Witam.
Jakie w³a¶ciwo¶ci ma ta stal, bo jestem w tych sprawach kompletnym lajkiem, a wszystko co znalaz³em w wszechwiedz±cym internecie to oznaczenia, b±d¼ okre¶lenia o których nie mam pojêcia ;)
Uda³o mi siê znale¼æ jej wykorzystania konstrukcyjne i doszed³em do wniosku, ¿e jest u¿ywana przy du¿ych obci±¿eniach.
Czy 2mm takiej stali starczy na he³m który potrafi du¿o prze¿yæ?
Pozdrawiam
To najbardziej popularny gatunek stali, wiêkszo¶æ p³atnerzy z tego klepie. Raczej tego nie zahartujesz, ale ³adnie siê utwardzi pod czas wykañczaj±cego klepania na zimno.
do niedawna tylko z takiej stali siê robi³o, po sezonie he³m bêdzie ³adnie zat³uczony, ale da siê go odklepaæ i u¿ywaæ dalej
teraz ju¿ siê od tej stali odchodzi raczej, je¶li chodzi o pancerze.
Czy op³aca siê wydaæ 700z³ na he³m ³adnie wyklepany z tej stali, czy do³o¿yæ wiêcej o kupiæ powiedzmy ze stali wysokowêglowej?
Nie wiem jakie s± obecnie ceny u Jacka Matery, ale jego he³my s± z wysokogatunkowej stali i bardziej op³aca siê kupowaæ takie, ni¿ zwyk³e. S± znacznie twardsze i du¿o wiêcej znios±.
przy czym kszta³tem idealnie
cena nie powinna przekraczaæ 900z³ za taki he³m, ale tak jak mówi³em mogê siê myliæ.
sam pomy¶l na ile ciê staæ, ale czêsto okazuje siê ¿e osoby o ograniczonych funduszach nie staæ na tanie rozwi±zania. Zbyt szybko trzeba wymieniaæ tanie elementy, co generuje koszt wy¿szy ni¿ cena drogiego sprzêtu
Je¶li chodzi o he³m to jeden z lepszych gatunków, chocia¿ bardziej poleca³bym S235. Odkszta³cenie takiej stali poch³ania najwiêksz± czê¶æ uderzenia, przez co du¿o mniej cierpi odcinek szyjny krêgos³upa. My¶lê, ¿e mimo wszystko warto raz na sezon wyklepaæ he³m, ni¿ po kilku sezonach odpu¶ciæ sobie rekonstrukcjê z powodu problemów z krêgos³upem.
Wed³ug mnie najlepszym rozwi±zaniem, je¶li chodzi o zbrojê, jest ca³o¶æ wykonana z hartowanej blachy 50HF 1mm (chyba ¿e nie szlifowana, to wystarczy 0,
, a tylko he³m ze stali S235 2,5mm góra he³mu, a 2 mm dó³, je¶li he³m jest spawany z 3 czê¶ci.
ale¿ to to samo co st3, tylko nazwa zaktualizowana.
i nie przesadzajmy z t± rekonstrukcj± krêgów, okej?
Stal st3 to najpro¶ciej mówi±c zwyk³a stal konstrukcyjna (zbrojeniowa), a S215 to ta sama stal, tylko pod now± nazw±. S215 czy S235 to symbole g³ówne opisu gatunku stali: S - stal konstrukcyjna, "liczba" - warto¶æ granicy plastyczno¶ci. Im wy¿sza tym stal wytrzymalsza. Poza tymi oznaczeniami ka¿da stal ma jeszcze symbole dodatkowe gatunku stali (okre¶lajace min. pracê ³amania) i symbole dodatkowe wyrobu (np. klasa jako¶ci).
Ale nikt tu nie wspomina³ o rekonstrukcji krêgów. To ju¿ w kwestii u¿ytkownika, co woli. Ja tam wolê sobie wyklepaæ raz do roku he³m i oszczêdzaæ kark.
A tak gwoli ¶cis³o¶ci litera "S" przy nazwie gatunku nie oznacza, ¿e jest to stal konstrukcyjna (chocia¿ w wiêkszo¶ci przypadków tak jest), tylko oznacza to, ¿e jest ten gatunek stal±, w przeciwieñstwie do staliwa oznaczanego liter± "G".
Z tego co pamiêtam z materia³oznastwa jeszcze ze szko³y ¶redniej to S to po prostu oznaczenie stali. Dalej masz zawarto¶æ wêgla, przy tym oznaczeniu chyba w tysi±cznych %. Dalej mog± byæ oznaczenia dodatków stopowych i ich zawarto¶ci. Trzeba dobrze czytaæ oznaczenia bo ró¿ne typy stali maj± trochê inaczej znormalizowane nazwy.
Jak znajdê trochê czasu to poszukam starego zeszytu z oznaczeniami i przepiszê. Szczerze nie pamiêtam bo uczy³em siê tego z 4 lata temu i usz³o z g³owy.
Jakby by³a taka mo¿liwo¶æ to bym by³ dozgonnie wdziêczny ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.