Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Odlewanie metali w domu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Bart³omiej S.
Witam uprzejmie.

Od jakiego¶ czasu, znalaz³em sobie hobby - kowalstwo.
Zbudowa³em sobie piec - ognisko kowalskie (murowany bo nie mam spawarki) z nadmuchem
z dmuchawy CO z regulatorem obrotów S³awoj. No i zacz±³em kuæ smile.gif

Strasznie mnie to wci±gnê³o. Ostanio wyku³em sobie maczetê no i jak tak na ni± popatrza³em to
uzna³em ¿e oprawa w drewnie to nie to. Wiêc chia³bym oprawiæ to w mosi±dzu, albo br±zie.
No i spróbowa³em z g³upia frant nad ogniskiem kowalskim w grubym ¿elaznym garnuszku roztopiæ powszechnie dostêpny mosi±dz manganowy. Nawet siê stopi³o pal±æ siê jasnym p³omieniem, wyla³em z garnka, po zastygniêciu by³ fajny metal. Lecz jak spróbowa³em z wiêksz± ilo¶ci± to nie wysz³o mi za bardzo, chyba siê sporo utleni³o no i niezbyt siê chcia³o topiæ w ca³o¶ci, potem spróbowa³em z miedzi± z kabli i cyn±, ale tylko z³a³a siê w masê jednolit±, p³ynnej nie uzyska³em - wiem to by³ taki nie przemy¶lany spontan.

I teraz sedno sprawy - chcia³bym zbudowaæ jaki¶ piecyk do wytopu metali kolorowych - na oprawy do wyrobów kowalskich bo g³ównie fascynuj± mnie ró¿ne ostrza póki co. Choæ jakby ten piec by³ taki mocny, ¿eby stopiæ ¿elazo, stal to by by³o marzenie - przetopi³bym z³om w sztabkê i potem j± przeku³ w jaki¶ produkt - by³oby cudownie. St±d parê punktów w których prosi³bym o pomoc :
1) Czy technologi± podobn± do ogniska kowalskiego : nadmuch, wêgiel drzewny lub koks - tylko zamkniêty piec a nie otwarte palenisko - da siê uzyskaæ temperatury do up³ynnienia metali kolorowych, albo i stali ? Je¶li tak to - jakie¶ porady jak zbudowaæ taki piec ?
2) Z czego wykonaæ (gdzie kupiæ ew.) tygiel ?
3) Formy do odlewu - gips jubilerski musi byæ ? - budowlany nie wytrzyma ?
4) Jakie¶ linki do wiedzy ogólnej hutnictwa, wytopu, przetopu, odlewnictwa oraz praktyk domowego hutnictwa ?
5) Jak kto¶ siê czym¶ takim zajmuje - prosi³bym o kontakt, rady, porady. (prócz takich typu, odpu¶æ sobie)

Z góry dziêkujê, za wszelk± pomoc i czas po¶wiêcony na ten w±tek.

Pozdrawiam serdecznie!
Leszczu
Je¿eli jeste¶ w okolicach Wroc³awia to w³a¶nie trwa festiwal wysokich temperatur. Mo¿esz siê przej¶æ i porozmawiaæ z lud¼mi odlewaj±cymi ¿eliwo http://festiwalwysokichtemperatur.pl/sobota-1-06-2013/
Bart³omiej S.
CYTAT(Leszczu @ 11:52 01.06.2013) *
Je¿eli jeste¶ w okolicach Wroc³awia to w³a¶nie trwa festiwal wysokich temperatur. Mo¿esz siê przej¶æ i porozmawiaæ z lud¼mi odlewaj±cymi ¿eliwo http://festiwalwysokichtemperatur.pl/sobota-1-06-2013/

