Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kilka s³ów o Chudowie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Problemy z rzemie¶lnikami, sprzedawcami i kupuj±cymi
Gniewomir z APN
Witam

Temat to jak woda, ci±gnie siê ju¿ od paru lat i wszystko wskazywa³o na to i¿ w tym roku wszystko siê "w miarê pozytywnie zakoñczy". Niestety ku rozczarowaniu rekonstruktorów jak i mojemu osobistemu tak siê nie sta³o.

Wszyscy pamiêtaj± rok 2010 i imprezê organizowan± przez GRH "Grom" ze ¦wiêtoch³owic. Osobi¶cie zosta³em zapewniony przez by³ego ju¿ mojego szefa...za³o¿yciela pewnej Fundacji, ¿e pieni±dze za zwroty zostan± ju¿ na dniach (by³o to jakie¶ 3 miesi±ce temu) wyp³acone rekonstruktorom. I by³o by po sprawie gdyby nie fakt ¿e ów szef postanowi³ nagle mieæ umowê, choæ impreza zawsze odbywa³a siê na "s³owo". No i tu zaczyna siê byæ mo¿e problem poniewa¿ takie rzeczy s± ¶cigane przez US...rekonstruktorzy nie za³o¿± sobie pêtli na szyjê, je¶li fundacja we¼mie to na siebie, to powiedzmy, ¿e mniej wiêcej uda siê sytuacjê za³agodziæ.

Ale nie koniec to k³opotów czy niedomówieñ z fundacj± zwi±zanych.
W trakcie tegorocznej próby reanimacji wczesno¶redniowiecznej imprezy tak¿e dosz³o do sporów, których na szczê¶cie nie odczuli rekonstruktorzy. Jednak poszkodowany zosta³ jeden z rzemie¶lników. Wszystko za spraw± wspó³pracy dwóch firm i niedomówieñ.
O tym co dzia³o siê dzieñ przed samym rozpoczêciem imprezy nie bêdê siê ju¿ rozwodzi³ poniewa¿ sprawê wyja¶nimy sobie we w³asnym gronie. Powiem tylko ¿e dwie grupy zosta³y w pewien sposób "oszukane" przy pokazie jaki odby³ siê pod zamkiem.

Aby unikn±æ takich nieporozumieñ, niedoci±gniêæ informujê ¿e kolejne ods³ony imprez historycznych zostaj± w z³o¿one na barki jednej firmy, nowego w³a¶ciciela czê¶ci ziemi, Ober¿y, Skorupy, Spichlerza na terenie Chudowa.
Tak¿e XIV Jarmark mam nadziejê odbêdzie siê ju¿ bez jakichkolwiek zgrzytów, gdy¿ odpowiada za to teraz jedna osoba pracuj±ca w³a¶nie pod now± firm±.
Firma wywi±za³a siê w stosunku do rekonstruktorów ze swoich zobowi±zañ i mam nadziejê ¿e nikt nie narzeka³ na nas.

Fundacja jest wspó³organizatorem jako ¿e czê¶æ imprezy odbywa siê na jej terenie, natomiast od teraz wszelkie sprawy finansowo-¿ywieniowo-organizacyjne przejmuje nowy w³a¶ciciel.

Mam nadziejê i¿ dziêki temu uda siê nam po woli odzyskaæ, nie bez pomocy grup rekonstrukcyjnych, to co by³o nie by³o, fundacja zgubi³a.

Pozdrawiam
Gniewomir
Arturro
[font="Arial Narrow"][/font]
CYTAT(Arturro @ 10:48 21.08.2013) *
CYTAT(Gniewomir z APN @ 12:58 26.06.2013) *
Witam

Temat to jak woda, ci±gnie siê ju¿ od paru lat i wszystko wskazywa³o na to i¿ w tym roku wszystko siê "w miarê pozytywnie zakoñczy". Niestety ku rozczarowaniu rekonstruktorów jak i mojemu osobistemu tak siê nie sta³o.

Wszyscy pamiêtaj± rok 2010 i imprezê organizowan± przez GRH "Grom" ze ¦wiêtoch³owic. Osobi¶cie zosta³em zapewniony przez by³ego ju¿ mojego szefa...za³o¿yciela pewnej Fundacji, ¿e pieni±dze za zwroty zostan± ju¿ na dniach (by³o to jakie¶ 3 miesi±ce temu) wyp³acone rekonstruktorom. I by³o by po sprawie gdyby nie fakt ¿e ów szef postanowi³ nagle mieæ umowê, choæ impreza zawsze odbywa³a siê na "s³owo". No i tu zaczyna siê byæ mo¿e problem poniewa¿ takie rzeczy s± ¶cigane przez US...rekonstruktorzy nie za³o¿± sobie pêtli na szyjê, je¶li fundacja we¼mie to na siebie, to powiedzmy, ¿e mniej wiêcej uda siê sytuacjê za³agodziæ.

