Przekazujê informacje od organizatorów:
Nazwa: Bitwa Legnicka 2004
Miejsce: Legnickie Pole
Data: 5-6 czerwiec lub 10-11 czerwiec
Datowanie: 9 kwietnia 1241
Organizator:
ks. Zbigniew KULESZA, parafia pw. ¶w. Jadwigi ¦l±skiej i Podwy¿szenia
Krzy¿a ¦wiêtego,
59-241 LEGNICKIE POLE, ul. ¶w. Jadwigi 1, tel. (076) 858 23 30
Sprawy organizacyjne:
Piotr Dzieweczyñski
609042215 dzieweczynski@plusnet.pl
Pawe³ Wasilewicz
606729928
Uroczysta msza w ko¶ciele na Legnickim Polu
17 kwietnia 2004 na któr± serdecznie zapraszamy.
Czê¶æ postów za zgod± Piotra Szpitalnika zosta³a usuniêta. W wyniku tej dyskusji Wotawa wycofa³ siê ze swojej propozycji.
witam
No no no im wiêcej imprez XIII wiecznych tym lepiej!!!!!!!!!!!
My bêdziemy
Pytanie tylko kto bêdzie po ciemnej stronie mocy????????? tzn wygranej
pozdrawiam
Wasek
Witam
No ja te¿ bym siê chêtnie wybra³
.
Ponawiam pytanie Waska z kim bêdziemy siê bili, bo jako¶ nie mogê sobie przypomieæ ¿adnych mongolskich grup
.
A rycerstwo w he³mach garnczkowych jako go¶cie ze wschodu, ¶rednio mi pasuj±
.
Pozdrawiam
Ale przecie¿ z Mongo³ami by³o wielu Rusinów i Po³owców.
Spokojnie nada sie te¿ czê¶æ wcze¶niaków (tych wschodniejszych).
Pdajemy prosty przepis:
He³m - jeden z typów rusko-koczowniczych. Mog± byæ z mask± licow±, z nosalem i ³ukowatymi wyciêciami na oczy, tudzie¿ okularowe (wschodnie)
Tu³ów:
Kolczuga (Po³owcy w zasadzie raczej nie u¿ywali lamelek), lamelka. Kolczuga z krótkim rêkawem.
Os³ony r±k:
Najprawdopodobniej nie by³o jeszcze bazubandów (karwaszy). Jezeli ju¿ to przywleczono je z persji (tam byc moze ju¿ od VII w.n.e.). St±d os³ony r±k proponujê kombinowaæ ukryte i wed³ug wzorów wcze¶niackich.
Nogi:
Ruskie - mog± bbyæ nawet nogawice kolcze, wschód hm - wiekszy problem. Ale cos wygrzebiê.
Do tego ³uk i ³ubie, u Rusinów bez problemu mo¿e byæ normalny miecz.
Pancerz mongolski moze byc wbrew pozorom ³atwiejszy. Np. d³ugi z pasów skóry. Albo d³uga lamelka z czym¶ w rodzaju d³ugich rêkawów.
Trudno to na raz opisaæ.
Jak organizator chce to mogliby¶my opracowaæ taki regulaminik uzbrojenia z ma³ym instrukta¿em.
Witam!
Dok³adnie w ten sposób widzia³em stronê przeciwn±, chocia¿ mam nadzieje ¿e pewna ekipa mnie nie zawiedzie, i bêdziemy mieli Mongo³ów.
Wotawa bardzo proszê, opracuj taki regulamin. Bardzo dziêkujê za pomoc.
Proszê o nadsy³anie zg³oszeñ tych wszystkich, którz zechc± wspomóc nasz projekt.
Bardzo proszê o do³±czenie zdjêæ.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr
salve Piotrze,
tak jak obieca³em, przyjedziemy i ... polegniemy
i we wszystkim pomo¿emy.
Pozdrawiam serdecznie.
Moze niech lepiej Nieczar -Chan przygotuje to minimum dla strony mongolskiej ? ( lepiej zrobi to znajacy sie na rzeczy pratyk ,niz znajacy sie na rzeczy teoretyk....)
Pa!
OK. poproszê Patryka by te¿ zrobi³ takie minimum. Wtedy porównamy oba i zobaczymy czy siê ró¿ni±. Dobrze?
Witam.
