Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Przedmioty metalowe z zamku w Papowie Biskupim
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Inne przedmioty
Dobry
Potrzebujê do licencjatu rozpoznaæ kilka zabytków, o których nie mam pojêcia do czego s³u¿y³y. Zaznaczam ¿e przedmioty pochodz± z okresu od pocz XIV do XVIII wieku. Je¶li nasuwa siê wam jaka¶ sugestia, piszcie ¶mia³o. Literatura mile widziana.
Z tablicy z ogniwami nie rozpoznajê przedmiotów pod numerami 9 i 11. Zastanawiam siê do czego konkretnie s³u¿y³ 2, jest tego trochê w lit. ale nic precyzyjnego, czy¿ by mó¿ do obcinania podkowiaków?

Na tej z osprzêtem nurtuje mnie numer 11, zapewne jest elementem mechanizmu zamykania drzwi, ale nie mam pojêcia jak siê to nazywa.

Nie wiem od czego pochodzi³ odlew ¿eliwny pod numerem 3, odlewane mosiê¿ne okucie pod 9, ozdobna blaszka mosiê¿na pod 11 i blacha stalowa pod 12, czy¿by ostrze od p³uga?

Je¶li macie jakie¶ ciekawe informacje na temat przedmiotów, których nie wymieni³em a s± na tablicach, to chêtnie pos³ucham.
Hako
Z uwagi na do¶æ znaczne skorodowanie naprawdê trudno Ci pomóc
Wszelkie czê¶ci z metali kolorowych to raczej czê¶ci ozdób.

Widocznej w za³±czniku ksi±¿ki ju¿ nie mam. Mia³em j± tylko kilka dni i zrobi³em parê fotek.

Interesuje mnie wszystko co krzy¿ackie je¶li masz wiêcej takich tablic no to... plizzzzzzzzz blinkie.gif
Dobry
Numer 2 to na pewno nie zgnieciony ¶wiecznik, jest na to za gruby, natomiast zapomnia³em wspomnieæ ¿e ma dogrzan± nak³adkê stalow±. Jednak ciê¿ko mi sobie wyobraziæ (jest za cienki) ¿eby bito w niego m³otkiem i obcinano podkowiaki lub przecinano sztabki metalu. Ostatni pomys³ wpad³ mi do g³owy ze wzglêdu na podobieñstwo do kowalskiego przecinaka maszynowego. W Sieradzu znaleziono identyczny ale mia³ grubsze ostrze i zbity tylec.

O tym wieszaku do lamki na pewno wspomnê w pracy. Dziêki!
Podobny kszta³t maj± te¿ ostatnie ogniwa we wrzeci±dzach. Ich szerszy otwór zak³adano na skobel.

Przyda³aby siê literatura do tego lemiesza smile.gif ale wiem ¿e ciê¿ko co¶ znale¼æ na ten temat.

Rzeczywi¶cie pod 11 jest hak blokuj±cy zapadkê w drzwiach, tylko po jakie licho zrobili takie mocowanie, wystarczy³o wbiæ kolec w futrynê (The Medieval Household, s. 56).

Je¶li chodzi o ten niby kluczyk to by³em dzisiaj na z³omie i znalaz³em analogiczny kluczyk do tego z Papowa Biskupiego ale nadal nie wiem do czego one mog³y s³u¿yæ, czy¿ by nakrêca³y zegary? Oby dwa maj± laskê o przekroju kwadratowym, i nie wygl±daj± na to ¿eby siê od nich co¶ oderwa³o.

Oczywi¶cie to nie wszystko co wykopano na zamku, zamieszczam resztê wczoraj zrobionych, jeszcze ciep³ych tablic z pozosta³ymi metalami, ale bez gwo¼dzi:

Hako
dziêki smile.gif

No i trochê dywagacji. To narzêdzie tn±ce obs³ugiwane wy³±cznie rêkoma. Mog³o pêkn±æ na wskutek do¶æ du¿ego nacisku na d³ugie ramiê lub ramiona. Uniesiemie styftu osadowego do góry wskazywaæ mo¿e na to, ¿e miêdzy ostrzem a rekoje¶ci± musia³o znale¼æ siê miejsce na palce np. jak przy tasaku
Dobry
Ciekawe pomys³y, nigdy nie widzia³em takiego no¿a do strugania kopyt, zazwyczaj kojarzê je z ma³ymi jednorêcznymi kozikami. Jak wróce do Torunia to przyjrzê siê czy na krawêdzi s± ¶lady po pêkniêciu. Coraz bardziej jednak przekonujê siê ¿e mo¿e to byæ ¶redniowieczna forma rozkuwacza do podków.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.