Ale nie koniec to k³opotów czy niedomówieñ z fundacj± zwi±zanych.
W trakcie tegorocznej próby reanimacji wczesno¶redniowiecznej imprezy tak¿e dosz³o do sporów, których na szczê¶cie nie odczuli rekonstruktorzy. Jednak poszkodowany zosta³ jeden z rzemie¶lników. Wszystko za spraw± wspó³pracy dwóch firm i niedomówieñ.
O tym co dzia³o siê dzieñ przed samym rozpoczêciem imprezy nie bêdê siê ju¿ rozwodzi³ poniewa¿ sprawê wyja¶nimy sobie we w³asnym gronie. Powiem tylko ¿e dwie grupy zosta³y w pewien sposób "oszukane" przy pokazie jaki odby³ siê pod zamkiem.

Aby unikn±æ takich nieporozumieñ, niedoci±gniêæ informujê ¿e kolejne ods³ony imprez historycznych zostaj± w z³o¿one na barki jednej firmy, nowego w³a¶ciciela czê¶ci ziemi, Ober¿y, Skorupy, Spichlerza na terenie Chudowa.
Tak¿e XIV Jarmark mam nadziejê odbêdzie siê ju¿ bez jakichkolwiek zgrzytów, gdy¿ odpowiada za to teraz jedna osoba pracuj±ca w³a¶nie pod now± firm±.
Firma wywi±za³a siê w stosunku do rekonstruktorów ze swoich zobowi±zañ i mam nadziejê ¿e nikt nie narzeka³ na nas.

Fundacja jest wspó³organizatorem jako ¿e czê¶æ imprezy odbywa siê na jej terenie, natomiast od teraz wszelkie sprawy finansowo-¿ywieniowo-organizacyjne przejmuje nowy w³a¶ciciel.

Mam nadziejê i¿ dziêki temu uda siê nam po woli odzyskaæ, nie bez pomocy grup rekonstrukcyjnych, to co by³o nie by³o, fundacja zgubi³a.

Pozdrawiam
Gniewomir

Witam Gniewomir. Wiêc tak owym nowym i jedynym odpowiedzialnym cz³owiekiem za organizowanie imprez wiem kto jest i nie do koñca ca³a odpowiedzialno¶æ za jakie¶ niedomówienia i niedoci±gniêcia z wczesno¶redniowiecznej spada na ow± fundacjê jak to napisa³e¶.Jestem poniek±d w temacie tej sprawy i zosta³a mi ona wyja¶niona u ¼ród³a ¿e to nowy w³a¶nie organizator w³a¶nie nie wywi±za³ siê z umowy a to przez to ¿e ta jedna odpowiedzialna osoba nawali³a (wiesz o kim mowa ) nie informuj±c o warunkach uczestnictwa w zje¼dzie oraz nie informuj±c p³atnika czyli nowego w³a¶ciciela o kosztach jakie musi ponie¶æ.

A co do tegorocznego Jarmarku ¶redniowiecznego , lepiej ¿eby go nadal jednak organizowa³a fundacja bo niestety ale by³o "0" organizacji i straszny chaos ( brak klimatu który corocznie ubieg³e lata towarzyszy³ wszystkim imprezom )
a nowy w³a¶ciciel bardziej siê chyba skupia³ jak tu nie daæ zarobiæ innym ci±gle mówi±c gdzie rekonstruktory mog± sobie ewentualnie i¶æ co¶ zakupiæ a najlepiej jakby w ogóle z obozu nie wychodzili bo przez przypadek mogliby wej¶æ na teren pierwszego w³a¶ciciela i co¶ zakupiæ na kramach fundacji. Chora sytuacja.
chata-rogownika
Witaj
Jesli ju¿ piszesz i zamieszczasz trakiego posta to dobrze by by³o pisac jak jest... -kto i za co jest odpowiedzialny... imiennie..- bo pisanie w stylu wiem ale nie powiem jest troche bez sensu...
W stosunku do mnie organizator Jarmarku w Chudowie czyli - Gniewomir jako koordynator imprezy.. Fundacja Chudów oraz firma Kolumbus ...nie wywi±zali sie z umowy - po poprowadzeniu dwudniowych pokazów rzemios³a nie dosta³em ani grosza...
Jestem w trakcie przygotowywania pozwu s±dowego .. bo za wykonana prace chce otrzymaæ wynagrodzenie - takie jak by³o wcze¶niej ustalone
rzemie¶lnik rogownik Piskun
Arturro
CYTAT(chata-rogownika @ 11:27 21.08.2013) *
Witaj
Jesli ju¿ piszesz i zamieszczasz trakiego posta to dobrze by by³o pisac jak jest... -kto i za co jest odpowiedzialny... imiennie..- bo pisanie w stylu wiem ale nie powiem jest troche bez sensu...
W stosunku do mnie organizator Jarmarku w Chudowie czyli - Gniewomir jako koordynator imprezy.. Fundacja Chudów oraz firma Kolumbus ...nie wywi±zali sie z umowy - po poprowadzeniu dwudniowych pokazów rzemios³a nie dosta³em ani grosza...
Jestem w trakcie przygotowywania pozwu s±dowego .. bo za wykonana prace chce otrzymaæ wynagrodzenie - takie jak by³o wcze¶niej ustalone
rzemie¶lnik rogownik Piskun

