Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Na bagnety!!
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XIX wieku
Jan Gradoñ
Witam!

Kolega prosi³ mnie, ¿ebym tu zapyta³, czy ma kto¶ dostêp do "regulaminu walki na bagnety", chyba z 1827r?? walka.gif
Horhe
Ha ha przy³±czam siê do pro¶by crazy.gif
Ponoæ ten regulamin jest w Centralnej Bibliotece Wojskowej na Grochowie lub Bibliotece Narodowej.
Szukamy!!!!!! shocked.gif
Saper LN
Horhe pogadamy o tym na priv!! devil.gif
Horhe
teee ale w Kamieñcu zrobimy lekcjê "k³ucia" :o
Zrobimy kukie³ki i bêdziemy siê szkoliæ w szermierce na bagnety.

saperom zrobimy konkurs na budowe mostu na czas :P
Saper LN
Jasnne. Tylko do tej lekcji to jeszcze fachowiec nauczyciel by siê przyda³. Bo to tak jak nauka p³ywania na sucho wg podrêcznika! dunno.gif
Horhe
Spokojnie!!!
Nauczymy siê nawet z ksi±¿ki smile.gif tak jak ja odlewnictwa.No i mo¿na siê nauczyæ bigsmile2.gif
Saper LN
Niech Ci bêdzie bo ksi±¿ki nie widzia³e¶!
Grenadier
Opis z CBW:
NR-REK-NADRZ 200467 30 5708 Cim. 223229
NR_BBN 2550 /2002
DANE-BIBLIOT 200467 M W R P
DANE-BIBLIOT 30
DANE-BIBLIOT 5708
DANE-BIBLIOT Cim. 223229
H.UJEDNOLIC. Nauka
TYTU£ Nauka podai±ca! sposoby bicia siê na bagnety
ADRES_WYDAW. Warszawa : [b.w.] , 1827
OPIS_FIZ. [4], 353, [4] s., [6] k. tabl. z³o¿. : err. ; 20 cm
UWAGA-OPIS Estr. XIX, T. 3, s. 210
UWAGA-OPIS W sygn.: 30 Ded. Mieczys³awa Markusa CBW
UWAGA-OPIS Egz. z przedwojennych zbiorów CBW Sygn.: 30 ; 5708 ; 223229
HAS£O_PRZEDM Walka wrêcz - Polska - 1827 r. - regulaminy i instrukcje
Pozdrawiam
Horhe
Oooooooooo po sygnaturze widzê,¿e bedê mia³ przyjemno¶æ z pani± ze zbiorów specjalnych smile.gif my nie damy rady dunno.gif
Grenadier
Good luck for you- jak mawiaj± w Pakistanie
Grenadier
"Nauka podai±ca..." w BN
Sygnatury: I.288.744
I.2.070.112 A
Wychodzi na to, ¿e ksi±¿kê mo¿na dostaæ w czytelni ogólnej i humanistycznej bez zbêdnych ceregieli.
Pozdrawiam
Steiner
Panie Janie! W temacie walki na bagnety, koniecznie b±d¼ na æwiczeniach 11 lutego na legii
gwain
Witajcie.
W 1827 r. ukaza³ siê podrêcznik "Nauka podaj±ca sposoby bicia siê na bagnety". Liczy³ on bodaj trzysta 40 stron i tablice z rysunkami przedstawiaj±cymi poszczególne chwyty w fechtunku oraz sposoby walki przeciwko jezdzie i piechocie. Gdzie¶ czyta³am, ¿e to wydanie by³o wznowione w latach XX tamtego wieku.Byæ mo¿e o jeszcze pó¼niejszych wydaniach napisa³ mój przedmówca. My¶lê, ¿e Biblioteka Krasiñskich co¶ takiego posiada.
Zaytz
Witam!

Czy s± szanse na ew. udostêpnienie skanów tej ksi±¿ki??
Khobrakitt
CYTAT(zaj@c @ 09:17 24.09.2006) *
Witam!

Czy s± szanse na ew. udostêpnienie skanów tej ksi±¿ki??

jakby kto¶ chcia³, to udostêpniê podrêcznik niemiecki z 1899 do walki na w³ócznie.W szko³ach Austro-Wêgierskich uczono fechtunku w³óczniami, celem przygotowania do walki na bagnety
bandziol20
Dzieñ dobry, jestem tu pierwszy raz; szukam jakich¶ informacji o bagnetach, jakimi pos³ugiwali siê Legioni¶ci D±browskiego we W³oszech oraz w Ksiêstwie Warszawskim. Ciekaw jestem, czy w latach 1797-1807 zasz³y w tym wzglêdzie jakie¶ udoskonalenia ? No i samo robienie bagnetem, czy jest co¶ na temat szkoleñ ¿o³nierzy w Reggio albo planu dnia szarego Legionisty, typu np. musztra, marsz itp. aniol.gif
Remington1
W tych latach u¿ywano wszelakiej, czêsto zdobycznej broni, jak i bagnetów do niej.
Na te lata nie zaleziono reulaminu dot. walki na bagnety, zarówno w Ksiêstwie, jak i Francji.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.