Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Motyw ¶mierci.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Malwina z Wejherowa
Pokierujcie mnie proszê gdzie szukaæ ilustracji przedstawiaj±cych ¶mieræ w ¶redniowieczu.
Pozdrawiam Malwina
m_q
CYTAT(Malwina z Wejherowa @ 22:18 06.08.2013) *
Pokierujcie mnie proszê gdzie szukaæ ilustracji przedstawiaj±cych ¶mieræ w ¶redniowieczu.

ja bym spróbowa³:
http://www.google.pl
Zolton01
Ju¿ dla u³atwienia:
http://bit.ly/13FafwM
Malwina z Wejherowa
Ludzie....przecie¿ logiczne, ¿e zanim napisze siê zapytanie to takie strony jak google przeleci sie w te i we wte... mia³am nadziejê,¿e kto¶ mo¿e zna jak±¶ konkretn± stronê lub blog. Przecie¿ wiadomo,¿e szuka siê konkretów, kurczê przy ka¿dej wypowiedzi chyba trzeba siê ,,zabezpieczyæ'' i pisaæ, ¿e nie interesuje mnie pomoc w stylu google, ¿e niem ma 12 lat i ,¿e potrafiê obs³ugiwaæ komputer. Strasznie to g³upie,szkoda panowie ,ze nie staæ was na lepsze wypowiedzi jak te, lepiej czasem mo¿e nic odpowiadaæ ? widzicie nic nie wnios³y ani wasze ani mój post a po co to? po co za¶miecaæ forum ?

Widzê,¿e na forum to ju¿ prawie sami tacy g³upio-m±drzy zostali...ciekawe dla czego...
tatarzycho
Salve!

A maj±c na my¶li ¶mieræ to chodzi Ci o ukazanie ¶mierci jakiej¶ osoby czy alegorii ¶mierci? W sumie to na t± chwilê nie przypominam sobie konkretów ale poszukam ikonografii, chyba, ¿e kto¶ mnie ubiegnie.
Najczê¶ciej, je¶li chodzi o osobê umar³±/umieraj±c± przedstawiany jest Chrystus, który wisi na krzy¿u albo Chrystus Zmartwychwsta³y lub przywrócony do ¿ycia £azarz. Jeszcze mo¿na spotkaæ przedstawienie mêczenników w chwili tu¿ przed, oczywi¶cie mêczeñsk±, ¶mierci±. Pamiêtam te¿, ¿e s± przedstawienia ¶wiêtych i wa¿nych osobisto¶ci na marach ale na chwilê obecn± nie mam nic gotowego.
Co do alegorii ¶mierci to nie pamiêtam czy aby wiêkszo¶æ widzianych przeze mnie obrazów nie dotyczy³a pó¼niejszych interpretacji ¶redniowiecznej "kostusi".

Ale na pewno co¶ jest i postaram siê znale¼æ.

Pozdrawiam
tatarzycho
Czcibor
CYTAT(Malwina z Wejherowa @ 08:12 07.08.2013) *
Widzê,¿e na forum to ju¿ prawie sami tacy g³upio-m±drzy zostali...ciekawe dla czego...

Jakie pytanie takie odpowiedzi.
Laser
CYTAT(Malwina z Wejherowa @ 08:12 07.08.2013) *
Ludzie....przecie¿ logiczne, ¿e zanim napisze siê zapytanie to takie strony jak google przeleci sie w te i we wte... mia³am nadziejê,¿e kto¶ mo¿e zna jak±¶ konkretn± stronê lub blog. Przecie¿ wiadomo,¿e szuka siê konkretów, kurczê przy ka¿dej wypowiedzi chyba trzeba siê ,,zabezpieczyæ'' i pisaæ, ¿e nie interesuje mnie pomoc w stylu google, ¿e niem ma 12 lat i ,¿e potrafiê obs³ugiwaæ komputer. Strasznie to g³upie,szkoda panowie ,ze nie staæ was na lepsze wypowiedzi jak te, lepiej czasem mo¿e nic odpowiadaæ ? widzicie nic nie wnios³y ani wasze ani mój post a po co to? po co za¶miecaæ forum ?

Droga Malwino.
Po wypowiedzi zawieraj±cej masê b³êdów (ortograficznych, gramatycznych, stylistycznych, interpunkcyjnych) wcale nie jest oczywiste, ¿e nie masz 12 lat, i ¿e wiesz czego szukasz. Zw³aszcza, ¿e nie sprecyzowa³a¶ czy interesuje Ciebie architektura, malarstwo, rze¼ba czy inne formy sztuki. Nie raczy³a¶ równie¿ dodaæ lokalizacji, a datowanie na "¶redniowiecze" jest niepowa¿ne.

Kto¶ po¶wiêci dla Ciebie swój czas, wyszuka super trudno dostêpne ryciny Aborygenów z XIII wieku, a Ty w nastêpnym po¶cie napiszesz, ¿e interesuje Ciebie tylko Europa w XV wieku. Szanuj czas innych, to oni uszanuj± Twój.

Co prawda dosta³a¶ z³o¶liwe odpowiedzi, ale sama o to prosi³a¶. Potem siê jeszcze d±sasz. Wiêc zastanów siê kto w tym momencie jest g³upio-m±dry.

Aby nie ¶mieciæ:
Tutaj je¶li poszukasz to znajdziesz, a ju¿ gotowce masz tutaj.

PS.
Moich znajomych ju¿ nauczy³em zadawaæ konkretne pytania. devil.gif Jeszcze internet zosta³ do nauczenia.
Zolton01
Wybacz Waæ panno Malwino mój nietakt do tego tematu i po¿artowania sobie ;)
Jak pisz± koledzy wy¿ej - brak sensownych danych. Gdyby by³o co¶ wiêcej to i mo¿e bym co¶ poszuka³ bo mia³em kilka godzin wolnego.
Malwina z Wejherowa
Pytanie nie zawiera masy konkretów które mnie interesuj± bo jest ich zwyczajnie za wiele, chodzi³o mi tylko o to by kto¶ ,,nakierowa³'' a nie pisa³ wyk³ad. Przecie¿ nie proszê nikogo o to by po¶wiêca³ 3h ;] chodzi³ tylko o sensowne linki. Sama nad tym odpowiednio d³ugo posiedzê i poszukam tego co mnie interesujê, dla tego pyta³am ogólnikowo o same przyk³ady stron, bo mo¿e ju¿ kto¶ siê tym interesowa³...
Hako
No widzisz Malwinko, z forum, które mia³o s³u¿yæ rekonstrukcji najbardziej popularne tematy to;

- Humor! oko³o pó³ miliona postów
- Przyzwyczajenie spo³eczeñstwa czyli jak nas odbieraj± - co¶ oko³o 40 tysi±cy postów bigsmile2.gif

Takie to forum jest.

Wpisz w google
Diebold Schilling - w jego kronikach pe³no bitew, rzezi, wykonywanych wyroków ¶mierci

dopisa³em
pierwsze - 1485
drugie - 1480
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.