Wedle ¿yczenia . Za ca³± organizacjê : czyli omówienie warunków z rzemie¶lnikami , podpisanie umów i przekazanie wszystkiego p³atnikowi czyli firmie Kolum-bus odpowiedzialny w³a¶nie by³ i jest Gniewomir. Wiêc nie wiem sk±d u niego te wszystkie zarzuty w kierunku fundacji , no chyba ¿e ma jako by³y pracownik tej fundacji jaki¶ ¿al. Ale je¶li mogê wyraziæ swoje zdanie nie powinno siê bezpodstawnie obrzucaæ b³otem kogo¶ lub czego¶ je¶li Gniewomir dobrze wiedzia³ jaka jest sytuacja. Ps. Fundacja mia³a umowê z firm± Kolum-bus ¿e wszystkie sprawy finansowe pokrywa ta druga firma.
My¶la³em ¿e ca³a sytuacja od S³owian i Wikingów tam na terenie ju¿ siê poprawi³a ,ale uczestnicz±c w jarmarku i s³uchaj±c zakazów ¿eby nie wchodziæ na teren fundacji bo oni nie s± organizatorami tego przedsiêwziêcia i tylko siedzieæ za ogrodzeniem jak w jakim¶ obozie pracy ju¿ ca³kowicie zniechêci³o mnie do uczestnictwa w przysz³o¶ci w imprezach organizowanych przez firmê która robi³a to teraz.
chata-rogownika
Jesli kto¶ ma zaleg³ê rozliczenia z Fundacj± Chudów i Kolumbusem to prosze o kontakt na priv w celu napisania pozwu zbiorowego...
chata-rogownika
Takie sobie podsumowanko a byæ mo¿e materia³ na ksi±¿ke sensacyjn±

Jeszcze kika s³ów na temat Chudowa i Jarmarku
Wystêpuja..
Piskun rogownik rzemieslnik
Fundacje Chudów -szef Andrzej Sosnierz ,
Kolumbus szef Bogdan £o¿yñski
koordynator Jarmarku Gniewomir - Arkadiusz Liana
Mowa oczywi¶cie o Jarmarku lipcowym bo na sierpniowy juz nie da³em sie nabrac i oszukaæ

Zaproszono mnie jako rzemieslnika - kram + pokazy + warsztaty rzemios³a do Chudowa gdzie Jarmark od zawsze organizowa³a Fundacja Chudów i ww szef Andrzej Sosnierz
(bywa³em tam przez lata i nigdy nie by³o najmniejszych k³opotów)

Gniewomir - koordynator imprezy po przedstawieniu moich finansowych warunków szefowi (hmm)...
poinformowa³ ¿e jest zgoda i akceptacja mojej osoby na Jarmarku - szef sie zgadza na wszystko

Sobota ropzpoczecie Jarmarku ...sza³..
trzy namioty na krzy¿ i 2 rzemieslników.. bida z nêdz±..ale ludzi sporo pomino tego...s³oñce i motory jak to w Chudowie

Niedziela ,, popo³udnie ..czas kiedy zwyczajowo pojawia³a sie ksiêgowa z umowa i kas±..ale nie pojawia sie...hmm..

Jarmark sie koñczy robota wykonana i okazuje se nagle ¿e sa dwie firmy organizuj±ce impreze - Fundacja Chudów i Kolumbus (Nie zosta³em o tym wczesniej poinformowany)

niedziela godz 20.00 Trwaja poszukiwania ksiegowej Fundacji Chudów w celu dofinansowania sie ( bardzo przyjemny moment owo dofinansowanie..)

