Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bizantyjska ciezka kawaleria
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Inne uzbrojenie - ogólnie
Borg
Witam
Przegladajac ospreye zaciekawila mnie bizantyjska kawaleria
Niestety angielski to nie moj jezyk a obrazki malo daja
Moze ktos wie cos wiecej, jakies ikonki.
I czy mieli oni ciezka piechote?
papa
kewi
to ze Bizancjum mialo ciezka kawalerie jest pewne, i z tego co wiem byla to dosc dobra jazda
niestety z uwagi na slabosc tego tworu panstwowego nie zaslynela ona na tyle, ay stac sie popularna

moglbys zapodac adresy do tych stron do ktorych dotarles ???
Tomasz Rajtar
CYTAT
slabosc tego tworu panstwowego

O ¿esz w mordê... poproszê o rozwiniêcie tematu "s³abe Bizancjum", mo¿e poznam alternatywn± wersjê historii pañstwa, które ze wzglêdu na swoj± s³abo¶æ istnia³o zaledwie jakie¶ 10 wieków... hehehe.gif

A mo¿e lepiej nie. Moja psychika mo¿e tego nie wytrzymaæ... icon_wink.gif
-
Jarek Przyby³o
Je¶li zastosujesz odpowiednie sito to mo¿na poczytaæ Micha³ka, jest tam o ciê¿kiej je¼dzie i piechocie bizantyjskiej.
Borg
Sproboje ale zajmie to duzo czasu chyba ze znajde kogos kto mi przetlumaczy smile.gif
Co do Bizancjum
Slabe panstwo nie zbudowaloby najwiekszej znanej mi twierdzy (Konstantynopol) i nie opieralo sie tyle lat Mahometan±
A ze upadlo jest mozliwe ze wina tylko jednego cz³woieka ostatniego cesarza.
Rzekomo odprawil pewnego wynalazce ktory znajac prawa rynku poeszedl do Arabow i im sprzeda³ swoj projekt, najwiekszego dziala swoich czasow...
Mam nadzije ze faktow nie pomieszalem
Slabi to oni nie byli
kewi
sorki, troche sie nie tak wyrazilem
mialem namysli to co z tym panstwem zrobila IV krucjata,osobiscie jestem zdania ze gdyby nie nierozwazne dzialania krzyzowcow panstwo to moze przetrwaloby dluzej niz rok 1453
Kacper
W ksi±¿ce pt." Belizariusz" (mo¿liwe ¿e "s" z "z" pomyli³em) jest spory fragment po¶wiêcony powstaniu ciê¿kiej kawalerii bizantyjskiej, zbrojnej miêdzy innymi w ³uki (do¶æ nietypowa broñ ciê¿kozbrojnych, nie?). Armia bizantyjskiej tam pzredstawionej daleko do Xv w. ale zawsze to jakie¶ informacje nie? A jeszcze, przedstawiani byli w zbrojach ³uskowych, zarówno je¼d¼cy jak i konie, ale rysunki wspó³czesne...
kewi
zbroje luskowe i luki, tez sie spotkalem z takim obrazem, ale uzupelnilebym go o bron drzewcowa
spotkalem si ez okresleniem :KATAPHRAKTOI ,na ta jazde

Bizancjum korzystalo rowniez z oddzialow najemnej kawalerii, rekrutujac ja z plemion stepowych, te byly napewno uzbrojone w luki
Borg
Dokladnie interesuje mnie XIV/ XV wiek
Masz moze skany
Poszukam calej ksiazeczki ale watpie bym znalazl
Owszem luski sa najczesciej pokazywane (chocby wspomnaine ospreje)
I tu kilka pytan
Znali cos na lokcie, kolana, dlonie?
Jedyne helmy jakie widzialem zwiazane z bizancjum tego czasu to takie hmm stozki jakby kapalino pociski z rondem malutkim.
A i do tego czepeic (kaptur?- nie wiem czy doczepiane czy zakaldane na cala glowke) oslaniajacy cala twarz
znalzlem cos takiego
http://www.shadesmtw.com/cataphracts.htm
http://www.imperobizantino.it/modules/copp.../Klibanion3.jpg
http://www.levantia.com.au/military/pictur...ataphraktos.jpg

