Witam uprzejmie.
Od jakiego¶ czasu, znalaz³em sobie hobby - kowalstwo.
Zbudowa³em sobie piec - ognisko kowalskie (murowany bo nie mam spawarki) z nadmuchem
z dmuchawy CO z regulatorem obrotów S³awoj. No i zacz±³em kuæ
Strasznie mnie to wci±gnê³o. Ostanio wyku³em sobie maczetê no i jak tak na ni± popatrza³em to
uzna³em ¿e oprawa w drewnie to nie to. Wiêc chia³bym oprawiæ to w mosi±dzu, albo br±zie.
No i spróbowa³em z g³upia frant nad ogniskiem kowalskim w grubym ¿elaznym garnuszku roztopiæ powszechnie dostêpny mosi±dz manganowy. Nawet siê stopi³o pal±æ siê jasnym p³omieniem, wyla³em z garnka, po zastygniêciu by³ fajny metal. Lecz jak spróbowa³em z wiêksz± ilo¶ci± to nie wysz³o mi za bardzo, chyba siê sporo utleni³o no i niezbyt siê chcia³o topiæ w ca³o¶ci, potem spróbowa³em z miedzi± z kabli i cyn±, ale tylko z³a³a siê w masê jednolit±, p³ynnej nie uzyska³em - wiem to by³ taki nie przemy¶lany spontan.
I teraz sedno sprawy - chcia³bym zbudowaæ jaki¶ piecyk do wytopu metali kolorowych - na oprawy do wyrobów kowalskich bo g³ównie fascynuj± mnie ró¿ne ostrza póki co. Choæ jakby ten piec by³ taki mocny, ¿eby stopiæ ¿elazo, stal to by by³o marzenie - przetopi³bym z³om w sztabkê i potem j± przeku³ w jaki¶ produkt - by³oby cudownie. St±d parê punktów w których prosi³bym o pomoc :
1) Czy technologi± podobn± do ogniska kowalskiego : nadmuch, wêgiel drzewny lub koks - tylko zamkniêty piec a nie otwarte palenisko - da siê uzyskaæ temperatury do up³ynnienia metali kolorowych, albo i stali ? Je¶li tak to - jakie¶ porady jak zbudowaæ taki piec ?
2) Z czego wykonaæ (gdzie kupiæ ew.) tygiel ?
3) Formy do odlewu - gips jubilerski musi byæ ? - budowlany nie wytrzyma ?
4) Jakie¶ linki do wiedzy ogólnej hutnictwa, wytopu, przetopu, odlewnictwa oraz praktyk domowego hutnictwa ?
5) Jak kto¶ siê czym¶ takim zajmuje - prosi³bym o kontakt, rady, porady. (prócz takich typu, odpu¶æ sobie)
Z góry dziêkujê, za wszelk± pomoc i czas po¶wiêcony na ten w±tek.
Pozdrawiam serdecznie!