Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zamek szuka swoich rycerzy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
MBJ
Witam!
Przygotowujemy siê do odbudowy zamku w Szymbarku ko³o I³awy.
Szukamy rycerzy, którzy potrzebuj± swojej siedziby i s± gotowi do wspó³pracy przy jego odbudowie.
Dla zainteresowanych prze¶lê nr telefonu.
MBJ
Rafa³ Pr±dzyñski
buuuuuahahahahhahahahahahahahahahahhahah
Bartek z Chojnika
a kolega to tak bez wiary w ludzi... bigsmile2.gif
MagicWojtek
fajnie..tylko ¿e zamek jest w posiadaniu r±k prywatnych ...
a po 2 aby odbudowaæ zamek trzeba du¿o czasu na badania i analizowanie aby zrobiæ poprawn± rekonstrukcjê tego¿ obiektu icon_wink.gif
Indar
Dobrze by by³o rozwin±æ okre¶lenie "wspó³praca przy odbudowie". Rozumiem ¿e nie chodzi o si³ê robocz± tylko o inn± formê pomocy?
MBJ
CYTAT(Indar @ 19:34 24.07.2013) *
Dobrze by by³o rozwin±æ okre¶lenie "wspó³praca przy odbudowie". Rozumiem ¿e nie chodzi o si³ê robocz± tylko o inn± formê pomocy?

Oczekujê raczej nag³o¶nienia, wspólnych imprez i planów na przysz³o¶æ...
Nic na si³ê - tylko dla chêtnych!
Rafa³ Pr±dzyñski
Panie Konn - a ile mo¿na straciæ?!
Reenactors
CYTAT(MagicWojtek @ 19:17 24.07.2013) *
aby odbudowaæ zamek trzeba du¿o czasu na badania

Co jest równoznaczne równie¿ z kosztami.
Podstaw± jest przeprowadzenie badañ archeologicznych.
Inaczej nie jeste¶cie w stanie wykonaæ ¿adnej rekonstrukcji.
Purvis
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 11:43 25.07.2013) *
Panie Konn - a ile mo¿na straciæ?!

Panie £abend¼, pan szie nie pytaj, ile mo¿na straczicz, pan szie pytaj ile mozna zarobicz!

Panie MBJ, proponujê orientacyjnie zakre¶liæ warunki przysz³ej wspó³pracy, tak dla unikniêcia nieporozumieñ. Nag³o¶nienie i wspolne imprezy to kwestia odpowiedniego podej¶cia, wiêc mo¿na za³o¿yæ, ¿e jest to do zrobienia. Chêtnie pos³uchamy o planach na przysz³o¶æ.

A co do rekonstrukcji: panowie, ile znacie dobrze zrobionych reko zamku? Trzeba trzymaæ kciuki, ¿eby zapowiedziana odbudowa nie skoñczy³a siê jak w Ciechanowie i tyle.
Rafa³ Pr±dzyñski
Panie Konn - ile sie zarobi tyle sie zarobi, ja siê w sumie zapytuje o ten sam sêk co Pan, panie Konn - ile trzeba mieæ, ¿eby w³o¿yæ, ¿eby ryzykowaæ, w razie sie straci?

Pam siê natychmiast zpytowuj o to samo - Bo ja widzê, ¿e ja mam ten las, Pan masz ten las - a ten tartak to ma sie dopiero stawiaæ - a ja dalej nie wiem komu my b edziemy dawa c zarabia c na ¿niêcie.

bo jak na ta raza to jak bym ja dawa³ gu¼æ na ten tartak w którym nie loit cyce³es na ¿niecie to ja bym siê mia³ za szancys meszugene. Joj.
£azarz
Salve Fratres!

cyt. "W³adze PRL dopiero w latach 60-tych XX wieku postanowi³y rozpocz±æ prace konserwatorskie w szymbarskim zamku. Polega³y one tylko na odgruzowaniu i zabezpieczeniu wschodniego skrzyd³a twierdzy oraz czê¶ci zadaszenia pozosta³ych budynków.

Zniszczony obiekt przejê³a w 1988 roku fundacja Widzieæ Muzyk±. Chcieli odbudowaæ zamek i uruchomiæ w nim o¶rodek kszta³c±cy niewidome dzieci z ca³ej Europy. Ambitny plan upad³, bo w 1997 ruiny ponownie zmieni³y w³a¶ciciela, który do dzi¶ nie odrestaurowuje budowli.

