Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: SS Viking kto wie co¶?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XX wieku
Anonymous
No w³a¶nie, ma kto¶ jakie¶ adresy stron lub tytu³y ksi±¿ek gdzie mo¿na siê czego¶ dowiedzieæ o SS Viking???
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
No ja wiem tylko,z e to byli zdrajcy ojczyzny i nalezlaoby ich wszystkich powystrzelac:)
Wiele takich jednostek Niemcy formowali w podbitych krajach z powalonych miejscowych narodowcow...

A tak swoja droga, taka mala przestroga dla milosnikow kultury germanskiej - jej nazi wersja tak sie ma do wspanialej, bogatej i wcale nie mroczno-faszyzujacej kultury germanskiej jak znane nam mroczno-wyobrazenia o wekach srednich (glany z owijkami, kilty,mwielkie miecze, zbroje z kolcami, prawo pierwszej nocy, powszechny brud i smrod, etos rycerski wyjety zywcem z rycerskiego romansu i inne mniejsze lub wieksze bzdury) do prawdziwej kultury sreniowiecznej...

Oczywiscie, nic przedmowcy nie sugeruje, moze po prostu wieodla go zwykla ciekawosc :D
Anonymous
bic.gif Dziêki za przedmowe Bryan!!!! Zapomnia³e¶ powiedzieæ ¿e maniac.gif ganiam ludzi z siekiera stra¿ack± i strzelam do cyganów na ulicy!!!! moro.gif

A tak na serio to proszê o informacje a nie o g³upie bezpodstawne komentarze jester.gif

P.s. Czy wie kto¶ jak siê nazywa³a bojówka faszystkowska na Litwie utworzona przez Gestapo do pomocy przy likwidacji ¿ydów (bojówka stworzona z Litwinów ofkors) bo czyta³em ostatnio o niej ale nie by³a podana nazwa
Brodar
Witam

Komentarz mo¿e i bezpodstawny, ale na pewno nie g³upi. Kto wie co tam siê zrodzi w twojej m³odej, nieukszta³towanej jeszcze do koñca ¶wiadomo¶ci devil.gif

Litewska bojówka, o któr± pytasz, a w³a¶ciwie odpowiedniki policji i gestapo to Sauguma - tacy sami zdrajcy jak norweskie SS Viking, francuzcy Viszi (pewnie zle napisa³em dunno.gif ) czy wszyscy inni kolaboranci.
Tchurzliwe, przekupne jednostki, którym nie zale¿a³o na losie pañstwa a zaistnia³± sytuacjê chcia³y wykorzystaæ do w³asnych celów.
Nie by³o w tym zazwyczaj ¿adnej g³êbszej ideologii ani tym bardziej bohaterstwa.
Pamiêtaæ o nich nale¿y raczej ku przestrodze.

Du¿o ciekawsze s± moim zdanim przyk³ady, nielicznych czêsto, oddzia³ów norweskich walcz±cych z okupantem. Nie wspominaj±c ju¿ choæby o bohaterstwie polskiej kawalerii w pierwszych latach wojny...

S³awa!
godfrid
ca³a masa stron o SS Viking bigsmile2.gif

http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8...aj+z+Google&lr=
Wotawa
A tak wogóle, to ¼li ludzie byli...
Tomaszek
czó³kiem!!

Pewnie znów bede wyzwany od nazioli, ale nie mogê siê powstrzymaæ... Panowie!! mo¿e nie szafujcie tak mocno tekstami w stylu "zdrajcy" bo to, ¿e tak powiem, farmazon niegodny obiektywnego historyka (nawet hobbysty)...

¿e niby zdrajcami by³y zachodnie jednostki SS, które werbowano do walki z bolszewizmem???? a niby dlaczego, bo nie dostrzegam...

a mo¿e zdrajcami by³y oddzia³y z republik ba³tyckich, które walczy³y z tymi, którzy w latach 38 - 39 zajêli ich ziemie kraje??

mo¿e zdrajcami byli Ukraincy wdziêczni sowieckim w³adzom za Wielki G³ód????

