Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Stepy Pomorskie 2013
> Inne > Kalendarium 2013
rosamar
Zapraszam na nasz± standardow± warsztatówkê w¶ród pól i ³±k Pomorza ¦rodkowego smile.gif

W tym roku, ze wzglêdu na kontuzje koników, warsztaty konne bêd± niestety mocno okrojone angsad.gif
Ale có¿ zrobiæ, si³a wy¿sza, bêd± za to inne atrakcje.
Warsztatów jak zwykle u nas full.
W tym roku dobra wiadomo¶æ dla osób interesuj±cych siê tkactwem - bêdziemy mieli do dyspozycji niewielkie krosna nicielnicowe! A tak¿e niewielki, tani i ³atwy do zbudowania w³asnym sumptem warsztacik z sztywnym grzebieniem, na którym tak¿e mo¿na tkaæ proste tkaniny na stroje i dodatki!

A oprócz tkactwa bêdzie tak¿e:

przêdzenie (na ko³owrotku i wrzecionie)
filczarstwo
obróbka we³ny
barwienie naturalne
garncarstwo i ceramika
naalbinding
ciesielka
plecenie sznurków
szycie rêczne
pie¶ni XIII wieczne
kuchnia
wikliniarstwo (mo¿e)

i co tam jeszcze kto bêdzie zg³asza³ chêci by popróbowaæ ;)

Impreza jest oczywi¶cie zamkniêta dla publiki, jak kto¶ nie znany nam, lub bez polecenia lub zaproszenia od uczestników to prosi³abym o przes³anie fotek na adres rosamar@wp.pl i przedstawienie siêsmile.gif

Bêdzie jaka¶ sk³adka na drewno (niewielka, podam pó¼niej)
¯arcie i alkohol we w³asnym zakresie, bêdzie ognisko, kuchnia i jakie¶ gary, zawsze znajd± siê pasjonaci gotowania wiêc raczej nikt z g³odu nie zemrze bum.gif

Uwaga zasady Wayfarers co oznacza minimum plastików, wspó³czesno¶ci i udogodnieñ.
S³oma bêdzie WY£¡CZNIE DO SIENNIKÓW, nie do wyk³adania namiotów. Sienniki po imprezie bêdê mia³a pro¶bê, ¿eby zawlec paredziesi±t metrów dalej do stajni i wywaliæ w boksach, ¿eby nie zosta³a na glebie i siê nie zmarnowa³a usmieszek_09.gif
Jak wygl±da kibel to wiedz± wszyscy stali bywalcy- dla niezorientowanych mamy bardzo kulturn± konstrukcjê w lasku nieopodal ;) ¦wie¿e powietrze i automatyczne czyszczenie pod postaci± ¿uczków gnojarków bum.gif Prawdziwy sielski wiejski romantyzm icon_mrgreen.gif

Woda z wodoci±gu w stajni kilkadiesi±t metrów od miejsca imprezy, drewno do palenia, kuchnia i ognisko na miejscu.

Materia³y do warsztatów te¿ zapewniamy - co najwy¿ej wrzucimy jaki¶ symboliczny koszt we³ny, gliny itp do sk³adki.

Jak se jeszcze co¶ przypomnê to dopiszê.

Ogólnie zapraszam wszystkich chêtnych, wbrew pozorom nie gryziemy bum.gif

z pozdrowieniami

Ekipa ze Stepów Pomorza- Rosamar, Blondi, Ja¶min, Morgiana, Ambafatima i Nulek bigsmile2.gif

Julko
To ja, jak zwykle, bêdê blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif

No i parê sztuk pewnie siê ze mn± zabierze... dunno.gif
Olof
My chêtnie, w ilo¶ci dwie sztuki i pies ;) Mam nadziejê, ¿e w tym roku wreszcie siê uda.
Rita
Na nas zawsze mozesz liczyæ! Musze w koñcu zrobiæ te warsztaty z malowania temperami, bo zawsze by³o co¶ ciekawszego do roboty i nie wychodzi³o z czasem.
jasmin
ooo bêdzie znowu malowanie ogóra i pomidorka:D
Czy patologic viking hird potwierdza³o przyjazd?
Rita
Tym razem cebula i czosnek ;)
Lotgar
CYTAT(jasmin @ 22:42 12.08.2013) *
Czy patologic viking hird potwierdza³o przyjazd?

