Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kroje strojów s³owiañskich
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Sunutiw
Witajcie szukam krojów strojów s³owiñskich miêdzy innymi gacie, spodnie, koszula, p³aszcz i tunika na oko³o X-XIIIw. (chcê sobie uszyæ a nie mam na czym siê wzorowaæ wiêc jak jeszcze bêd± zdjêcia i inne wskazówki to bêdê w raju) wiem ¿e co niektó¿y powiedz± ¿ebym przeszuka³ forum ale to jest tam tak po rozrzucane ¿e jeszcze przy okazji innym mo¿e to pomóc w znalezieniu tego czego chc±. Z góry dziêkujê z okazan± pomoc.
Reenactors
Wszystko masz podane jak na tacy.
Wystarczy siêgn±æ rêk±.

LINK

Sunutiw
tak z takich strojów to znalaz³em tylko takie co¶ http://www.freha.pl/index.php?showtopic=26499&hl=kr%F3j chyba tu chodzi o spodnie to ok jedno z g³owy a ten. A ten krój http://www.freha.pl/index.php?showtopic=61...kr%F3j&st=0 jak czyta³em nie jest do koñca s³owiañski a jak ju¿ to ze wschodu on jest wola³bym jakiæ bardziej zachodni
Reenactors
Na podstawie samych krojów nie wykonasz rekonstrukcji - jest to trochê bardziej skomplikowany proces. Zacznij czytaæ, poszerzaæ wiedzê na tematy, które Cie interesuj± - potem wybierz kraj, którego kultur± materialn± chcesz siê zajmowaæ. Sprecyzuj datowanie, ogranicz je w miarê mo¿liwo¶ci, to znaczy - ilo¶ci dostêpnych znalezisk archeologicznych. Zacznij zbieraæ pieni±dze, kup nawet najtañszy aparat fotograficzny, jak bêdziesz mieæ na tyle czasu i ¶rodków - jed¼ do wybranego przez siebie kraju i szukaj znalezisk jakie Cie interesuj± w tamtejszych muzeach - wykonaj dok³adn± dokumentacj± fotograficzn± z opisami - kiedy bêdziesz mieæ na tyle materia³ów ¼ród³owych - spróbuj ograniczyæ siê (w ten sam sposób co wcze¶niej) do konkretnych ram terenowych. Dopiero po zrobieniu tego wszystkiego mo¿esz przyst±piæ do rekonstrukcji.
Julko
Nie zniechêcaj cz³owieka! To¿ jemu chodzi nie o ¶cis³± rekonstrukcjê, a o strój poprawny historycznie. Przy twoim podej¶ciu to jeszcze zapomnia³e¶, ¿e powinien hodowaæ owce, siaæ len, obrabiaæ to wszytko metodami historycznymi itp...
Reenactors
Autor tematu ma teraz przynajmniej ¶wiadomo¶æ, czym jest rekonstrukcja. <--- LINK
Tym samym mo¿liwo¶æ dokonania wyboru - miêdzy "historyczn± poprawno¶ci±", a rzeczywist± rekonstrukcj±. <--- LINK
Olof
Tylko ¿e wszystko o czym napisa³e¶ jeszcze wcale niekoniecznie sprawi ¿e kto¶ zrobi dobr± rekonstrukcjê, ba, ¿e zrobi jak±kolwiek. Mo¿na obejrzeæ tysi±c znalezisk ale dobrze by by³o jeszcze wiedzieæ do czego dana rzecz s³u¿y³a - a tego nie da ogl±danie obrazków czy nawet ogl±danie na ¿ywo w gablotce tylko czytanie, czytanie jak badacze dan± rzecz interpretuj±. Do czego s³u¿y³a dana zapinka, dana szpila, co wywnioskowano z jej po³o¿enia, etc.
Podobnie - w kwestii strojów. Ogl±danie ikonografii mo¿e daæ pojêcie mniej wiêcej jaka by³a forma stroju. Zapoznanie siê ze znaleziskami tekstyliów przeciêtnej osobie nie da nic - jakie¶ tam bli¿ej do niczego niepodobne skrawki. Dopiero przeczytanie opracowania tych¿e tekstyliów pozwoli dowiedzieæ siê konkretów na temat surowca, splotów, ewentualnie kolorystyki. Ale dalej nie mamy wiedzy o tym jak po³±czyæ formê z ilustracji z materi± ze znalezisk - wiêc przyda³oby siê przeczytaæ co¶ na temat tego jakie s± domniemania naukowców na temat kroju danych ubiorów.
Tak na w³asnym przyk³adzie - w wersji "podstawowej" moje rekonstrukcje dotycz± wczesno¶redniowiecznej Gotlandii. Nigdy nie by³am niestety na Gotlandii, ot nie uda³o mi siê tam jeszcze dotrzeæ chocia¿ bym chcia³a, nawet czysto turystycznie. Jednak mimo to my¶lê, ¿e wizja stroju któr± prezentujê jest ca³kiem niez³a. Opar³am j± na wiedzy z prac naukowców którzy skupiali siê na temacie tej wyspy, na zdjêciach i schematach znalezisk, wreszcie na ogólnej wiedzy dotycz±cej europejskich strojów wczesno¶redniowiecznych. Ci±gle te¿ nad ni± pracujê i j± zmieniam, w miarê jak dowiadujê siê nowych rzeczy.