Uzbrojenie uzbrojeniem. To zawsze da sie jakos wytworzyc. Nalezy jednak zwracac uwage na typy urody naszych potencjalnych przeciwnikow. W tym celu pragnalbym polecic naszego kochanego seniora Waska.
Przepis na mongola w jego wykonaniu jest prosty: Mianowicie w dzien poprzedzajacy bitwe, oferujemy prezesowi aperitif w znacznych ilosciach i nastepnego dnia, na ciezkim kacu ubieramy go w sprzet. Dla tych co nie mieli okazji go w takim stanie ogladac, przypomne, ze jego marsowe oblicze zaokragla sie nieco a przenikliwe oczy robia sie nieco skosne i nabieraja lekko azjatyckiego wygladu. Ja tez tego probowalem ze soba, ale mnie to jakos nie wychodzi.
A tak powaznie, to bardzo fajny pomysl, moze w przyszlosci przyczyni sie to do powstania jakis fajnych ekip robionych na ten dalszy wschid.
Witam
No generalnie jest to pewne wyj¶cie, z tym ¿e ¿eby to byli ludzie odtwarzaj±cy konkretnie ru¶ i stepy a nie wszyscy wikingowie s³owianie i co¶ tam jeszcze bo w tym przypadku sprzêt raczej nie jest adekwatny, jak i strój i np. namioty. ¦miesznie wygl±da³oby obozowisko tatarskie z³o¿one z namiotów pt. wikiñskie trójk±ciki z kostrókcj± "dechow±" je¶li uwzglêdniæ fakt ¿e oni wszystko przepowili na koniach.
Pozdrawiam
Wikingowie - jak najbardziej nie na miejscu :-)
Ale co do okr±g³ych tarcz z umbem mielismy tu spor± dyskusjê na tym forum.
I nie chodzi³o tu o wschód :-).
Co do namiotów, to mongolskie by³y jurty, Kipczacy w czê¶ci byli ju¿ od dawna osiadli.
Co do ruskich namiotów - chyba ma³o wiadomo.
No ale co ja tu bede chrzani³ jako teoretyk, Aiuto na pewno wie lepiej. A jak nawet nie to na pewno kto¶ inny wie lepiej.
Witam w królestwie zwierz±t :-).
Ja te¿ chêtnie przyjadê z moj± band±. Szkot rewelacyjnie wygl±da jako najwy¿szy Tatar ¶wiata- vide inscenizacja Legnicy AD 2002.
Pokraku- je¶li móg³bym co¶ zasugerowaæ co do terminu-lepiej ten pó¼niejszy. 5-6 s± ju¿ jakie¶ imprezy, na które na pewno kto¶ bêdzie siê chcia³ wybraæ, a tak pewnie zbierzecie wiêksze grono- mo¿e ulubieniec wszystkich Frehowiczów Wotawa zjawi siê wreszcie, ¿eby udowodniæ malkontentom, ¿e jest równie mocny w mieczu co w bu¼ce.
Tak w ogóle to mam kilka zdj±tek sprzed 2 lat z Legnickiego Pola, znalaz³by siê te¿ jaki¶ film.......
Nie wiem co prawda kto bêdzie zaproszony ale zdaje siê ¿e, u¿yjê skrótu my¶lowego zmieszanego ze slangiem Smoczej Kompanii, za tatarów bed± "robiæ"grupy odtwarzaj±ce Ru¶ czyli raczej wczesne. Wiêc równie¿ je¶li mogê sugerowa³ bym termin pó¼niejszy bo zdaje siê 5-6 VI jest wikiñska Rynia wiêc pewnie du¿a czê¶æ Rusi tam w³a¶nie chcia³a by siê udaæ. To oczywi¶cie jedynie lu¼na sugestia gdy¿ nie znam planów organizatora :-)
Mo¿e uda mi siê sprowokowaæ jaki¶ przeciek
Uffff.. Poczyta³em sobie Wasze Panowie dywagacje i stwierdzam, ¿e my to chyba bez k³ótni i osobistych animozji ¿yæ nie mozemy
A na powa¿nie. Niw eim jak siê bije Wotawa i na ilu imprezach bywa³, ale jego propozycja (zreszt± wogóle nie dyskutowana) przedstawiona na pocz±tku tematu jest moim zdaniem jak najbardziej odpowiednia. Sêk w tym Wotawo, ze na dzieñ dzisiejszy nie da sie chyba wystawiæ porz±dnej XII-XIII wiecznej Rusi. S± co prawda ekipy odtwarzaj±ce X-XIII wiek, ale jak wiemy taka rozpêto¶æ chronologiczna jest nie do przyjêcia - zarówno w kwestii uzbrojenia jak i stroju. Fakt, ze niektóre ekipy wcze¶niackie mog³yby siê znale¼æ na tej bitwie, ale by³oby to chyba rozwi±zanie dora¼ne. Ze swej strony s³u¿ê pomoc± je¶liby sie na co¶ przyda³a, sam zreszt± z chêci± wybra³bym sie na tê inscenizacjê. Powoli w Sanoku tworzymy ma³± dru¿ynê XIII-wieczn± wiêæ mo¿e tego wschodu bêdzie wiêcej. Wschód robi równie¿ Zawisza z Bia³êgostoku, a mo¿e i kto¶ jeszcze od niego. Nieczar i jego Kruki to nieco wcze¶niejszy okres ale generalnie siê nadaj± (tylko jak mówiê jak dla mnie - nie obra¼cie siê ch³opaki - s± nieco za szeroko datowani).
