CYTAT(Oldarn @ 23:00 11.06.2013)
A co powiecie na ikonografie z ladberg? bo tunika to raczdej nie jest a na tej ikonce widaæ wikinga. je¶li macie hejtowaæ to nie odpisujcie wgl. Ja tylko pytam a ten temat który zosta³ podes³any nie odpowiada na moje pytanie
To zadaj pytanie w temacie ju¿ istniej±cym. A najpierw go
przeczytaj - gdyby¶ rzeczywi¶cie to zrobi³, nie musia³by¶ zadawaæ tu pytania. Zauwa¿y³by¶, jak "szarawary w pasy" zosta³y podsumowane np. w po¶cie Czubka (pod koniec 1 strony w±tku), zauwa¿y³by¶ linki, na przyk³ad ten do dyskusji na
Halli.
I nikt by ciê, biedaku, nie "hejtowa³".
Co do meritum, to ju¿ Olof odpowiedzia³a. Ja ci tylko podpowiem - nie zaczynaj od "widzia³em na jakim¶ go¶ciu na imprezie co¶, co mi siê podoba, a wy znajd¼cie mi na to ¼ród³o". Bo to zaczynanie od d... strony.
Obejrzyj ¼ród³a (znaleziska i ikonografiê - "ikonka" to obrazeczek w komputerku). Potem poczytaj opracowania ikonografii i znalezisk - laik ³atwo mo¿e ¼le zinterpretowaæ fragmentaryczne znaleziska i stylizowane ilustracje, a potem w dobrej wierze powstaj± "ludzie-szyszki", orkowe pancerze z podk³adek do papy dachowej i inne potworki.
Zaczynanie od tego, co maj± na sobie (lub usi³uj± sprzedaæ) inni rekonstruktorzy, to te¿ uliczka donik±d. Maj±, bo zrobili b±d¼ kupili, sprzedaj±, bo siê pozbywaj±. A Ty przecie¿ nie chcesz obszyæ siê na stan wiedzy siedem lat do ty³u, tylko na parê lat naprzód.