No i siê mnie, Mamo, nie zapyta³a¶
Odpowiadam "z g³owy", nie mam na to, co piszê ¿adnych historycznych dowodów
Te gigantyczne czólenka jak najbardziej s³u¿y³y do sup³ania frywolitek, ale mia³y te¿ byæ ozdobne i pokazywaæ status materialny w³a¶cielki. (Gdzie¶, nie pamiêtam, gdzie, natknê³am siê na stwierdzenie, ¿e mia³o podkre¶laæ urodê kobiecych d³oni i ich eleganckie ruchy, przy pleceniu koronki) ;)
Podobno jeszcze w XVIII wieku nie znano w frywolitce ³uczków, koronka sk³ada³a siê z samych kó³eczek, po³±czonych (lub nie) pikotkami, umieszczonych na ró¿nej d³ugo¶ci odcinkach nici. Nie uda³o mi siê jednak nigdzie znale¼æ ¿adnej frywolitki starszej ni¿ XIX wiek :/ tak samo nie mogê nigdzie znale¼æ nawet ¶ladu mitycznych wrêcz frywolitek ze staro¿ytnego egiptu i staro¿ytnych chin, a informacja o istnieniu takowych znajduje siê w 99% artyku³ów wyskakuj±cych w google po wpisaniu has³a "historia frywolitki"
To tyle, je¿eli chodzi o moj± pamiêæ ;)
Najstarsze wzory koronki frywolitkowej, jakie uda³o mi siê znale¼æ pochodz± z wydanej ok. 1850 ksi±¿eczki "Simple Book of Tatting" (do ¶ci±gniêcia tu:
http://www.antiquepatternlibrary.org/html/warm/date.htm ), faktycznie do¶æ czêsto w tych wzorach wystêpuje lu¼na nitka w miejscu, w którym móg³by znajdowaæ siê ³uczek, ale ³uczki te¿ wystêpuj±...
Na razie nie wiem nic wiêcej
jak znajdê co¶ nowego (a w³a¶ciwie starego) to dam znaæ