Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Pie¶ni] - Co wojsko ¶piewa³o w obozie ( okres KW) ?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Anonymous
Witam wszystkich,

Pisze na forum poraz pierwszy, wiec prosze o wyrozumialosc bigsmile2.gif

A wiec jak w tytule postu, czy ktos mogl by mi udzielic odpowiedzi na to pytanie? Co wojsko z okresu Ksiestwa Warszawskiego spiewalo w obozie oraz podczas marszu? Jakie piesni lub piosenki byly popularne? Czy zachowalo sie cos na ten temat w pamietnikach z okresu a jesli tak to gdzie szukac takich informacji?

Serdecznie pozdrawiam,

Rafal
Horhe
Bardzo siê cieszê Rafale,¿e poruszy³e¶ ten temat. To jedna z moich bol±czek,¿e u nas w obozie troszkê za cicho.Trzeba by zebraæ najwa¿niejsze teksty z epoki.Najwa¿niejszy chyba jest tekst z druku ulotnego z 1806 roku pt. Mazurek D±browskiego , w wersji polsko- i francuskojêzycznej.Jest to modyfikacja Pie¶ni Legionów Polskich w W³oszech Józefa Wybickiego. Tekst spisujê z fotografii tego¿ Mazurka...

"MAZUREK D¡BROWSKIEGO"

1.
Jeszcze Polska nie zginê³a
Kiedy my ¿yjemy!
Co nam obca przemoc wziê³a
Szabl± odbierzemy.

ref:
Marsz marsz D±browski
Z ziemi Polskiej do W³oski,
Za twoim przewodem
Z³±czym siê z narodem

2.
Przejdziem Wis³ê przejdziem Wartê
Bêdziem Polakami,
Da nam przyk³ad Bonaparte
Jak zwyciê¿aæ mamy.

ref: Marsz marsz etc.

3.
Jak Czarniecki do Poznania
Po szwedzkim zaborze,
Ddla ojczyzny ratowania
Wrócim siê przez morze

4.
Mówi³ ojciec do swej Basi
Ca³y zap³akany,
S³uchaje ieno pono nasi
Bij± w tarabany.

Jak na pocz±tek,to mo¿e byæ smile.gif Nie mam pewno¶ci czy dobrze pamiêtam tekst piosenki "Szara piechota", wobec czego jak na razie wstrzymam siê od przepisywania. Muzyka,to nie mój konik,ale mam pewno¶æ,¿e zamieszczone nuty w za³±czniku,to pochodz± z epoki,no tyle ¿e francuskie.

P.S. Rafale interesujesz siê t± epok±,czy mo¿e jeste¶ zwi±zany z jakim¶ oddzia³em/stowarzyszeniem??

Vive l'Poniatowsk!!!
Vive l'Dombrowski!!!
Vive l'Zajonczek!!!
Vive l'Empereur!!!
Anonymous
Witaj Horhe,

Dzieki za oddzew. W sumie czemu nie, mozna zaczac chociaz by od Mazurka Dabrowskiego, w sumie dla nas powinna byc to piesn ktorej nie musimy sie uczyc bo teoretycznie wszyscy powinnismy ja znac icon_wink.gif Ale oprocz tych patriotycznych jak myslisz co jeszcze moglo byc spiewane?
Wiekszosc piesni patriotycznych ktore znam to jednak okres pozniejszy najczescie po “listopadowy” lub jeszcze pozniejszy. “Szara Piechota” to chyba piesn z okresu pierwszej wojny wiec ni jak nie widze aby pasowla do biwaku z 1809 lub 1813 roku icon_wink.gif
Czy myslisz ze piosenki ludowe dominowaly na biwakach wojsk Ksiestwa a nie patryjotyczno-narodowe?

Z reenactingiem mam bardzo zywy kontakt dzialam w grupie drugo wojennej od 1998 roku. Okresem napoleonskim intersuje sie od niedawna ale bardzo mi sie to podobna. Czy przylacze sie do jakiejs grupy? Jesli bedzie z Polski to tylko korespondencyjnie icon_wink.gif Ale chetnie sluze swoimi doswiadczeniami z odtwarzania histori troche bardziej wspolczesnej.

Pozdrawiam,

Rafal
Anonymous
E to moja wina, przepraszam. Ale po prostu staram sie jakos uporzadkowac conieco. W koncu od tego sa moderatorzy. Fakt faktem, nie wyslalem inofrmacji o zmianie tematu, bo mi w polowie przenosin padl net, a potem gdy wrocilem do Frehy juz o tym zapomnialem. Mila rozmowa nota bene. Prosze ignorowac moja osobe i nadal milo sobie wspominac dawne piesni.

Horhe ubiegam pytanie, to nie ja jestem winny wcieciu Twojego posta.
Anonymous
No to moze jeszcze troche przynudze o te piesni obozowe. Jestem w trakcie lektury "Wspomnien starego zolnierza" Antoniego Bialkowskiego. W rozdziale posiweconemu bitwie pod Lipskiem wspomina ze gdy wojsko cofalo sie pod Lipsk, spiewano podczas marszu "piesni narodowe". No wlasnie co w tych czasach moglo byc uznane ze piesn narodowa? Mazurek Dabrowskiego, tak o tym juz byla mowa ale co jeszcze? Chyba w kolko nie spiewali tylko Mazurka crazy.gif

Pozdrawiam,

Rafal
Horhe
Hej ¿o³nierze i markietanki do dzie³a,pie¶ni trzeba nam szukaæ,bo bêdziem ¶piewaæ w Kamieñcu.

Nie ma lito¶ci shocked.gif bedzie przymusowa lekcja muzyki bigsmile2.gif , a wiêc do dzie³a.

Grenadier i Saper LN, Wy na 100% co¶ macie!!!!Dawajcie mistrzowie smile.gif
matheo
Horhe, tak sobie my¶lê, ¿e wczasach Legionów to pierwsza zwrotka mazurka mia³a trochê inne s³owa:
"Jeszcze polska nie umar³a
Kiedy my ¿yjemy
Co nam obca moc wydar³a
Szabl± odbierzemy"
face4.gif
A co do pie¶ni narodowych... "Szara Piechota" odpada, bo to du¿o pó¼niej, jak s³usznie zauwa¿y³ Rafa³. "Rota" chyba te¿ pó¼niejsza, jak równie¿ "Bo¿e co¶ Polskê...". "Bogurodzicy" to oni tak¿e nie ¶piewali, bior±c pod uwagê o wiele wiêksze zró¿nicowanie wyznañ ni¿ w czasach dzisiejszych.
dunno.gif
Co¶ mi siê wydaje, ¿e te "pie¶ni narodowe" to by³y raczej "pie¶ni czosnkowe" bigsmile2.gif , a do tych tekstów to siê raczej nie znajdzie...

pzdr
Mateo
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.