Czeczeñcy pewnie te¿ byli zdrajcami - w koñcu sprzymierzyli sie z Niemcami przeciw wrogowi, z którym walczyli od ponad 200 lat... podobnie jak tatarzy... spoko cool.gif mad.gif

to samo zapewne tyczy siê Finów, którzy w 39/40 roku stracili na rzecz ZSRS bodaj 20% kraju... mad.gif bum.gif crazy.gif

... no i W³asowców, nie akceptuj±cych ustroju stalinowskiego

wniosek:
spokojnie spokojnie - nie wszyscy którzy walcz± z jednym wrogiem swego kraju przeciw drugiemu sa zaraz zdrajcami... próba takiego okreslenia jest z góry skazana na niepowodzenie...

wcale przy tym nie mówiê, ¿e byli dobrzy, cacy i w ogóle bombowe ch³opaki, tylko ¿e tekst "zdrajcy" jest nie na miejscu, ze wzglêgu na zabarwienie emocjonalne... luziki wiêcej poproszê :D

PS: jednostki waffen SS rekrutowane w Europie mia³y - czy to akceptujemy, czy nie - JEDEN PODSTAWOWY CEL - WALKÊ Z BOLSZEWIZMEM!!!! w tym celu wystarczy pobie¿na nawet analiza ¼róde³ - zw³aszcza plakatow werbunkowych :D:D:D:D
Wotawa
W SS s³u¿yli "¼li ludzie", bo to nie by³o zwyk³e wojsko.
Tak, tak, Tomaszku, z bolszewizmem walczyli. Wszystko inne to tylko przez przypadek.
A plakaty werbunkowe zbrojnego ramienia partii nazistowskiej to najwiarygodniejsze ¼ród³o wiedzy. :-)

Co do Finladnii, to jako kraj wyra¼nie nie pcha³a siê do wojny za nazistów, odebrli tylko co swoje i nie pchali sie jako¶ na Moskwê.
A wiedzieæ by siê przyda³o, bo "¼li ludzie" z SS byli zasadniczo dobrymi ¿o³nierzami i zainteresowanie tym jest ca³kowicie zrozumia³e.
Tomaszek
Paaanie - no co Pan!!

1. gdzie ku¼wa pisze, ¿e byli dobrzy?! no gdzie????

2. rozumiem, ¿e naje¿d¿aj±c na mnie kwestionujesz fakt tego, ¿e "zachodnie" oddzia³y SS by³y rekrutowane do walki z sowietami - proszê raczej o konstruktywn± krytykê i pokazanie ¿e tak nie by³o...

3. pisa³em ¿e ww. walka z Sowietami by³a _g³ównym_ tych jednostek zadaniem, co nie wyklucza innych - to chyba logiczne - nie my¶la³em, ¿e bêde musia³ pisaæ oczywiste farmazony...

4. podkre¶lam jeszcze raz (dla Wotawy) - nie broniê jednostek SS, mam tylko do¶æ nazywania wszystkich "z³ych" zdrajcami... w tym kraju to nagminne, a przez to nudne i w ogóle bez sensu...

T.
Tomasz Rajtar
Ostatnio Bellona wyda³a dwie ksi±¿ki o dywziajch SS - "Hitlerjugend" oraz w³a¶nie "Viking".
Ani nie wybielaj±ce ani w czambu³ nie potêpiaj±ce.
Po prostu ciekawe ksi±¿ki historyczne bez zabarwiania tak± czy inn± propagand±.
Jest mowa i o zbrodniach, jak i o bohaterskich walkach. Taki ju¿ ten ¶wiat jest wredny, ¿e nigdy nic nie jest idealnie czarno-bia³e. A w szczególno¶ci ¿adna armia w trakcie wojny nie jest ¶wiêta lub kompletnie przesi±kniêta z³em. To wszystko ludzie...
Farmazony. mad.gif
-
Tomaszku, zasadniczo sie z Toba zgadzam,ale nie zaprzeczysz chyba, ze esesmani werbowani w podbitych przez Niemcow, Niderlandach, Norwegii czy Francji byli zdrajcami.

Co do Ukraincow, Hiszpanow, Ba³tow etc - zgadzam sie. W slusznej spraie sprzymierzyli sie z wysoce nieslusznym sprzymierzencem.

Pozdrowka:)
Ptack
widzicie, ja uwa¿am, ¿e Armia Czerwona by³a zbawieniem dla Europy i reszty ¶wiata. Powa¿nie. Osobi¶cie ¿a³ujê ¿e rozpad³ siê Uk³ad Warszawski, ¿e wojska ZSRR opu¶ci³y nasz kraj. i Nie chcê, ¿eby ³adowali siê tu amerykanie.

Co do SS, to nie widzê innej mo¿liwo¶ci ni¿ nazwaæ ich zdrajcami i mordercami.

Pamiêtam, jami by³ dym na LDRP, jak tak samo nazwa³em bojówki AK.

