Witam
Szuka³em na forum odpowiedzi na swoje pytania, ale poza wzmiankami o naczyniach
miedzianych i cynkowych nie znalaz³em.
Wyku³em patelnie z miêkkiej stali, takiej jak± siê u¿ywa do "p³yt". Nie wiem jaki ma symbol
ale to jest stal walcowana na zimno. Podajê gdyby mia³o to jakie¶ znaczenie.
Pytanie moje jest takie, czy bezpiecznie jest przygotowywaæ posi³ki i je je¶æ z takich
naczyñ, bez uprzedniego ocynkowania, tudzie¿ innej pow³oki?
Czy takie rozwi±zanie jest historyczne (pierwsza po³owa piêtnastego wieku)?
Tak siê zastanawia³em bo woda pitna dostarczana do naszych kranów jest rurami stalowymi,
teraz mo¿e czê¶ciej spotyka siê mied¼ i jakie¶ tworzywa sztuczne wewn±trz budynków,
no ale sieæ wodoci±gowa wci±¿ opiera siê na rurach stalowych(?)
Znajomy kowal, niezwi±zany zupe³nie z odtwórstwem, podpowiedzia³ mi ¿eby podgrzaæ
patelnie i "powlec" warstw± oleju spo¿ywczego, zastanawiam siê czy ma to jakikolwiek sens
i szansê na zabezpieczenie/uzdatnienie do bezpiecznego u¿ytku dla ludzi i zwierz±t?