Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Suknie ¶lubne, pogrzebowe, itp
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Inne ubiory pó¼no¶redniowieczne
Borg
Oæ m³odym jestem wiekiem i do pewnych spraw mam czas to pytaæ mi nie zawadzi
Jakie szaty noszono w XV (wiem ze to ogolnie, ale nie sprawia mi ró¿nicy czy pocz±tek czy po³owa, oæ mo¿e jednak pocz±tek smile.gif ) na okazje typu ¶lub (w³asny) i pogrzeb (tak i w³asny jak i czyi¶). Interesuj± mnie ubiory bogatych mieszczan i szlachty. Stroje tak mêskie jak i kobiece.
No nic pozdrawiam
Przepraszam za liczne nawiasy crazy.gif
Anonymous
Sporo pisze o tym Krysia Turska w "Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów"
_RK_
Swoje dorzuca Philippe Aries w "Cz³owiek i ¶mieræ", zdaje siê ¿e w "Jesieni ¶redniowiecza" te¿ jest co nieco na ten temat.
EwKa
Na slub zakladalo sie najlepsze ciuchy. Na pogrzeb ograniczano sie do koszuli i calunu lnianego. Goscie pogrzebowi ubierali sie raczej w czarne lub ciemne ubrania. Placzkowie (dotyczy to Ciebie gdybys chcial robic za Ksiecia lub Krola) towarzyszyli trumnie odziani w charakterystyczne kaptury i plaszcze.
Anonymous
Witam!

Po bitwach zazwyczaj ciala nie byly niczym okryte, wszystko rozkradano. Jedyny znany mi wyjatek to Wisby gzie troche ekwipunku przetrwalo.

Krolowie i krolowe to odrebny temat Turska jest nie zla i jeszcze Swiech, on duzo o Jadwidze pisze.

Ludka Excalibur

PS. A zwyczaj chowania nie zameznych kobiet w strojach slubnych to od kiedy?
Borg
A jak z kolorystyk±
Czy te¿ jak dzi¶ jasno bia³o i wogole
Poczyta³bym ksi±zki ale bibliotki pustkami ¶wiec± na te czasy icon_sad.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Polecam taki na przyk³ad O³tarz Siedmiu Sakramentów Rogiera van der Weydena. Do namierzenia na http://gallery.euroweb.hu/index1.html gdzie do woli mo¿na przegl±daæ ikonografiê zachodni±. Pozdrawiam
Gwyn
Borg
Gdybym by³ dziewczyna wyca³owa³bym Cie za tego linka
Ale tak podam Ci reke i zaprosze na piwo
Dzieki
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.