Tak¿e jasne jest dla mnie, ¿e w tym temacie nie unikniemy elementów ¶wiatopogl±dowych i politycznych, bo to jesdnach ¶wie¿a historia.
Tomasz Rajtar
Dziwne, w sieci nie mogê znale¼æ tej ksi±¿ki Bellony o dywizji Viking. Sprawdzê dok³adnie dane w domu i dam znaæ. Mo¿e pomyli³em wydawnictwa...

Znalaz³em za to ksi±¿ki Leona Degrelle, dowódcy werbowanego w Belgii oddzia³u SS "Walonien" wchodz±cego w sk³ad dywizji Viking:
Front wschodni 1941-45
Waffen SS

Tyle, ¿e oczywi¶cie nie nale¿y spodziewaæ siê po tych ksi±¿kach obiektywnego spojrzenia na kwestiê ochotników innych (ni¿ niemiecka) narodowo¶ci w Waffen SS... face4.gif

CYTAT(Bryan)
Co do Ukraincow, Hiszpanow, Ba³tow etc - zgadzam sie. W slusznej spraie sprzymierzyli sie z wysoce nieslusznym sprzymierzencem.  

Tak jak mówi³em, nic nie jest czarno-bia³e...
Dla przyk³adu - Ukraiñcy z SS Galizien mieli oczywi¶cie powody ¿eby sprzymierzyæ siê z Niemcami. Ale to co wyprawia³a ta dywizja na tzw. kresach wschodnich nie mia³o nic wspólnego z walk± z Armi± Czerwon±... angsad.gif

"Pojêcie s³uszna sprawa" jest zbyt pojemne...

Niewa¿ne zreszt±, mnie interesuj± wy³±cznie fakty historyczne. Zgadzam siê z Ptackiem, ¿e to zbyt ¶wie¿e dzieje, by da³y siê rozpatrywaæ w kategoriach "zdrady" czy "patriotyzmu" bez emocji. Zreszt± w ten sposób (bez emocji) to chyba mo¿na patrzeæ tylko na historiê pañstw, które ju¿ nie istniej±. Choæ i tak nie wiem, czy np. rozstrz±saj±c kwestie staro¿ytnego Rzymu nie mo¿na przypadkiem uraziæ W³ochów... cool.gif

W ka¿dym b±d¼ razie nie mam zamiaru niczego os±dzaæ, podam jeszcze tylko jutro dok³adne dane na temat ksi±¿ki o dywizji Viking. Zdaje siê, ¿e o to chodzi³o za³o¿ycielowi tego tematu?
Jak chcecie siê tu k³óciæ o Waffen SS to beze mnie icon_cool.gif
-
Tomasz Rajtar
Jednak pokrêci³em wydawnictwa. To nie Bellona wypu¶ci³a t± ksi±¿kê...
Dok³adne namiary:
Rupert Butler, SS-WIKING - Historia 5.DYWIZJI WAFFEN-SS i ochotnikow germanskich 1941-1945, ISBN 83-85239-58-8, Wydawnictwo Oskar, 2003.
-
saly
AAAAAAAAAAAA!!!!
Ludzie pomocy ,bo mam wrazenie ze niektorych dopada wszedobylska mania uogolniania i co gorsze umoralniania za wszelka cene!!!!A ja zawsze sadzialam ,ze freha to takie forum na ktorym mozemy podyskutowac o historii szeroko pojetej i wiele sie dowiedziec.Psychopatow ideologicznych ,niestety i tu sie wypowiadajacych odsylam do "szczerbca","poznaj swojego sasiada"(znane wczesniej jako "poznaj ¯yda") a innych nawiedzencow do czasopismy pokroju "nie "czy "fakty i mity".Tam ludzie wyrzywajcie sie i nie zasmiecajacie forum ,bo mnie krew zalewa anger.gif
Chlopak zapytal o SS Viking i chcial uzyskac jakos fachowa informacje o jednostce (podkreslam JEDNOSTCE).Czytalam uwaznie ,nie pytal nikogo czy uwaza ze to byla zdrada(bo podejrzewam ,ze to wie sam),nie pytal rowniez czy preferujemy faszyzm,bolszewizm czy moze kult swietego czosnku.Pytal stricte o oddzialy bojowe ,ktorych wartosc byla niezaprzeczalna .Wiec moze postrajamy sie byc ludzmi w miare ucywilizowanymi i oddzielmy kwestie militarne od nawiedzenia ideologicznego .Wiem ,ze dla niektorych nie miesci sie to w ich ciasnych mozgach ,ale mozna sie intersesowac operacjami militarnymi ,oporzadzeniem i umundurowaniem konkretniej jednostki bez tatuowania sobie blyskawic pod pacha!!!!!!
Ludzie...troche profesjonalizmu...blotem byle kto potrafi rzucic
Pozdrawiam
salcia

P.s.Czy wszyscy ludzie zajmujacy sie odtwarzaniem wrzesnia 1939 musza byc zakreceni jak swinski ogon i ortodoksyjni niczym rydzyk z radia maryja???????
godfrid
CYTAT(saly)
AAAAAAAAAAAA!!!!