Aha i przy okazji (¿eby by³o jasne) nie uwa¿am siê za ¿adnego wielkiego znawcê uzbrojenia wschodniego - znam natomiast ksi±¿ki z tego rejonu i dlatego mogê czasem was czym¶ tutaj zaskoczyæ. Aha i jeszcze jedno Wotawo. Podejrzewam ¿e Twoja wiedza jest taka sama jak i moja - moim guru te¿ jest w tych sprawach ¦wietos³awski, zniecierpliwo¶ci± czekam na jego nowe ksi±¿ki.
Pozdrawiam
Witam!
¯a³ujê ogromnie ¿e nie mog³em wcze¶niej zareagowaæ – by³em na wyje¼dzie.
Nie bêdê siê rozwodzi³ nad bezcelowymi k³ótniami – g³êboko wierzê w kompromis.
Mój cel jest nastêpuj±cy: - Zrobiæ Pierwsz± Miêdzynarodow± Bitwê na Legnickim Polu.
+ Nie bêdê siê wdawa³ w ¿adne k³ótnie.
+ Nie obchodz± mnie Wasze konflikty, rozstrzygajcie je miêdzy sob± – nie bêdê ich tolerowa³ ani na tym forum, ani na Polu Bitwy – osoby które chcia³y by nadmiernie przenosiæ swoj± z³o¶æ na przeciwnika zostan± usuniête przez ochronê
+ Ka¿dy uczestnik musi mi dostarczyæ przed Bitw± ksero dowodu osobistego – odradzam wiêc takie zachowania
+ Organizator ustala zasady i kto¶ kto chce przyjechaæ musi je zaakceptowaæ.
+ Je¶li chcesz byæ na bie¿±co informowany o postêpach w organizacji bitwy, o ekipach które zg³osi³y swój przyjazd wy¶lij mi maila, sms, zostaw wiadomo¶æ na gadugadu
+ W sprawach pilnych zapraszam na gadugadgu 1522134 lub kom. 609042215
+ Z powodu nat³oku spraw proszê o cierpliwo¶æ – odpowiem na ka¿de pytanie tylko mo¿e to czasem potrwaæ
+ Zg³oszenia proszê kierowaæ do mnie – z ka¿dym chcê kontaktowaæ siê osobi¶cie
+ Proszê o nadsy³anie opisu grupy i mo¿liwie wielu zdjêæ
+ Osobisty kontakt we Wroc³awiu
Piotr Dzieweczyñski (Piotr Szpitalnik, Pokrak)
dzieweczynski@plusnet.pl
609042215
gg# 1522134
Tak, faktycznie ca³kiem ciekawie wygl±da³em jako dwumetrowy Tatar z angielskim ³ukiem na bitwie legnickiej A.D. 2001
Mo¶ci Rotmistrz za to ciekawie siê prezentowa³ na filmie z bitwy podczas modlitwy
Ale oczywi¶cie nic nie przebije "OSTATNICH S£OW HENRYKA POBO¯NEGO"
Pozdrawiam wszystkich!
