Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £uk do 300z³
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Majki
Witam! Chcia³bym zakupiæ ³uk (nie wiem czemu ale nie chce kupiæ bloczkowego). Niestety nie mam pojêcia jaki wybraæ. Mam 170cm wzrostu(o ile to potrzebna informacja :P). Chcia³bym wiedzieæ jaki ³uk na pocz±tek 9 kg naci±gu to chyba ma³o ale ja siê nie znam. Mogê wydaæ maksymalnie 300z³ mo¿e kto¶ doradzi jaki ³uk na pocz±tek? i gdzie go kupie (raczej przez internet)
Viator
Co do parametrów ³uku, czyta³e¶/czyta³a¶ co¶ w tym dziale? Zw³aszcza przyklejony temat "Jestem nowy, proszê o pomoc" ? Trochê tam jest informacji, a chyba tam nie zagl±da³e¶/zagl±da³a¶, bo inaczej nie pad³oby pytanie czy wzrost ma co¶ do rzeczy... oczywi¶cie ¿e ma, przy ³uku prostym ma znaczenie decyduj±ce. Nie by³oby te¿ pytania o naci±g 9 kg - raczej bezsensownie ma³y. Resztê sobie sam tam doczytaj. W tematach o producentach-wytwórcach ³uków i strza³ poszukaj a) informacji u kogo warto zamawiaæ i b) namiarów teleadresowych, a potem dzwoñ lub pisz i pytaj ile to kosztuje samego producenta.

Ca³e szczê¶cie ¿e nie chcesz kupiæ bloczkowego ³uku, bobym Ciê chyba zbanowa³. Na forum rekonstrukcji historycznej...? smile.gif
Nidhogg
CYTAT(Majki @ 13:43 11.08.2013) *
Witam! Chcia³bym zakupiæ ³uk (nie wiem czemu ale nie chce kupiæ bloczkowego). Niestety nie mam pojêcia jaki wybraæ. Mam 170cm wzrostu(o ile to potrzebna informacja :P). Chcia³bym wiedzieæ jaki ³uk na pocz±tek 9 kg naci±gu to chyba ma³o ale ja siê nie znam. Mogê wydaæ maksymalnie 300z³ mo¿e kto¶ doradzi jaki ³uk na pocz±tek? i gdzie go kupie (raczej przez internet)

Najlepiej by by³o, jakby¶ poszuka³ lokalnych ³uczników i popróbowa³ kilka ³uków na pocz±tek. Nie wiem, ile masz lat i ile si³y, dla doros³ego 12-16kg na pocz±tek powinno byc ok, ale generalnie lepiej za s³aby ni¿ za mocny. Do 300 z³ to w³a¶ciwie tylko Diana produkcji Bisoka (firma £ukbis) - ³uk z laminatu, ale za tê cenê chyba jedyny warty uwagi.
Dobry
Mo¿e na pocz±tek dobre bêd± ³uki od Yarmoca, wystawia je na allegro: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2723917
Przez d³ugi czas by³em szczê¶liwym posiadaczem jednego z jego ³uków.

Poza tym warto napisaæ do Pana Bronka z Rycerzy £uku, chyba nadal robi niez³e ³uki w przystepnej cenie.
Majki
£uki o d³ugo¶ci 2m raczej nie s± dla mnie :P No ale teraz Na prawdê zastanawiam siê nad kupnem ³uku Diana, wiêc wielkie dziêki powinien byæ idealny i chyba zamówiê z 30 lbs choæ mam 15 lat :D najwy¿ej d³u¿ej bêdzie mi s³u¿y³ smile.gif

P.S Dlatego piszê na tym forum, bo ³uki bloczkowe mnie jako¶ nie fascynuj±
chrisser
Diana Bisoka bêdzie dla Ciebie odpowiednia. Mniejsza si³a naci±gu lepsza jest do nauki.

S± jeszcze ³uki wschodnie Pana Andrzeja Smoliñskiego
http://allegro.pl/luk-refleksyjny-22kg-i3567906957.html
ale s± zbyt mocne jak dla Ciebie, choæ naprawdê trwa³e i wygl±daj± bardzo historycznie (w³ókien szklanych nie widaæ) w cenie 290 z³
kublika
CYTAT(Dobry @ 23:17 11.08.2013) *
Mo¿e na pocz±tek dobre bêd± ³uki od Yarmoca, wystawia je na allegro: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2723917

(...)

My równie¿.
Maj± tê wy¿szo¶æ nad Bisokiem, ¿e s± drewniane, bez ¿adnych szklanych w³ókien i innych mroków.
Rafa³ Pr±dzyñski
Ch³opak chce siê nauczyc ³ucznictwa wiêc mu nie róbcie z mózgu pruchna - niechaj sobie zakupi bisoka maxymalnie do 15 kilo i aluminiowe strza³y do niego - siê nauczy strzelac na POWTARZALNYM sprzêcie - podochoci siê, rozwinie - wtedy dopiero pierwszy ³uk sprzeda i zakupi historyka. I tak ajest dobra kolejno¶æ a nie ¿adna inna. Howg!!!
Adsumus
Pos³uchaj siê Rafa³a, a ³uki Smoliñskiego omijaj szerokim nomen omen, ³ukiem.
Tak samo ze strza³ami- aluminiowe b±d¼ karbony. W konsekwencji i tak wychodz± taniej ni¿ porz±dny komplet drewnianych, a od tanich drewnianych s± bardziej powtarzalne.
Zaczynanie na marnym sprzêcie mo¿e zraziæ do ³ucznictwa.
A nowe ³uki Bisoka naprawdê zaskakuj± in plus.
braciszek Boullii
CYTAT(kublika @ 01:48 03.10.2013) *
CYTAT(Dobry @ 23:17 11.08.2013) *

(...)

My równie¿.
Maj± tê wy¿szo¶æ nad Bisokiem, ¿e s± drewniane, bez ¿adnych szklanych w³ókien i innych mroków.

Dla jasno¶ci co do mroków, cytat z oferty Yarmoc'a

"£uk wykonany jest z jesionu, po stronie rozci±ganej przyklejone w³ókno szklane, malowany na czarno, majdan skórzany. "

Tak wiêc nim zaczniemy os±dzaæ proponujê najpierw sprawdziæ.

Za te pieni±dze, ja tam jednak wybra³ bym Bisoka.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.