Dziêkujê bardzo za informacjê, lecz do Wroc³awia mam do¶æ daleko i zajêty weekend mocno.
Mieszkam w Sosnowcu a "warsztat" mam w ¯arkach Letnisko.
Pozdrawiam smile.gif
Bart³omiej S.
I jeszcze : http://forumkowalskie.pl/viewforum.php?f=15
kublika
spróbuj pogadaæ z Nin±, ona jest artystka w tej dziedzinie.
masz j± tu - http://eligius-hammer.blogspot.com/
Viator
Tylko zaraz zaraz... sprecyzujmy:

- wytapianie to wypalanie rudy metalu w specjalnym piecu zapewniaj±cym warunki redukcyjne tak, aby z tlenku lub wodorotlenku pozosta³ czysty metal. Wymaga to utrzymywania przez przeci±g bardzo d³ugiego czasu bardzo wysokiej temperatury i na pewno nie da siê tego zrobiæ "w domu" - co najwy¿ej w dymarce na podwórzu, je¿eli mieszkasz na wsi na uboczu albo masz skansen do dyspozycji.

- roztapianie metalu (w piecu b±d¼ w otwartym naczyniu - tygielku - nad paleniskiem) aby przelaæ go do formy, ewentualnie stapiaj±c kilka sk³adników dla uzyskania stopu, nazywa siê odlewaniem i to akurat da siê zrobiæ w domu.

Rozumiem ¿e chodzi³o Ci o odlewanie metali kolorowych, a nie o wytop tych metali w domu?

Potwierd¼, proszê, to poprawiê tytu³ tematu bo teraz brzmi myl±co (a nawet nieco przera¿aj±co).

Pozdrawiam!
mod. Andrzej/Viator

Bart³omiej S.
CYTAT(Viator @ 16:23 14.06.2013) *
Rozumiem ¿e chodzi³o Ci o odlewanie metali kolorowych, a nie o wytop tych metali w domu?

Potwierd¼, proszê, to poprawiê tytu³ tematu bo teraz brzmi myl±co (a nawet nieco przera¿aj±co).

Pozdrawiam!
mod. Andrzej/Viator

Przepraszam oczywi¶cie, chodzi mi o odlewanie. To oczywi¶cie jak najbardziej tutu³ do poprawy smile.gif Na razie nie mia³em czasu nic z tym robiæ, ale jak tylko co¶ posunê do przodu to dam znaæ. Pozdrawiam.
Viator
Tytu³ w±tku wobec tego poprawi³em - a w dalszych próbach ¿yczê powodzenia.

