Co do szabli - ja tam u niej ³añcuszka nie widzê wiêc to mo¿e byæ szabla podobna do tej u Zab³ockiego na s 87 (przerys szabel spod Beresteczka), albo jaka¶ turecka z g³owic± kulist±. Oba typy znane w tym okresie.
Co do wyposa¿enia armii tatarskiej - w tym okresie te¿ ró¿nie to bywa³o. Czasem przychodzi³y takie posi³ki ¿e mirzowie wygl±dali jak ch³opi ;) :
http://fromholdblog.blogspot.com/2011/09/a...rom-naszym.htmlCo do koncerzy to rzeczywi¶cie s± dziwne, ale:
1. Ten koñ ma ³adny dywdyk - mo¿e ca³y rz±d jest turecki (albo nawet polski - Tatarzy ¿±dali podarunków za swoj± pomoc) a koncerz by³ ju¿ po prostu w zestawie (szkoda w sumie wyrzucaæ bo na targowisku w Bakczysaraju siê opchnie za niez³y grosz ;) )
2. Mo¿e czê¶æ bogatszych Tatatrów u¿ywa³a koncerzy? To przecie¿ dodatkowa dzida, na dodatek nie zawadzaj±ca przy przewo¿eniu. Wiemy ¿e koncerze nazywano u nas szasami dzidami turskimi (tureckimi). Pytanie czy gdy mamy informacje o towarzyszach "okrutnie dzidami pok³utych" to chodzi zawsze o zwyk³e dzidy czy te¿ czasem koncerze?
3. Wreszcie rzeczywi¶cie co¶ siê mog³o Lehmkemu a nawet Dahlbergowi pomieszaæ - problem jest taki ¿e do Tatarów do³±czy³y nasze chor±gwie lekkie i czê¶æ naszych przebiera³a siê za Tatarów i ha³³akowali. Mo¿e to nie Tatar- ordyniec, albo wizerynki przebranych Polaków i ordyñców zla³y siê Dahlbergowi lub Lehmkemu w jedno?
Ja bym zwróci³ jeszcze uwagê na szczegó³ wg. mnie poprawny - skrzyd³o u jednego z Tatarów. Jest to prawdopodobnie oznaka dowódcy (mamy takie u jednego z Tatarów (jad±cego na przedzie) na rycinie Dahlberga z II dnia bitwy pod Warszaw±, jak równie¿ na rycinie przedstawiaj±cej Ali Gireja.