Pod koniec 1995 roku niemiecki re¿yser Volker Schlödorff nakrêci³ tu sceny do filmu „Król Olch”, gdzie odtwórc± g³ównej roli by³ John Malkovich. Ekipa filmowa pozostawi³a po sobie pami±tkê – we frontowej ¶cianie zamku wstawiono drewniane ramy okien oraz odnowiono nad bram± herb w³a¶ciciela"

Tak naprawdê to od 1945 roku nic wiêcej siê nie dzia³o na zamku a szkoda. Jedyna osoba która ka¿dego dnia opiekowa³a siê zamkiem (i robi³a to z sercem!) to W³adys³aw Dañcyszyn (zdjêcie).

¦p. pana W³adka (zmar³ w pa¼dzierniku 2011 roku) pamiêtam jako cudownego bajarza.

Obecnemu w³a¶cicielowi ¿yczê by dokoñcz³ to o czym marzy³ pan W³adek. Czy tak bêdzie ... czas poka¿e. A rymcerska brac niech nie przekre¶la z góry wszystkiego, swoj± droga w³a¶cciel powinien co¶ wiêcej napisac ni¿ tylko przybywajcie i budujta smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Józef
CYTAT(MBJ @ 15:41 24.07.2013) *
Szukamy rycerzy, którzy potrzebuj± swojej siedziby i s± gotowi do wspó³pracy przy jego odbudowie.

Ja zrozumia³em to tak: Chcecie pomieszczenia ? - przyjd¼cie pomóc przy odbudowie.

W sumie niez³a propozycja. Tyle , ¿e warunki nale¿y bardzo konkretnie okre¶liæ.

Wtr±cam siê , bo 10 lat temu zainwestowa³em w remont pewnego zamku piêciocyfrow± sumê .
Pozosta³y : 4 letnia dziura w bud¿ecie rodziny , utrata wiary w uczciwo¶æ w³adz i sprawiedliwo¶æ .

Proponujê zatem dok³adnie okre¶liæ warunki wspó³pracy. Najlepiej na papiurku .
Inaczej propozycja odebrana bêdzie przez ¶rodowisko , jako próba wykorzystania taniej si³y roboczej.
pozdrawiam
MBJ
CYTAT(Józef @ 09:17 26.07.2013) *
CYTAT(MBJ @ 15:41 24.07.2013) *

Ja zrozumia³em to tak: Chcecie pomieszczenia ? - przyjd¼cie pomóc przy odbudowie.

W sumie niez³a propozycja. Tyle , ¿e warunki nale¿y bardzo konkretnie okre¶liæ.

Wtr±cam siê , bo 10 lat temu zainwestowa³em w remont pewnego zamku piêciocyfrow± sumê .
Pozosta³y : 4 letnia dziura w bud¿ecie rodziny , utrata wiary w uczciwo¶æ w³adz i sprawiedliwo¶æ .

Proponujê zatem dok³adnie okre¶liæ warunki wspó³pracy. Najlepiej na papiurku .
Inaczej propozycja odebrana bêdzie przez ¶rodowisko , jako próba wykorzystania taniej si³y roboczej.
pozdrawiam

Witam!
£azarz do¶æ rzetelnie to opisa³!
Nowy w³a¶ciciel dopiero formalizuje sprawy, ale bardzo powa¿nie do sprawy odbudowy podchodzi.
Ja wspomagam go w tym dziele.
Jestem ju¿ po urlopie i przystêpuje do porz±dkowania dokumentacji. Fundacja, która na prze³omie lat 80 i 90 -tych dysponowa³a zamkiem, przygotowa³a bardzo porz±dne opracowania. Niestety, nie uda³o mi siê wiele odnale¼æ, ale cierpliwie szukam... Mo¿e kto¶ w tym dzia³aniu pomo¿e? Prywatnie otrzyma³em ju¿ propozycje spotkania i rozmów, a jest o czym porozmawiaæ, bo dzie³o wielkie.
Dziêkujê za pomoc i ¿yczliwe zainteresowanie.
Pozdrawiam.
Marek z Brodnicy
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.