Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Armaty,haubice,mo¼dzierze,lawety,jaszcze itp.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XIX wieku
Horhe
witajcie!
Chcia³by zainicjowaæ temat,który poruszy ¶rodowisko artyleryjskie do dzia³ania i poszukiwañ.

To jest bardzo pilne i wa¿ne,bo potrzeba mi dok³adnych rysunków technicznych pruskiej 3-funtówki z prze³omu XVIII/XIX wieku oraz pruskiej haubicy (granatnika) 7-funtowego na "kamieñ".

Jak co¶ poptrzeba z innych modeli armat itp,to s³u¿ê pomoc± smile.gif
Tomasz Rejf
czy masz rozrysowane lawety dziaB XVII wiecznych?
Horhe
Tomku!
Niestety nie posiadam takowych rysunków,bo nasi kochani muzealnicy jako¶ jeszcze nie rozrysowali tych,przynajmniej paru zachowanych orygina³ów z XVII wieku dunno.gif noga na noge,kaweczka bum.gif
Z tego co wiem,to ca³kiem niez³± lawetê wyci±gniêto w talach 50'/60' z Wis³y pod Warszaw±.
Jeszcze trochê popracujê i dorobiê siê cyfraka,wtedy wiêcej rzeczy pozamieszczam w tematach:)
Horhe
Nic tylko klaskaæ. blinkie.gif
Chylê czo³a Francuzom za t± robotê przy rekonstrukcji 6-calowej haubicy systemu Gribeauvala.

http://perso.wanadoo.fr/fabry.ghislaine/pa...ex.htmlpag.html

yes.gif yes.gif yes.gif yes.gif yes.gif yes.gif yes.gif
Horhe
Poszukuje planów pruskiej, b±d¼ austriackiej 3-funtówki z prze³omu XVIII-XIX wieku.
pedro33
W³a¶nie pracuje nad armata 3 funtow± jak znajde chwile to przeysuêr szkice w plik bo na razie to bazgro³y na papierze bigsmile2.gif
w najbardziej lichtowej wersjii wysz³a mi waga oko³o 120 kg masakara, chcia³em odtworzyc co do centymetra
ale nie jest to mozliwe ,ale mo¿e po wakacjach poka¿e wam 1 sztukê 3 funtówki (moze nie napoleoñskiej ale bêdzie ³adna )
Na obecna chwilê zrobi³em 4 lufy "wiwatówek" w sumie bedzie ich 12 ,fajna ma³a porêczna i dobra do wyjazdów w teren w za³±czeniu foto 2 pierwszych sztuk pozdro
Horhe
120kg, to chyba skala 1:2. Rysunki armat pruskich, jak i austriackich juz posiadam. Jednak ci±gle siê zastanwiam, czy aby nie lepsza by³a haubica.
pedro33
skala 1:2 powiadasz smile.gif ,wez dwie rzeczy pod uwagê po pierwsze napisa³em ¿e schodze z ciê¿arem by obnizyc koszty i funkcjonalno¶æ armatki , po drugie tego typu dzia³ania by³y powszechne w tamtym okresie ( zwiekszano kaliber , skaracajac lufê) ale wzi±³em sobie do serca twoja uwage i bêdzie to 2 funtówka
61 mm x minimum 18 kalibrów= ~1100 (d³ugo¶æ armaty ) najmniejsza ¶rednica 100 najwieksza 140 ~ 128 kg
a jezeli posiadasz jakies materia³y ¿ród³owe to bede wdzieczny pozdro
pedro33
Upss smile.gif mia³o byæ obnizyc koszty , i zwiekszyæ funkcjonalno¶æ armatki ( tak aby ja wykorzystaæ w terenie , g³upio troche jechac na inscenizacje ze d¿wigiem smile.gif ) pozdro
pedro33
Aha co do haubicy to tez mysla³em 1 m d³ugo¶ci kaliber 8 funtów grubo¶æ scianki min 50 mm na strone
waga ~200 kg + czteroko³owa laweta do tego i jak sie z tym zapakowaæ icon_sad.gif
pozdro
Horhe
CYTAT(pedro33)
Upss smile.gif mia³o byæ obnizyc koszty , i  zwiekszyæ funkcjonalno¶æ armatki ( tak aby ja wykorzystaæ w terenie , g³upio troche jechac na inscenizacje ze d¿wigiem smile.gif ) pozdro