No ale wracaj±c do meritum - Sunutiw - je¶li interesuj± Ciê S³owianie Zachodni to zacznij faktycznie od poczytania i poogl±dania nieco w temacie.
Je¶li ten etap ju¿ masz za sob±, to pewne wnioski co do ich ubiorów ju¿ powiniene¶ mieæ.
W tym ten, ¿e nie bardzo zachowa³o siê cokolwiek na podstawie czego mo¿na by wyrokowaæ o dok³adnych krojach ubiorów. Innymi s³owy - wszystkie kroje u¿ywane w rekonstrukcji s± tylko stylizacj±, szczególnie te na okolice X-XI w.
Bardziej na "pochodzenie" persony któr± odtwarzasz wskazywaæ bêd± dodatki oparte na konkternych znaleziskach. Oczywi¶cie nie zawsze wszystko co potrzebne da siê odtworzyæ na podstawie jednego bardzo ¶ci¶le okre¶lonego obszaru (np. bo ja wiem, Giecz), wtedy mo¿na siêgaæ do analogii z szerszego obszaru (ale te¿ nie zza Uralu tylko powiedzmy Wielkopolska, nastêpnie obszar wczesno¶redniowiecznej S³owiañszczyzny, i tak dalej).

Na datowanie które Ciê interesuje, szczególnie jego pó¼niejsz± czê¶æ, jest naprawdê sporo ikonografii, opracowañ, znalezisk. Aha - no i pamiêtaj, ¿e miêdzy X a XIII w. stroje siê zmieni³y, szczególnie je¶li chodzi o wy¿sze warstwy (biedota ma tu ³atwiej ;) ) Aha - zarknij do tematu który za³o¿y³ w³a¶nie Reenactors - zbiera w nim przyk³ady dotycz±ce s³owiañskiego stroju mêskiego na Twoje datowanie w³a¶nie.
Reenactors
CYTAT(Olof @ 14:53 02.07.2013) *
Tylko ¿e wszystko o czym napisa³e¶ jeszcze wcale niekoniecznie sprawi ¿e kto¶ zrobi dobr± rekonstrukcjê, ba, ¿e zrobi jak±kolwiek.

Masz racje.
Ogromny szacunek dla Twojej pracy - jako rekonstruktora.

Sunutiw,
je¿eli zainteresuje Cie temat i masz na tyle cierpliwo¶ci (patrz wcze¶niejszy post), zapraszam do mojego skromnego projektu. <--- LINK

Napisz jak zapatrujesz siê na tak± formê - realizacji swoich zainteresowañ ?
Sunutiw
CYTAT(Reenactors @ 16:15 02.07.2013) *
CYTAT(Olof @ 14:53 02.07.2013) *
Tylko ¿e wszystko o czym napisa³e¶ jeszcze wcale niekoniecznie sprawi ¿e kto¶ zrobi dobr± rekonstrukcjê, ba, ¿e zrobi jak±kolwiek.

