Witam.
Zarejestrowa³em siê na tym forum by uzyskaæ pomoc.
W poniedzia³ek (10.06.) mam graæ Zbyszka podczas turnieju miêdzy szkolnego.Pomo¿ecie mi stworzyæ strój odpowiedni do sytuacji?Scena jest do¶æ krótka.Jest to pasowanie Zbyszka na rycerza.Mam trochê materia³u(ok. 2.3m na 1.8m) koloru br±zowego i z tego chcê stworzyæ co¶ na wzór tuniki (do po³owy uda).Potrzebuje te¿ spodni-jakie polecicie?Ostatnim moim problemem s± buty-chcê zrobiæ co¶ jak pokrowiec na normalne wspó³czesne buty z tego samego materia³u.Pewnym jest to ¿e bêdê mia³ ³uk i drewniany toporek za sznurkiem którym bêdê opasany.Kto¶ ma jeszcze jakie¶ propozycje?
Akurat nie jest to dobre pytanie na forum rekonstrukcyjne... z tak niskim poziomem wiedzy na starcie nie powiniene¶ tu nawet pisaæ tematu, ale ¿e ja prywatnie te¿ siê zajmujê teatrem amatorskim, wiêc Ci podpowiem trochê, zanim po poniedzia³ku skasujemy ten temat.
Po pierwsze, nie spodnie tylko nogawice, to jest co¶ co ma nogawki przypominaj±ce rajtuzy, to ma byæ obcis³e! Dla potrzeb przedstawienia i to maj±c raptem jeden dzieñ na przygotowania, we¼ jakie¶ leginsy.
Je¿eli rzecz siê ma odbywaæ w pomieszczeniu, to w ogóle zrezygnuj z butów - zreszt± je¶li na podwórzu, to równie¿. W ten sposób, jak piszesz, nie zrobisz niczego co by przypomina³o poprawne buty, wyjd± Ci kluchy w stylu Kajka i Kokosza. Zostañ w SAMYCH nogawicach - serio, tak w³a¶nie czêsto je noszono bêd±c na dworze/zamku/w domu. Je¶li bêdziesz musia³ w nich wychodziæ na trawê czy chodnik, podszyj pod nie od spodu wk³adki skórzane, takie jakie by¶ wk³ada³ do buta, kupione albo wyciête samemu ze skóry w kszta³cie Twoich stóp. Wówczas bêdzie to i wygl±da³o poprawnie, i pozwoli Ci wytrzymaæ przez tê jedn± scenkê nawet gdyby pada³o.
Dalej, jaki znowu ³uk? Kto¶ tu zg³upia³? W Polsce w XV wieku ³uk NIE by³ w ogóle broni± bojow±, a wy³±cznie my¶liwsk±. Wychrzañ ten ³uk, obowi±zkowo. Toporek te¿ nie ma wiêkszego sensu, ale przynajmniej BY£ broni± - tylko ¿e trzymanie go w chwili pasowania nie ma ju¿ ¿adnego sensu. Poza tym w±tpiê czy ten który masz wygl±da poprawnie na XV wiek... A je¶li ju¿ wg scenariusza koniecznie MUSISZ mieæ te "bronie" ze sob±, przynajmniej od³ó¿ je na bok na czas "pasowania".
Dalej, ten nieszczêsny pas: tak naprawdê podchodz±c do pasowania nie powiniene¶ mieæ na sobie ¿adnego pasa - jak sama nazwa "PASOWANIE" wskazuje, w³a¶nie masz otrzymaæ (mieæ za³o¿ony) pas, na razie wiêc nie opasuj siê niczym. A je¿eli ju¿ musisz to, na Boga, tylko nie ¿adnym sznurkiem!!! Przecie¿ Zbyszko jest synem rycerza a nie jakim¶ niewolnikiem albo ¿ebrakiem!!! Nawet ch³op mia³by zapewne porz±dniejszy pasek... Ten pas co Ci go powinni za³o¿yæ te¿ powinien byæ specyficzny, ale ¿e pasa mieczowego ani segmentowego nie zaimprowizujesz przez jeden dzieñ, nie maj±c ¿adnego do¶wiadczenia, tedy we¼cie jaki¶ zwyk³y pasek, byle mia³ prost± klamrê, najlepiej prostok±tn± albo pó³okr±g³±.
