Witam!
W zwi±zku z tym ¿e szyæ nie umiem ni w z±b a chcia³bym sprawiæ sobie strój z XVII wieku proszê o kontakty, mo¿e adresy do stron ludzi szyj±cych tego typu rzeczy. Mo¿e sprzedaj±cych.
Z góry dziêkujê.
pozdrowienia !
Ostatnio Tomek Kornaszewski znany z szycia strojów ¶redniowiecznych pod delikatn± namow± z naszej strony
zacz±³ szyæ stroje polskie XVII - wieczne oto telefon. Robi tez pikowane ¿upany. Telefon 503 152 410
Pozdrawiam
Witam
A ja slyszalem ze pewna pani z Wolnej Kompanij Sarmackiej zajmuje sie szyciem bardzo dobrych i tanich Zupanow. Wiem to od Bartlomieja Przybysza aczkolwiek nie znam namiarow. Wiec jezeli sama zainteresowana badz ktos z otoczenia to przeczyta prosze o jakies namiary. Trwa akcja- pomagajmy nowym.
Może chodzi O Netkę? Jest na tym forum, jak poszukasz w użytkownikach to znajdziesz; od siebie mogę tylko powiedziec że szyje NAPRAWDE DOBRZE I ŁADNIE
i zna sie bardzo dobrze na XVII wiecznych strojach
( i nie, nie płaci mi za reklame
)
Witam,
prosze o namiary na kogos kto w Warszawie szyje przyzwoite stroje muszkieterskie, wamsy, kolety itp. A takze szustokory i mundury XVIII to wieczne. Dziekuje wszystkim bardzo. Pozdrawiam
Kaczu
Aha, i jakie ceny i terminy
Kaczu, pogadaj ze mna w sobote. Szkoda ze nie dzis, ale jednak robota w tym sezonie zwycieza z moi wolnym czasem przenaczonym na treningi.. :/
Polecam Adama Kleina, Ize Zebrowska (Jaskólke)
A moge prosic o namiary na te osoby?
Dzieki
Sa z Warszawy?
Mail do Izy: swall@poczta.onet.pl
Iza jest z Gdyni ale bardzo, bardzo ja polecam; jest to osoba sprawdzona, rzetelna, uczciwa, o ogromnej wiedzy kostiumologicznej. No i pieknie szyje
Adams bêdizesz szy³ strój zachodni?
z tego co wiem to Izy nie ma teraz w Polsce, ale moze ¼le wiem.
Kaczu w sprawie kontaktu na Adama (Abdula) napisz do mnie t.rejf@chello.pl lub gg3159044
mam w planach Tomku
Iza do koñca lipca jest jeszcze w Polsce, wiec warto sie pospieszyc
Pózniej juz jej nie bêdzie
(w Polsce naturalnie)
Wiêc tutaj apel : DROGA NETKO UJAWNIJ SIÊ JE¦LI MO¯ESZ!
A co do cen owych ¿upanów?
Natka to jest od marchewy...
Pozwolilem sobie wkleic link do Netki
http://miedzia.ch.pwr.wroc.pl/netka/
Piszcie na maila aneta.krukiewicz@interia.pl, a i dorobilam sie domenki -
http://netka.prv.pl
A dla pocz±tkuj±cych naparstek wiedzy i kilka wykroi znajdziecie w naszych pergaminach.
Polski strój mêski w XVII-XVIII wieku:
http://156.17.3.106/wks/viewart.php?where_...=/wks/stroje.ph
Wy¿ej tez inne artyku³y.
Dziêki. Napewno skorzystam.
Odswiezam troche temat.
Dwa pytanka.
1. Medeleine napisala
CYTAT
Mail do Izy: swall@poczta.onet.pl
Iza jest z Gdyni ale bardzo, bardzo ja polecam; jest to osoba sprawdzona, rzetelna, uczciwa, o ogromnej wiedzy kostiumologicznej. No i pieknie szyje
Napisalem maila na powyzszy adres i niestety juz nie istnieje, czy owa Pani wyjechala na stale za granice, czy ktos ma jakies aktualne namiary?
