Pomoc - Szukaj - Uytkownicy - Kalendarz
Pena wersja: Czó³enka
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Inne przedmioty
Aster
Witam serdecznie,

Czy kto¶ posiada wiedzê na temat wykorzystania czó³enek w XVIII wieku?
Dzi¶ takowe s³u¿± do tworzenia koronek czó³enkowych, ale s± o wiele mniejsze od tych uwiecznionych na obrazach.. Tamte wydaj± siê byæ ogromne i ogromnie nieporêczne.. a przecie¿ maj± nawiniêt± na siê niæ, zatem czemu¶ s³u¿yæ musia³y.. tylko czemu??

Kolejne zdjêcie nie chcia³o mi siê wrzuciæ - odsy³am do linka z portretem m³odej Marii Antoniny Austriaczki:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...762%29_-_02.jpg

Pozdrawiam,
Aster
Vlasta
Mo¿e to czó³enka tkackie?
Aster
Z ostatniej chwili dos³ownie mam jeszcze portret Madame Dangé z 1753:

Widaæ tutaj ju¿ wyra¼nie, ¿e tworzy ona tym czó³enkiem koronkowy brzeg chusteczki. Pytanie tylko: jak takie koronki wygl±da³y? Szukam tych¿e koronek ju¿ jaki¶ czas, ale wszystko co do tej pory znalaz³am to: zachowane eksponaty koronek czó³enkowych najwcze¶niej z XIX w i mnogie panny z czó³enkami na XVIII-wiecznych obrazach. Jako, ¿e dobrze radzê sobie z czó³enkiem, chcia³abym siêgn±æ w przesz³o¶æ bardziej zaprzesz³± ani¿eli XIX w i wykonaæ w pe³ni historyczny wzór, ale pomimo, ¿e czó³enko w ¼ród³ach chêtnie siê pojawia, ju¿ wyroby.. jakby siê rozp³ynê³y.. Frustruj±ce to, ale i jednocze¶nie ciekawe smile.gif
kublika
Mo¿e koronki zbutwia³y i siê rozlaz³y?
A tak na serio - co¶ mi siê majaczy, ¿e co¶ by³o, ale to muszê dziecka spytaæ. Ona jest od koronek. Sama robi i gmera w sieci zamiast siê uczyæ.
Jak wróci od babci za tydzieñ, to j± przes³ucham smile.gif
Aster
Dziêkujê ju¿ z wyprzedzeniem smile.gif
Je¶li sama w miêdzyczasie zdo³am siê do czego¶ dokopaæ, równie¿ (mam nadziejê!) dam znaæ coby mo¿na temat zamkn±æ i zostawiæ dla potomnych ;)
Momo
No i siê mnie, Mamo, nie zapyta³a¶ smile.gif

Odpowiadam "z g³owy", nie mam na to, co piszê ¿adnych historycznych dowodów smile.gif
Te gigantyczne czólenka jak najbardziej s³u¿y³y do sup³ania frywolitek, ale mia³y te¿ byæ ozdobne i pokazywaæ status materialny w³a¶cielki. (Gdzie¶, nie pamiêtam, gdzie, natknê³am siê na stwierdzenie, ¿e mia³o podkre¶laæ urodê kobiecych d³oni i ich eleganckie ruchy, przy pleceniu koronki) ;)
Podobno jeszcze w XVIII wieku nie znano w frywolitce ³uczków, koronka sk³ada³a siê z samych kó³eczek, po³±czonych (lub nie) pikotkami, umieszczonych na ró¿nej d³ugo¶ci odcinkach nici. Nie uda³o mi siê jednak nigdzie znale¼æ ¿adnej frywolitki starszej ni¿ XIX wiek :/ tak samo nie mogê nigdzie znale¼æ nawet ¶ladu mitycznych wrêcz frywolitek ze staro¿ytnego egiptu i staro¿ytnych chin, a informacja o istnieniu takowych znajduje siê w 99% artyku³ów wyskakuj±cych w google po wpisaniu has³a "historia frywolitki" smile.gif
To tyle, je¿eli chodzi o moj± pamiêæ ;)
Najstarsze wzory koronki frywolitkowej, jakie uda³o mi siê znale¼æ pochodz± z wydanej ok. 1850 ksi±¿eczki "Simple Book of Tatting" (do ¶ci±gniêcia tu: http://www.antiquepatternlibrary.org/html/warm/date.htm ), faktycznie do¶æ czêsto w tych wzorach wystêpuje lu¼na nitka w miejscu, w którym móg³by znajdowaæ siê ³uczek, ale ³uczki te¿ wystêpuj±...
Na razie nie wiem nic wiêcej smile.gif jak znajdê co¶ nowego (a w³a¶ciwie starego) to dam znaæ smile.gif
To jest wersja lo-fi gwnej zawartoci. Aby zobaczy pen wersj z wiksz zawartoci, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.