Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kolczuga - kó³ka nitowane i .....
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Ochronne uzbrojenie staro¿ytne
Seraphinus
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Proszê o pomoc.
Otó¿ w innym miejscu prowadzê rozmowê na temat czego¶ takiego jak na zamieszczonym powy¿ej obrazku.
Czy cos takiego istnia³o faktycznie w staro¿ytno¶ci? Czy mogliby¶cie mnie nieco o¶wieciæ - potwierdziæ lub zaprzeczyæ...
Wed³ug mnie to wymys³ rzemie¶lnika - kó³ka nitowane przetykane sztancowanymi.

Seraphinus
CYTAT(Seraphinus @ 11:53 12.07.2013) *
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Proszê o pomoc.
Otó¿ w innym miejscu prowadzê rozmowê na temat czego¶ takiego jak na zamieszczonym powy¿ej obrazku.
Czy cos takiego istnia³o faktycznie w staro¿ytno¶ci? Czy mogliby¶cie mnie nieco o¶wieciæ - potwierdziæ lub zaprzeczyæ...
Wed³ug mnie to wymys³ rzemie¶lnika - kó³ka nitowane przetykane sztancowanymi.

zaczynam mieæ wra¿enie, ¿e to nie wymys³....
Indar
Ale pytasz konkretnie o staro¿ytno¶æ czy o ¶redniowiecze równie¿? Forma "sztanca/nit" nie jest wymys³em, ale mówiê tu akurat o ogólnie pojêtym ¶redniowieczu - nie wiem jak wcze¶niej.
Aedan
CYTAT(Indar @ 17:32 14.07.2013) *
Ale pytasz konkretnie o staro¿ytno¶æ czy o ¶redniowiecze równie¿? Forma "sztanca/nit" nie jest wymys³em, ale mówiê tu akurat o ogólnie pojêtym ¶redniowieczu - nie wiem jak wcze¶niej.

Staro¿ytno¶æ równie¿. Formy tego typu znane s± z zabytków rzymskich, byæ mo¿e równie¿ celtyckich. Historyczne s± równie¿ kolczugi nie nitowane (np z Ciumesti)
Kamilek Templ
Witam,
Pytanie: co masz na my¶li pisz±c :"ogólnie pojête ¶redniowiecze"? By³o to powszechne w ca³ej Europie?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.