Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wrota Jaæwie¿y - Litwa
> Inne > Kalendarium 2013
Roar
Chcia³em zaprosiæ wszystkich lubuj±cych siê w XIIIw. na imprezê na Litwie. Impreza mo¿na by³oby rzec jest kontynuacj± imprezy na zamku ksi±¿±t mazowieckich w Czersku "krucjaty". Gdy¿ jak sam nazwa wskazuje jak to chrze¶cijañskie rycerstwo zaatakowa³o pogañskich Jaæwingów w ówczesnych czasach. Aby zachêciæ jeszcze do wziêcia udzia³u w imprezie chce dodaæ i¿ organizowany jest bus na którego bêdziemy mieli zwrot.
Sama impreza odbywaæ siê bêdzie 29-30 Czerwca. Natomiast bêdziemy wyje¿d¿aæ z Warszawy 28 czerwca powrót 1 Lipca
je¶li kto¶ by by³ chêtny na ów wyjazd zapraszam do kontowani siê z mn± dodatkowo zamieszczam linka na którego bêdê wrzuca³ wiêcej informacji
https://www.facebook.com/events/382805565160691/?ref=2
Finkenberg
CYTAT(Roar @ 11:28 07.05.2013) *
Chcia³em zaprosiæ wszystkich lubuj±cych siê w XIIIw. na imprezê na Litwie.

Alytus/Olita - prawdziwy litewski klimat. Miejscowo¶æ ju¿ przed wojn± by³a w Republice Litewskiej (stacja kolejowa - w Polsce smile.gif ) Litwini za³o¿yli dla tej imprezy jakie¶ www ?
Roar
Alytus / Olita znana by³a ju¿ w ¶redniowieczu jako twierdza trudna do zdobycia.
Je¶li chodzi o stronê www istnieje http://www.jotvosvartai.lt/
Roar
je¿eli siê zbierze odpowiednia liczba walcz±cych chêtny na wyjazd to byæ mo¿e bêdzie mo¿liwo¶æ powtórzenia z Czerska 21
Finkenberg
CYTAT(Roar @ 20:50 08.05.2013) *
Alytus / Olita znana by³a ju¿ w ¶redniowieczu jako twierdza trudna do zdobycia.
Je¶li chodzi o stronê www istnieje http://www.jotvosvartai.lt/
Dzieki!
Dosyæ oryginalne datowanie sobie w zesz³ym roku wybrali; XII-XIII Christen-rein, czysta pogañszczyzna smile.gif Historyczniej by³oby Im zrobic stulecie od 1251.
Zachodnioeuropejski XIII wiek pojawi³ siê tam chyba równo z Mongo³ami w Polsce, ca.1240.
I szybko znów znik³. Na sto/stopiêædziesi±t lat! smile.gif
Zanosi siê na bardzo ciekawe "co¶" - enklawa europejskich XIIItek w jaæwieskiej pogañskiej g³uszy.
Roar
Kilka informacji
1. Je¶li bêd± chêtni to to bêdzie mo¿liwo¶æ wystartowania w 21 vs 21
2. Datowanie imprezy uleg³o nieco zmianie i mog± jechaæ te¿ osoby lubuj±ce siê w XIV w. natomiast je¶li by mieli jechaæ zbrojni to ich uzbrojenie ni mo¿e zahaczaæ o XV w.
Indar
Daleko niby nie mam, nawet w tym czasie mam wolne - ale po obejrzeniu zdjêæ z zesz³ego roku uzna³em ¿e jednak zostanê. Z podanym datowaniem (w zesz³ym roku XII/XIII) impreza nie mia³a za wiele wspólnego, oby w tym by³o lepiej.
Roar
Drogi Indarze dla tego piszê ¿e datowanie jest XII-XIV. Poza tym terytorium Prus czy Jaæwie¿y w okresie XII-XIII w do g³êbokie wczesne ¶redniowiecze kiedy w Italii rozpoczyna siê ju¿ w XIIIw. Renesans. A warto jechaæ bo impreza sam jest przednia w ¶rodowisku miêdzynarodowym, z piêknym plenerem. Ja by³em w zesz³ym roku i uwa¿am ¿e by³a to jedna z fajniejszych imprez historycznych ,a jestem dodatkowo rad i¿ mamy zwroty kosztów busa
Zachêcam jeszcze raz wszystkich zainteresowanych
Finkenberg
CYTAT(Indar @ 10:15 15.05.2013) *
Daleko niby nie mam, nawet w tym czasie mam wolne - ale po obejrzeniu zdjêæ z zesz³ego roku uzna³em ¿e jednak zostanê./.../
Eeee tam. Jakby tak nie je¼dziæ na imprezy w oparciu o zdjêcia, to nie móg³y¶ wzi±æ udzia³u chyba w ¿adnej ze wzglêdu na ... i tu ci±g dalszy wyci±³em, by nie wymieniaæ kilku ulubieñców (oczywi¶cie spoza hufca mazowieckiego smile.gif ), co np. kochaj± tkaniny o splocie i fakturze wynalezionych w XIX wieku do strojów na XIIIty, albo nosz± a'la franciszkañskie liny okrêtowe i to do wszystkiego. Na prawdê masz bliziutko. Nie odpuszczaj. Na pewno bêdzie smiesznie, a mo¿e i fajnie!
Indar
Mamy wystarczaj±co takich imprez w kraju ¿eby pchaæ siê za granicê. Wiem wiem, to tylko zdjêcia - ale bardzo wymowne. Chocia¿ w tym roku uczciwie rozszerzyli datowanie, bo obok "samej" XIII to chyba nawet nie le¿a³o.