Przemy¶la³em sobie ca³± sprawê Pisali¶my tutaj wszyscy ¿e o ile da siê raczej bez problemu wystawiæ du¿± grupê ludzi z europejskiego Zachodu o tyle ciê¿ko, lub wrêcz niemo¿liwe bêdzie wystawienie konkretnej ilo¶ci ludzi odtwarzaj±cych wschód. Mo¿e by wiêæ w tym roku organizatorzy zrobili nie sam± bitwê, a imprezê datowan± na okres "lednicki" ?. Bo sama bitwa... bêdzie w tym roku chyba bardzo uboga (we wschodniego naje¼dzce oczywi¶cie ;)
Pozdrawiam i ¿yczê sukcesów organizatorom
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
Salve Piotrze, Ordo Templi Borei bêdzie z wami konkretny termin jest nam potrzebny mój adres bratarkady@wp.pl
Witam!
Z przykro¶ci± muszê o¶wiadczyæ, i¿ z przyczyn niezale¿nych nie jestem w stanie d³u¿ej ud¼wign±æ ciê¿aru pomocy w organizacji Bitwy Legnickiej 2004.
Mam nadziejê, ¿e jeszcze kiedy¶ uda siê t± bitwê zorganizowaæ.
Bardzo Wszystkim dziêkujê za pomoc.
Piotr
Witam wszystkich zainteresowanych
Piotr uderzy³ w dramatyczny ton ... niepotrzebnie.
Impreza na polach legnickich odbêdzie siê tego roku w po³owie czerwca. Dok³adny adres jak rownie¿ informacje dotycz±ce programu zamieszczone zostan± tutaj ju¿ niebawem.
W chwili obecnej organizatorzy tj.
Robert Diabe³ - czyli ja,
Piotr Olejnik,
Tomek Soko³owski - Twardy,
podpisali umowê z wla¶cicielami ziemi w Legnickim Polu dziêki czemu bêdzie mo¿na zorganizowaæ spotkanie w miejscu gdzie kilka lat temu odby³a siê du¿a impreza plenerowa - widowisko teatralne oparte na motywach "Legnickiego Pola" Zofii Kossak. W role Henryka Poboznego wcieli³ sie wtedy Jerzy Zelnik i to wtedy pad³y wspominane juz tutaj wczesniej s³ynne ostatanie s³owa Ksiecia przed smierci± ... ale to ju¿ inna sprawa.
Pewniki to:
- impreza zamknieta
- ¿adnych sponsorów nie przewidujemy co wia¿e siê z koniecznoscia pobrania od uczestników drobnej op³aty dzieki której bedziemy wstanie zapewniæ Wam wodê, WC, drewno opa³owe i nie tylko
- nie bêdzie to inscenizacja bitwy pod Legnic±, brak strony przeciwnej.
Tyle w tej chwili.
Wszystkich zainteresowanych zapraszam serdecznie. Wszystkie zgoszenia mile widziane - i chyba nie musze tutaj pisaæ ¿e warunkiem uczestnictwa w imprezie jest odpowiedni wygl±d, uzbrojenie i sprzety obozowe odpowiednie do epoki.
Robert Diabe³
0 606 788 738
058 304 57 48
parnas@go2.pl
CYTAT(Robert Diabe³)
Piotr uderzy³ w dramatyczny ton ... niepotrzebnie.
Nie widzê tu ¿adnego dramatyzmu.
Piotr
Witam!
Piotrze, nie wiedzialem ze nie jestes juz organizatorem.
W zwiazku z tym, nasza oferta wyslana do Ciebie, jest nieaktualna.
Pozdrawiam
Andrzej"Efendi"Kosciuk
Oj tak, pamiêtam Szkota. I jego miny jakie strzela³ trykaj±c g³ow± w ziemiê w czasie modlitwy Tatarów.
pozdrawiam
Jimmy
Witam ponownie
Oto obiecane wczesniej szczegó³y dotycz±ce Legnickiego Pola.
Impreza odbêdzie siê w terminie 11-13 czerwca na Legnickim Polu. Jesli kto¶ ma ochotê mo¿e pojawiæ siê tam ju¿ w czwartek 10 czerwca. My ju¿ tam bêdziemy. Lada dzieñ zamie¶cimy tutaj równie¿ mapkê z dok³adnym opisem miejsca o którym mowa.