[...] HLAST

Na zlagodzenie slonecznego nagrzania zaleca sie oklady i dlugotrwale moczenie.
saly
Gotfridzie,
urzekla mnie Twoja erudycja,powalila na kolana,Twoja kwiecista przemowa sprawila ,ze lzy wzruszenia zalaly mi oczy.Jestem pod wrazniem....az brak mi slow
Marcvs Acilivs Glabrio
Informacje? Ja jako "cz³onek" forum chêtnie podziele siê ca³o¶ci± wiedzy jak± zdoby³em na temat jednostki SS Viking- mieli takie na rêkawach paseczki z "wychawtowanym" napisem Wiking, zdaje siê ¿e napis bia³y na czarnym tle, a na górze i na dole tego paseczka by³y cieniutkie bia³e paseczki smile.gif Tyle na teraz, a zaraz lookne po ksi±¿kach czy mam co¶ wiêcej smile.gif

"A w szczególno¶ci ¿adna armia w trakcie wojny nie jest ¶wiêta lub kompletnie przesi±kniêta z³em."- A Gondor kontra Mordor?!(sorry ale nie mog³em siê powstrzymaæ;p)

Wracam do przegl±dania ksi±¿ek i podawania lepszych informacji.
Marcvs Acilivs Glabrio
Pierwsze wyniki poszukiwañ-> Niemiecka Broñ Pancerna 1939-1945-> Dywizje pancerne SS, herby dywizji pancernych SS-> Autor-Zbigniew Lalak i Dariusz Jêdrzejewski
Hmm... wracam do szukania smile.gif
godfrid
CYTAT(saly)
Gotfridzie,
urzekla mnie Twoja erudycja,powalila na kolana,Twoja kwiecista przemowa sprawila ,ze lzy wzruszenia zalaly mi oczy.Jestem pod wrazniem....az brak mi slow

Podzielam urzeczenie, ja dla Twej wnikliwej egzegezy pytania "No w³a¶nie, ma kto¶ jakie¶ adresy stron lub tytu³y ksi±¿ek gdzie mo¿na siê czego¶ dowiedzieæ o SS Viking???". Zeby tyle wyczytac z takiego pytania, no no no. Podziwiam. Z wlasnego doswiadczenia dedukuje ze to pomocy Slonca (poklonmy sie mu) to zawdzieczawsz :P
krzyzak
a wiec tak....

5 DYWIZJA PANCERNA WIKING
Historia:

Powstala w listopadzie1940 roku,Generalne gubernatorstwo1941,wona w ZSRR1941-1942(LwówTarnopol,Biala cerkiew,berdyczow ,rostow nad donem,obrona lini rzeki Mius,linia Dniestru,
Front wschodni1942-1943(Mius,Rostów,KubañMjkop,Terek,Grozny,linia dniestru),Front wschodni1944(okrazenie pod Czerkasami,Kowel)Generalne Gubernatorstwo1944(Modlin,Siedlce,Radzymin,Warszawa) front wschodni 1945(walki o Budapeszt,Austria)

Jednostki: czerwiec1944
- 5 Pulk pancerny SS,
- 9 Pulk Grenadierow pancernych SS"Germania",
- 10 Pulk grenadierow pancernych SS"Westland"
- 5 pu³k artylerii przeciwpancernej SS

Dowódcy:
SS Obergruppenfuhrer Steiner(do listopada 1944)
SS Gruppenfuhrer Gille (do sierpnia 1944)
SS Standartenfuhrer Ulrich

Stan liczbowy jednostki w dniu 16.12.1944:
14 800

Krzyze Rycerskie ¯elaznego Krzyza przyznane zolnierzom tej dywizjii
55

pozdrawiam icon_cool.gif
Gere
A propos zdrajców i morderców..czy co¶ siê niektórym poj...ba³o a wasiu ulubieni wikingowie krzy¿owcy s³owianie etc. byli pewnie band± dobrych ch³opców ktorzy tak humanitarnie jak amerykañce traktowali osady podbite...hmmm ....
Ch³opaki, pobawcie sie jeszcze w i pozachwycajcie sie np. ch³opakami Kamiñskiego, Dirlewangera i innymi bohaterami drugiej wojny swiatowej, meznymi, pieknymi i pelnymi romantyzmu, ktorych nie mozna przeciez okreslic jako zlych, bo zadna armia nie jest jednoznacznie zla... ass.gif