Ale¿ oczywi¶cie , juz ja sie postaram aby Wojsko stawi³o sie w pe³nym komplecie :P
ambafatima
A czy jako wspó³organizator.... nie bedziecie mieæ nic przeciwko temu, ¿ebym otworzy³a plastikowe muzeum? :p mam kilka eksponatów z ostatniej imprezy w Chujnicach... bigsmile2.gif
Julko
CYTAT(ambafatima @ 21:32 04.09.2013) *
A czy jako wspó³organizator.... nie bedziecie mieæ nic przeciwko temu, ¿ebym otworzy³a plastikowe muzeum? :p mam kilka eksponatów z ostatniej imprezy w Chujnicach... bigsmile2.gif

Koniecznie! Muszê to zobaczyæ! lol2.gif
Julko
Czy mo¿na, wzorem lat ubieg³ych, pojawiæ siê wcze¶niej, np. 19 (czwartek) rano/przed po³udniem?
rosamar
No to lecim na Szczecin... ;)

Julko przyje¿d¿aæ mo¿na od czwartku wieczora, my wtedy te¿ siê zje¿d¿amy. Teoretycznie impreza jest pi±tek- niedziela bo du¿o ludzi ma urlopy i dopiero wtedy mog± siê zjawiæ, ale mo¿na trochê wcze¶niej. Rano w czwartek to jeszcze nikogo nie bêdzie niestety.

I info ogólne dla tych co pierwszy raz siê wybieraj±:

Impreza jest na terenie ogrodzonego gospodarstwa moich rodziców, w prywatnym lesie. Miejscowo¶æ nazywa siê Nowe Skórowo.

Dla doje¿d¿aj±cych PKP: trzeba wsi±¶æ w jaki¶ poci±g SKM kursuj±cy na trasie Trójmiasto- S³upsk i dojechaæ nim do POTÊGOWA gdzie¶ w po³owie drogi pomiêdzy S³upskiem i Lêborkiem. A potem dla hardcorowców ;) dygaæ 3,5 kilosa przez pola, lub (dla normanych ;)) zadzwoniæ na który¶ z poni¿ej podanych numerów ¿eby kto¶ podjecha³ mechanicznym dyli¿ansem i zgarn±³ z peronu bum.gif I tyle.

Dojazd autem zwariowany - pomiêdzy S³upskiem i Lêborkiem na trasie S6 (oko³o 30km od S³upska i 20km od Lêborka) stoi sobie w polu 6 wielkich wiatrowni. Przy tych wiatrowniach trzeba skrêciæ na POTÊGOWO (w prawo na zakrêcie jad±c od Lêborka, w lewo jad±c od S³upska)

Teraz trzeba jechaæ tak jak prowadzi droga do Potêgowa, i przejechaæ przez nie. Droga w Potêgowie w pewnym momencie dociera do torów kolejowych i skrêca 90st w lewo i kawa³ek jedzie wzd³u¿ nich (przez ca³e Potêgowo) a potem rozje¿dza siê. Trzeba pojechaæ w prawo w dó³ pod torami i potem po straszliwym zawijasie na kolejnym skrzy¿owaniu (w kszta³cie litery Y) skrêciæ w prawo na Skórowo. I teraz bardzo wa¿ne - Jad±c t± drog±, nie wje¿d¿amy do Skórowa, tylko kawa³eczek za skrzy¿owaniem Y, maj±c po lewej krzy¿ rozstajny a po prawej pierwsze zabudowania skrêcamy przy owym krzy¿u w LEWO. I teraz oko³o 1km dziuraw± asfaltówk±, a¿ zobaczymy DRUGI s³upek taki jak przy drogach g³ównych, czerwono-bia³y i przy tym s³upku skrêcamy w prawo w szuter. Ufff Teraz ju¿ prosto, doje¿d¿amy do drugiego gospodarstwa, które s³abo widaæ z krzaków, stajemy przed bram± i tr±bimy albo dzwonimy na numer: 795383067 (mój), 696449232 (Blondi), 501334211 zmiana: 531 290 133 (Ja¶min),

W razie czego postaramy siê ¿eby mieæ komórki dzia³aj±ce, dzwoniæ nie krêpowaæ siê smile.gif

Co¶ zapomnia³am?
Marek Hilgendorf
Czy wspomina³em, ¿e jednak nie damy rady siê zjawiæ?
jasmin
Telefon do mnie: 531 290 133. O tym co pisa³a Dominika mo¿ecie zapomnieæ - gdzie¶ posia³em kartê...
Rita
W tym roku nas nie bêdzie... Moja siostra wychodzi za m±¿ tydzieñ po Stepach,i ugrzê¼li¶my w przygotowaniach weselnych...
Misza
Ale my ze Stanis³awem Staszkiem byli¶my i dziêkujemy wszystkim za dobr± zabawê - kra¶æ nie by³o co bo wszystko le¿a³o na wierzchu angsad.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.