Impreza jest datowana 1150 -1250
Jako organizatorzy zapewniamy miejsce pod namiot, wodê, drewno, s³omê, toalety. Jako ¿e impreza jest zamkniêta i organizowana bez udzia³u jakichkolwiek sponsorów od ka¿dego uczestnika pobieramy op³ate w wysoko¶ci 30 z³. Osoby zainteresowane zaraz po otrzymaniu pozytywnej odpowiedzi z naszej strony co do ich udzia³u w imprezie proszone s± o wp³acanie wspomnianej kwoty na konto:
BANK ZACHODNI WBK 3 ODDZIA£ W LEGNICY
21 1090 2066 0000 0001 0120 3786
W³a¶cicielem konta jest Marcin Chy³a, ul. Turkusowa 5 , 59-220 Legnica
tel. 0 696 290 644
Czekamy na opisy i zdjecia grup oraz osób chc±cych przyjechaæ indywidualnie.
Dla przypomnienia kontakt do mnie
0 606 788 738
(058) 304 57 48
parnas@go2.pl
Do zobaczenia na I³¿y.
pozdrawiam
Robert Diabe³
Witam wszystkich zainteresowanych.
Jak wspomnia³ wcze¶niej Robert Diabe³ impreza odbêdzie siê w tym samym miejscu co inscenizacja z roku 2002. Kto by³ to wie ...
... a kto nie by³ to mo¿e mieæ problem z trafieniem; bêdzie to zamkniêta impreza, wiêc nie poczyniamy ¿adnych zabiegów informacyjno-reklamowych.
Dla u³atwienia dojazdu sporz±dzi³em dwie mapki: dok³adniejsz± i ogóln±.
pozdrawiam
Marcin Chy³a
CYTAT
Oj tak, pamiêtam Szkota. I jego miny jakie strzela³ trykaj±c g³ow± w ziemiê w czasie modlitwy Tatarów.
Zapewne odgrywa³ jakiego¶ Sartu³a, bo wiêkszosæ Mongo³ów i ich sprzymierzeñców nie mog³a byæ jeszcze muzu³manami. Syn Batu - Sartak by³ nawet prawos³awny. Od momentu w którym wykoñczy³ go wujaszek-muzu³manin, mo¿na dopiero mówiæ o postepuj±cej islamizacji Z³otej Ordy. W 1241 nie by³o jeszcze w³a¶ciwie Z³otej Ordy, ani islamu w woskach u³usu D¿ociego (D¿oci - tatko Batu i przybrany syn Czyngisa).
Je¶li byli w wojskach muzu³manie, to np. Bu³garzy nadwo³¿añscy, bo ziemie Sartu³ów (muzu³manów) le¿a³y w u³usie Czagataja, znienawidzonego przez Batu za sprowokowanie smierci ojca (D¿ociego).
Reasumuj±c:
Jeszcze raz k³ania siê konieczno¶æ unikania stereotypów sienkiewiczowskich w odtwarzaniu ¶redniowiecza. Po prostu inne czasy i realia. Wydaje mi siê, ¿e po prostu warto wzi±æ to pod uwagê.
Mongo³owie wspó³cze¶ni mocno podkreslaj±, ¿e nie s± muzu³manami. Dla nich to jeden z elementów identyfikacji kulturowej.
Wotawo, masz ca³kowit± racjê. Z tym, ¿e inscenizacja A.D. 2002 by³a robiona na troszkê innych zasadach ni¿ to bedzie teraz- by³ to w sumie wielki pokaz dla mieszkañców Legnicy. A ludziom sie podoba³o jak muzu³mañska horda zar±ba³a paru rymcerzy.
No i rewelacyjny Zelnik i jego ostatnie s³owa.........
To tak dla informacji, bo przecie¿ nie ka¿dy moze o tym wiedzieæ.
A dobrze by by³o by unikn±æ zupe³nie niepotrzebnych przek³amañ.
Nie wy¿ywam siê, tylko ko¿ystam z okazji by nieco rozja¶niæ tê kwestiê.
Czy¿bym gdzie¶ przegapi³ Ostatnie S³owa Henryka?
Podejrzewam, ¿e mog³y byc ciekawe...
"Gorze nam sie sta³o" - czy jako¶ tak, traktowane obecnie jako pierwsze zdanie napisane po polsku, choc nie pamiêtam kto i gdzie...
Poprawka, ju¿ wiem kto, niejaki Wincenty z Kielczy XIII w.
Witam
A czy pierwsze zdanie zapisane po polsku to nie by³o s³ynne :
"Ty poczywaj a ja pobruszê??" czy jako¶ tak?
Pozdrawiam
Hehehe cios poni¿ej pasa Owen....
"Daj aæ ja pobruszê a ty pocziwaj" - czyli - daj , ja pomielê a ty odpocznij.