Nic g³upio! Do tego w³a¶nie d±¿ymy. W grê wchodzi tylko skala 1:1. Znam grupy, które przyje¿d¿aj± dwoma ciê¿arówkami na imprezy. 6 pe³nowymiarowych 6-funtówekz pe³n± obs³ug± budzi szacunek.
pedro33
Moje dwa kolejne twory pruska 1 funtowka i pruska 3 funtówka systemu Dieskau

pedro33
kolejne dzie³a smile.gif

12 funtowka na lawecie fotecznej

moserek 7 funtowy

wóz amunicyjny

szlangi na lawetach

24 funtowki na lawetach
pedro33
Wystrzelenie marzanny Jonkowo 2010 z mozdzierza 7 funtowego
Maciej Jedliñski
Heh to¿ to moje armaty na bastionie 7 w Zamo¶ciu
Keylan
Witam poszukujê informacji o artylerii z drugiej po³owy XIX wieku. Najbardziej zale¿y mi na artylerii okrêtowej -od zwyciêstwa Monitora nad Wirgini±/Merrimackiem a¿ do HMS Dreadnought. Poniewa¿ moja wiedza z tego zakresu jest mizerna - ot wiki i gugiel, interesuje mnie wszystko smile.gif projekty, technologia wytwarzania, u¿ytkowanie do tego dalmierze itd... wiêc by³bym wdziêczny za tytu³y ksi±¿ek czy ew. linki smile.gif
Purvis
Panie Keylan, racz kroki swe skierowaæ tamój:

http://fow.az.pl/forum/

Azali¿ bacz, gdy¿ têgie zuchy tamêdy chadzaj±.
gustaw76
Witam szanowne grono
Je¶li to mo¿liwe, to proszê o identyfikacjê kuli armatniej

¶rednica: ca. 22 cm
obwód: 72 cm
otwór na zapalnik: ca. 3,5 cm
waga: 31,1 kg.
Krzysiu
Prawdopodobnie bomba mo¼dzierzowa. Bez lokalizacji nie da siê nic bli¿ej powiedzieæ, ze wzglêdu na rozmaito¶æ u¿ywanej broni tego typu w XVII - XIX w. A nawet po lokalizacji tylko w przybli¿eniu mo¿na zgadywaæ.
gustaw76
Witam krzysiu smile.gif
Kula zosta³a znaleziona w zach. Niemczech, na terenie by³ego pruskiego poligonu!

Zidentyfikowa³ ja w³a¶ciciel stronki o tematyce kul armatnich - http://kanonen-kugeln.de/handgranaten-m%C3...ten-hohlkugeln/

w³a¶nie jako "Preussische Mörserbombe/Bombette" co pokrywa siê z twoja identyfikacj± smile.gif

pozdrawiam aniol.gif
Krzysiu
No tak, ale pod pojêciem identyfikacji rozumiem tak¿e ustalenie wagomiaru lub kalibru oraz okres u¿ytkowania.
gustaw76
CYTAT(Krzysiu @ 09:45 27.06.2016) *
No tak, ale pod pojêciem identyfikacji rozumiem tak¿e ustalenie wagomiaru lub kalibru oraz okres u¿ytkowania.

Witam
W necie znalaz³em tabele z wagomiarem kul armatnich (w za³±czniku)
niestety mojej tam nie ma icon_sad.gif jest ciut wiêksza i ciê¿sza!
W zasadzie, to nie mam pojêcia czy za³±czona tabela odnosi siê równie¿ do bomb mo¼dzierzowych? Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Co do okresu u¿ytkowania, niestety nie dosta³em ¿adnej odpowiedzi

pozdrawiam gustaw aniol.gif
Krzysiu
Ma jaki¶ opis ta tabela? Bo w tej formie jest bezwarto¶ciowa. Nie ma opisu, ani jakiego kraju, ani okresu dotyczy. A jest to podstawowa informacja, bo warto¶æ funta jako jednostki masy jest zmienna zarówno w czasie, jak i przestrzeni. Np. na pocz±tku XIX w. funt staropruski to 0,468 kg, funt wroc³awski - 0,405 kg, funt wiedeñski to 0,560 kg, funt warszawski tyle co wroc³awski. Krótko mówi±c, co kraj, to inny funt.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.