mi zaleci³e¶, jednak widzê, ¿e pojawi³o siê trochê nowych "czarnych kropek". S± ma³e jednak minimalnie ró¿ni± siê rozmiarem. Te nowe kropki ³atwo zdrapaæ paznokciem, jednak przy starszych trzeba siê trochê natrudziæ, a jest ich ca³kiem sporo, zeby ca³kiem wyczy¶ciæ.
Dodam te¿, ze przed smarowaniem zobaczy³em, ¿e he³m posiada³ ju¿ jak±¶ warstwê zabezpieczaj±c±c± - smaru czy emulsji. Co ciekawe by³a na ca³ej powierzchni zewnêtrznej. Co to mog³o byæ?

Przepraszam, je¶li zadajê oczywiste pytania. Jestem mi³osnikiem, mam historyczn± wiedzê choæ ciê¿ko siê przyznaæ, ¿e jestem ca³kowicie zielony je¶li chodzi o zajmowanie siê praktyczne uzbrojeniem.

Viator
CYTAT(Michalkowe bazgroly)
Planujê kompletowaæ uzbrojenie hoplickie i zwi±zaæ siê z któr±¶ z grup rekonstrukcyjnych.

CYTAT(Michalkowe bazgroly)
Jestem mi³osnikiem, mam historyczn± wiedzê choæ ciê¿ko siê przyznaæ, ¿e jestem ca³kowicie zielony je¶li chodzi o zajmowanie siê praktyczne uzbrojeniem.

Skoro chcesz odtwarzaæ w grupie, to proponujê Ci najpierw poszukaæ tej grupy (czy raczej takiego projektu, bo byæ mo¿e bêd± to ludzie rozsiani po kraju i poza sezonem spotykaj±cy siê g³ównie korespondencyjnie - nie ma bardzo wielu odtwórców antycznej Grecji w Polsce). Oni Ci podpowiedz±, raz - co kupowaæ ¿eby pasowa³o do ca³o¶ci, pomog± Ci u¶ci¶liæ datowanie i rejon (Kim chcesz byæ? Achajski hoplita sprzed epoki wojen perskich? Spartiata z czasów Leonidasa? Falangita Aleksandra Macedoñskiego?), a i dwa - doradz± w kwestii konserwacji tego sprzêtu i specyficznych materia³ów. Bo je¿eli najpierw siê zdecydujesz na epokê to potem mo¿e siê okazaæ ¿e nie znajdziesz grupy która by j± odtwarza³a i wcze¶niejsze inwestycje oka¿± siê nietrafione.
Hako
Metoda stosowana w konserwacji przedmiotów metalowych w muzealnictwie.

Wyczy¶æ dok³adnie he³m najlepiej w rêkawiczkach bawe³nianych.
Przetrzyj go rêcznikami papierowymi tak d³ugo a¿ przestan± brudziæ.
Rozpu¶æ na ogniu, w puszce po pomidorach z Biedronki, szczerba.gif kulkê wosku wielko¶ci 5 z³.

Wa¿ne !!!! zdejmij puszkê z ognia, odstaw i wlej do po³owy jej objêto¶ci terpentyny.
Terpentyna jest bardzo ³atwopalna i mo¿e ci pój¶æ chata z dymem.

Wymieszaj wszystko dok³adnie a¿ wosk siê rozcieñczy w terpentynie.
Pêdzelkiem nanie¶æ cienk± warstwê na powierzchniê he³mu.
Po wyparowaniu terpentyny he³m pokryty bêdzie kilkumikronow± warstw± wosku.

Obok he³mu po³ó¿ bia³e bawe³niane rêkawiczki i nie pozwalaj go dotkn±c nikomu nim ich nie w³o¿y na rêce.

Pozosta³± czê¶æ zlej do szczelnej buteleczki i przyda ci ona na przysz³o¶æ.
Rdza i wrzery powinny raz na zawsze znikn±æ.
Nikodem
CYTAT(Hako @ 14:06 29.08.2013) *
Metoda stosowana w konserwacji przedmiotów metalowych w muzealnictwie.

Wyczy¶æ dok³adnie he³m najlepiej w rêkawiczkach bawe³nianych.
Przetrzyj go rêcznikami papierowymi tak d³ugo a¿ przestan± brudziæ.
Rozpu¶æ na ogniu, w puszce po pomidorach z Biedronki, szczerba.gif kulkê wosku wielko¶ci 5 z³.

Wa¿ne !!!! zdejmij puszkê z ognia, odstaw i wlej do po³owy jej objêto¶ci terpentyny.
Terpentyna jest bardzo ³atwopalna i mo¿e ci pój¶æ chata z dymem.

Wymieszaj wszystko dok³adnie a¿ wosk siê rozcieñczy w terpentynie.
Pêdzelkiem nanie¶æ cienk± warstwê na powierzchniê he³mu.
Po wyparowaniu terpentyny he³m pokryty bêdzie kilkumikronow± warstw± wosku.

Obok he³mu po³ó¿ bia³e bawe³niane rêkawiczki i nie pozwalaj go dotkn±c nikomu nim ich nie w³o¿y na rêce.

Pozosta³± czê¶æ zlej do szczelnej buteleczki i przyda ci ona na przysz³o¶æ.
Rdza i wrzery powinny raz na zawsze znikn±æ.

Dopytam - wosk pszczeli czy dzisiejszy, parafinowy?
Hako
Oczywi¶cie przeczeli wosk.
Canvs Marcivs Gero
hej
je¶li jeste¶ zainteresowany do³±czeniem do grupy greckiej to zapraszam do Hellas et Roma(znajdziesz nas na fejsie) z Lublina. jest u nas projekt odtwarzania greckiego hoplity z wojen perskich. po prawdzie nieco obumar³ (wiêkszosæ osób zajê³± siê czym innym nawet po zakupie he³mów i tarcz) ale ja osobi¶cie ci±gnê go jako¶ dalej. mam prawie skompletowane uzbrojenie (miecz poszed³ do naprawy no i w³óczniê jeszcze muszê dokoñczyæ). wiem jeszcze o go¶ciu ze Szczecina, który jest z nami zwi±zany tym projektem i te¿ mia³ prawie komplet (robi³ nawet linotoraksy) ale ostatnio nie byli¶my w kontakcie.
stary temat na freha o pierwotnej formie projektu z paroma ciekawymi dyskusjami znajdziesz pod nazw± Hoplitai.
z dyskuskji wywnioskowa³em, ¿e masz chyba he³m stalowy. nie widzia³em go wiêc nie mam pojêcia co to za datacja ale sama stal w ¿adnym wypadku nie pasuje niestety. stalowe elementy opancerzenie zasadniczo pojawia³o siê od IV wieku p.n.e, a jesli chodzi o he³my korynckie to siê nie spotka³em z tym ¿eby by³y w ogóle jakie¶ stalowe. oczywi¶cie spotka³em siê ze stalowymi replikami ale s± to wzory pochodz±ce od tych oryginalnie br±zowych (nie wspominaj±c o du¿ej liczbie wzorów fantazy-hoplickich).
jestem ciekaw jaki okres chcesz odtwarzaæ. je¶li masz pytania co do kompletowania uzbrojenia to mogê co¶ poradziæ w razie czego.
Canvs Marcivs Gero
PS zapomnia³em o linku smile.gif
wzór z IV wieku p.n.e.-czyli pó¼niejszy od tego co robiê ja. do¶æ czêsto pojawia siê w literaturze. no i w oryginale by³ z br±zu niestety.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.