Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szarawary w Pasy
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Oldarn
Witam.
Jak w temacie nie potrafie siê doszukaæ kto nosi³ szarawary w pasy we wczesnym ¶redniowieczu.
Przeszuka³em tematy na Freha ale nic nie znalaz³em proszê o odpowiedz.
Pozdrawiam
Olof
Najprawdopodobniej piraci. Z Karaibów. Przypadkiem przeniesieni TARDIS kilka wieków wstecz i na inne morza.

Nie ma potwierdzeñ na noszenie we wczesnym ¶redniowieczu akurat szarawarów w pasy.
Z przedstawieñ nie da siê wywnioskowaæ czy by³y w pasy czy nie by³y. Mog³y (w koñcu utkanie materia³u w pasy nie jest trudne), nie musia³y.
Jedyne znalezisko które w ogóle mo¿e potwierdzaæ u¿ywanie szerokich bufiastych spodni by³o jednolite, nie w pasy.

Je¶li chcesz zainwestowaæ czas lub pieni±dze w takie spodnie - odpu¶æ sobie, bêdziesz mroczy³.

Pozdrawiam
Owka
Ja te¿ nie wiem, kto je nosi³. Prawdopodobnie piraci z Karaibów teleportowani przez tunel czasoprzestrzenny.
Naprawdê przeszuka³e¶ tematy na Freha? dunno.gif
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=25999
Temat do zamkniêcia.

Edit:
Olof, pad³am. My¶l ta sama, palce o 2 min. wolniejsze. S³owo dajê, proszê pani, ja nie ¶ci±ga³am! bigsmile2.gif
Oldarn
A co powiecie na ikonografie z ladberg? bo tunika to raczdej nie jest a na tej ikonce widaæ wikinga. je¶li macie hejtowaæ to nie odpisujcie wgl. Ja tylko pytam a ten temat który zosta³ podes³any nie odpowiada na moje pytanie

Olof
W³a¶ciwie po tak "milusiej" odzywce ju¿ nie powinnam nic pisaæ, ale niech bêdzie...

Dlaczego uwa¿asz ¿e "tunika to raczej nie jest"? Argumenty proszê. Bo jak dla mnie to to ca³kiem nie¼le wpisuje siê w przedstawienia tunik z epoki - zgadza siê i d³ugo¶æ i to, ¿e czêsto tuniki pokazywane s± jako g³adkie u góry i mocno pofa³dowane od pasa - a pofa³dowanie ukazywane jest w³a¶nie kreskowaniem w wersji najbardziej schematycznej. Jak dla mnie ten kontekst wskazywa³by w³a¶nie bardziej na tunikê ni¿ spodnie (a o tym gdzie widaæ bufiaste spodnie wyra¼niej to ju¿ by³o w innym temacie).

Ogólnie to to mo¿e byæ schematyczne przedstawienie fa³d na ubiorze - jakimkolwiek, czy to szerokich spodniach czy tunice. Niekoniecznie pasów. Te przedstawienia naprawde s± bardzo schematyczne, taki ich urok, mo¿na gdybaæ i dopatrzyæ siê czego siê chce. To nie jest sztuka realistyczna.
Natomiast w dalszym ci±gu jedyne wykopane fragmenty tekstyliów wspieraj±ce teoriê o u¿ytkowaniu przez Skandynawów szerokich spodni nie s± w pasy.

Inna sprawa - nikt nie powiedzia³ ¿e takie spodnie nie mog³y byæ szyte z materia³u tkanego w pasy (tkanego! nie zszywane z paseczków 10 cm szeroko¶ci czego bezsens ³atwo sobie wystawiæ je¶li siê spróbuje pobawiæ tkactwem). Po prostu nie ma ani dowodów na tak ani na nie.

EDIT - Owka - ja te¿ :D Co chyba najlepiej pokazuje z czym siê "klasyczne" pasiaste szarawary w rekonstrukcji kojarz± :D
Owka
CYTAT(Oldarn @ 23:00 11.06.2013) *
A co powiecie na ikonografie z ladberg? bo tunika to raczdej nie jest a na tej ikonce widaæ wikinga. je¶li macie hejtowaæ to nie odpisujcie wgl. Ja tylko pytam a ten temat który zosta³ podes³any nie odpowiada na moje pytanie

To zadaj pytanie w temacie ju¿ istniej±cym. A najpierw go przeczytaj - gdyby¶ rzeczywi¶cie to zrobi³, nie musia³by¶ zadawaæ tu pytania. Zauwa¿y³by¶, jak "szarawary w pasy" zosta³y podsumowane np. w po¶cie Czubka (pod koniec 1 strony w±tku), zauwa¿y³by¶ linki, na przyk³ad ten do dyskusji na Halli.
I nikt by ciê, biedaku, nie "hejtowa³".

Co do meritum, to ju¿ Olof odpowiedzia³a. Ja ci tylko podpowiem - nie zaczynaj od "widzia³em na jakim¶ go¶ciu na imprezie co¶, co mi siê podoba, a wy znajd¼cie mi na to ¼ród³o". Bo to zaczynanie od d... strony.

Obejrzyj ¼ród³a (znaleziska i ikonografiê - "ikonka" to obrazeczek w komputerku). Potem poczytaj opracowania ikonografii i znalezisk - laik ³atwo mo¿e ¼le zinterpretowaæ fragmentaryczne znaleziska i stylizowane ilustracje, a potem w dobrej wierze powstaj± "ludzie-szyszki", orkowe pancerze z podk³adek do papy dachowej i inne potworki.

Zaczynanie od tego, co maj± na sobie (lub usi³uj± sprzedaæ) inni rekonstruktorzy, to te¿ uliczka donik±d. Maj±, bo zrobili b±d¼ kupili, sprzedaj±, bo siê pozbywaj±. A Ty przecie¿ nie chcesz obszyæ siê na stan wiedzy siedem lat do ty³u, tylko na parê lat naprzód.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.