Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Festiwal Wczesno¶redniowieczny w Chudowie
> Inne > Kalendarium 2013
Bo¿ymir_bk
W imieniu Stowarzyszenia Grupa Rekonstrukcji Historycznej Bia³e Kruki zapraszamy rekonstruktorów wczesnego ¶redniowiecza na pierwsz± edycje naszej imprezy, któr± to organizujemy w Chudowie przy ruinach renesansowego zamku w dniach 15-16 czerwca ( przyje¿d¿aæ mo¿na ju¿ 14 po 12.00). Wraz z nowymi i starymi w³a¶cicielami tamtejszych ziem mamy zamiar stworzyæ imprezê historyczno- kulturaln± charakterze festiwalu wczesno¶redniowiecznego.
Pod Chudowskim zamkiem odtworzymy obóz Wczesno¶redniowieczny, planujemy turnieje, bitwê i potyczki, biesiadê z dawnym jad³em. Zapewniamy wszystkim uczestnikom wy¿ywienie w postaci pó³-produktów obejmuj±ce sobotê i niedziele. Bêdzie tak¿e zapewniony zwrot kosztów przejazdu. Niestety kwota na zwroty nie jest nieskoñczona, dlatego w przypadku przekroczenia limitu o przyznaniu zwrotu decydowaæ bêdzie kolejno¶æ zg³oszeñ.

Szczegó³owe informacje dotycz±ce festiwalu zamieszczone bêd± najpó¼niej miesi±c przed planowana imprez±. Je¶li chodzi o plan imprezy - planujemy zamie¶ciæ go ju¿ niebawem.

Chcemy tak¿e utrzymaæ na naszej imprezie jak najwy¿szy stopieñ historyczno¶ci dlatego bêdziemy prowadziæ przy przyjmowaniu zg³oszeñ weryfikacje. Prosimy o wysy³anie zg³oszeñ wraz z zdjêciem dru¿yny, b±d¼ poszczególnych osób, i krótkim opisem na adres

bialekruki@bialekruki.org

Zg³oszenie musi zawieraæ równie¿ ilo¶æ osób, ilo¶æ walcz±cych, ilo¶æ namiotów i przewidywan± kwotê kosztów dojazdu.
Je¶li chodzi o rzeczy nie akceptowalne. Nie przejd± szeroko znane miksy ( np. "Giermundb" + szabla ).
Zale¿y nam tak¿e by wszelkie os³ony przedramion zosta³y ukryte przed wzrokiem.

Oczywi¶cie mo¿na przyjechaæ z swoim kramem.
Zagra nam zespó³ TRYZNA

Na koniec jedynie dodam i¿ staramy siê reaktywowaæ imprezê na Chudowie jest to pierwsza ods³ona festiwalu w naszym wykonaniu na tym terenie.
pozdrawiamy i zapraszamy do wysy³ania zg³oszeñ

GRH BK
Bo¿ymir_bk
Witam,

z przykro¶ci± zawiadamiam, ¿e rekrutacja zostaje zamkniêta. Przekroczyli¶my maksymaln± ilo¶æ 70 osób.

Jednocze¶nie pozytywnie zaskoczy³o nas zainteresowanie festiwalem za co serdecznie dziêkujemy.

Oto program imprezy ( istnieje mo¿liwo¶æ drobnych zmian) :
Pi±tek:
15.00 - przyjazd dru¿yn
Sobota:
9.00 - wydawanie pó³produktów na ¶niadanie i obiad.
10.30 - 11.00 - przywitanie i odprawa przedstawicieli dru¿yn.
11.30 - rozpoczêcie turnieju ³uczniczego.
12.00 - otwarcie obozowiska ( ¿ycie obozowe, kramy )
12.30 - I etap turnieju wojów ( wielobój )
14.00 - zapasy
16.00 - inscenizacja bitwy
17.30 - koncert zespo³u Tryzna
19.30 - biesiada do rana
Niedziela:
9.00 - wydawanie pó³produktów na ¶niadanie i obiad.
11.30 - koncert zespo³u
12.30 - fina³ turnieju wojów i ³uczniczego.
14.00 - turniej kubba
15.00 - rozdanie skromnych nagród smile.gif
17.00 - koniec

Na czas festiwalu bêd± udostêpnione kraniki, z ujêciem czystej wody do mycie, niedaleko obozu.
Drewna i s³omy nie zabraknie.
Listê dru¿yn umie¶cimy niebawem.

Pozdrawiam
Borzymie
GRH BK
hAdrian.
Witam. To siê wam chwali, ¿e chcecie reaktywowaæ festiwal, ale mo¿e kto¶ mi powie co siê z nim w³a¶ciwie sta³o?
Pamiêtam jak jeszcze kilka lat temu przyje¿d¿a³y na niego t³umy, zarówno uczestników, jak i turystów czy straganiarzy ( nie tych od baloników i drewnianych mieczyków, ale od dobrej rekonstrukcji historycznej). Pó¼niej z tego co pamiêtam, jedna z edycji zosta³a odwo³ana bez ¿adnego wcze¶niejszego uprzedzenie o tym fakcie. Kolejne by³y ju¿ skromne, w³±czaj±c w to tegoroczn±.
Pamiêtam, ¿e gdzie¶, kiedy¶ zdarzy³o mi siê przeczytaæ na ró¿nych forach jakie¶ przeb±kiwania o "zepsuciu" tego festiwalu przez bli¿ej nieopisanych sprawców, nie wiem jednak o co chodzi³o. Jest jeszcze nadzieja na powrót do formy sprzed kilku lat ?
Gniewomir z APN
Nie roztrz±saj±c opowie¶ci raz jeszcze odpowiem krótko.
Chodzi³o o kwestie finansowe dla grup rekonstrukcyjnych. Których to warunków nie spe³ni³a owa Fundacja. I sytuacja ta ci±gnie siê nadal je¶li o Chudów i tê¿e firmê chodzi.

