Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kusza
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Rdzawiec
Interesuje mnie kusza, jako broñ etniczna, narodowa. Tutaj pisz±, ¿e to wynalazek chiñski i znany by³ ju¿ Grekom 400 p.n.e.
CYTAT
"Ok. 500 r. p.n.e. ma miejsce kolejny krok w procesie zbli¿enia Chin z pozosta³ymi systemami ¶wiatowymi, chiñski jedwab po raz pierwszy trafia do Indii. Ok. 400 r. p.n.e. w ¶wiecie greckim sporadycznie zaczyna siê u¿ywaæ kusz, broni wynalezionej w Chinach."
http://kopalniawiedzy.pl/globalizacja-Zach...-Grecja,14567,2

Turcy nazywaj± kuszê "Tatar yayı". Jednak nazwa kuszy "cangra" nawi±zywa³aby do nazwy w³asnej Pieczyngów którzy sami nazwali siê "Cangrami", czy kto¶ wie sk±d siê wziê³a nazwa "kusza" w naszym i czeskim jêzyku, oraz od kiedy, u¿ywali kuszy S³owianie. Z tego co pamiêtam S³owianie, mieli u¿ywaæ ma³ych strza³, mo¿e to by³y strza³y do kusz? Mo¿e za du¿o jak na pierwszy post icon_cool.gif
Wasilko
CYTAT(Rdzawiec @ 16:42 01.05.2013) *
Interesuje mnie kusza, jako broñ etniczna, narodowa. Tutaj pisz±, ¿e to wynalazek chiñski i znany by³ ju¿ Grekom 400 p.n.e.
CYTAT
"Ok. 500 r. p.n.e. ma miejsce kolejny krok w procesie zbli¿enia Chin z pozosta³ymi systemami ¶wiatowymi, chiñski jedwab po raz pierwszy trafia do Indii. Ok. 400 r. p.n.e. w ¶wiecie greckim sporadycznie zaczyna siê u¿ywaæ kusz, broni wynalezionej w Chinach."
http://kopalniawiedzy.pl/globalizacja-Zach...-Grecja,14567,2

Turcy nazywaj± kuszê "Tatar yayı". Jednak nazwa kuszy "cangra" nawi±zywa³aby do nazwy w³asnej Pieczyngów którzy sami nazwali siê "Cangrami", czy kto¶ wie sk±d siê wziê³a nazwa "kusza" w naszym i czeskim jêzyku, oraz od kiedy, u¿ywali kuszy S³owianie. Z tego co pamiêtam S³owianie, mieli u¿ywaæ ma³ych strza³, mo¿e to by³y strza³y do kusz? Mo¿e za du¿o jak na pierwszy post icon_cool.gif

Jerzy Werner w ksi±¿ce Polska broñ. £uk i kusza podaje etymologiê od francuskiego s³owa couche, które mia³oby oznaczaæ kolbê.
Rdzawiec
Tu jest jaki¶ cytat z
"Strategikon" Pseudo-Maurycjusza:
U¿ywaj± drewnianych ³uków i krótkich zatrutych strza³.

Nie pasuj± mi te krótkie strza³y do ³uku (chodzi mi o to, ¿e nie ma czego¶ takiego jak krótka strza³a do ³uku, musi byæ d³uga, bo inaczej nie da siê wystrzeliæ).
Krótkie strza³y pasuj± do kusz, samo s³owo kusza te¿ mi pasuje do s³owa kusy (kusa spódniczka - krótka spódniczka), kusy ³uk czyli krótki ³uk, takim ³ukiem jest kusza. Pierwotna ogólnos³owiañska nazwa kuszy to samostrza³, lub strzelba.
Czy ta etymologia "od francuskiego s³owa couche, które mia³oby oznaczaæ kolbê", ma jak±¶ kontynuacjê, tzn. Francuzi mieli nazwê dla kuszy "couche" czy nie ma tam takiej nazwy i tylko znaczy to wy³±cznie kolba.

Francuzi pisz± kusza L'arbalète arbalet oraz pisz± tylko, ¿e cangra jest ca³kowicie nieznana Grekom " La tsangra (arbalète en grec) est un arc barbare (étranger), absolument inconnu des Grecs (Byzantins). "
Bartek z Chojnika
do kolegi powy¿ej.

owszem, jak najbardziej jest co¶ takiego jak krótka strza³a do ³uku. namiêtnie lubuj± siê w tym koreañczycy, strzelaj±cy strza³ami lub strza³kami jak kto woli (z angielskiego "baby arrow"), których d³ugo¶æ nie przekracza 25-30 cm. Do strzelania potrzebna jest specjalna babmusowa prowadnica. Zaleta - strza³ka nie ma paradoksu a dziêki mniejszym gabarytom prêdko¶æ pocisku jest znacznie wiêksza.

pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Po za tym strza³y normalne do normalnego ³uku - dajmyna to - mam naci±g na 68 cm i mam strza³y na 90 cm oraz na 70 cm - 20 cm robi kolosaln± ró¿nicê. Tylko trzeba wiedziec jak± i do czego smile.gif.
Rdzawiec
No dobrze, ale ³uk z prowadnic±, jest konstrukcyjnie czym¶ po¶rednim, miêdzy kusz± która ma te¿ prowadnicê, a ³ukiem.
Co do d³ugo¶ci strza³, to jest sprawa indywidualna, d³ugo¶æ strza³y zale¿y do d³ugo¶ci ramienia, ale nie da siê zej¶æ poni¿ej jakiego¶ fizycznego progu d³ugo¶ci ramienia, S³owianie nie byli nizio³kami, raczej s± opisywani jako wysocy i niezwykle silni.

Zreszt± te okre¶lenie, ¿e kusza to "arc barbare" - ³uk barbarzyñski, mo¿e byæ kluczem do wyja¶nienia sprawy, byæ mo¿e opisywano kusze jako ³uk z jakim¶ przymiotnikiem, tutaj jest to ³uk barbarzyñski, ale mo¿e by³y to jakie¶ inne nazwy, ³uk na krótkie strza³y, te¿ mo¿e byæ tak± nazw±.
I jeszcze co¶ kusza jest broni±, raczej dla kogo¶ kto nie jest zawodowym wojownikiem, by opanowaæ skuteczne strzelanie z kuszy trzeba du¿o mniej czasu ni¿ na opanowanie strzelania z ³uku, czyli mo¿e to byæ broñ dla ludzi mobilizowanych dora¼nie, na jakie¶ wiêksze wojny, broñ mieszczan do obrony wa³ów itd.

pozdrowienia
Rafa³ Pr±dzyñski
"Tylko trzeba wiedziec jak± i do czego anger.gif "
Rdzawiec
Mnie siê rozchodzi o historyczne militarne zastosowanie kuszy czy ³uku, trochê googlowa³em to wiêkszo¶æ z tego co znalaz³em o strza³ach to siê mie¶ci³o w 70-74cm, do czego te strza³y w wariancie 90cm s³u¿±?
Chocia¿ tak jak ten ³ucznik naci±ga strza³ê, wy¿ej na zdjêciu, to chyba trochê wiêcej trzeba ni¿ 70-74cm, zmierzy³em u siebie od ¶rodka d³oni do gard³a, to wychodzi strza³a minimum gdzie¶ 85cm, a on naci±ga strza³ê gdzie¶ za ucho.
Owka
Poczytaj na blogu Fiolnira o historycznych metodach naci±gu, to rozja¶ni trochê sprawê "krótkich strza³".
Rdzawiec
Dziêki za link, bardzo bogata ikonograficznie strona, jest te¿ tam du¿o o kuszach, ten filmik zalinkowany w komentarzach te¿ jest ciekawy, na razie za bardzo mi siê nie rozja¶ni³o dalej mam w±tpliwo¶ci czym ma byæ ta krótka strza³a do ³uku, be³t do kuszy bez w±tpienia mo¿e byæ du¿o krótszy, od strza³y do ³uku. Tu wed³ug komentarza, ³ucznik strzela z ³uku o s³abym naci±gu, jak z karabinu maszynowego, ale strza³y krótkie nie s±.

http://www.youtube.com/watch?v=2zGnxeSbb3g

Te pó³ksiê¿ycowe groty te¿ mnie zastanawiaj±, czy i od kiedy takie s± odkrywane archeologicznie? Jak wydaje siê co¶ proste, to okazje siê coraz bardziej zagmatwane.

Nawet s± takie w±tpliwo¶ci czy ³uki naci±gane do klatki piersiowej czy brzucha? To nie kusze. "4) Mówisz ¿e czêsto doci±gano do klatki piersiowej i ni¿ej, czy zatem nie wydaje siê prawdopodobne, ¿e owi ³ucznicy czêsto dzier¿± kusze zamiast ³uku? Owszem, s± takie przedstawienia w których mo¿na mieæ w±tpliwo¶ci jednak w wiêkszo¶ci wypadków absolutnie ich nie ma. Mamy ³uczników zwalniaj±cych strza³ê gdzie dok³adnie widaæ z czego strzelaj±, co wiêcej mamy masê przedstawieñ na których ³uk i kusza wystêpuj± zaraz obok siebie co ucina wszelkie spekulacje. Przygotowa³em specjalny dzia³ prezentuj±cy wczesne kusze aby raz na zawsze ten argument pogrzebaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.