Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zdobienie rogu krowiego
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Ramirezos
Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na Waszym forum wiêc k³aniam siê uni¿enie:)

Moje pytanie dotyczy technik zdobienia rogu.
W³a¶nie czekam na ¶wierzy róg krowi (prosto z ubojni) i mam zamiar zrobiæ z niego róg do picia. Wiem jak go przygotowaæ, aby nadawa³ siê do tego celu, ale w nastêpnej kolejno¶ci chcia³bym go samemu ozdobiæ... i tu zaczynaj± siê schody... nie mam o tym zielonego pojêcia. Czy móg³bym prosiæ o jakie¶ porady??? Nie chodzi mi o konkretny okres, tylko o same techniki - no mo¿e nie o te dzisiejsze, typu wypal laserem i walnij farb± okrêtow± crazy.gif Chodzi mi o techniki rêczne. Z góry dziêkujê, a je¿eli temat siê powtarza to sorki, ale go przeoczy³em.
Pozdrawiam Ramirezos.
chata-rogownika
Witaj
Na pocz±tku ostrym no¿em zeskrob powierzchnie rogu do g³adkiej powierzchni...nó¿ musi byc grubszy tak ¿eby sie nie ugina³...a ruchy przy skrobaniu stanowcze od czubka jednym poci±gnieciem do drugiego konca...jak sie zatrzymasz w po³owie rogu to bedzie zaciêcie... potem kawa³kiem o³ówka albo wêgla drzewnego nanie¶ wzór... rozpal ognisko i rozgrzanym do czerwono¶ci kawa³kiem drutu wypal wzór...Tak mozna ozdobiæ róg bez skrobaków rylców i innych sprytnych narzêdzi...
Ramirezos
A co z faktur± rogu po skrobaniu i jak doprowadziæ go pó¼niej do po³ysku? Rozumiem, ¿e skrobanie go zmatowi i tu nasuwa mi siê pytanie – Krowie rogi s± zazwyczaj g³adki z natury, czy mo¿na wiêc zamiast skrobaæ zmatowiæ róg papierem ¶ciernym? Podoba mi siê koncepcja wypalania, zak³adam, ¿e po wypalaniu wzory pozostaj± czarne i nie trzeba ich pokrywaæ farb±. Wiem, ¿e stosuje siê te¿ skrobanie wzoru który pó¼niej pokrywa siê farb± (sadz± zmieszan± z ¿ywic± lub woskiem pszczelim).
Zastanawiam siê czy s± te¿ jakie¶ techniki zdobienia metalem – jakie¶ pier¶cienie, wykoñczenia krawêdzi...

Ogólnie jeszcze nie wiem dok³adnie jak ozdobiê róg, na pewno chcê siê wzorowaæ na kulturze S³owian miêdzy V – X wiekiem, ale jak ju¿ pisa³em interesuj± mnie wszystkie techniki zdobienia, nie koniecznie s³owiañskie i nie koniecznie z tego okresu:)
chata-rogownika
Rogi s± ró¿ne... czasem g³adkie a czasem nie...mo¿na oczywi¶cie pos³u¿yæ sie papierem ¶ciernym... na poczatek np 120 potem 240 i 320... coraz drobniejszym ... ¿eby róg mia³ po³ysk jak psie...hmm ... trzeba na wiertarke za³o¿yæ krazek filcowy lub z flaneli i delikatnie ¿eby nie przypaliæ .. u¿ywaj±c pasty do polerowania na niezbyt szybkich obrotach wypolerowaæ...I ju¿...
Moj sposób typu skrobanie no¿em jest do wykorzystania w lesie lub na imprezie historycznej...lub dla ultrasa który nie chce kalaæ swojego roga wspó³czesnym narzêdziem...
Odno¶nie wypalania to ¶lad zostaje w kolorze br±zowo czerwonym... bo róg sie po prostu pali...jak sie chce zaczerniæ wypalony wzór to trzeba roztopiæ wosk pszczeli , dodac np sadzy albo wegla drzewnego ( drobno zmielonego) i pracowicie wetrzec w rysunek...
Ramirezos
Co do pasty polerskiej to czy nie pozostawi zapachu?

CYTAT(chata-rogownika @ 09:17 20.06.2013) *
rozpal ognisko i rozgrzanym do czerwono¶ci kawa³kiem drutu wypal wzór...

A gdyby tak zamiast drutu u¿yæ pirografu? Czy zdo³a on wypaliæ wzór na rogu? Wiem, ¿e to unowocze¶nienie i ¿e drut rozgrzewany jest przy pomocy elektryczno¶ci, jednak to w dalszym ci±gu wypalanie na gor±co.
chata-rogownika
próbowa³em kiedys pirografu i wydaje mi sie ze .. choæ ma troszke za nisk± temperature to tez moze byc... jak co to mozemy przejsæ na gg 9024249
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.