A./V.
Bart³omiej S.
Witam. W ten weekend popróbowa³em przetopiæ co nieco.
W tym celu zbudowa³em tak± prowizoryczn± nadbudówkê na palenisko kowalskie z cegie³ szamotowych. Tak tylko na próbê czy to w ogóle da radê - docelowo zbuduje osobny piec.
Zebra³em trochê piasku, zwyk³ego, nawet nie przesianego, zrobi³em taki szalunek zdejmowany do robienia "babek z piasku", mia³em jeszcze próbn± formê w zwyk³ym gipsie zamkniêtym blach± z czteroma otworkami z ka¿dej strony.
Na pocz±tek spróbowa³em aluminium. Jeden wsad z wêgla drzewnego(jakie¶ 5-10 minut palenia) i aluminium w tyglu grafitowym zrobi³o siê p³ynne. Zla³em je do tej formy z gipsu. Wszystkimi otworami odpowietrzaj±cymi bucha³o nie¼le, lecz by³o ich widaæ zdecydowanie z ma³o, bo odlew siê "zb±bli³" i wyszed³ niejednolity. Nastêpn± partiê aluminium wla³em do formy w piasku i wysz³o ca³kiem dobrze, sztabka by³a jednolita, krawêdzie nie najgorsze jak na taki byle jaki piasek, jedynie od góry gdzie metal nie by³ zamkniêty piaskiem siê pofa³dowa³o, ale i tak nie¼le.
Potem stopi³em mosi±dz, podobnie jak aluminium up³ynni³ siê za jednym wsadem z wêgla drzewnego, odlew ma³ego kó³ka wyszed³ podobnie jak aluminiowa sztabka.
Nastêpnie postanowi³em uzyskaæ br±z. W tym celu siê nastruga³em starego kabla miedzianego(ze 2 godziny) i uzyska³em kilo miedzi. Cynê mia³em, wiêc do dzie³a.
Pierwszy wsad z wêgla drzewnego i ..nic - mied¼ siê tylko zaczerwieni³a, drugi wsad to samo, trzeci wsad - lekko siê zbryli³a. My¶la³em ¿e ju¿ siê nie uda, ale z rozpaczy za³adowa³em 4 wsad w ca³o¶ci z koksu. Ku mojemu radosnemu zdziwieniu mied¼ by³a p³ynna doda³em cyny, pogrza³em jeszcze chwilê i wyla³em próbny odlew do obsady maczety. Da³em wszêdzie du¿o naddatku w wymiarach by by³o z czego zjechaæ. Odlew siê trochê rozla³ w jednym miejscu bo piasek by³ za ma³o ubity a i forma trochê za ma³a no i trochê przela³em ta formê. Zrobi³y siê te¿ zag³êbienia od spodu, ale to chyba wina nie przesianego piasku. Ale jak siê zeszlifuje to bêdzie git. Trzeba przyznaæ, ¿e jak siê ta mied¼ stopi³a to ¿ar bi³ od wszystkiego przeokrutny. A i dodawa³em soli troszkê do surówki tu¿ przed odlewem.
Teraz muszê zbudowaæ nowy piec do tego przetapiania a póki co nie mam za bardzo pieniêdzy oraz wymy¶leæ jaki¶ m±dry sposób wyci±gania tygli - bo wyci±ga³em je kleszczami kowalskimi i choæ stara³em siê to robiæ najdelikatniej to i tak troszkê je uszkadza³em w miejscu chwytania. I jeszcze muszê przemy¶leæ paliwo bo : wêgiel drzewny jest jednak trochê za s³aby, koks jest dobry ale szlakuje wszystko co nie jest fajne, my¶lê czy nie u¿yæ kamiennego do tego, ale to muszê jeszcze poczytaæ o tym.
No i wystaram siê o dobry, przesiany piasek.
Poni¿ej wklejam trochê zdjêæ, jako¶ fatalna bo z telefonu przedpotopowego a i w ogóle ma³o zdjêæ zrobi³em bo by³em zbyt tym wszystkim zajêty.

Bart³omiej S.
Jeszcze polecam ogl±dn±æ filmy na YT autora "myfordboy" fajnie pokazuje zabawê z aluminium.
Ja na razie przetopi³em poprzedni± obsadê maczety na dwie cieñsze i ju¿ lepsze odlewy, tak¿e to mam skoñczone. Przy okazji zauwa¿y³em, ¿e nawet jak odlewamy co¶ p³askiego w piasku warto zrobiæ jaki¶ kanalik wlewowy, tak by nie laæ metalu bezpo¶rednio w miejsce, które ma byæ gotowym odlewem, bo tam gdzie siê leje jest zawsze troszkê gorszy odlew. Spróbujê jeszcze dodawaæ do odlewu sody kalcynowanej - jako wstêpnego odgazowywacza. Teraz bêdê siê przymierza³ do odlewów z dwoma skrzynkami formierskimi by zrobiæ co¶ przestrzennego, ale na razie muszê wybudowaæ piec oddzielny do wytopu, wykuæ jakie¶ fajne szczypce do wyci±gania tygla, oraz przemy¶leæ sprawê piasku. Mo¿na kupiæ piasek formierski, trochê drogi ale pewnie ¶wietny, ewentualnie spróbujê innych opcji. Mo¿e byæ d³u¿sza przerwa w tym w±tku, ale na pewno kiedy¶ wklejê co¶ ciekawego, bo wci±gnê³o mnie smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.