Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Powrót ¶redniowiecznych planszówek na Grunwaldzie!
> Inne > Kalendarium 2013 > Grunwald 2013
TAJGER
Witam!
Og³aszam oficjalnie powrót do gier ¶redniowiecznych na Grunwaldzie!!!
Alquerque, M³ynki, Tabula, Hnefatafl i inne...

Jak zwykle rzecz bêdzie siê dzia³a w obozie Siemowita.
Niestety na chwilê obecn± nie wiem czy bêdzie mia³o to konwencjê turnieju z nagrodami, czy warsztatów. To bêdzie zale¿a³o od tego, czy uda nam siê zorganizowaæ fajne nagrody...

Nie jestem jeszcze pewny co do dok³adnego terminu, ale jak tylko siê to wyklaruje, to od razu tu zamieszczê.

Tak czy inaczej zapraszam ju¿ teraz do wspólnego grania! :D
Kakofonix
A jak ze ¶redniowiecznymi kartami do gry? Macie mo¿e jakie¶ ryciny, albo gry?
Misia
Hej. Najwcze¶niejsze karty na jakie siê natknê³am w naszych okolicach by³y z pocz±tku XV wieku (ale nie szuka³am bardzo mocno). Tylko nie wiem za bardzo w jaki sposób grano...
Te konkretne karty le¿± obecnie w Museo "Fournier" de Naipes de Alava, a ich opis brzmi:
CYTAT
Fifteen cards from a primitive Latin suited pack, possibly of Swiss or German origin for export to Spain, dated by paper analysis as “early XV century”, which makes this one of the earliest known surviving packs of playing cards. There are Moorish influences in some of the cards: see the double-panelled Saracenic shield on the cavalier of swords (middle row).

The cards show lingering evidence of a suit system derived from early Arabic cards, which in turn became popular throughout Europe from the 15th century. They have been printed from wood blocks and coloured by a technique known as 'a la morisca' which involved using the fingers dipped into the pigment. This is different from other early packs of cards which were hand-painted or illuminated and therefore more expensive. As their popularity spread, new methods of production were discovered to produce packs of playing cards more cheaply.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Patryk Opolski
Skoro temat wróci³, jestem w tym smile.gif
TAJGER
I sta³o siê! Nie ukrywam, ¿e w tym roku mieli¶my, jak nigdy sporo zawirowañ, bo do koñca nie wiadomo by³o co bêdzie z nagrodami.
W ostatniej chwili okaza³o siê, ¿e mamy pieni±dze na nagrody, wiêc mo¿emy zrobiæ turniej!
Sponsorami w tym roku okazali siê: Maras wraz z Chor±gwi± Ksiêcia Siemowita.

A oto wyniki turnieju gier:
1) Leon z Anguis in Herba
2) Kafar z Anguis in Herba
3) Karolcia z Podola

Wszystkim zwyciê¿com i uczestnikom serdecznie gratulujê w imieniu swoim i Marasa, jak równie¿ ca³ej Chor±gwi Siemowita!

Do zobaczenia za rok! smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.