Witam
Temat to jak woda, ci±gnie siê ju¿ od paru lat i wszystko wskazywa³o na to i¿ w tym roku wszystko siê "w miarê pozytywnie zakoñczy". Niestety ku rozczarowaniu rekonstruktorów jak i mojemu osobistemu tak siê nie sta³o.
Wszyscy pamiêtaj± rok 2010 i imprezê organizowan± przez GRH "Grom" ze ¦wiêtoch³owic. Osobi¶cie zosta³em zapewniony przez by³ego ju¿ mojego szefa...za³o¿yciela pewnej Fundacji, ¿e pieni±dze za zwroty zostan± ju¿ na dniach (by³o to jakie¶ 3 miesi±ce temu) wyp³acone rekonstruktorom. I by³o by po sprawie gdyby nie fakt ¿e ów szef postanowi³ nagle mieæ umowê, choæ impreza zawsze odbywa³a siê na "s³owo". No i tu zaczyna siê byæ mo¿e problem poniewa¿ takie rzeczy s± ¶cigane przez US...rekonstruktorzy nie za³o¿± sobie pêtli na szyjê, je¶li fundacja we¼mie to na siebie, to powiedzmy, ¿e mniej wiêcej uda siê sytuacjê za³agodziæ.
Ale nie koniec to k³opotów czy niedomówieñ z fundacj± zwi±zanych.
W trakcie tegorocznej próby reanimacji wczesno¶redniowiecznej imprezy tak¿e dosz³o do sporów, których na szczê¶cie nie odczuli rekonstruktorzy. Jednak poszkodowany zosta³ jeden z rzemie¶lników. Wszystko za spraw± wspó³pracy dwóch firm i niedomówieñ.
O tym co dzia³o siê dzieñ przed samym rozpoczêciem imprezy nie bêdê siê ju¿ rozwodzi³ poniewa¿ sprawê wyja¶nimy sobie we w³asnym gronie. Powiem tylko ¿e dwie grupy zosta³y w pewien sposób "oszukane" przy pokazie jaki odby³ siê pod zamkiem.
Aby unikn±æ takich nieporozumieñ, niedoci±gniêæ informujê ¿e kolejne ods³ony imprez historycznych zostaj± w z³o¿one na barki jednej firmy, nowego w³a¶ciciela czê¶ci ziemi, Ober¿y, Skorupy, Spichlerza na terenie Chudowa.
Tak¿e XIV Jarmark mam nadziejê odbêdzie siê ju¿ bez jakichkolwiek zgrzytów, gdy¿ odpowiada za to teraz jedna osoba pracuj±ca w³a¶nie pod now± firm±.
Firma wywi±za³a siê w stosunku do rekonstruktorów ze swoich zobowi±zañ i mam nadziejê ¿e nikt nie narzeka³ na nas.
Fundacja jest wspó³organizatorem jako ¿e czê¶æ imprezy odbywa siê na jej terenie, natomiast od teraz wszelkie sprawy finansowo-¿ywieniowo-organizacyjne przejmuje nowy w³a¶ciciel.
Mam nadziejê i¿ dziêki temu uda siê nam po woli odzyskaæ, nie bez pomocy grup rekonstrukcyjnych, to co by³o nie by³o, fundacja zgubi³a.
Pozdrawiam
Gniewomir