Ech, Wy nazisci od siedmiu bolesci
krzyzak
to znowu ja
a wiec cd.....
5 dywizia Wiking
1 grudnia 1940 roku SS FHA wydal postanowienie o utworzeniu nowej dywizji zmotoryzowanej SS na bazie wydzieloneho z
"SS Verfugundivision" pulku SS germania .
Jednostka ta poczatkowo miala nosic nazwe Dywizja zmotoryzowana SS "Germania ". a wjej sklad mialy wejsc oprocz niego takze pulki "Nordland" (dunsko-norweski) "Westland" (holendersko-flamandzki) oraz 5 pulk artylerii SS .
Chec podkreslenia udzialu ochotnikow zachodnioeuropejskich i unikniecia zadraznien z powodu przejecia nazwy jedynego niemieckiego pulku dywizjii,spowodowaly miesiac pozniej zmiane nazwy dywizjii na "Wiking".
Dowodca nowej dywizjizostal SS Obergruppenfuhrer Feliks Steiner .
Jednostki dywizyjne szkolily sie w poblizu monachium, gdzie znajdowal sie sztab dywizji,loraz w Wiedniu i Klagenfurcie.
13 lutego Gotlob Berger Wyrazil zgode na utworzenie i przylaczenie do dywizji batalionu finskiego.
W lutym i marcu wszystkie odzialy dywizjii skoncentrowano w Heusbergu, konczac tam szkolenie i zgrywanie jednostek.
1 kwietnia podporzadkowana ja grupie armii poludnie.
Jednostka weszla do walki juz 22 czerwca 1941 a od 29 czerwca toczyla ciezkie walki pod Tarnopolem.
W sierpniu dywizja dotarla do dniepru i zdobyla przyczólek gdzie odpierala ataki az do listopada.
W lipcu 1942 zostala rzucona do ataku na Charkow a nastepnie w skladzie armii pancernej generala Edwina von Kleista prowadzila walki w kierunku Kaukaskim.
9 listopada1942 roku jednostka stala sie 5 dywizja grenadierów pancernych SS " Wiking".
Do wiosny 1943 roku walczyla na poludniowym odcinku frontu na Kaukazie , nad Terekiem.
22 marca z dywizjii odlaczono pulk "Nordland" ktory stal sie zalazkiem nowej dywizji.
W pazdzierniku 1943 roku, dywizje grenadierow pancernych przeformowano w dywizje pancerna.
W wyniku rozpoczetej 13 grudnia 1943 roku radzieckiej kontrofensywy , dywizja zostala okrazona pod Czerkasami skad podjela probe przebicia do swoich,okupiona zreszta bardzo ciezkimi stratami.
Ocalenii z kotl azolnierze 5 dywizjii stowrzyli kamfgruppe, ktora z uwagi na brak jakichkolwiek rezerw musiala walczyc dalej.18 lutego zostala wycofana do debicy w Generalnej Guberni w celu odpoczynkui uzupelnienia zapasow.
Czesc jednostek uczestniczyla w tlumieniu powstania warszawskiego, min. z dywizja SS "Dirlewanger" pod dowodztwem dr.Oskara Dirlewangera.
Sytulacja na froncie ustabilizowala sie do poczatku stycznia 1945 roku.W dywizji doszlo do kolejnej zmiany na stanowisku dowodczym,na miejsce Muhlenkampa przyszedl SS Oberfuhrer Karl Ulrich.
Pod koniec grudnia odzialy SS z IV kompanii pancernej zostaly przeniesione na wegry w celu wzmocnienia liczacego 45.000 garnizonu oblezonego budapesztu.
W styczniu 1945 roku dwokrotnie bezskutecznie, probowaly przebic sie przez pierscien radzieckiego oblezenia.
Skapitulowala gdzies w srodkowej Austrii( bodajze Furstenfelde).

A teraz ciekawostki:
W dywizjj walczylo 800 szwajcarow(oficjalnie tylko jeden),Szwedzi dowodzeni przez SS Hauptsturmfuhrera Shmiterloewa,, oraz Volksdeutsche z Generalnej Guberni i Balkanow.
W pulku "Nordland" noszono na patce zamiast run, kolista swastyke.

