Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sposoby walki u dru¿yn IX-X-XI wiek
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Godwin
Witam.
Interesuje siê walk± wczesnych, jako wcze¶niak walczê pó³ roku. Wiem ¿e traktaty je¶li chodzi o wczesne ¶redniowiecze nie istniej±, s± tylko renesansowe ,opisuj±ce walkê przy u¿ycia puklerza . Mnie interesuj± wszelakie zapiski,¼ród³a i sposoby walki dla tarczy 70-tki z jednym imaczem i miecza karoliñskiego, lecz nigdzie nie umiem nic znale¼æ oprócz filmików z turniejów i imprez... Zauwa¿y³em ¿e wiêkszo¶æ wczesnych w walce opiera siê na w³asnym do¶wiadczeniu i swoich postawach w trakcie walki i taktyki. Ja poszukuje wszelakich ¼róde³ na temat walki we wczesnym ¶redniowieczu , za wszelak± pomoc z góry dziêkuje.
Pozdro
Godwin.
Wilczomlecz
CYTAT(Godwin @ 10:57 23.04.2013) *
Witam.
Interesuje siê walk± wczesnych, jako wcze¶niak walczê pó³ roku. Wiem ¿e traktaty je¶li chodzi o wczesne ¶redniowiecze nie istniej±, s± tylko renesansowe ,opisuj±ce walkê przy u¿ycia puklerza . Mnie interesuj± wszelakie zapiski,¼ród³a i sposoby walki dla tarczy 70-tki z jednym imaczem i miecza karoliñskiego, lecz nigdzie nie umiem nic znale¼æ oprócz filmików z turniejów i imprez... Zauwa¿y³em ¿e wiêkszo¶æ wczesnych w walce opiera siê na w³asnym do¶wiadczeniu i swoich postawach w trakcie walki i taktyki. Ja poszukuje wszelakich ¼róde³ na temat walki we wczesnym ¶redniowieczu , za wszelak± pomoc z góry dziêkuje.
Pozdro
Godwin.

Cykl wyk³adów Rolanda z Hammaborgu wyg³oszonych w muzeum w Moesgaard mo¿e troszkê Ci pomóc. Ja uwa¿am za niezwykle interesuj±cy:

http://www.youtube.com/watch?v=7-Ms9RMH7IA...E40F74CE3E387D3

Edycja: uwa¿a³bym jednak z zasosowywaniem ca³ej wiedzy zdobytej dzieki temu filmikowi w praktyce - zasady walki na imprezach wczesnych zabraniaj± w wiêkszo¶ci ataków rantem tarczy, z wiadomych powodów. Trochê szkoda, bo Roland przekonywuj±cy jest.

Pozdrawiam serdecznie.
Fiolnir
Siema,

Tak jak gdzie¶ tu ju¿ pisa³em siedzê nad opracowaniem tematu. Wtedy jak pisa³em mówi³em ¿e niedlugo koñczê, niestety zagadnienie okaza³o siê trochê bardziej skomplikowane ni¿ s±dzi³em i w³asnie stuka d³ugi rok jak studiujê zagadnienie ;) Jeszcze z rok potrwa zanim temat opracujê a potem opublikujê wyniki. Chwilowo je¶li zadasz konkretne pytanie byæ mo¿e bêdê w stanie daæ konkretn± odpowied¼ odno¶nie realnej walki wczesnej choæ jak mój przedmówca s³usznie zauwa¿y³ - ta wiedza na imprezach ci siê w wiêkszo¶ci nie przyda z uwagi na ograniczenia regulaminowe. Tylko proszê konkretnie.

Pozdro
Fiolnir
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.