Co do zdania "Gorze nam sie sta³o" wypowiedzianego jakoby przez Henryka Pobo¿nego to nie znam szczegó³ów ale bodaj¿e zdanie to pochodzi z D³ugosza, D³ugosz jakoby mia³ korzystaæ w³asnie z dzie³a Wincentego z Kielczy. Nie znam niestety szczegó³ow i byc mo¿e ¿e moje powy¿sze wynurzenia s± b³êdne. S³owa Henryka s± traktowane przez niektórych za najstarsze ale byæ mo¿e nie ma na to dowodów.
Z tego co sie orientuje to chodzi chyba o wypowiedz ksiecia Henryka/vel Jerzego Zelnika ,chwile przed smiercia i bramiala ona.....
))))....(CENZURA) .....
Aiuto ma racjê. Chodzi o s³owa Jerzego Zelnika. Zwiazana jest z nimi d³uga i pasjonuj±ca opowie¶æ ...
I wtedy ksi±¿ê Henryk, widz±c i¿ pole bitewne wnet Tatary opanuj± zakrzykna³ do os³aniaj±cego go dzielnego rycerza : "spierdalaj !"
Uwielbiam zapach czosnku o poranku!
Ej ch³opaki!!! Nie chodzi³o mi o PRAWDZIWE ostatnie s³owa ksiêcia Henia, tylko o to co waln±³ Zelnik (Pobo¿ny) na inscenizacji w 2002. Otó¿ Marcin O¿óg bêd±cy w eskorcie ksiêcia o ma³o nie po³o¿y³ pokazu z powodu nieznajomo¶ci scenariusza- skubany nie dawa³ siê zabiæ odzianym w ko¿uszki Tatarzynom. Wiêc Zelnik chc±c ratowaæ scenariusz wrzasn±³ do niego cytujê (i cenzurujê): Sp...dalaj Ch..ju!!!! O¿óg zosta³ zabity zdaje siê przez Cioska, choæ ³ba sobie za to nie dam ur¿n±æ i wszystko odby³o siê dalej wg planu. I to w³a¶nie by³y ostatnie s³owa Ksiêcia ¦l±skiego Henryka Pobo¿nego zanim usiekli go pohañcy. Amen
Ps. Zdaje siê, ze jest dostêpny filmik z tej imprezy, ale nie wiem kto go posiada....
Póniej ten text kr±¿y³ po obozie przez ca³± noc, podobnie jak pewna piosnka, której do dzi¶ nie mogê s³uchaæ bez morderczych my¶li. Diable- je¶li wszyscy bêd± siê bawiæ co najmniej tak jak wtedy to impreza wyjdzie znakomita, czego tobie i sobie ¿yczê...
Ps. Mo¿e by tak sprawdziæ, czy pan Jerzy Z. nie jest wolny w tym terminie, hihihihi
No wiêc Mareczku z tymi ostatnimi s³owami nie by³o do koñca tak ... Ale, nie ma sensu tutaj siê nad tym rozwodziæ. Pogadamy pod Legnic±.
A co do Jerzego Zelnika - jak na cz³owieka, który pierwszy raz znalaz³ siê w samym ¶rodku bitwy a wczesniej nie mia³ z tym nic wspólnego, to radzi³ sobie calkiem nie¼le. Wiem bo by³em w koñcu jego ochraniarzem.
Pewno nie s³yszy i nie czyta, mimo to pozdrawiam.
... czy ta upiorna piosenka zaczyna³a siê ...
"Ona mia³a 16 lat
i by³a ..."
... wyobra¼ sobie, ¿e na ka¿dej bractwowej imprezie (czyli czêsto:) przerabiam to od nowa...
Mam propozycjê, aby w tym roku wymy¶leæ co¶ nowego ! Diable ! Pomo¿esz ?
Pozdrawiam
Marcin Chy³a
[quote="M. Chy³a"]... czy ta upiorna piosenka zaczyna³a siê ...
"Ona mia³a 16 lat
i by³a ..."
...KIM¦ TAM"
Dok³adnie tak Marcinie! Dostawa³em od niej tiku nerwowego, gdy usi³owa³em zasn±æ na chocia¿ 2-3 godziny ostatniej nocy przed powrotem.