No to tyle ile mi sie udalo znalezc w moich zbiorach.

pozdrawiam icon_cool.gif
krzyzak
hmmm.. Bryan powiedz mi tak rzecz : dlaczego przypier....... sie do kadego kto zapyta o wojsko niemieckie?
przeciez twoje zachowanie jest chore i nienormalne,mozna zauwazyc ze naprawde interesuje Cie historia.... po opisie widze ze nalezysz do stowarzyszenia Polski Wrzesien....hmm... no tak to wiele wyjasnia.
icon_cool.gif
Tomaszek
CYTAT(Bryan)
Ch³opaki, pobawcie sie jeszcze w i pozachwycajcie sie np. ch³opakami Kamiñskiego, Dirlewangera i innymi bohaterami drugiej wojny swiatowej, meznymi, pieknymi i pelnymi romantyzmu, ktorych nie mozna przeciez okreslic jako zlych, bo zadna armia nie jest jednoznacznie zla... ass.gif  

jak wola, ale z innego kierunku - dla mnie najwiêkszym wypasem by³y dwie "turbomroczne" jednostki, które zobrazowaæ mog± jak specyficznie zmienia³o siê doktrynalne podej¶cie do kwestii rasowych w Waffen SS...
na pozycji pierwszej zdecydownaie Wolny Legion Hinduski Pana Subhasa Chandra Bose (formalnie: 950 pu³k piechoty, sformowany w po³owie 1943)... dupne morale mieli co prawda, odmnówili wej¶cia do walki, ale pomys³ mnie rozbawi³ nies³ychanie...

pozycja druga: 13. Dywizja Górska SS "Handschar"... z³o¿ona z chorwackich i bo¶niackich muzu³manów t³uk±cych na wyprzódki prawos³awnych Serbów (tak tak - Czetnicy to byli ci dobrzy wbrew propagandzie zachodniej smile.gif )

i mo¿e dla "równego' rachunku pozycja trzecia:
1. Tatarska brygada górska SS...

to tyle - pozdrawia kryptonaziol...

PS - czy ka¿dy który zdradza zainteresowanie jednostkami niemieckimi z okresu 2 wojny ¶w., a nie daj Bo¿e, SS i Waffen-SS zas³uguje na spalenie na stosie, czy tylko na rwanie rozpalonymi kleszczami i ³amanie ko³em??

papa
Maciek Artylerzysta
No to jeszcze mo¿na dorzuciæ do takich ciekawostek np. 14 Dywizjê W-SS Galizien, z³o¿on± z Ukraiñców. Albo Ochotniczy Legion Brytyjski. Ci ch³opcy akurat do walki nie weszli, ale oddzia³ istnia³. Rzeczywi¶cie Czetnicy byli partyzantami zwi±zanymi z królem, a ci ¼li to byli Ustasze. Pozdrawiam
Wotawa
Czy odtwórczy polscy waffen SS przechodz± jakie¶ badania rasowej poprawno¶ci?
W zasadzie powinni. W koñcu nierasowych, przecietnie razowych nie przyjmowano.
Trzeba by³o byæ chyba "echt", co?

I jeszcze jedno. Czy na takie imprezki trzeba zaka³daæ Gwiazdê Dawida na ramiê w przypadku "zecydowanej niearyjsko¶ci"?
Tomaszek
CYTAT(Wotawa)
Czy odtwórczy polscy waffen SS przechodz± jakie¶ badania rasowej poprawno¶ci?
W zasadzie powinni. W koñcu nierasowych, przecietnie razowych nie przyjmowano.
Trzeba by³o byæ chyba "echt", co?

I jeszcze jedno. Czy na takie imprezki trzeba zaka³daæ Gwiazdê Dawida na ramiê w przypadku "zecydowanej niearyjsko¶ci"?

Panie W.- no co te¿ Pan!? przecie¿ piszê wyra¼nie ¿e od strony formalnej to w Waffen SS moga siê bawiæ Ka³mucy, Hindusi, muzu³manie i inni Turkopole te¿ ;)

gwiazdê Dawida powinni na pewno zak³adaæ przeciwnicy SS Tottenkopf... mad.gif
Borg
Kilka roznych zdjatek
jakby kto pytal nie jestem zadnym skinem
Tomasz Rajtar
CYTAT(Bryan)
Ch³opaki, pobawcie sie jeszcze w i pozachwycajcie sie np. ch³opakami Kamiñskiego, Dirlewangera i innymi bohaterami drugiej wojny swiatowej, meznymi, pieknymi i pelnymi romantyzmu, ktorych nie mozna przeciez okreslic jako zlych, bo zadna armia nie jest jednoznacznie zla...