Aktualnie impreza by³a ju¿ wspó³organizowana przy udziale firmy "Kolum-bus" która zapewni³a zwroty, jak równie¿ odpowiada³a za gastronomiê.
Jak to zwykle bywa przy wspó³pracy 2 firm, nie oby³o siê bez komplikacji, tym bardziej ¿e Kolum-Bus, stawia tutaj swoje pierwsze kroki.

Czy jest szansa na to by przywróciæ ¶wietno¶æ?
Czas, pieni±dze oraz dogadanie siê rekonstruktorów z nowymi w³a¶cicielami terenu (sam zamek oraz g³ówna ³±ka, nadal nale¿± do Fundacji. Jednak kto by³ ten wie, jak wiele jest terenu i mo¿na to robiæ na terenie nowej firmy.

Osobi¶cie mam nadziejê ¿e ju¿ inna ods³ona tegorocznej 2 imprezy ¶redniowiecznej oka¿e siê dziêki udzia³owi Kolum-Busa tym czego rekonstruktorzy siê spodziewaj±.

Pozdrawiam
hAdrian.
Chodzi³o o kwestie finansowe dla grup rekonstrukcyjnych. Których to warunków nie spe³ni³a owa Fundacja. I sytuacja ta ci±gnie siê nadal je¶li o Chudów i tê¿e firmê chodzi.

Czyli jak zwykle - je¶li nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieni±dze. Mam nadziejê, ¿e strony siê dogadaj± z po¿ytkiem dla wszystkich. Stowarzyszenie wyka¿e zrozumienie dla przemian, a "rekonstruktorzy" nie bêd± mieli zbyt wygórowanych wymagañ. Wszak dotychczas ( to znaczy do kilku lat wstecz ) wszystko by³o w porz±dku. Nie chcê siê wym±drzaæ ( bo nigdy nie bra³em czynnego udzia³u w tego typu imprezach), ale my¶lê, ¿e nie o biznes tu g³ównie chodzi a o dobr± zabawê i swego rodzaju hobby, a hobby zawsze kosztuje.
Naprawdê szkoda by zmarnowaæ takie imprezy, które zd±¿y³y ju¿ sobie wyrobiæ jak±¶ renomê w ca³ym kraju. Z tego co kojarzê, festiwal wczesno¶redniowieczny i jarmark s± jedynymi tego typu imprezami odbywaj±cymi siê na zapleczu GOP-u, z kilkoma milionami potencjalnych zwiedzaj±cych, którzy chcieliby zostawiæ kilka groszy tu i tam.
Warto by pomy¶leæ jeszcze o jednym - Chudów le¿y trochê na boku i chyba kiepsko tam z komunikacj± publiczn± ( nie wiem, bo sam je¿d¿ê samochodem ). Pamiêtam jeszcze ze studenckich czasów ( lata 90-te) jak organizatorzy zapewniali przejazd dla m³odzie¿y, która jest, a przynajmniej powinna byæ g³ównym uczestnikiem takich imprez i mog³a by je najbardziej "o¿ywiæ". Sam kilka razy jecha³em podstawionymi w Katowicach autobusami do Ogrodzieñca. Albo mo¿e by przynajmniej za³atwiæ odp³atny, regularny dojazd w okolice zamku. Sam bym skorzysta³, bo wiem, ¿e w tak mi³ych okoliczno¶ciach piwo najlepiej smakuje. Na zdrowie !
Lady Draconia
Piêkna okolica, ¶wietni ludzie oraz mi³y, kameralny klimat - czego chcieæ wiêcej? Nawet pogoda nam dopisa³a smile.gif Ja co prawda by³am na Chudowie jako osoba towarzysz±ca, pierwszy raz na "wczesnej" imprezie, ale bawi³am siê wy¶mienicie. Atrakcje i atmosfera wynagrodzi³y nawet trudy nocnej podró¿y. My¶lê ¿e czas najwy¿szy wpisaæ Chudów jako sta³y element kalendarium smile.gif Miejsce naprawdê ma potencja³.

Kilka zdjêæ z imprezy:

https://picasaweb.google.com/11797239927897...CJL0y8q-hvq7ngE
Mlodymir
My równie¿ dziêkujemy za mi³e chwile ! Przy okazji, ma kto¶ wiêcej fot z festiwalu ? Na internecie posucha.
Gniewomir z APN
Dziêkuje za s³owa, choæ nie oby³o siê bez zgrzytów od strony organizatora.

Zdjêcia

S³owianie i Wikingowie 2013
PabloNorman
Dru¿yna Milites Christi, dziêkujê za ¶wietn± imprezê smile.gif Za rok na pewno znów zawitamy ;]
Gniewomir z APN
Kilka s³ów na temat Chudowa - By³o a jest
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.