tyle ze wyglada mi to na troche wczesniej niz XIV/ Xv
Kacper
Je¿eli nic nie znajdziesz to mogê skoczyc do biblioteki i co ciekawsze fragmenty wypisaæ. Nie jestem tylko pewien czy to ksi±zka czy powie¶æ historyczna..smile.gif
Wotawa
XVw w Bizancjum to ju¿ g³ównie najemnicy tureccy (turkomanscy?) i italscy.
Ostatni cesarz by³ równym go¶ciem. Bizancjum upad³o z innych powodów. Z tym ludwisarzem to rzeczywiscie by³ b³±d, trzeba by³o majstra po prostu w porê otruæ, ale to by³ tylko jeden z elementów tej uk³adanki. Przy czym - uwaga - niczego nie sprzeda³ Arabom. Sprzeda³ swoje us³ugi Turkom.

Do Micha³ka nie zagl±daæ, trzeba sprawdzaæ ka¿de zdanie i ka¿de s³owo, bo autor to wyj±tkowy blagier.

Katafrakci - nieco wcze¶niej, jest trochê obrazków. Temat dobrze zacz±æ od "osprejów". Mocno umowne i naci±gane, ale pozwala z grubsza wyczuæ klimat.
Micha³ Wojtysiak
Umieszczenie tematu ciêzkiej jazdy bizantyjskiej w pó¼nym ¶redniowieczu jest lekko mówi±c drobnym nieporozumieniem. Chyl±c czo³a przed Wotaw± mogê potwierdziæ ¿e w czasach pó¿nych Paleologów Bizancjum albo nie mia³o wogóle ¿adnej jazdy (poza 1 lub dwoma odzia³ami scholae palatiae) albo u¿ywa³o najemników tureckich którzy miedzy innymi z tego powodu zdobyli Gallippoli i przyczó³ek w Europie. Co do katafraktów (spolszczê bêdzie proscie) to historia tej formacji siêga czasów Justyniañskich i wojen Belizariusza jednak dopiero w pe³ni ten typ jednostek wojskowych ukszta³towa³ siê za panowania Herakliusza i wojen z Persj±. Po prostu Bizantyjczycy ¶ci±gnêli od swoich wrogów ten typ jazdy - zbroje ³uskowe pokrywaj±ce i je¿ców i konie d³uge spathy czasami okr±g³e tarcze. Przechodz±c do ¶redniowiecza bardziej nas interesujacego katafrakci pojawiaj± siê za panowana dynastii macedoñskiej i Kommenów. Z tym ¿e za Balyzlego czy Konstantyna Monomacha jest to jazda stricte romajska (tzn grecka) tak za Kommnenów szczególnie za Jana IV katafraktowie to najemnicy na s³u¿bie cesarskiej uzbrojeni na mod³ê zachodni± (wp³yw krucjat). Uzbrojenie w ³uki ¿eczywi¶cie mog³o dziwiæ ale bior±c pod uwagê przeciwnika - Seldzuków i ich sposoby walki - bitwy na odleg³o¶æ by³y decyduj±ce. £uki stosowali jednak tylko katafrakci z IX i X w (romajscy) natomiast Kommneñscy byli typowa± ciêzk± jazd± europejsk± niewiele rózni±c± siê od jazdy krzyzowców (co z reszt± przyczyni³o sie miêdzy innymi do "klêski" pod Myriokefalonem w 1186 r (ma³a mobilno¶c jazdy). Po odzyskaniu niepodleg³o¶ci za Paleologów te formacje nie wystêpuj± w armii bizantyjskiej ze wzglêdu na koszty utrzymania.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.