Sunutiw,
je¿eli zainteresuje Cie temat i masz na tyle cierpliwo¶ci (patrz wcze¶niejszy post), zapraszam do mojego skromnego projektu. <--- LINK

Wiem czyta³em to i to nie raz.
Sunutiw
Z datowaniem poda³em tak bo ciê¿ko o jakie¶ dok³adniejsze kroje. I ja siê zadajê z grup± gdzie skupiaj± siê g³ównie na wikingach w przedziale IX-XIIw. i z mym znajomym postanowili¶my jeszcze zacz±æ S³owian dr±¿yæ (i nic pozostali nie maj± przeciwko temu)
Sunutiw
Sunutiw,

[/quote]

mnie ciekawi takie co¶ jak na zdjêciach tam z tych dziwi mo¿na zaobserwowaæ takie zjawisko ¿e poni¿ej tam paska po obu stronach pojawiaj± siê takie pofa³dowania i one przyjmuj± postaæ odwróconej litery "V" i mnie zastanawia czy to jest spowodowane wszyciem dodatkowego elementu jak na rysunku czy po prosty tak próbowa³ przestawiæ zniekszta³cenia wywo³ane noszeniem
Olof
Zazwyczaj siê przyjmuje, ¿e te "pofa³dowania" poni¿ej paska na przedstawieniach wynikaj± z tego, ¿e tunika siê od pasa rozszerza³a. To poszerzenie mo¿na uzyskaæ w³a¶nie wszywaj±c na bokach (lub bokach i przód+ty³) kliny - jak na rysunku który wrzuci³e¶. Mo¿liwe s± tak¿e do uzyskania takiego kszta³tu kliny od pach (w kszta³cie trapezów) ale trójk±tne pojawiaj± siê w znaleziskach europejskich tunik ze Skandynawii. Mamy wiêc wtedy tunikê gdzie górna czê¶æ jest raczej dopasowana, natomiast od pasa w dó³ poszerzona by umo¿liwiæ swobodne poruszanie (wa¿ne tak¿e dlatego ¿e te tuniki siêgaj± w okolice kolan - ciê¿ko by³oby ruszyæ siê w tubie szeroko¶ci torsu).
Tunika pozbawiona klinów uk³ada siê mniej wiêcej jak na zdjêciu wiêc nieco inaczej (jest te¿ krótsza i ma po bokach niewielkie rozciêcia - ta na zdjêciu wzorowana jest na tunice z Thorsberg i wrzucam j± tylko jako przyk³ad jak siê uk³ada co¶ z takiego kroju). Mo¿na by jeszcze zastanawiaæ siê nad szerok± wersj± takiej tuniki (kszta³t a la dalmatyka) ale znów ona inaczej uk³ada siê powy¿ej pasa (nie jest obcis³a, na szybko znalaz³am tylko takie zdjêcie jako ilustracjê) i w przedstawieniach jako takie stroje interpretuje siê raczej co¶ w tym stylu.

To "v" raczej ukazuje nie tyle krój ale to jak mniej wiêcej uk³ada siê materia³ tuniki na nosz±cym - uwypuklaj±c siê na udach i fa³duj±c miêdzy nogami.
Sunutiw
CYTAT(Olof @ 20:26 03.07.2013) *
Zazwyczaj siê przyjmuje, ¿e te "pofa³dowania" poni¿ej paska na przedstawieniach wynikaj± z tego, ¿e tunika siê od pasa rozszerza³a. To poszerzenie mo¿na uzyskaæ w³a¶nie wszywaj±c na bokach (lub bokach i przód+ty³) kliny - jak na rysunku który wrzuci³e¶. Mo¿liwe s± tak¿e do uzyskania takiego kszta³tu kliny od pach (w kszta³cie trapezów) ale trójk±tne pojawiaj± siê w znaleziskach europejskich tunik ze Skandynawii. Mamy wiêc wtedy tunikê gdzie górna czê¶æ jest raczej dopasowana, natomiast od pasa w dó³ poszerzona by umo¿liwiæ swobodne poruszanie (wa¿ne tak¿e dlatego ¿e te tuniki siêgaj± w okolice kolan - ciê¿ko by³oby ruszyæ siê w tubie szeroko¶ci torsu).