Ksiêgowa fundacji odnaleziona ale szybko ucieka krzycz±c zaraz przyjde zaraz przyjde i przepada na wieki - kasy nie da³a a po umowie pozosta³ kurz..

Gniewomir - koordynator informuje ze smutn± mina ze mia³em dostaæ kase ze stoisk które p³aci³y placowe ale kase szybko zebra³ Kolumbus i spier.... a szef Fundacji Chudów Sosnierz ni ma ani grosza - wiec nie gotówka tylko przelew na konto

D³ugo d³ugo nic... cisza tylko sêpy i muchy tse tse
Konto me spowi³a pajêczyna...

Po kilku telefonach okazuje sie ¿e Fundacja Chudów nie by³± organizatorem Jarmarku i nawet nie wie gdzie le¿y ów Chudów szef So¶nierz na wie¶æ ¿e rogownik chce kase za pokazy dostaje ataku ¶miechu i czkawki ... ale ¿yje

Gniewomir deklaruje ¿e sam z w³asnej krwawicy zap³aci mi za pokazy jak tylko dostanie wyp³ate
Mi³y gest ale jak sie okzauje rodzaj taktycznej zas³ony dymnej bo skonczy³o sie na deklaracjach... moze zapomnia³..

Od Gniewomira dostaje namiary wszelkie na w³adne osoby w firmie Kolumbus który jak wie¶æ wreszcie niesie jest ( by³? ) organizatorem i p³aci wykonawcom
Kase dostaje wreszcie ( nie bez problemów ) zespó³ Tryzna ale oni spryciarze wczesniej podpisali umowe wiec mieli podk³adke..Brawo Brawo
...ale rogownik nic nie dostaje bo szef Kolumbusa nawet nie wie ze by³y takie pokazy nikt z nim nie gada³ ...i nie on akceptowa³ obecn¶c rzemie¶lnika i jego warunki
Na wie¶c ¿e ów rogownik chce od niego kase £o¿yñski szef ww Kolumbusa ze smiechu dostaje leasingu wysiêku i ataku drgawicy... ale ¿yje
Powstaje zatem pytanie
Z kim umawia³ rogownika Gniewomir? jak sam sie przyzna³ z Sosnierzem szefem Fundacji Chudów która nie by³a i jak sama twierdzi nie ma nic wspólnego z Jarmarkiem
Dziwne i tajemnicze to wszystko

Hmm straci³em mase czasu .. dwa dni pracowa³em w s³oñcu prowadzac pokazy skrobi±c ko¶ci i rogi tocz±c i wierc±c z dzieciakami
i tyle ..mam w plecy pare stów

Odnosnie firmy Kolumbus i Fundacji Chudów to jest to jedna wielka czarna dziura gdzie za³amuje sie czas i mo¿na wdepn±c w co¶ bardzo niemi³ego i ¶mierdz±cego - zapraszam do wspó³pracy z nimi wszystkich szukajacych mocnych wra¿eñ oraz tych którym nieobce jest chodzenie na podpi³owanej linie... Lianie...wszyscy którzy jako zap³±te za swoj± prace pragn± zobaczyc wystawiony ¶rodkowy palec pêdem biegiem umawiajcie sie na Jarmarki Chudowskie Ludzie ludzie a takiego koordynatora imprez jak Arek Liana to ze ¶wiec± szukac zamota zamêdzi narobi dymu nagada nagada potem zostawi na wycieraczce kupe i spier.. na drzewo ... prawdopodobnie po Lianie...

Co do Gniewomira jeszcze i jego osoby to wydaje mi sie ¿e jest to cz³owiek albo mocno upo¶ledzony umys³owo który na chwile tylko przebra³ sie w cywilizowany strój zdejmuj±c kaftan z bia³ymi d³ugimi rêkawami albo cz³owiek (??) któremu kto¶ sprzeda³ trefny towar , albo na³ogowy onanista z zaawansowanymi przerzutani
Niemniej przy najbli¿szej okazji (spotkaniu) dokonam na nim przy pomocy no¿yczek pewnego drobnego zabiegu zeby móg³ wst±pic do grupy odtwarzaj±cej ¶redniowiecznych kastratów
Rogownik Piskun

Acha... uczciwo¶æ i dane s³owo oraz ustalenie mailowe nie maj± ju¿ ¿adnej warto¶ci wiec pamietajcie
Tylko i wy³acznie pisemna umowa podpisana przez obie strony i wtedy jechac i robic pokazy bo jak co to ³±twiej jest z³apac kogo trzebha za ty³ek lub gard³o i wydusiæ kase
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.