Eeeee... Bryan... ale oooszooosiiichoci...
A w³a¶ciwie do kogo pijesz w tym tek¶cie...

Mo¿e ja jestem jaki¶ inny, bo mia³em dziadka ze Lwowa, babkê spod Dniepropietrowska i pradziadka z Niemiec, ale kurde bez przegiêæ...
Uwa¿asz, ¿e ka¿dy ¿o³nierz Waffen-SS by³ maniakalnym morderc± czy co??
A nie myl± Ci siê przypadkiem akcje "policyjnych" oddzia³ów Allgemaine-SS z Waffen-SS ??

Ja nie mam zamiaru wybielaæ ¿adnej z tych organizacji, w ¿yciu te¿ nie za³o¿ê w ramach "reenaktingu" niemieckiego munduru z 2 wojny. Nawet Wermachtu. Nie w tym kraju i nie przy mojej narodowo¶ci. Ale to nie ma nic do historii.

Wiem, ¿e jest do¶æ udokumentowanych danych o zbrodniach pope³nianych zarówno przez Waffen-SS jak i ten "honorowy i dzielny" Wermacht. Tak samo jak jest do¶æ informacji o zbrodniach czerwonoarmiejców, szczególnie sko¶nookich - choæ nie tylko.
I w ten deseñ czê¶æ polskich historyków zaczyna powoli przyznawaæ, ¿e "krwawa niedziela" w Bydgoszczy nie tak do koñca jest wytworem niemieckiej propagandy. Nie mówi±c o historiach z pogromami ¯ydów. Ka¿da nacja ma co¶ za uszami, jedni mniej, drudzy wiêcej - ale chyba nie bêdziemy siê tu licytowaæ?

Do rzeczy.
Czy to, ¿e znam historiê niektórych oddzia³ów Waffen-SS robi ze mnie "nazistê od siedmiu bole¶ci"??
A czy to, ¿e znam organizacjê i szlak bojowy radzieckich korpusów pancernych robi ze mnie komunistê??

Ja tu czego¶ najwyra¼niej nie rozumiem...
-
Tomku, chodiz o to, ze na calym swiecie, jak ognia unika sie odtwarzania SS, jako formacji "programowo" zbrodniczej, ograniczajac sie tylko do WH. A w POlsce, kraju ktory najbardziej chyba wycierpial od hitlerowcow ludzie podniecaja sie SS wlasnie. Normalnie dziwi mnie to, bulwersuje i szokuje. Normalnie chyba jaki¶ kompleks.
Ale do DCiebie akurat nie pilem, Herr Ritter:) bo mam Cie za osobe rozsadna:)
Pozdrawiam!
Maciek
Tomasz Rajtar
Sorry Bryan, ale z tym "unikaniem jak ognia odtwarzania Waffen-SS na ca³ym ¶wiecie" delikatnie siê rozmijasz z rzeczywisto¶ci±... Rzuæ okiem choæby na t± listê (pó³ minuty zabawy w Google): http://www.geocities.com/landofnofarbs/ww2.htm

"Ograniczanie siê do Wermachtu" to jak dla mnie te¿ mydlenie oczu maluczkim.
Nie chcia³bym przekopywaæ siê przez tony materia³u, ¿eby udowadniaæ kto pope³ni³ wiêcej zbrodni wojennych - Wermacht, czy Waffen-SS... Wyniki takich analiz mog³yby byæ ciekawe. A podejrzewam nawet, ¿e do¶æ zaskakuj±ce.

"Podniecanie siê SS" - ci±gle mam wra¿enie, ¿e mylisz dwie ró¿ne rzeczy.
Czyli "Allgemeine SS" walcz±ce g³ownie na ty³ach z "bandytami i wrogami rasowymi" oraz "Waffen SS" (które te¿ oczywi¶cie pope³nia³o zbrodnie, a taka dywizja Wiking mia³a w swych szeregach na pocz±tku niejakiego Mengele).

