Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £uk dla piechociarza ze wschodu z X-XI wieku
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Koala
Witam, niedawno zaj±³em siê odtwórstwem i zamarzy³em sobie byæ ³ucznikiem. Szuka³em, szpera³em i nic konkretnego na tym forum nie znalaz³em, wiêc zak³adam nowy temat. Nie trzeba wiele t³umaczyæ - pytanie w tytule. Jakich ³uków u¿ywali wschodni (Ru¶, Kresy) ³ucznicy piechociarze? Poszuka³em te¿ trochê w sklepach i znalaz³em ³uk tatarski i krymsko-tatarski. Czy takie ³uki by³y dostêpne dla piechoty, czy zarezerwowane wy³±cznie dla jazdy?
brat Bule
Co to jest ³ucznik piechociarz - bo trochê tego nie rozumiem.
Koala
To jest ³ucznik który ¶miga na piechotê smile.gif. Tzn. nie kawalerzysta.
Hrabia Chuszinow
Je¶li jeste¶ wczesny, jak sam napisa³e¶, to tatarski czy te¿ krymski nie wchodz± w grê. A je¶li chodzi o ró¿nicê konni czy piesi - je¶li bogaty bojar musia³ broniæ swojego grodu, to strzela³ z wa³u, czyli pieszo. Chcesz robiæ Rusina, tak? W ogóle to takich wskazówek nale¿y szukaæ u ludzi z grupy, do której siê nale¿y. Na ¿ywo zawsze ³atwiej.
Koala
A w jaki typ powinienem siê zaopatrzyæ? Co do ró¿nic piechota - kawaleria to chodzi mi g³ównie o to czy piechociarz móg³ lataæ z krótkim ³ukiem? Czy koniecznie musi byæ d³ugi?
W mojej grupie nie ma ³uczników, ja by³bym pierwszy smile.gif.
Hrabia Chuszinow
CYTAT
A w jaki typ powinienem siê zaopatrzyæ?

To nawet tak podstawowych informacji Ci nie udzielili?

CYTAT
do ró¿nic piechota - kawaleria to chodzi mi g³ównie o to czy piechociarz móg³ lataæ z krótkim ³ukiem? Czy koniecznie musi byæ d³ugi?

Je¶li to by³ kto¶ walcz±cy tylko pieszo, to by³ z najni¿szej warstwy spo³ecznej. £uk by³ refleksyjny, ale je¶li tylko dla piechura to oczywii¶cie d³u¿szy. Sprecyzuj jeszcze jaki konkretnie kr±g kulturowy chcesz robiæ. Ru¶ to ogromny obszar, wiêkszy ni¿ ca³y Zachód razem wziêty. Na Po³udniu strzelano z ³uków podobnych do tych, które mieli koczownicy, ryciny przedstawiaj±ce wyprawê Igora ukazuj± kusze, na pó³nocy by³ to fiñski d³ugi ³uk refleksyjny, znany jako "³uk z Nowogrodu".
Chaos666
Hej!

Nie chcia³bym Ciê zraziæ, ale to nie jest forum gdzie podajesz has³o ¿e chcesz upiec sernik, a w request'cie dostajesz przepis, ze sposobem wykonania.
Byæ mo¿e ¼le zabierasz siê do tematu. Zacznij rekonstrukcjê poziomo a nie pionowo. Najpierw okres, warstwa spo³eczna, po³o¿enie geograficzne, funkcja. Jak znajdziesz odpowiedzi na te podstawowe pytania, wynikow± bêdzie ten Twój ³ucznik wczesny smile.gif

Pozdro
Chaos
brat Bule
Jak wy¿ej smile.gif - wtedy bêdzie nam ³atwiej Ci pomóc.
Koala
Okres: napisa³em w temacie - X-XI wiek. Miejsce: Ru¶ ta bli¿sza nam, czyli tereny kresów wschodnich, Ukraina. Warstwa spo³eczna: zwyk³y woj, ³ucznik.
Sprecyzujê pytanie - jakich ³uków tam wtedy u¿ywa³a piechota (bo kupno konia nie wchodzi w grê ;) )? Jeden ³uczarz zaleci³ mi ³uk tatarski lub krymsko-tatarski, a tutaj dowiadujê siê ¿e te typy odpadaj±. Gdy pojadê na Wilczy Trop, to nie chcia³bym us³yszeæ ¿e mój ³uk jest za krótki dla piechoty albo pochodzi z ca³kowicie innego okresu czy terenów.
Hrabia Chuszinow
CYTAT
Ru¶ ta bli¿sza nam

