Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czy istnia³o w ¶redniowieczu co¶ na wzór obecnego akordeonu?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Zolton01
Witam
Potrafiê graæ na akordeonie. Chcia³bym go braæ na obozy, jednak nie jest to typowo ¶redniowieczny instrument. Mam pytanie do Was-czy w XV wieku u¿ywano co¶ podobnego do akordeonu? Chodzi mi o co¶ co ma klawiaturê. Kiedy¶ próbowa³em na gitarze graæ jednak nie sz³a mi nauka "gryfu" to porzuci³em ten pomys³. Na flecie jeszcze nie próbowa³em graæ.
Grandgousier
portatyw, klawicyterium i kilka innych. b±d¼ przygotowany na bardzo wysok± cenê.
Zolton01
A to chyba sobie odpuszczê ;)
Nie pracujê jeszcze wiêc mo¿e za jakie¶ 10 lat siê dorobiê :D
chata-rogownika
Spróbuj jeszcze na flecie... instrument niedrogi,,, du¿o nie wa¿y ,, a jak po¶wiêcisz troche czasu na nauke to zobaczysz ze na takim fleciku ca³kiem ca³kiem mo¿na fajnie pogrywaæ...
Zolton01
Hmm...mo¿e i faktycznie warto. Jaka cena mo¿e byæ takiego fleciku poprawnie historycznego?
Gloria z Krakowa
Lira korbowa - klawisze prostsze ni¿ przy akordeonie, a cena ni¿sza ni¿ przy portatywie. Ale flecik to rzeczywi¶cie dobry finansowo pomys³. Dziurki s± ¶wietnym substytutem klawiszy, a uczyæ siê nie ma czego, skoro tajniki operowania klawiszami nie s± ci obce. Wystarczy mieæ s³uch muzyczny, resztê za³atwi praktyka i pamiêæ ruchowa.
Viator
Flecik kup, zwyk³y Hohnera za 60-70 z³, tylko drewniany i w uk³adzie tzw. renesansowym a nie barokowym (³opatologicznie: z pojedynczymi a nie podwójnymi dwiema najni¿szymi dziurkami).

Ale fleciki zostawmy na boku, skoro zada³e¶ temat "czy istnia³o co¶ na wzór akordeonu" to teraz w tym temacie powinni¶my pisaæ o przeno¶nych klawiszowych instrumentach miechowych, mniejszych od organów czy fisharmonii. Tak to u nas dzia³a.

Portatyw:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

chata-rogownika
Hmm zacz±³ bym grac na portatywie ale nie mam oswojonego i przeszkolonego zaj±ca... a patrz±c na ryciny ów zaj±c jest niezbêdny...
Grandgousier
CYTAT(Viator @ 11:26 09.08.2013) *

na ¿adnej z tych miniatur nie ma portatywu. na drugiej nie ma nawet ¿adnego instrumentu.
Viator
No przepraszam, ale wg mnie w skali pieska i zaj±czka toby bardziej by³ portatyw ni¿ organy... ale Ty jeste¶ w te klocki lepszy, wiêc mo¿e to jest miniaturka organów. Je¿eli tam s± dwa miechy a nie jeden (je¿eli), to by³yby to rzeczywi¶cie ma³e "du¿e" organy.

A to drugie wygl±da mi na instrument spakowany do transportu - i miech i pud³o s± trochê za ozdobne jak na egzemplarz do dmuchania w palenisko i skrzynka na narzêdzia - ale siê nie upieram.

Dorzucam co¶ co na pewno jest portatywem i to maleñkim, karta do gry z niemieckiego zestawu "dworskiego" z 1440 roku (Hofamterspiel).

Pozdrawiam!

Grandgousier
CYTAT(Viator @ 12:41 11.08.2013) *
No przepraszam, ale wg mnie w skali pieska i zaj±czka toby bardziej by³ portatyw ni¿ organy...

a gdyby gra³y na tym myszy, to wtedy by³by mikroportatyw? podstawowy b³±d: dos³owne traktowanie ikonografii. wszak króliki i psy nie zwyk³y graæ na organach. na miniaturach z tego rêkopisu (Macclesfield Psalter, Cambridge, Fitzwilliam Museum, organy na fol. 8r) jest walka rycerza z wielkim ¶limakiem i facet jad±cy na potwornym kaczorze - czy w takim razie w ¶redniowieczu ¿y³y ¶limaki wielko¶ci ciel±t i zêbate kaczory wielkie jak koñ?

CYTAT
A to drugie wygl±da mi na instrument spakowany do transportu - i miech i pud³o s± trochê za ozdobne jak na egzemplarz do dmuchania w palenisko i skrzynka na narzêdzia

ale portatyw nie by³ instrumentem wêdrowca z kosturem, którego jeszcze pies k±sa. to droga zabawka. jest wêdrowny rzemie¶lnik. druciarz czy inne co¶.
poza tym w tym rêkopisie (Luttrell Psalter, BL, Add 42130, na fol.176r) jest muzyk z portatywem. wystarczy sprawdziæ - to zupe³nie inna rzecz. kwestii miecha ju¿ nie rozwijam, portatywu nie dyma³o siê dmuchaw± do grilla. serio.
Adam
Portative Organ
Tak mi siê spodoba³ ten instrument, ¿e ju¿ od kilku lat pa³am mi³o¶ci± do niego i jedynie finanse mnie "spowalniaj±" w zakupie
A dla zachêty link:
http://www.youtube.com/watch?v=T9AZcXGWgd8&feature=share
Czy kto¶ mo¿e wie jakie skale posiada³? Tzn. Czy by³y ró¿ne, czy te¿ istnia³ jaki¶ "standard"
(jako laik nie-teoretyk prosi³bym o wyrozumia³o¶æ je¶li nie u¿ywam fachowego s³ownictwa)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.