Ja ju¿ tak mam, ¿e jak np. czytam o walkach 1DPanc Maczka pod Falais, to pó¿niej biorê do rêki ¼ród³a pokazuj±ce walkê z tej drugiej strony, czyli w tym wypadku czytam o XII (bodaj) Korpusie Pancernym SS. To raczej ma niewiele wspólnego z podniecaniem siê... icon_wink.gif

K³opot jest równie¿ w tym, ¿e przez dziesi±tki lat po naszej stronie ¿elaznej kurtyny historia oddzia³ów Waffen-SS by³a zaczerniana a po tej drugiej stronie przeciwnie - wybielana. Przyk³ad z innego poletka - czy pamiêtasz jak jeszcze kilka lat temu mówi³o sie o U-boot'ach? Historie o strzelaniu do rozbitków, zawsze ci ¼li, podstêpni i nieludzccy.
Tylko, ¿e jak pokazuje wielu badaczy, tradycyjnie historia jest mieszana z najgorsz± propagand±. I nagle wychodzi, ¿e przypadki z³ego traktowania rozbitków by³y odosobnione, ¿e na pocz±tku wojny U-booty czêsto ratowa³y za³ogi zatapianych statków, czy wrêcz dawa³y im czas na opuszczenie ³ajby. Czyli tak jak napisa³em gdzie¶ w pocz±tkach tej dyskusji - niestety ¶wiat nie jest czarno-bia³y.

A wracaj±c do wojsk l±dowych: Tomaszek ju¿ gdzie¶ co¶ w tym stylu napisa³ i zgadzam siê z tym w 100% - znajomo¶æ historii (fascynacja/podniecanie/nakrêcanie - niepotrzebne skre¶liæ) formacji niemieckich przy braku znajomo¶ci historii w³asnego wojska to obciach...

W ka¿dym b±d¼ razie - skoñczy ju¿ ten w±tek, nigdzie nas nie zaprowadzi.
-
Przemur
Co do unikania odtwarzania, to specjalnie dla Bryan'a: www.wiking.org
Polecam tak¿e zajrzeæ z kim owi "SS-mani" wspó³pracuj±.
Nie wnikam w kwestie moralne w tej chwili, ale je¶li chodzi o morale i poziom wyszkolenia, to jednostki liniowe SS by³y jednymi z najlepszych. Oczywi¶cie, ¿e SS-mani pope³niali zbrodnie, wielu z nich, ale przecie¿ nie tak znów wszyscy. A przyznam, ¿e kiedy czytam o wyczynach M. Wittmana, to jestem pod wra¿eniem, bo niezale¿nie od czarnego munduru, by³ doskona³ym ¿o³nierzem. Podobnie zreszt± jestem pod wra¿eniem fiñskiego ochotnika, który s³u¿y³ w SS Wiking- Olli Ollina. Facet w czasie kilku bitew zniszczy³ ze swoj± za³og± kilkadziesi±t wrogich czo³gów. Mo¿e by³ z niego kawa³ skur*ysyna, ale bi³ siê doskonale.
Dodam jeszcze, ¿e nazywanie ¿o³nierzy SS Wiking zdrajcami jest nadu¿yciem. O ile mo¿na mieæ pretensje do Francuzów, czy Duñczyków o ³±czenie siê z Niemcami, to np. dla Finów, czy £otyszy Hitler by³ ca³kowicie naturalnym sojusznikiem. Oczywi¶cie mo¿na teraz zacz±æ dyskusjêo tym, kto by³ gorszy, Czy Adolf, czy Josif Wassirionowicz, ale mo¿e lepiej nie spieraæ siê o wybór miêdzy d¿um± a choler±...
Wezyr
Polecam ksi±¿kê Rupert Butler "SS-Wiking"
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Przemur)
A przyznam, ¿e kiedy czytam o wyczynach M. Wittmana, to jestem pod wra¿eniem, bo niezale¿nie od czarnego munduru, by³ doskona³ym ¿o³nierzem. Podobnie zreszt± jestem pod wra¿eniem fiñskiego ochotnika, który s³u¿y³ w SS Wiking- Olli Ollina. Facet w czasie kilku bitew zniszczy³ ze swoj± za³og± kilkadziesi±t wrogich czo³gów. Mo¿e by³ z niego kawa³ skur*ysyna, ale bi³ siê doskonale.

Czyta³e¶ mo¿e ksi±¿kê "Waffen SS" wydan± z cyklu militaria jako numer pierwszy ???
Tak± z ilustracjami Wróbla, z BMW R75 na ok³adce ???

Tak mi siê wydaje po przyk³adach, które poda³e¶ smile.gif

Pozdr.
M.
Przemur
Nie, tej pozycji akurat nie czyta³em. Wittman jest postaci± bardzo znan±, natomiast o wymienionym przeze mnie fiñskim ochotniku przeczyta³em w ksi±¿ce "Jednostki Waffen SS 1939-45". Nie jestem na bank pewien tytu³u (tej czê¶ci z dat±), ale je¶li Ciê to interesujê, mogê poszukaæ ( w tej chwili ksi±¿ka jest od kilku miesiêcy po¿yczona i do¶ædawno nie mia³em jej w rêkach).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.