Ad 2 - Dlatego praktycznie nie bywam na imprezach otwartych. Z tymi linami to mo¿esz nie owijaæ w bawe³nê, jak ju¿ zacz±³e¶ to wal - bo to trochê nie³adnie.
Roar
CYTAT(Indar @ 09:51 06.06.2013) *
Ad 2 - Dlatego praktycznie nie bywam na imprezach otwartych.

Czersk jest imprez± otwart± , a jednak siê na niej pojawiaæ czy to jest wyj±tek ?
Indar
CYTAT(Roar @ 11:55 06.06.2013) *
Ad 2 - Dlatego praktycznie nie bywam na imprezach otwartych.

Czersk jest imprez± otwart± , a jednak siê na niej pojawiaæ czy to jest wyj±tek ?

Owszem, pojawiaæ. Dlatego napisa³em praktycznie.
Finkenberg
Z tymi linami to mo¿esz nie owijaæ w bawe³nê, jak ju¿ zacz±³e¶ to wal - bo to trochê nie³adnie.

Hm. By³em przekonany, ¿e wiêcej nie trzeba. Zainteresowani chwyc±. I off-top zaraz bêdzie (i wiesz, Indar, administrator, mnie opierniczy...)

Sznurek, grubo¶ci ma³ego palca, zacz±³ nosiæ ¶w.Franciszek gdy wyrzek³ siê stroju pustelniczego (w sk³ad którego wchodzi³y: p³aszcz, tunika, spodnie, skórzany pas) i zacza³ nosiæ jednoczê¶ciowy strój umbryjskiego biedaka. By³o to 24 lutego 1208. W roku 1215 da³ swój sznur ¶w. Dominkowi.
Od tego czasu zakony ¿ebracze (rodzina franciszkañska i dominikañska zakonów) nosz± ¿ebraczy sznur. Starsze wspólnoty - sprzed 1208 roku - nosz± skórzane pasy (w Polsce najczê¶ciej jest to pas oficerski lotnictwa/policji, taki czarny dwubolcowy). I by ju¿ skoñczyæ na ten temat - je¶li zatem na imprezie datowanej od V do XXI wieku kto¶ nie odtwarza mendykanta, to nie mo¿e przepasywaæ siê sznurem. A tem bardziej lin± okrêtow±. Gdy odtwarza osobê duchown± - nie mo¿e mieæ d³ugich w³osów itd.itp. W sumie nudna wyliczanka i zupe³nie poza w±tkiem o 210 kilometrach z £om¿y do Olity. Daj siê namówiæ.
Roar
Mamy jeszcze kilka miejsc
je¶li s± pytania bêdê dostêpny pod tym numerem
697384901
Libu¹e
Ogólnie impreza nierówna. By³y najró¿niejsze kwiatki ale by³y te¿ smaczki dla których warto by³o pojechaæ, nie mówi±c o piêknych widokach. My¶lê, ¿e za rok te¿ pojadê. S±dzê, ¿e z roku na rok bêdzie lepiej. Poza tym dobrze pokazywaæ dobry poziom i ci±gn±æ w górê smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.