To "v" raczej ukazuje nie tyle krój ale to jak mniej wiêcej uk³ada siê materia³ tuniki na nosz±cym - uwypuklaj±c siê na udach i fa³duj±c miêdzy nogami.

a mam pytanie mo¿esz znale¼æ zdj kroju lub zdjêcia tego w kszta³cie trapezów?
Olof
Szukaj w google "rubacha" lub "Eura dress", jedno i drugie ma w³a¶nie trapezowate kliny po bokach.
Sunutiw
dobra to mamy jako tako spodnie i koszule jeszcze tunika i buty
Sunutiw
oki to mo¿e zaczniemy siê skupiaæ na "szczegó³ach" chodzi mi o S³owian z okolic pomorza
Owka
CYTAT(Sunutiw @ 18:38 12.07.2013) *
oki to mo¿e zaczniemy siê skupiaæ na "szczegó³ach" chodzi mi o S³owian z okolic pomorza

To teraz zdecyduj, czy bardziej X, czy XIII wiek, czy mo¿e jeszcze co¶ pomiêdzy. Zanim tego nie okre¶lisz, trudno o jakichkolwiek szczegó³ach mówiæ.

Potem dookre¶l, w jak± pozycjê spo³eczn± celujesz. Bez tego mo¿na strzêpiæ jêzyk... przepraszam, maltretowaæ klawiaturê, d³ugo i niekoniecznie sensownie.

Je¶li chodzi o "szczegó³y S³owian z okolic Pomorza", to je¶li przeczyta³e¶ ju¿ parê w±tków na tym forum, zapewne masz orientacjê, ¿e nie tylko dla Pomorza, ale dla tej czê¶ci S³owiañszczyzny, która pokrywa siê z terenami dzisiejszej Polski, trudno nie tylko o "szczegó³y", ale nawet "ogó³y" ubioru - wykroje to analogie z innych terenów, a nawet etnograficzne. Po prostu nie ma znalezisk ciuchów ani nawet du¿ych fragmentów. Wiêcej od dok³adnej lokalizacji (w typie: Pomorze a Wielkopolska np.) zale¿eæ bêdzie od datowania i tego, kim w swojej spo³eczno¶ci ma byæ Twoja "postaæ".

Zreszt± Olof ju¿ Ci pisa³a z grubsza to samo...
Sunutiw
pomiêdzy a pamiêtajcie ¿e nie siedzê na laurach i mêczê was ja te¿ szukam i wtedy piszê o wasz± opiniê
Owka
CYTAT(Sunutiw @ 21:43 12.07.2013) *
pomiêdzy a pamiêtajcie ¿e nie siedzê na laurach i mêczê was ja te¿ szukam i wtedy piszê o wasz± opiniê

No, z tej odpowiedzi to wiele nie wynika.

S³uchaj, nikt tu nie bêdzie tobie pisa³ elaboratu pt. "Historia ubioru mêskiego na terenie pó³nocnej S³owiañszczyzny od X do XIII wieku". Materia³ na habilitacjê mniej wiêcej.

Bez obrazy, ale póki co, Twojego wk³adu pracy nie widaæ - nie mówiê, ¿e go nie ma, ale tu go jako¶ nie zaprezentowa³e¶. Na razie zada³e¶ jedno konkretne pytanie - o uformowanie tunik poni¿ej pasa. I dosta³e¶ konkretn± odpowied¼. Naprawdê, zrób po prostu u¿ytek z tego forum, z licznych podanych na nim linków - i z umiejêtno¶ci czytania ze zrozumieniem. I kiedy bêdziesz mia³ konkretn± wiedzê i konkretne w±tpliwo¶ci, wtedy pytaj. Inaczej w koñcu nawet Olof wymiêknie, choæ to kobieta anielskiej cierpliwo¶ci aniol.gif .
Sunutiw
tak ostatnio to owszem nie mia³em okazji szukaæ w internecie bo by³em na wyjazdach itp i cienko z internetem. tak dok³adniej u nas jest tak ¿e wed³ug historii lokalnej to robimy od 873-1124 ostatni rok to przyjêcie chrzest mieszkañców okolic i dok³adno¶æ jest dowolna czy tam nacisk na wiek bli¿szemu pierwszej daty czy tej ostatniej to ju¿ jest dowolne ja to szczerze wolê okolice tej pierwszej daty. I jeszcze raz ale dok³adniej podam swoje pytanie czy tunikê (w sensie co¶ na rodzaj dzisiejszej bluzy) to robiæ tak samo jak koszulê któr± tam wcze¶niej zamie¶ci³em i jak to wygl±da sprawa z butami bo znalaz³em takie co¶ http://www.wojmir.pl/buty_slowianskie.htm
Sunutiw
CYTAT(Sunutiw @ 18:28 16.07.2013) *
tak ostatnio to owszem nie mia³em okazji szukaæ w internecie bo by³em na wyjazdach itp i cienko z internetem. tak dok³adniej u nas jest tak ¿e wed³ug historii lokalnej to robimy od 873-1124 ostatni rok to przyjêcie chrzest mieszkañców okolic i dok³adno¶æ jest dowolna czy tam nacisk na wiek bli¿szemu pierwszej daty czy tej ostatniej to ju¿ jest dowolne ja to szczerze wolê okolice tej pierwszej daty. I jeszcze raz ale dok³adniej podam swoje pytanie czy tunikê (w sensie co¶ na rodzaj dzisiejszej bluzy) to robiæ tak samo jak koszulê któr± tam wcze¶niej zamie¶ci³em i jak to wygl±da sprawa z butami bo znalaz³em takie co¶ http://www.wojmir.pl/buty_slowianskie.htm