Bli¿sza kulturowo, geograficznie? Nie znasz nazw obszaru(Halicka, Kijowska), który Ciê interesuje?
CYTAT
tereny kresów wschodnich

Termin "kresy" dla X wieku. Bez komentarza.
CYTAT
Ukraina

Ten wyraz na okre¶lenie pañstwa nie istnia³ w czasach o które pytasz.
CYTAT
Warstwa spo³eczna: zwyk³y woj, ³ucznik

Zwyk³y woj móg³ byæ tarczownikiem przeznaczonym do walki wrêcz zamiast ³ucznikem. Móg³ byæ bogaty i mieszkaæ w wielkim mie¶cie, umieæ czytaæ i pisaæ.
CYTAT
Sprecyzujê pytanie - jakich ³uków tam wtedy u¿ywa³a piechota

Odpowiedzia³em powy¿ej.
CYTAT
kupno konia nie wchodzi w grê

Tysi±ce ludzi odtwarza rycerzy którzy walczyli tylko konno a jako¶ koni nie maj±.
CYTAT
Gdy pojadê na Wilczy Trop, to nie chcia³bym us³yszeæ ¿e mój ³uk jest za krótki dla piechoty albo pochodzi z ca³kowicie innego okresu czy terenów.

To zale¿y tylko od Ciebie.
Koala
Tylko spokojnie. Drogi panie Hrabio, proszono mnie o u¶ci¶lenie regionu który mnie interesuje, wiêc napisa³em o co mi chodzi. Wiem do cholery jasnej ¿e Kresów, czy Ukrainy wtedy nie by³o, ale ka¿dy kto nie spa³ na geografii czy historii, szybko znajdzie w pamiêci mapê i bêdzie wiedzia³ o jakie tereny chodzi. S³ysza³em ¿e to powa¿ne forum, ale jak widzê, nawet ono nie uchroni³o siê przed trollami. Jak masz pisaæ stumetrowe posty które nic nie wnosz± to siê nie udzielaj. Pyta³em tylko o typ ³uku z jakim mam biegaæ ¿eby mnie nie wy¶miano.
Hrabia Chuszinow
Pisanie prawdy = trolling. Nic nowego nie odkry³e¶. A ¿e nie masz pojêcia o terenie, który chcesz odtwarzaæ, Twój problem. Ale sam napisa³e¶:
CYTAT
ka¿dy kto nie spa³ na geografii czy historii

CYTAT
Wie ¿e Kresów, czy Ukrainy wtedy nie by³o

A jednocze¶nie sam nie wiesz
CYTAT
o jakie tereny chodzi.

CYTAT
Pyta³em tylko o typ ³uku z jakim mam biegaæ ¿eby mnie nie wy¶miano.

Odpowiedzia³em wczoraj, czytaæ nie umiesz?
Skoro nic nie wnios³em, rad¼ sobie sam, przecie¿ wiesz wszystko.
Chaos666
Hej!

Spokojnie Panowie ;) Hrabia siê denerwuje bo pewnie odniós³ takie samo wra¿enie jak ja, ¿e Koala rozpoczyna temat zabawy w ¶redniowiecze, i nie jest zapoznany z okresem który chcia³by odtwarzaæ. Dlatego te¿ proponowa³em aby¶ zbada³ temat poziomo tj. poczytaj ksi±¿ki o tym okresie i rejonie. Na tym forum znajdziesz na pewno dzia³y gdzie padn± tytu³y takowych. "Niestety" to jest forum historyczne a nie fantasy, wiêc oprócz zapa³u do zabawy trzeba mieæ ¿y³kê badacza i szukaæ, czytaj, konsultowaæ a nie odwrotnie ;)
Popatrz Koala jak szczegó³owymi zagadnieniami siê tutaj zajmujemy - wystarczy popatrzeæ na tytu³y tematów.

Pozdrawiam
Chaos
brat Bule
Ju¿ wys³a³em koledze prv'a.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.