Witam
Przegladajac ospreye zaciekawila mnie bizantyjska kawaleria
Niestety angielski to nie moj jezyk a obrazki malo daja
Moze ktos wie cos wiecej, jakies ikonki.
I czy mieli oni ciezka piechote?
papa
to ze Bizancjum mialo ciezka kawalerie jest pewne, i z tego co wiem byla to dosc dobra jazda
niestety z uwagi na slabosc tego tworu panstwowego nie zaslynela ona na tyle, ay stac sie popularna
moglbys zapodac adresy do tych stron do ktorych dotarles ???
CYTAT
slabosc tego tworu panstwowego
O ¿esz w mordê... poproszê o rozwiniêcie tematu "s³abe Bizancjum", mo¿e poznam alternatywn± wersjê historii pañstwa, które ze wzglêdu na swoj± s³abo¶æ istnia³o zaledwie jakie¶ 10 wieków...
A mo¿e lepiej nie. Moja psychika mo¿e tego nie wytrzymaæ...
-
Je¶li zastosujesz odpowiednie sito to mo¿na poczytaæ Micha³ka, jest tam o ciê¿kiej je¼dzie i piechocie bizantyjskiej.
Sproboje ale zajmie to duzo czasu chyba ze znajde kogos kto mi przetlumaczy
Co do Bizancjum
Slabe panstwo nie zbudowaloby najwiekszej znanej mi twierdzy (Konstantynopol) i nie opieralo sie tyle lat Mahometan±
A ze upadlo jest mozliwe ze wina tylko jednego cz³woieka ostatniego cesarza.
Rzekomo odprawil pewnego wynalazce ktory znajac prawa rynku poeszedl do Arabow i im sprzeda³ swoj projekt, najwiekszego dziala swoich czasow...
Mam nadzije ze faktow nie pomieszalem
Slabi to oni nie byli
sorki, troche sie nie tak wyrazilem
mialem namysli to co z tym panstwem zrobila IV krucjata,osobiscie jestem zdania ze gdyby nie nierozwazne dzialania krzyzowcow panstwo to moze przetrwaloby dluzej niz rok 1453
W ksi±¿ce pt." Belizariusz" (mo¿liwe ¿e "s" z "z" pomyli³em) jest spory fragment po¶wiêcony powstaniu ciê¿kiej kawalerii bizantyjskiej, zbrojnej miêdzy innymi w ³uki (do¶æ nietypowa broñ ciê¿kozbrojnych, nie?). Armia bizantyjskiej tam pzredstawionej daleko do Xv w. ale zawsze to jakie¶ informacje nie? A jeszcze, przedstawiani byli w zbrojach ³uskowych, zarówno je¼d¼cy jak i konie, ale rysunki wspó³czesne...
zbroje luskowe i luki, tez sie spotkalem z takim obrazem, ale uzupelnilebym go o bron drzewcowa
spotkalem si ez okresleniem :KATAPHRAKTOI ,na ta jazde
Bizancjum korzystalo rowniez z oddzialow najemnej kawalerii, rekrutujac ja z plemion stepowych, te byly napewno uzbrojone w luki
Dokladnie interesuje mnie XIV/ XV wiek
Masz moze skany
Poszukam calej ksiazeczki ale watpie bym znalazl
Owszem luski sa najczesciej pokazywane (chocby wspomnaine ospreje)
I tu kilka pytan
Znali cos na lokcie, kolana, dlonie?
Jedyne helmy jakie widzialem zwiazane z bizancjum tego czasu to takie hmm stozki jakby kapalino pociski z rondem malutkim.
A i do tego czepeic (kaptur?- nie wiem czy doczepiane czy zakaldane na cala glowke) oslaniajacy cala twarz
znalzlem cos takiego
http://www.shadesmtw.com/cataphracts.htm
http://www.imperobizantino.it/modules/copp.../Klibanion3.jpg
http://www.levantia.com.au/military/pictur...ataphraktos.jpg
tyle ze wyglada mi to na troche wczesniej niz XIV/ Xv
Je¿eli nic nie znajdziesz to mogê skoczyc do biblioteki i co ciekawsze fragmenty wypisaæ. Nie jestem tylko pewien czy to ksi±zka czy powie¶æ historyczna..
XVw w Bizancjum to ju¿ g³ównie najemnicy tureccy (turkomanscy?) i italscy.
Ostatni cesarz by³ równym go¶ciem. Bizancjum upad³o z innych powodów. Z tym ludwisarzem to rzeczywiscie by³ b³±d, trzeba by³o majstra po prostu w porê otruæ, ale to by³ tylko jeden z elementów tej uk³adanki. Przy czym - uwaga - niczego nie sprzeda³ Arabom. Sprzeda³ swoje us³ugi Turkom.
Do Micha³ka nie zagl±daæ, trzeba sprawdzaæ ka¿de zdanie i ka¿de s³owo, bo autor to wyj±tkowy blagier.
Katafrakci - nieco wcze¶niej, jest trochê obrazków. Temat dobrze zacz±æ od "osprejów". Mocno umowne i naci±gane, ale pozwala z grubsza wyczuæ klimat.
Umieszczenie tematu ciêzkiej jazdy bizantyjskiej w pó¼nym ¶redniowieczu jest lekko mówi±c drobnym nieporozumieniem. Chyl±c czo³a przed Wotaw± mogê potwierdziæ ¿e w czasach pó¿nych Paleologów Bizancjum albo nie mia³o wogóle ¿adnej jazdy (poza 1 lub dwoma odzia³ami scholae palatiae) albo u¿ywa³o najemników tureckich którzy miedzy innymi z tego powodu zdobyli Gallippoli i przyczó³ek w Europie. Co do katafraktów (spolszczê bêdzie proscie) to historia tej formacji siêga czasów Justyniañskich i wojen Belizariusza jednak dopiero w pe³ni ten typ jednostek wojskowych ukszta³towa³ siê za panowania Herakliusza i wojen z Persj±. Po prostu Bizantyjczycy ¶ci±gnêli od swoich wrogów ten typ jazdy - zbroje ³uskowe pokrywaj±ce i je¿ców i konie d³uge spathy czasami okr±g³e tarcze. Przechodz±c do ¶redniowiecza bardziej nas interesujacego katafrakci pojawiaj± siê za panowana dynastii macedoñskiej i Kommenów. Z tym ¿e za Balyzlego czy Konstantyna Monomacha jest to jazda stricte romajska (tzn grecka) tak za Kommnenów szczególnie za Jana IV katafraktowie to najemnicy na s³u¿bie cesarskiej uzbrojeni na mod³ê zachodni± (wp³yw krucjat). Uzbrojenie w ³uki ¿eczywi¶cie mog³o dziwiæ ale bior±c pod uwagê przeciwnika - Seldzuków i ich sposoby walki - bitwy na odleg³o¶æ by³y decyduj±ce. £uki stosowali jednak tylko katafrakci z IX i X w (romajscy) natomiast Kommneñscy byli typowa± ciêzk± jazd± europejsk± niewiele rózni±c± siê od jazdy krzyzowców (co z reszt± przyczyni³o sie miêdzy innymi do "klêski" pod Myriokefalonem w 1186 r (ma³a mobilno¶c jazdy). Po odzyskaniu niepodleg³o¶ci za Paleologów te formacje nie wystêpuj± w armii bizantyjskiej ze wzglêdu na koszty utrzymania.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.