2. Slyszalem gdzies, ktos mi tam powiedzial, dowiedzialem sie skads......ze Pani Maryla z Warszawy, szyje piekne 17w stroje dla Lorica, jako, ze ich forum ma problemy nie moge sie owych zapytac o kontakt. Moze ktos ma jakas lasznosc z Pania Maryla?
no proszê... tamten mail od dawna nie funkcjonuje, obecny jest równie od dawna do znalezienia na freha:-) ale tak, jestem za granic± i w POlsce rzadko bywam:--(
to tak dla rozwiania w±tpliwo¶ci:-)
i dziêkujê za dobre s³owo:-))
A wie kto¶ gdzie mo¿na by kupiæ ¿upan lub kontusz b±d¼ jakie¶ inne szlacheckie ciuchy w Szczecinie? Interesuje mnie jeszcze kupno butów szlacheckich w tym mie¶cie
.
Dzieki za odzew Iza
Moje wrodzone lenistwo, ze nie poszukalem, ale odzywajac sie ulatwilas mi sprawe o ile e-mail w twoim profilu jest aktualny.
Rozumiem, ze teraz nie przyjmujesz zadnych zlecen.
Woyewoda
Bedzie raczej problem w Szczecinie tym bardziej ze chcialbys to kupic. Raczej trzeba takie rzeczy zamawiac u rzemieslnikow i cciiieerrrpppllliiiwwwiieee czekac.
Polecam www.bagrit.pl
zlecenie to moge przyj±æ, a kjak¿e, ale w±tpiê by podoba³y ci siê angielskie ceny. nie mówi±c ju¿ o kosztach przesy³ki:-))) ale mogê doradziæ internetowo bezp³atnie:-)
powodzenia w szukaniu,
Izek
NIe omieszkam skorzystac z porady (ich nigdy za wiele), oczekuj wiec mojego e-maila.
witam!
a gdzie w krakowie mo¿na zaopatrzyæ siê w ¿upanik? mo¿e kto¶ zna jakiego¶ zrêcznego krawca lubo krawcow±?
Witam, to mój pierwszy post na tym cudownym forum
A trafi³em tu w³a¶nie z powodu poszukiwania informacji na temat krawców tworz±cych kontusze i/lub ¿upany.
Tak wiêc mia³bym pro¶bê do wszystkich "siêdz±cych" w temacie - czy jeste¶cie w stanie na ten moment poleciæ kogo¶ (czytaj±c temat widzê, ¿e spó¼ni³em siê trochê z moim zamówieniem) kto by³by w stanie wykonaæ tradycyjny strój szlachecki, niekoniecznie w 100% odpowiadaj±cy historycznym wzorcom, nie z jaki¶ bajecznych tkanin, ot, taki sobie, prosty ;)
Zawsze i wszedzie polecac bede Netke z WKS-u
http://miedzia.ch.pwr.wroc.pl/netka/27.php
Dzieki za odpowied¼, rzeczona strona ju¿ wcze¶niej wpad³a mi w oko, jednak w pewnym sensie odstraszy³a mnie ta wiadomo¶æ - "UWAGA: Od pocz±tku wrze¶nia 2007 nie przyjmujê zamówieñ, gdy¿ w najbli¿szym czasie planujê rozpocz±æ dzia³alno¶æ gospodarcz±.".
Niemniej jednak spróbujê napisaæ, byæ mo¿e siê uda siê doj¶æ do porozumienia
Czo³em Turku,
owszem, postaraj siê namówic Netkê na uszycie zestawu - to dobry i fachowy adres.
Przy okazji, wybacz dociekliwo¶c - czy lutnia, w towarzystwie której widac Ciê w awatarze s³u¿y Ci tylko do pozowania?
Pozdrawiam, Andrzej.
Witam!
Ha, z t± lutni± to sie niestety nabrale¶- jest to fotomonta¿, wstawi³em zdjêcie swojej facjaty do spreparowanego, lub, jak kto woli, sprofanowanego przeze mnie portretu (
Giovanni Gabrieli). Lutni nie mam, bo to instrument bardzo drogi, któremu trzeba by siê ca³kowicie po¶wiêciæ, a ja nie mam na to niestety czasu
Ale transkrypcje renesansowych utworów staram siê czasami ruszyæ za pomoc± gitary, ale to temat do osobnego dzia³u
Co do strojów, dziêkujê za pomoc- teraz wypada tylko poczekaæ na ewentualn± odpowied¼, no i zdecydowaæ komu powierzyæ nie³atwe zadanie uszycia repliki XVII w. kontusza
Z tym kontuszem to spokojnie moze lepiej ¿upan i delia ???????
Aczkolwiek w 17 wieku kontusz byl uzywany
Ja tez 100% polecam Netke.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.