Tunikê nie wiem czy zd±¿ysz uszyæ przez jedn± niedzielê. Je¿eli musisz, to powinna byæ nawet krótsza ni¿ do pó³ uda, a w ka¿dym razie nie d³u¿sza. Alternatyw± by³by d³ugi, ale i obszerniejszy strój dworski typu houppelande, ale tê sobie od razu mo¿esz darowaæ, nie zd±¿ysz. Mo¿esz spróbowaæ rzeczywi¶cie tylko z tunik± czy prost± robe, ja sobie szy³em i jako¶ to bêdzie wygl±daæ, tylko ¿e taka piêtnastowieczna powinna byæ gór± i do³em rozszerzona a w pasie wciêta, ale pewnie za trudno Ci bêdzie to dobrze dopasowaæ do Twojej sylwetki je¿eli nie masz do¶wiadczenia i dzia³asz pod presj± czasu.
Wykrój powiniene¶ wiêc u¿yæ maksymalnie uproszczony, mo¿e taki jak w za³±czniku. Guziki pomiñmy, to ciut wy¿szy stopieñ wtajemniczenia i kupa roboty, nie zd±¿y³by¶. Zróbmy wiêc, inaczej ni¿ na zdjêciach, nierozpinan±. Front i ty³ s± identyczne, mog± byæ zszyte na ramionach albo (pro¶ciej) stanowiæ jedn± ca³o¶æ, z³o¿on± na pó³ (obrazowo: pas materia³u przewieszony przez wieszak). Front i ty³ ró¿ni± siê jedynie g³êboko¶ci± wykroju na g³owê (dekoltu), który proponujê zrobiæ zaokr±glony, z przodu dwa razy g³êbszy ni¿ z ty³u, a ³±czny obwód tego dekoltu musi byæ mniej wiêcej taki jak najwiêkszy obwód Twojej g³owy. Szeroko¶æ frontu i ty³u jest zmienna, bo w ramionach musi byæ taka jak szeroko¶æ Twoich ramion, w klatce musisz zmie¶ciæ obwód klaty a w pasie - obwód pasa, to oczywiste. Nie zapomnij o dodaniu po 1,5 cm na ka¿dej krawêdzi (margines na zszycie)! Natomiast u do³u front i ty³ s± poszerzane klinami - je¿eli ta tunika ma wygl±daæ na strój pó¼no¶redniowieczny, to nie da siê unikn±æ jakich¶ sposobów poszerzania/rozkloszowania do³u. Polega to na wszyciu po obu bokach dodatkowych trójk±tów (klinów) pomiêdzy front i ty³, oraz rozciêciu frontu i ty³u do wysoko¶ci pasa i wstawieniu takich samych klinów na ¶rodku z przodu i z ty³u - w sumie masz 4 identyczne kliny. Kliny nie jest tak ³atwo wszyæ ¿eby siê ³adnie uk³ada³y zw³aszcza przy wierzcho³kach a na to ¿eby utrafiæ z ich d³ugo¶ci± istnieje tylko jeden sposób: najpierw wszywasz wierzcho³ek trójk±ta (klina), potem jeden i drugi szew ³±cz±cy klin z frontem/ty³em robe, a dopiero na samym koñcu podk³adasz i obrêbiasz dó³. Zanim jednak wszyjesz kliny, w pierwszej kolejno¶ci musisz wszyæ rêkawy, zaczynaj±c od punktów na ramieniu, dopiero po zszyciu ich z frontem i ty³em zszywasz je wzd³u¿, a potem zszywasz boki (front z ty³em) od rêkawów do pasa, i dopiero potem od tego miejsca wszywasz kliny boczne i na koñcu wszywasz ¶rodkowe, a potem obrêbiasz dó³, mankiety i dekolt. Nie wiem jak du¿e masz do¶wiadczenie w szyciu, pewnie niewielkie, wiêc przy okazji powiem ³opatologicznie (nie obra¼ siê): nie zapomnij ¿eby materia³ PRZED szyciem upraæ a je¿eli nie masz czasu to dodaæ do ka¿dego obwodu i d³ugo¶ci dodatkowy zapas na skurczenie siê, no i nie zapomnij ¿e szyjesz wszystko po LEWEJ stronie a dopiero na koñcu wywracasz na praw±...
Jak widaæ na za³±czonych zdjêciach (krótsza robe), mo¿na na upartego uszyæ nawet co¶ pó¼no¶redniowiecznego bez wciêcia w pasie, z trapezów jednostajnie rozszerzaj±cych siê w dó³, gdzie kliny albo id± od razu spod pachy albo nawet zamiast klinów wstawianych robisz g³ówny panel z rozszerzaj±cych siê ku do³owi trapezów. Tylko ¿e raczej wtedy musia³by¶ zrobiæ to zapinane na ca³ej d³ugo¶ci frontu, a to trudniejsze.
Przepraszam, ale muszê ju¿ koñczyæ, a jutro mnie nie ma, wiêc musi Ci wystarczyæ to co ju¿ napisa³em, nie podpowiem Ci niestety nic wiêcej...