Witam
Poszukuje zdjêæ, rysunków oltarzyków (zw³aszcza takich ma³ych prywatnych), reliwiarzy (tak¿e prywatnych do noszenia przy sobie), krzy¿yków itp
Interesuje mnie ca³e ¶redniowiecze
Pozdrawiam
Odnawiam temat bo chyba nikt mnie nie zauwazyl
Jakies krzyzyki i inne precjoza
Zw³aszcza XV wiek
Pozdrawiam
W Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie jest relikwiarz/o³tarzyk. Albo Jagie³³y, albo Wlk. Mistrza. Sorki - nie pamiêtam dok³adnie
Ostatnio w BUWie (Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego) widzia³em ca³y dzia³ po¶wiêcony rzemios³u artystycznemu, jubilerstwu, zdobnictwu, etc. Z du¿± ilo¶ci± obrazków. Niestety ksi±¿ki g³ównie do korzystania na miejscu... Spróbuj poszukaæ w analogicznych bibliotekach w Twojej czê¶ci Polski.
Pozdrawiam,
S³odziutki.
Witam!
W ksiazkach na temat historii sztuki tego troche jest analizowane, to jeden z glownych przedmiotow badan. No i jeszcze moze jakies stare koscioly. Jest kilka prac Oltarzu Wita Stwosza, ale to troche za duze zeby nosic przy sobie.
Wczesnosredniwieczne relikwiarze nazywane sa kaptorgami. Jedna z najladniejsszych pochodzi z tzw. skarbu z Borucina i mozna ja zobaczyc w Muzeum Archeologicznym w Warszawie. O zabytkach tego typu pisze H Kocka-Krenz w pracy Bizuteria polnocnozachodnio slowianska.
Ludka Excalibur
Dzieki
Widac czasem trzeba krzyczec by byc zauwazonym
Czy ktos ma jakies linki, zdjatka i bylby chetny do podzielenia sie nimi
Pozdrawaim
Ach, przy okazji: je¶li natrafisz gdzie¶ na ksi±¿ki o Katedrze ¦w. Wita na Hradczanach, to tam jest du¿o gotyckich relikwiarzy, np. w kszta³cie r±k (znaczy, gdy rêka by³a relikwi±).
mam cos
Rabiega powinien wiedziec cos na ten temat
http://images.vam.ac.uk i wpisujesz "ivory" lub "Triptych"-otrzymujesz dokladne dane np. o francuskich relikwiarzach podroznych z ostatniej cwierci XIVw.
Hej
Wydaje sie ¿e swego rodaju relikwiarzami, by³y popularne w pó¼nym ¶redniowieczu gliniane figurki przedstawiaj±ce Jezusa czy ¶wiêtych, wytwarzane masowo i dobrze wkomponowuj±ce siê w religijno¶æ masow±. Mog³y byæ one zarówno materialnym ¶ladem odbytej pielgrzymki i jak i takim domowym czy przeno¶nym relikwiarzem. Wiêcej znajdziesz w którym¶ nowszym numerze Wratislavia antiqua a tak¿e w Archeologia historica polona tom 7.
Pozdrawiam
W Gdansku znaleziono na Wyspie Spichrzow figurke Matki Boskiej-poznogotycka rzezba, wys. ok. 25-30 cm.
Kaptorgi wczesno¶redniowieczne to s± akurat mi znane, ale tak na oko wiêkszo¶æ z nich nie ma nic wspólnego z chrze¶cijañstwem. Wystêpowa³y u nas g³ównie w X-XI w.
Ni¿ej przedstawiam kaptorgi charakterystyczne dla X w. w Polsce. Co ciekawe, w takiej kaptordze na szyi pokazany jest król czeski Boles³aw Srogi na Drzwiach Gnie¼nieñskich.
W koñcu X w. pojawi³y siê kaptorgi obrazkowe, w kszta³cie obrazków w ramkach, i dominowa³y przez XI w.
Najstarszym znanym mi przyk³adem jest kaptorga z Gdañska z ok. 980 r. Jest to te¿ jedyny znany mi przyk³ad kaptorgi prawdopodobnie rzeczywi¶cie chrze¶cijañskiej (symbol go³êbicy).
Jeszcze jedna wa¿na rzecz: kaptorgi z najczê¶ciej wykonywano ze srebra. Podane ni¿ej przyk³ady to XI w.
Wrzucam resztê kaptorg.
Prawie wszystkie kaptorgi obrazkowe pochodz± z Wielkopolski, z pó³nocnej jej czê¶ci (przypadek?). W Ma³opolsce, wed³ug mojej wiedzy, znaleziono tylko kaptorgê z Sandomierza (ale odkopano j± na cmentarzysku osadników z Wielkopolski), oraz kaptorgê ze Strzemieszyc Wielkich z jakim¶ dziwnym zwierzakiem, wygl±daj±cym jak cielak. Tej ostatniej tutaj nie mam. Z Pomorza pochodzi pokazana wcze¶niej kaptorga z go³êbic±. Z Pomorza Zachodniego, ¦l±ska i Mazowsza w ogóle nie znam takich wyrobów.
