Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: hak do kopii
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Jakub ze ¦widnicy
Potrzebujê wszelkich zjêæ haków kopijniczych z II po³owy XIV wieku, ewentualnie pocz±tku XV wieku (tak powiedzmy do lat 30-tych).
Wiem ¿e du¿o siê tego nie zachowa³o szczególnie z czasów wcze¶niejszych, ale przyda siê cokolwiek poza Ulrichem VII von Match (z Churburga), bo to ju¿ mam (i dziêkujê dobroczyñcy od którego to mam smile.gif )

Ewentualnie kto¶ ma mo¿e sugestie jak co¶ takiego mog³o wygl±daæ w po³±czeniu z kirysem krytym.
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Nie widzia³em aby do kirysu krytego mocowano hak kopijniczy, ale jeszcze przej¿ê to co mam, jak wiadomo nie zachowa³o siê krytych czy bia³ych zbyt wiele a w kilku które widzia³em pozosta³y jedynie otwory po nitach mocuj±cych hak. Zamieszczam ten ze zbroii Ulricha IV (niezbyt oryginalnie). Nie szuka³em jeszcze tych z lat 1420-30 mo¿e co¶ siê znajdzie
Jakub ze ¦widnicy
No w³a¶nie s± otwory na hak, tylko nie ma haków. Zastanawia³em siê czy ten kirys kryty z Muzeum Narodowego z Monachium nie móg³ mieæ haka zdejmowalnego, takiego na zawleczkê, jak w kirysach z pierwszej po³owy XV wieku. Ma do¶æ du¿e otwory, dok³adnie w miejscu haka, które by siê idealnie do tego nadawa³y. Dziêki za Ulricha IV.
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Znalaz³em co¶ jeszcze ale nie wiem jak jest datowane, widaæ elementy mocowania haka do p³yty napier¶nej. Co do krytego z Monachium faktycznie widaæ otwory po prawej stronie jakby do mocowania haka jak na mój gust bardzo wysoko, ma³a dygresja, p³yta napier¶na wykonana jest z jednego kawa³ka smile.gif, zamieszczam jeszcze napier¶nik z Churburga w którym równie¿ widaæ otwory po mocowaniu haka
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.