Mo¶ci Jimmy! Wiesz, trochê to zabawnie wygl±da³o, kiedy musia³em siê k³aniaæ Wam tzn. poleg³ym, wiêc faktycznie musia³em strzelaæ wtedy g³upie miny
... w dodatku przeciwpiechotne
Mo¶ci Wotawo! Taki by³ scenariusz i nic nie mog³em raczej na to poradziæ. Przecie¿ wiadomo, ¿e Mongo³owie wyznawali wtedy chyba wszystko oprócz czterech g³ównych religii ¶wiatowych (tzn. chrze¶cijañstwo, judaizm, islam i buddyzm). Niektórzy nazywaj± ich ówczesne wyznanie po prostu szamanizmem.
Pozdrawiam wszystkich uczestników Legnicy A.D. 2001! Tak w formie P.S.: To by³ mój pierwszy wyjazd na tego typu imprezê, wiêc na pewno zawsze bêdê go wspomina³ ze szczególnym sentymentem.
Witam
Z rado¶ci± donoszê, ¿e tegoroczna Legnica ma ju¿ swoje has³o wywo³awcze: "Legnica to kaplica".
Wszyscy zainteresowani przyznaæ musz±, i¿ to wielce krzepi±ce zawo³anie.
Autorowi serdecznie dziekujê i zabieram sie za szycie megamrocznego banera z w/w has³em, który zorpiêty nad obozowiskiem przypominaæ nam bêdzie o naszch serdecznych przyjacio³ach z dalekich kresów mazowieckich. Niech ¿ubry i inne ptactwo bredz±ce ... tj. brodz±ce bêdzie z nimi.
Hej Dyable (staropolszczyzni mi siê zachcia³o!!). Ja stawie siê na Legnickim Polu wraz z mam nadziejê jeszcze trzema Livoñcami. Szkot po I³¿y robi sobie odpoczynek od strzelania i zmuszê go do walki, choæby mia³ og³uchn±æ i oniemieæ. A tak a'propos- o co loto z tym has³e??? Czy¿by jaki¶ FREHOWY pyskacz co¶ znowu naszczeka³????
Co do tej megamroczno¶ci do pod rêk± Diab³a raczej siê jej nie u¶wiadczy do¶wiadczycie prêdzej wyszukanego smaku. Osobi¶cie niestety nie mogê wzi±¶æ udzia³u ale byæ mo¿e szykuje siê nam nowa cykliczna impreza na któr± warto bêdzie czekaæ z utêsknieniem ca³y rok. Zatem naprzód Panowie rycerze
Salve Fratres!
Szkocie, ale chocia¿ strzelaj±!! Obieca³e¶ wygraæ i ... ech ¿ycie, a ca³y zakonny fan club kibicowa³.
Pozdrawiam
WIEM O TEM! I dlatego ponadprzeciêtnie mi wstyd przed Wami, ¿e da³em
No có¿... teraz ju¿ nic nie zmieniê, pozostaje mi tylko Wam serdecznie podziêkowaæ za trzymanie kciuków i przeprosiæ, ¿e Was zawiod³em.
Salve Fratres!
Szkocie nie przepraszaj - dla nas i tak by³es zwyciêzc±. Widzieli¶my rozgrzewkê - by³a zacna!! Natomiast pó¼niej jaki¶ z³y saracen zamieni³ cele
Pozdrawiam
Szkot jak zwykle przesadza. NIe by³o mnie ale jak znam ¿ycie, za malo okowity siê opi³. To tak jak hirurg, nie wypije przed operacj± i po pacjencie. Ot co...
CYTAT(Jaros³aw)
"Gorze nam sie sta³o" - czy jako¶ tak, traktowane obecnie jako pierwsze zdanie napisane po polsku, choc nie pamiêtam kto i gdzie...
Poprawka, ju¿ wiem kto, niejaki Wincenty z Kielczy XIII w.
Tak, Wincenty z Kielczy zapisa³ w kronice klasztoru dominikanów w Raciborzu pierwsze polskie zdanie - "Gorze sz± nam sta³o".
Drugie zdanie po polsku "Daj aæ ja pobruszê a ty poczywaj" powiedzia³ Czech Boguchwa³ do swojej leniwej polskiej ¿ony, a zapisano to w "Ksiêdze Henrykowskiej".
Natomiast przed bitw± legnick± (a w³a¶ciwie bitw± na Dobrym Polu - niem. Wahlstatt) wojownicy tatarscy wzniecali pop³och w szeregach polskich wo³aj±c "Biegajcie, biegajcie!".
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.