Natomiast starszy typ katorg, dominuj±cy w X w., znany mi jest z Polski zachodniej, ale mo¿e to tylko moja niewiedza.
Witam. Niechce mieniæ siê ekspertem i jerzeli g³upoty gadam to prosze nie bijcie. Szuka³em jaki¶ czas temu wzorów na skrzynie i znalaz³em tak± jak w za³±czniku. Tamta któr± ogl±da³em by³a jakby troche wy¿sza a na przedniej ¶cianie w portalach byli wymalowani ¶wiêci.
Krzy¿acy podobno wozili ze sob± madonny szafkowe. "Z uwagi na rozbudowany ich program ikonograficzny i polityczny badacze przyjmuj±, ¿e mog³y s³u¿yæ jako o³tarze polowe. Krzy¿acy kapelani towarzyszyli przecie¿ wyprawom zbrojnym. Modlitwa i walka by³a nieod³±czn± czê¶ci± regu³y Zakonu Szpitala Naj¶wiêtszej Panny Marii Domu Niemieckiego." z:
http://balitc-satelid.sejny.home.pl/sejny/...ejny2/kla_3.htm
Pozatym - to nie ¶redniowiecze, ale mo¿e obyczaj przetrwa³- król Jan Kazimierz mia³ woziæ ze sob± obraz Matki Boskiej olejem na desce (dzi¶ zwana Matk± Bosk± Kazimierzowsk±). [/i]
CYTAT(Ludka @ 14:17 22.03.2004)
Witam!
W ksiazkach na temat historii sztuki tego troche jest analizowane, to jeden z glownych przedmiotow badan. No i jeszcze moze jakies stare koscioly. Jest kilka prac Oltarzu Wita Stwosza, ale to troche za duze zeby nosic przy sobie.
Wczesnosredniwieczne relikwiarze nazywane sa kaptorgami. Jedna z najladniejsszych pochodzi z tzw. skarbu z Borucina i mozna ja zobaczyc w Muzeum Archeologicznym w Warszawie. O zabytkach tego typu pisze H Kocka-Krenz w pracy Bizuteria polnocnozachodnio slowianska.
Ludka Excalibur
Witam.
czy w pozycji H Kocka-Krenza, znajdê co¶ na temat wykorzystania koralików szklanych do ozdabiania relikwiarzy? I ewentualnie jakie¶ informacje o wyrobach z koralików szklanych sk³adanych do grobów wraz z cia³ami zmar³ych, chodzi tu o wszelkie "makatki" czy ca³e szaty, czepce, szarfy z koralików w które by³y owijane cia³a.
Za wszelkie informacje bêdê wdziêczna.
Pozdrawiam.
pani Hanna Kocka-Krenz a nie pan Krenz
i w ksiazce nie pamietam by bylo cos o koralikach
Polecam w tym temacie
Szczepkowska-Naliwajek, Kinga
Relikwiarze ¶redniowiecznej Europy od IV do pocz±tku XVI wieku : geneza, tre¶ci, styl i techniki wykonania
s± zdjêcia.
Wykona³em taki niedu¿y szafkowy o³tarzyk-kapliczkê z figur± wzorowan± na Piêknej Madonnie z Dzieci±tkiem z Wroc³awia (ca.1400). By³ ju¿ na Grunwaldzie i mia³ byæ w zesz³ym, ale mo¿e bêdzie w tym
http://img125.imageshack.us/img125/3075/kapl0jn.jpgPrzygotowuje kolejny tym razem wiêksz± choæ ci±gle w "polowych" rozmiarach nastawê o³tarzow± wzorowan± na niemieckim tryptyku z tego czasu.
Jeszcze wracaj±c do relikwiarzy do noszenia na sobie, to mo¿na poszukaæ pod has³em enkolpion, co prawda to kr±g bizantyjski, ale jak wiemy oddzia³ywa³ on do¶æ szeroko na nasze rejony tak¿e. Przyk³ad krzy¿y relikwiarzowych (enkolpion) w za³±czniku - sk³adane z dwóch po³ówek tak jak obudowa lusterek; na za³. enkolpion3 widaæ dodatkowo element zawieszenia. Do ¶rodka mo¿na by³o w³o¿yæ relikwie. ¬ród³o: Nowogród, XII-XIII wiek.
dzieki
u nas tez sa takie... jeden jest jak pamietam w muzeum w Lodzi
Witam!
A te ³ódzkie relikwiarze s± tak samo datowane jak Viatorowe nowogrodzkie czy mo¿e s± nowsze (mo¿e fotki jakie¶ masz?) ? No i kto nosi³ tego typu "bi¿uteriê sakraln±"?
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.