a i jeszcze bardziej taki biedniejszy stan spo³eczny
Owka
Je¶li chodzi o tunikê, to poczytaj w±tki: Jak zrobiæ tunikê, Wikingowie - strój mêski (s³owo "wikingowie" w tytule nie dyskwalifikuje w±tku, typowe rozwi±zania mo¿esz ekstrapolowaæ na S³owiañszczyznê - tylko zwróæ uwagê, ¿e najstarsze posty tego w±tku maja 11 lat i mog± prezentowaæ wiedzê nieco przeterminowan±).

"Jak wygl±da sprawa z butami"? Na tak postawione pytanie mo¿na odpowiedzieæ: zak³adamy, ¿e buty zak³adano bum.gif . O co Ci konkretnie chodzi? Je¶li o opiniê o rzemie¶lniku - osobi¶cie jego wyrobów nie mam, ale z tego, co mi wiadomo, u¿ywaj±cy sobie chwal±. Funkcjonuje od do¶æ dawna, i na pewno ma wiedzê i umiejêtno¶ci.
Je¶li o konkretne modele - stawiaj na proste, wysoko¶æ do kostki (zdjêcia na pocz±tku i na koñcu) - raz, ¿e bardziej odpowiednie dla "biedniejszego", dwa, ¿e skoro sam jeszcze nie bardzo wiesz, co chcesz robiæ, lepsze bêd± rzeczy mniej charakterystyczne.

Skoro "biedny", to len na koszulê niebielony lub tylko lekko rozja¶niony, nie ¶nie¿nobia³y.
Tunika i spodnie w kolorach udaj±cych naturalne dla we³ny (br±z, szaro¶æ... nie "naturalnie bia³y", broñ Bo¿e, bo to w diab³y niepraktyczne) Ewentualnie udaj±ce naturalne barwienie tañszymi, ro¶linnymi barwnikami - zgni³a zieleñ, z³amany ¿ó³ty, rudawa czerwieñ. Przyjmuje siê, ¿e dla takiego datowania wskazana jest we³na o widocznym splocie, nie sukno, nie flausz. Unikaj tzw "we³ny parzonej", jest to materia³ wykonany zupe³nie niehistoryczn± technik±.

Prosty pasek bez nabijek i innych cusiów, z ¿elazn± klamr±. Ewentualnie przewi±¿ siê krajk±.
Sunutiw
No wielkie dziêki. Mi chodzi³o o modele nie wiem co jeszcze wiêc jak co¶ to napiszcie. A tak to wiele mi pomog³o po prostu nie wiem jak dziêkowaæ.
Reenactors
CYTAT(Sunutiw @ 20:11 17.07.2013) *
nie wiem jak dziêkowaæ

Wykorzystaj prawid³owo wszystkie wskazówki.
Chocia¿ dalej w tym co robisz nie ma wiêkszego sensu.

Podaj mi na pw swojego maila - co¶ Ci prze¶lê.
Pod warunkiem, ¿e zrobisz z tego dobry u¿ytek.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.